Πρωινό, Συνταγές, Χωρίς κατηγορία

Γλυκά ψωμάκια κανέλας – Cinammon rolls

5 Ιανουαρίου 2015

 

2015 λοιπόν… Καλή χρονιά να έχουμε όλοι, με υγεία, ευτυχία, αγάπη και δημιουργία… Αυτό το χρόνο ας κάνουμε όλα αυτά που αμελήσαμε τον προηγούμενο, κι ας προσπαθήσουμε να γίνουμε λίγο καλύτεροι…
Εύχομαι επίσης οι γιορτινές μέρες που πέρασαν να ήταν για όλους μία ευκαιρία για ξεκούραση, να γεμίσατε μπαταρίες, να κάνατε όσα περισσότερα από αυτά που είχατε σχεδιάσει και να τις περάσατε με αγαπημένους ανθρώπους.
Εγώ; Σε άλλα απαντάω ναι, σε άλλα έτσι κι έτσι… Αν εξαιρέσω το γεγονός ότι αμέσως μετά τα Χριστούγεννα με βρήκε μια ιωσούλα, και με αποσυντόνισε λίγο, κατά τα άλλα, οι μέρες ήταν γεμάτες κόσμο, δώρα, ζεστή ατμόσφαιρα στο σπίτι (σε αντίθεση με την παγωνιά έξω από το σπίτι), και φυσικά, πολύ φαγητό (πριν την ίωση…).
Αποφάσισα φέτος να μην πάρω αποφάσεις για τη νέα χρονιά (new year’s resolutions που λέμε και στο χωριό μου). Όχι σοβαρές τουλάχιστον. Ίσως μόνο μαγειρικές. Μια από αυτές είναι να ζυμώνω περισσότερο. Γιατί μου αρέσει πολύ. Γιατί είναι χαλαρωτικό. Γιατί οι συνταγές είναι άπειρες και οι τεχνικές ατελείωτες. Αλμυρές ζύμες, γλυκιές ζύμες, πίτες, τάρτες, πίτσες, ψωμιά, μπισκότα, τα πάντα. Και για να είμαι συνεπής με τον εαυτό μου τουλάχιστον στην αρχή του χρόνου, είπα να ξεκινήσω με μία τέτοια συνταγή, μία συνταγή που μου είχε μείνει απωθημένο από την προηγούμενη χρονιά.
Έχω προσπαθήσει κι άλλες φορές να φτιάξω cinammon rolls, γιατί μου αρέσουν πολύ. Αλλά οι προηγούμενες προσπάθειές μου ήταν αποτυχημένες. Είπα όμως να μην το βάλω κάτω, κι έτσι, αφού μελέτησα πολλές (πολλές όμως) συνταγές, κατέληξα σε αυτήν εδώ. Και ήταν όντως αυτό που έψαχνα. Αφράτα, μαλακά γλυκά ψωμάκια, που όσο ψήνονταν μοσχοβολούσε κανέλα το σπίτι. Η αρχική συνταγή βέβαια τα συνοδεύει με γλάσο άχνης ζάχαρης, αλλά εμένα μου αρέσουν έτσι, σκέτα, μαζί με μία κούπα αχνιστού καφέ. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για ένα χουχουλιάρικο πρωινό, μια Κυριακή ή μια αργία;
Η συνταγή (12 ψωμάκια)
350 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 φακελάκι μαγιά ξερή
120 ml νερό χλιαρό
60 ml γάλα χλιαρό
40 γραμ. βούτυρο
1 αβγό
για τη γέμιση
50 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.σ. κανέλα
4 κ.σ. ζάχαρη
Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι (αφήστε περίπου 100 γραμ. στην άκρη για αρχή, γιατί μπορεί να μη σας χρειαστεί άλλο), τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά. Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε στο μείγμα με τα στερεά υλικά το νερό, το γάλα, λιωμένο βούτυρο και το αβγό, και ανακατεύουμε. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και προσθέτουμε όσο από το αλεύρι χρειάζεται ώστε να έχουμε μία ζύμη μαλακή, η οποία ίσα που ξεκολλάει από το μπωλ. Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο της κουζίνας και μεταφέρουμε τη ζύμη εκεί. Ζυμώνουμε για περίπου 3-4 λεπτά και την αφήνουμε στην άκρη.
Ανακατεύουμε την κανέλα με τη ζάχαρη. Αν το βούτυρο της γέμισης δεν είναι αρκετά μαλακό ώστε να αλείφεται, το μαλακώνουμε λίγο ανακατεύοντάς το με ένα κουτάλι.
Απλώνουμε το ζυμάρι με τον πλάστη, σχηματίζοντας ένα ορθογώνιο. Απλώνουμε στην επιφάνειά του το βούτυρο με μία σπάτουλα και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα ζάχαρης-κανέλας. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ένα σφιχτό ρολό, και κόβουμε σε 12 ίσα κομμάτια. Βάζουμε τα κομμάτια αραιά-αραιά, ξαπλωτά σε ένα βουτυρωμένο ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 90 λεπτά. Μόλις δούμε ότι έχουν διπλασιαστεί σχεδόν σε μέγεθος, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά.

