Cookies/Μπισκότα, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Cookies με λεμόνι και λευκή σοκολάτα

19 Ιανουαρίου 2015
(Ακολουθεί ανάρτηση της κατηγορίας “κουκουβά”)
 
Ήρθε λοιπόν η ώρα που μπορώ κι εγώ περήφανα να πω ότι αυτά είναι τα πρώτα μπισκότα που έφτιαξα με το γιο μου! Ω ναι! Το blog αυτό το ξεκίνησα όταν ο Γιώργος ήταν 14 μηνών, και από τότε περίμενα πώς και πώς αυτή τη στιγμή… Δεν υπήρχε περίπτωση να μην τη μοιραστώ μαζί σας.
Το απόγευμα του Σαββάτου που μας πέρασε, μπήκαμε στην κουζίνα και φτιάξαμε μπισκότα. Το λέγαμε από το πρωί. Κάποια στιγμή λοιπόν, εκείνη τη γνωστή απογευματινή ώρα που θαρρείς και το σύμπαν συνωμοτεί και όλα τα δίχρονα του κόσμου σεληνιάζονται, τον πήρα μαζί μου στην κουζίνα, βάλαμε και το σκαλοπατάκι του, να φτάνει στον πάγκο, σηκώσαμε μανίκια και ξεκινήσαμε.

Είχε πολλή πλάκα να τον βλέπω να παρακολουθεί το μίξερ με ευλάβεια να χτυπάει το βούτυρο, και να ενθουσιάζεται όταν ερχόταν η ώρα να γυρίσει το διακόπτη που το ανοιγοκλείνει (σας είπα ότι ο Άγιος Βασίλης διάβασε το γράμμα μου και μου το έφερε το μίξερ που του ζήτησα; Δεν σας το είπα… Μάλλον ήμουν καλό κορίτσι τελικά…). Δεν είχε και τόση πολλή πλάκα όταν έπρεπε να τον πείσω ότι δεν είναι ακόμα αρκετά μεγάλος για να ρίξει εκείνος τη ζάχαρη μέσα στον κάδο, αλλά αυτό το ξεπεράσαμε… Είχε πολλή πλάκα όταν έκλεβε κομμάτια από τη σοκολάτα που είχα κόψει για να βάλουμε μέσα στα μπισκότα. Δεν είχε πολλή πλάκα όταν επιχείρησε να κλέψει κομμάτι την ώρα που προσπαθούσα να κόψω τη σοκολάτα… Κάπου εκεί ζήτησα και ενισχύσεις, και η μπισκοτοκατασκευή έγινε οικογενειακή υπόθεση.
Στο τέλος καταφέραμε και δημιουργήσαμε τη δική μας μικρή γραμμή παραγωγής, όπου μπαμπάς και γιος έκοβαν τη ζύμη, την έπλαθαν μπαλάκια και εγώ τα τακτοποιούσα στο ταψί…
Για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα λοιπόν, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα μπορούσα παρά να ακολουθήσω την πιο απλή των συνταγών για μπισκότα. Δεν ήμασταν ούτε για πολλά πολλά υλικά, ούτε για πολλά πολλά μετρήματα, ζυγίσματα και δε συμμαζεύεται. Βούτυρο, αλεύρι και ζάχαρη είναι τα μόνα υλικά της βασικής συνταγής για cookies, κι από εκεί και πέρα, ο καθένας κάνει τους συνδυασμούς που του αρέσουν. Για μένα, το λεμόνι ταιριάζει ιδανικά με τη λευκή σοκολάτα, και ειδικά τώρα, που τα λεμόνια είναι στην καλή τους εποχή, είναι κρίμα να μην τα χρησιμοποιήσουμε πολύ στα γλυκά μας.
Ε, και τώρα που ξεκινήσαμε, ποιος μας πιάνει…
Η συνταγή (για περίπου 25-27 cookies)
Προσαρμογή από τη βασική συνταγή για cookies από το βιβλίο “bake” της Rachel Allen
250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
120 γραμ. ζάχαρη
225 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ξύσμα από 2 λεμόνια
100 γραμ. λευκή κουβερτούρα τεμαχισμένη ή σταγόνες λευκής σοκολάτας
Με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα χτυπάμε το βούτυρο να μαλακώσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για να αφρατέψουν. Κοσκινίζουμε και ρίχνουμε το αλεύρι και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε λίγο ακόμα, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στο υπόλοιπο μείγμα. Προσθέτουμε τέλος την κουβερτούρα και την ανακατεύουμε.
Παίρνουμε τη ζύμη και κόβουμε κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού, σχηματίζουμε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας ένα κενό 3-4 εκατοστά μεταξύ τους. Τα πιέζουμε λίγο με την παλάμη μας να πλατύνουν και βάζουμε το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα, για 15 περίπου λεπτά, ή μέχρι να δούμε ότι αρχίζουν και χρυσίζουν γύρω γύρω.