You Might Also Like

39 Comments

  • Reply Kitchen Stories 5 Ιανουαρίου 2015 at 08:08

    Καλή και δημιουργική Χρονιά Χρύσα μου!

    Πράγματι τα ρολάκια σου είναι από τα πιο επιτυχημένα του είδους, που αν και τα συστατικά είναι παντού σχεδόν ίδια εδώ έγινε η μαγεία και έγιναν φανταστικά!

    Σε φιλώ πολύ
    Ζ.

    • Reply Χρύσα 5 Ιανουαρίου 2015 at 21:29

      Ποδαρικό μου έκανες Ζαμπία μου! Πόσο χαίρομαι!
      Για μαγεία δεν ξέρω, το ποντιακό πείσμα ότι έπρεπε επιτέλους να βγουν σωστά, μάλλον αυτό συνετέλεσε….
      Καλή χρονιά!!!

  • Reply lenia 5 Ιανουαρίου 2015 at 08:13

    Καλή χρονιά με πολλά πολλά ζυμώματα εύχομαι! Χαχα!
    Υπέροχα τα ρολά! Λατρεύω την κανέλα, οπότε όντως με τον πρωινό καφέ μου θα ήταν τέλεια!
    Φιλάκια!!!

    • Reply Χρύσα 5 Ιανουαρίου 2015 at 21:30

      Καλή χρονιά και σε σένα Λένια μου! Πολύ ωραία η ευχή σου!
      Είναι όντως τέλεια με τον πρωινό καφέ…
      Φιλάκια!

  • Reply AgapameAnDolmas 5 Ιανουαρίου 2015 at 08:39

    χρονια πολλα καλη χρονια!!!! πως μ αρεσουν τα ατιμα!!! μοσχοβολαει ολο το σπιτι ! η συνταγη σου φαινεται πανευκολη και σιγουρα θα τη δοκιμάσω!!!!

    • Reply Χρύσα 5 Ιανουαρίου 2015 at 21:31

      Καλή χρονιά! Είναι πολύ εύκολη η συνταγή, και πέτυχε… Δοκίμασε, δοκίμασε!

  • Reply thegreenmixer.com 5 Ιανουαρίου 2015 at 08:47

    Καλή και γλυκιά χρονιά!
    Τέλεια τα ρολάκια, θα μοσχομύρισε το σπίτι με κανέλα…. τα έχω και στη λίστα μου που όλο και μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και όταν αξιωθώ και τα φτιάξω θα κάνω όπως εσύ, χωρίς γλάσο αφού λες ότι είναι ωραία έτσι (ας γλιτώσουμε και καμιά θερμίδα). Επίσης δεν έκανα new year's resolutions, βαρεθηκα φέτος, θα ξεθάψω τα παλιά, πάνω κάτω τα ίδια είναι, χεχεχε.
    Καλή χρονιά!

    • Reply Χρύσα 5 Ιανουαρίου 2015 at 21:33

      Εσύ είσαι δικιά μου! Λίστες που μόνο μεγαλώνουν, (old) new year's resolutions που ποτέ δεν τηρούνται, φυσιολογικοί άνθρωποι βρε αδερφέ!
      Εμένα μου αρέσουν σκέτα για να καταλαβαίνω καλύτερα τη γεύση της κανέλας και τη ζύμη. Γούστα είναι αυτά!

  • Reply Χρυσαυγή 5 Ιανουαρίου 2015 at 09:00

    Καλημέρα Χρύσα και χρόνια πολλά!!!!!!!!
    Ετσι, αυτές είναι συνταγές για έναρξη χρονιάς!
    Ζεστές, χουχουλιάρικες, ακριβώς όπως μας τις έχεις παρουσιάσει!
    Αν σου πω ότι τη συνταγή αυτή την είχα και εγώ στη λίστα μου… τι θα πεις??? χαχαχαχαα
    Ομως εσύ την έφτιαξες τέλεια!!! Φαίνονται εξαιρετικά και η παρουσίαση που επέλεξες να τους κάνεις είναι αυτή που τους αρμόζει. Καφές, εφημερίδα ή περιοδικό ή στο τσακιρ κέφι τάμπλετ και ρολάκι ανα χείρας!!!!!

    Σε φιλώ και σου εύχομαι ειλικρινά μια γεμάτη χαρά νέα χρονιά!

    • Reply Χρύσα 5 Ιανουαρίου 2015 at 21:35

      Θα σου πω κι εγώ τότε να την κάνεις, γιατί είναι δοκιμασμένη και δουλεύει!
      Καφές, εφημερίδα και ζεστό πρωινό γλυκό ψωμάκι είναι το καλύτερο κυριακάτικο πρωινό!
      Φιλάκια πολλά και πολλή καλή χρονιά!

  • Reply kikitchen and the chef 5 Ιανουαρίου 2015 at 09:46

    Καλημερα καλη χρονια καλη εβδομαδα καλο μηνα!!!!!!!!
    Ξεκινησες με ωραιες μυρωδιες ωραιες φωτογραφιες……αχ τι ωραια να ηταν κυριακη πρωι να αναβε το τζακι να ειχα τα ρολακια σου ,το καφεδακι μου και να χουχουλιαζα!
    Συνηθως ολοι λεμε εβαλα στοχο για το νεο ετος αυτο και εκεινο και το αλλο….μπραβο Χρυσα που δεν εβαλες πολυ σε παω,εκανες τη διαφορα,ετσι μου ρχεται να "σβησω" αυτους που εβαλα και γω!!!αχαχα!!!
    πολλα φιλια!!!!

    • Reply Χρύσα 5 Ιανουαρίου 2015 at 21:36

      Α, όχι, αφού τους έθεσες τους στόχους, τώρα πρέπει να τους προσπαθήσεις, καλά να πάθεις, χαχαχα!
      Καλή χρονιά Κικίτσα!!!

  • Reply peps 5 Ιανουαρίου 2015 at 10:15

    Φαίνονται πολύ αφράτα και μ' αρέσουν πολύ!
    Θα μοσχομύρισε το σπίτι!

    Καλή Χρονιά Χρύσα!!!

    • Reply Χρύσα 5 Ιανουαρίου 2015 at 21:37

      Μοσχομύρισε, όντως!
      Καλή χρονιά και μυρωδάτη Πέπη!

  • Reply Dimitra Decorasylum 5 Ιανουαρίου 2015 at 11:00

    Λατρεύω την κανέλα και αυτά τα ψωμάκια είναι από τα αγαπημένα μου (αγοραστά καθώς όσες συνταγές δοκίμασα απογοητεύθηκα!) Πάντως σίγουρα θα μύρισε το σπίτι …θαλπωρή & χουχούλιασμα!!!
    Πολλές ευχές η νέα χρονιά να είναι εξίσου γλυκιά με τα ψωμάκια κανέλας 🙂

    • Reply Χρύσα 5 Ιανουαρίου 2015 at 21:38

      Δοκίμασε κι αυτή Δήμητρα, είναι και εύκολη, και βγαίνουν πολύ αφράτα.
      Καλή και γλυκιά χρονιά σου εύχομαι!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 5 Ιανουαρίου 2015 at 12:31

    Μοσχοβόλησε κανέλα!
    Μας σέρβιρες και καφεδάκι, τι άλλο θέλουμε!!
    Καλή χρονιά Χρύσα μου!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 5 Ιανουαρίου 2015 at 21:39

      Ε, ναι, τι, μισές δουλειές; Χωρίς καφεδάκι;;;
      Καλή χρονιά Έλενα!