You Might Also Like

43 Comments

  • Reply thegreenmixer.com 19 Ιανουαρίου 2015 at 07:58

    Η καλή χαζομαμά που σέβεται τον εαυτο της γράφει αραια και που τα κατορθώματα των παιδιών της (και καλά κάνει γιατί μας αρέσει να τα διαβάζουμε ή να βλέπουμε ότι δεν είμαστε μόνο εμείς σε αυτη την κατηγορία). Τα μπισκοτάκια πέρα απο έυκολα, αρωτικά και γευστικά είανι και γρήγορα απ'οτι βλέπω και είναι καλό που δεν έχουν αυγό, οπότε δεν φοβάσαι αν φάει το μικρό ζύμη ενώ τα φτιάχνετε.

    • Reply Χρύσα 19 Ιανουαρίου 2015 at 22:22

      Ααα, χαίρομαι πολύ που εκτιμάς το σκεπτικό μου! Αραιά και που… Άμα το παρακάνω, να μου το πείτε!
      Βασικό το ότι τρώγεται άφοβα η ζύμη άψητη. Αν και ο δικός μου τσάκισε μόνο τη σοκολάτα…. Είχε να μοιάσει…

  • Reply Amelie 19 Ιανουαρίου 2015 at 08:15

    Όπως πολύ σωστά περιγράφεις, η οικογενειακή συμμετοχή στην κουζίνα έχει τις καλές της στιγμές (που είναι περισσότερες) και τις…λιγότερο καλές (όταν δεν κυριαρχεί πάντα το πνεύμα συνεργασίας, με…δυσάρεστες συνέπειες βλ. χυμένο αλεύρι/ζάχαρη ολούθε κλπ.). Όπως και να χει όμως, αυτές είναι πολύτιμες αναμνήσεις για τα παιδάκια μας και έτσι κρατάμε μόνο τις καλές. Αντιγράφω τη συνταγή γιατί μου φαίνεται πολύ νόστιμη και αρωματική, θα αρέσει πολύ στην κόρη μου!

    • Reply Χρύσα 19 Ιανουαρίου 2015 at 22:25

      Ε, ναι, άμα δεν πάθεις και ένα-δυο εγκεφαλικά όση ώρα ετοιμάζεις λίγα μπισκότα, τι θα καταλάβεις???
      Είχε πλάκα όμως, θα το ξανακάνουμε!
      Είναι και πανεύκολα Αμαλία!

  • Reply Γιώργος Βαρβάκης 19 Ιανουαρίου 2015 at 08:21

    Μπράβο σας!!!

    Υπέροχα τα οικογενειακά σας βουτυρομπισκοτάκια !!!

    Καλημέρα Χρύσα 🙂

    • Reply Χρύσα 19 Ιανουαρίου 2015 at 22:25

      Ευχαριστούμε πολύ Γιώργο, θα μεταφέρω τα καλά σου λόγια στον sous chef!

  • Reply mia maria 19 Ιανουαρίου 2015 at 08:33

    Τι όμορφες στιγμές! Σίγουρα ο Γιώργος θα τις θυμάται για πάντα!
    Πολύ όμορφα μπισκότα, πολύ αρωματικά!

    • Reply Χρύσα 19 Ιανουαρίου 2015 at 22:31

      Όμορφες και γεμάτες γέλιο! Ελπίζω να τις θυμάται, και να μη χαίρομαι μόνη μου!
      Ευχαριστώ Μαρία μου!

  • Reply Notoula 19 Ιανουαρίου 2015 at 09:29

    Δεν είναι πολύ ωραίο όταν γίνεται στο τέλος η ζαχαροπλαστική οικογενειακή υπόθεση!!!
    Φιλιά πολλά και κάλή εβδομάδα

    • Reply Χρύσα 19 Ιανουαρίου 2015 at 22:32

      Είναι πολύ ωραίο όντως, και το διασκεδάσαμε πολύ!
      Φιλιά και καλή εβδομάδα!

  • Reply Beauty Follower 19 Ιανουαρίου 2015 at 09:43

    Τι ομορφες φωτογραφίες!

    Καλή σου εβδομάδα 🙂

    • Reply Χρύσα 19 Ιανουαρίου 2015 at 22:32

      Ευχαριστώ Beauty!
      Καλή εβδομάδα!

  • Reply Μαργαρίτα 19 Ιανουαρίου 2015 at 10:06

    Μπράβο σας! Καλή αρχή!

    • Reply Χρύσα 19 Ιανουαρίου 2015 at 22:33

      Ευχαριστούμε Μαργαρίτα!

  • Reply Kitchen Stories 19 Ιανουαρίου 2015 at 11:43

    🙂 🙂 🙂
    Αυτά τα "σεληνιασμένα δίχρονα" γίνονται υπέροχοι sous chefs!

    Τα φιλιά μου!
    Ζ.

    • Reply Χρύσα 19 Ιανουαρίου 2015 at 22:35

      Ό, τι χρειάζεται για να ηρεμήσουν Ζαμπία μου! Ό,τι χρειαστεί!
      Φιλάκια!

  • Reply evi@thehealthycook 19 Ιανουαρίου 2015 at 13:59

    αυτά τα μαγειρέματα με μαζεμένη όλη την οικογένεια στην κουζίνα, νομίζω πως γράφονται στο μυαλό όλων μας!
    υπέροχα τα μπισκοτάκια σας!
    καλή εβδομάδα Χρύσα μου!!!

    • Reply Χρύσα 19 Ιανουαρίου 2015 at 22:35

      Ελπίζω να μην του τελειώσει η όρεξη μεγαλώνοντας Εύη!
      Ευχαριστούμε!
      Καλή εβδομάδα!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 19 Ιανουαρίου 2015 at 15:58

    Μπράβο στην μαμά και στον σεφ γιόκα!!
    Αντε να δω τι άλλη νοστιμιά θα μας φτιάξετε!!!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    • Reply Χρύσα 19 Ιανουαρίου 2015 at 22:37

      Ευχαριστούμε Έλενα!
      Θα σας ενημερώσουμε για τη συνέχεια!
      Φιλιά!

  • Reply AgapameAnDolmas 19 Ιανουαρίου 2015 at 16:44

    φανταζομαι συγκινηση η μανα μολις εγιναν τα μπισκοτα και ειδε τη χαρα του μικρου!! κου κου βα! χαχαχα!! τελεια μπραβο και αναμενουμε τις μελλοντικες δημιουργιες απ το διδυμο μαμας – γιου!! καλοριζικο το μιξερακι 😉 οσο για τα μπισκοτα μεσα στην απλοτητα τους κρυβεται η νοστιμια!! σουπερ!

    • Reply Χρύσα 19 Ιανουαρίου 2015 at 22:40

      Συγκίνηση και σφουγγάρισμα φαντάσου!
      Ευχαριστούμε!

  • Reply Ελπίδα 19 Ιανουαρίου 2015 at 19:59

    τι καλα!! Τα πρωτα μπισκοτα του μικρου σεφ!!! Γιατι ειμαι σιογυρη!! Σοι θα παει το βασιλειο της κουζινας σας..χαχαχαχα… Αγαπαμε τη δροσια του λεμονιου.. αλλα και τη γλύκα της σοκολατας.. Καλοριζικο το μιξερ!! Ησουν πολυ καλο κοριτσι… Που ειναι να το δουμε;;;; πολλα φιλια

    • Reply Χρύσα 19 Ιανουαρίου 2015 at 22:41

      Λες Ελπιδάκι; Μακάρι!
      Το μίξερ δεν το δείχνω, φοβάμαι μη μου το ματιάξουνε!
      Φιλάκια!

  • Reply CookTasteLive 19 Ιανουαρίου 2015 at 20:31

    ααα, και είς ανώτερα εύχομαι! την επόμενη φορά cake.. ή μήπως να πω καλύτερα τούρτα με τέτοια φοβερή γραμμή παραγωγής? 🙂
    οι photos καθώς και τα props σου υπέροχα!