  • Reply Silena 5 Ιανουαρίου 2015 at 17:39

    Δείχνουν υπέροχα, πράγματι από τα πιο πετυχημένα ψωμάκια κανέλας!!!
    Να έχεις μια όμορφη και δημιουργική χρονιά Χρύσα μου!!!
    Πολλά φιλιά!

    • Reply Χρύσα 5 Ιανουαρίου 2015 at 21:39

      Σε ευχαριστώ πολύ Σιλένα!
      Καλή και δημιουργική χρονιά και σε σένα!

  • Reply - spoonstories- 5 Ιανουαρίου 2015 at 20:39

    Υπέροχα, αφράτα και μοσχομυριστά! Πρέπει να σου έγιναν τέλεια!Χρόνια Πολλά Χρύσα! ότι καλύτερο σου εύχομαι για τη Νέα Χρονιά!

    • Reply Χρύσα 5 Ιανουαρίου 2015 at 21:40

      Ευχαριστώ, ευχαριστώ!
      Καλή χρονιά Λίλια, με υγεία και χαρά!

  • Reply Drunk tomato 6 Ιανουαρίου 2015 at 04:50

    Καλημέρα !
    Φαίνονται Λαχταριστα !Ίσως τα καταληλότερα cinamon rolls για πρωινό καφέ!!
    Υπέροχη η συνταγή και εύκολη!
    Μοσχοβόλησε ο τόπος 🙂

    • Reply Χρύσα 6 Ιανουαρίου 2015 at 21:46

      Ευχαριστώ πολυ! Χαίρομαι που σου άρεσαν, είναι όντως πολυ εύκολη η συνταγή!

  • Reply Ερμιόνη 6 Ιανουαρίου 2015 at 08:54

    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά κοριτσάκι!
    Εύχομαι ότι καλύτερο σε σένα και την οικογένεια σου!
    Να σου πω την αλήθεια κι εγώ ακόμα δεν έχω σκεφτεί τα resolutions μου… το πάω χαλαρά και βλέπουμε!
    Ωραία τα ψωμάκια σου! Χουχουλιάρικα και μυρωδάτα!
    Από τις πλέον αγαπημένες μου επιλογές για πρωινό και όχι μόνο!
    Φιλιά πολλά!

    • Reply Χρύσα 6 Ιανουαρίου 2015 at 21:49

      Καλή χρονιά κι από εδώ Ερμιόνη μου!
      Εγώ πάντως προτείνω να μην τρελαθείς και πολύ με τα resolutions! Αρκετά πράγματα έχουμε ήδη να μας αγχωνουν…
      Φιλάκια!

  • Reply Ελπίδα 6 Ιανουαρίου 2015 at 13:41

    καλη χρονια Χρυσα μου!! ελπίζω να εισαι καλύτερα τώρα!! Αγαπαμε πολυ την κανέλα!! Μα υπάρχει πιο ομορφη χειμωνιάτικη μυρωδια… ;; Πολύ ωραία και η συνταγη… Εγω συνηθως κάνω μια άλλη αλλα δεσμεύομαι να τη δοκιμάσω!! πολλα φιλια

    • Reply Χρύσα 6 Ιανουαρίου 2015 at 21:51

      Ευχαριστώ Ελπίδα μου, ευτυχώς περασε…
      Κι εμενα είναι η αγαπημένη μου χειμωνιάτικη μυρωδιά!
      Πολλά φιλιά!