    • Reply Χρύσα 19 Ιανουαρίου 2015 at 22:43

      Τούρτα δίπατη, με διακόσμηση ζαχαρόπαστας… :Ρ
      Ευχαριστώ Εύη, χαίρομαι που σου άρεσαν!

  • Reply Χρυσαυγή 19 Ιανουαρίου 2015 at 20:38

    Βρε τι πλακες!!! Ειναι να μην γλυκαθουν τα ατιμα. Απο δω και περα θα σε βλεπει στην κουζινα και θα αυτοπροσκαλειται για βοηθος!! Χαχαχα
    Μπορει τα μπισκοτα που εφτιαξες να εχουν λιγα υλικα, αλλα εχουν ολη τη νοστιμια με τα υλικα που εχουν μεσα.
    Μου αρεσουν πολυ!!!!!!!!

    Καλο βραδυ και με το καλο τα επομενα ψησηματα!!

    • Reply Χρύσα 19 Ιανουαρίου 2015 at 22:45

      Λες να μην μπορώ να μαγειρέψω μόνη σαν άνθρωπος;;;
      Λίγα και καλά υλικά, λίγο λεμονάκι παραπάνω για ένταση, λίγη σοκολάτα παραπάνω για βάθος!
      Φιλάκια Χρυσαυγή μου!

  • Reply kikitchen and the chef 20 Ιανουαρίου 2015 at 09:44

    αααα Χρυσα τι ωραια που τα περιεγραψες!!!το απολαυσα!!!!
    Νομιζω οτι εκανες τα πιο νοστιμα μπισκοτακια καθως το μικρουλι σου εβαλε τα μαγικα χερακια του(ετσι λεω εγω στα μικρουλια μου οταν με"βοηθανε" στην κουζινα)!!!
    Οι φωτογραφιες σου υπεροχες!!!!!!
    φιλια πολλα!!!!

  • Reply peps 20 Ιανουαρίου 2015 at 13:00

    χαχαχαχαχα τι ωραία!! έχουν πολύ πλάκα οι μικροί sous-chefs, που λέει και η Ζαμπία!
    τέλεια τα μπισκοτάκια σας!!!

  • Reply - spoonstories- 20 Ιανουαρίου 2015 at 13:49

    Τα λεμονάτα , λευκοσοκαλατένια βουτυρομπισκοτάκια σας πάνε για pin!! Φιλάκια Χρύσα μου

  • Reply Μarion, 20 Ιανουαρίου 2015 at 18:12

    Kαλή αρχή Χρύσα μου με τον μικρό για βοηθό..και σε άλλα μεγάλα μαγειρικά project τώρα 😉

    Ωραία τα μπισκοτάκια σας και μόνο που έχουν λεμόνι μ αρέσουν.
    Αντε…σου έφερε το δώρο ο Αγιος Βασίλης??? Μα τι καλό κοριτσι ήσουν…χιχι

    Φιλιά πολλά 🙂

  • Reply Ερμιόνη 20 Ιανουαρίου 2015 at 21:52

    Καλή αρχή λοιπόν Χρύσα μου!
    Η μαγειρική είναι όμορφη και όταν γίνεται με τόσο καλή και γλυκιά παρέα γίνεται ακόμα καλύτερη!
    Το λεμόνι με τη λευκή σοκολάτα είναι για μένα συνδυασμός που σκοτώνει, ισοπεδώνει, κατάλαβες τέλος πάντων!
    Άντε λοιπόν και καλή σας συνέχεια!
    Φιλιά

  • Reply Tante Kiki 21 Ιανουαρίου 2015 at 12:10

    Καλή σας αρχή!!! Είναι πολύ νόστιμα τα μπισκοτάκια κι επειδή βοήθησαν και τα μικρούλια χεράκια έγιναν ακόμα πιο νόστιμα. Εμένα μου αρέσει η "χαζομαμά" να περιγράφει τα κατορθώματα του μικρού ζουζουνιού. Όπως και να έχει τα μπισκότα έχουν φοβερό συνδυασμό υλικών… λεμόνι και λευκή σοκολάτα!
    Φιλιά

  • Reply mookies 21 Ιανουαρίου 2015 at 17:04

    Γειά στα χέρια σας, μαμά και γιος διαπρέψατε στη κουζίνα!
    Βλέπω ο υός ακολουθεί τα βήματα της μαμάς και το απολαμβάνουν και οι δύο, μπράβο σας.
    Τέλεια και εύκολα τα μπισκοτάκια, θα τα φτιάξουμε.