  • Reply Tante Kiki 7 Ιανουαρίου 2015 at 10:33

    Καλή και δημιουργική χρονιά Χρύσα μου… κι εγώ εφέτος αποφάσισα να μην πάρω αποφάσεις και απλά να αφήσω τον χρόνο να κυλήσει!! Τέλεια τα κανελοψωμάκια σου… φαίνονται πολύ αφράτα και σίγουρα είναι πολύ αρωματικά!
    Περαστικά για την ιωσούλα αν και είμαι σίγουρη ότι πέρασε τώρα πιά!!!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 7 Ιανουαρίου 2015 at 22:16

      Καλή χρονιά Κική μου! Όπως το λες… αφήνουμε το χρόνο να κυλήσει!
      Ευχαριστώ πολύ!

  • Reply painter 7 Ιανουαρίου 2015 at 11:09

    Καλώς σε βρήκα και Καλή χρονιά σου εύχομαι!!!
    Πολύ νόστιμα φαίνονται τα ρολλάκια σου… θα τα δοκιμάσω σίγουρα!

    • Reply Χρύσα 7 Ιανουαρίου 2015 at 22:16

      Καλώς ήρθες λοιπόν, και καλή χρονιά!
      Να τα δοκιμάσεις και να μου πεις!

  • Reply ntina nt 7 Ιανουαρίου 2015 at 12:15

    Καλη χρονιά! με τραβηξε η φωτο σου που ειδα τυχαια και τωρα θελω κι εγω να τα φτιαξω αυτα τα υπεροχα ψωμάκια! εγω και το ζύμωμα δεν είμαστε και οι καλύτεροι φίλοι αλλα θα το προσπαθησω! καλως σε βρηκα!

    • Reply Χρύσα 7 Ιανουαρίου 2015 at 22:17

      Καλή χρονιά και καλώς ήρθες Ντίνα!
      Αν δεν είσαι πολύ εξοικειωμένη με το ζύμωμα με μαγιά, αυτή είναι ιδανική συνταγή για να ξεκινήσεις!
      Προσπάθησέ το!

  • Reply Ariadni St. 7 Ιανουαρίου 2015 at 21:19

    Κοίτα εγω καφε δεν πίνω, τα τσακίζω όμως άνετα κι έτσι!

    • Reply Χρύσα 7 Ιανουαρίου 2015 at 22:18

      Ε, δε θα τα χαλάσουμε εκεί, τσάι, σοκολάτα, γαλατάκι, σκέτα, ό,τι θες βρε παιδί μου!

  • Reply CookTasteLive 8 Ιανουαρίου 2015 at 19:15

    ναι ναι καλά! μας στολίζεις πρώτα εδώ τα αφράτα, μοσχομυριστά cinammon rolls και μετά αθώα και ανέμελα (έτσι για τους τύπους μάλλον) μας πετάς και μια σαλάτα (δεν έχει σημασία το dressing – πάλι σαλατικό είναι 😛 😛 )
    πως να την κρατήσουμε αυτή την δόλια την δίαιτα μου λές!? hehehe!

    Πολύ μ' αρέσει που ξεκινάς έτσι ζυμωτά και φουρνιστά το 2015 και θα συμφωνήσω απόλυτα με τα New Year's Resolutions σου (όπως λένε και στο χωριό μας.. βεβαίως!)

    Καλή Χρονιά να έχειw Χρύσα!! Δημιουργική και γλυκιά (και με περισσότερα ζυμώματα φυσικά!!)
    Χx

  • Reply evi@thehealthycook 9 Ιανουαρίου 2015 at 18:33

    καλή χρονιά και από εδώ Χρύσα μου!! με υγεία και πολλές πολλές χαρές!
    ένα από τα ψωμάκια σου και μια κούπα αχνιστό καφέ θέλω και δεν χρειάζομαι τίποτα άλλο!! 🙂
    φιλιά πολλά!

  • Reply Beauty Follower 10 Ιανουαρίου 2015 at 08:53

    Καλή χρονια Χρύσα με Υγεια και χαρά!

    Τι ομορφα και στροθμπουλά ψωμακια ειναι αυτα 🙂

    Ax, kaταλαβα κι εσυ αρρωστουλα στις γιορτες… τουλάχιστον το 2015 σε βρήκε στα καλυτερα σου?

  • Leave a Reply