  • Reply Silena 21 Ιανουαρίου 2015 at 19:31

    Ό,τι καλύτερο Χρύσα μου, απολαύσατε όχι μόνο τα θεσπέσια μπισκοτάκια αλλά και τις όμορφες στιγμές που περάσατε μαζί!!!!! Αυτά είναι που μένουν χαραγμένα στη μνήμη μας!!!
    Πολλά φιλιά και στους δυο σας!!!

  • Reply Drunk tomato 21 Ιανουαρίου 2015 at 20:49

    Απλά και λαχταριστά!

  • Reply Ariadni St. 22 Ιανουαρίου 2015 at 18:22

    Γιατι όχι;;; Τωρα τελευταία άρχισα να εκτιμω τη λευκη σοκολατα!

  • Reply Dimitra 28 Ιανουαρίου 2015 at 15:23

    Μ'έχεις ανάψει φωτιές μανα'μ με τα μπισκοτάκια σου αυτά!!! Σήμερα πήγη και πηρα λευκη κουβερτουρα για πάρτη σου! Και μιας και ειμαι καλυτερα απο θέμα ιωσης, δεν ξέρω τι να πρωτοφτιάξω, τα μπισκοτάκια ή τα τυροψωμάκια με το σχοινόπρασο;;;
    Πολλά πολλά συγχαρητήρια στο μικρό σου σεφάκο!! Το μήλο κάτω απ'τη μηλιά θα πέσει κυρία μου:)
    Χάρηκα πολύ που σου έφερε ο Άγιος Βασίλης το μίξερ!!! Και εγώ του το ζήτησα αλλά μ'έγραψε:)
    Ομως που θα μου πάει, θα το κάνω δικό μου με τον ενα ή τον άλλο τρόπο:)) χε χε χε

    • Reply Dimitra 1 Φεβρουαρίου 2015 at 14:44

      Ήρθα επιτέλους να δηλώσω πως τα έφτιαξα!!! Φοβήθηκα λιγο στην αρχή το λεμόνι γιατί τα τέκνα μου γκρίνιαξαν οταν ειδαν οτι το προσθέτουμε, αλλά τελικά τα τσάκισαν!!! Τα τσακίσαμε οικογενειακως δλδ!!! Πανεύκολα και γρήγορα και ομολογω πως μου άρεσε ο συνδυασμός λευκής σοκολάτας με το λεμόνι σε μπισκότο!!! Μπορεί την επόμενη φορά να δοκιμάσουμε και σοκολάτα γάλακτος ή μαύρη!!! Φιλάρες πολλλές Χρυσάκι μου!!!

  • Reply Anna 16 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:31

    Έχω φτιάξει πολλές συνταγές από το blog κ είναι όλες πραγματικά πετυχημένες. Αυτά τα μπισκότα όμως παρά άπλωσαν στο ψήσιμο κ τρίβονταν πολύ εύκολα. Μήπως ήθελε λιγότερο βούτυρο γι' αυτήν την ποσότητα αλευριού;:-))

    • Reply Χρύσα 16 Σεπτεμβρίου 2015 at 22:36

      Καλησπέρα Άννα, χαίρομαι που έχεις βρει στο myblissfood συνταγές που σου αρέσουν!
      Όσο για τα μπισκότα, η αναλογία είναι αυτή, τα έχω φτιάξει έτσι πολλές φορές. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ ότι πιθανόν να πήγε στραβά είναι η ζέστη. Η "θερμοκρασία δωματίου" είναι διαφορετική αυτή την εποχή, και όσο τα μπαλάκια ζύμης κάθονται στο ταψί μέχρι να τα τελειώσεις όλα και να μπουν στο φούρνο, αρχίζουν ήδη και απλώνουν. Η λύση είναι να βάλεις τη ζύμη για λίγο στο ψυγείο πριν να κάνεις τα μπαλάκια.
      Ενημέρωσέ με σε παρακαλώ αν δεν λύθηκε το πρόβλημά σου…
      Σε ευχαριστώ για το σχόλιο.

    • Reply Anna 17 Σεπτεμβρίου 2015 at 11:08

      Ευχαριστώ πολύ. Θα το προσπαθήσω ξανά σίγουρα κ θα σε ενημερώσω. 😉

    Leave a Reply