Ζαχαροπλαστείο, Κέικ/Brownies, Συνταγές

Κέικ με μήλο και σοκολάτα

27 Οκτωβρίου 2014
Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε μας βρήκε οικογενειακώς στην πόλη των Γρεβενών, στα πεθερικά μου, που είχαμε καιρό να πάμε. Το είχαμε κανονίσει από καιρό, παρά το γεγονός ότι δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε τετραήμερο, αφού εγώ δεν μπορούσα να λείψω από τη δουλειά μου σήμερα. Έτσι, την Παρασκευή το απογευματάκι φορτώσαμε τα πράγματα στο αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε για μια διαδρομή μιάμισης ώρας, όσο διαρκεί δηλαδή η διαδρομή Θεσσαλονίκη – Γρεβενά. Ή τουλάχιστον τόσο νομίζαμε ότι θα κάνουμε.
Η βροχή να πέφτει ασταμάτητα, λες και κάποιος εκεί πάνω είχε ανοίξει το ντουζ και δεν το έκλεινε με τίποτα! Οι υαλοκαθαριστήρες στο τέρμα, όλη την ώρα, να έχει σκοτεινιάσει κιόλας από τις 6 η ώρα, αναγκαστικά πηγαίναμε με πολύ χαμηλότερη ταχύτητα από όσο συνήθως. Μας προέκυψε και στάση ολίγων λεπτών καθώς, όπως ο ίδιος ο μικρούλης δήλωνε αργότερα στη γιαγιά και τον παππού: “έφαγα πολλά μπικότα κι έκανα μετούλη…” (δε χρειάζεστε μετάφραση, ε?), ε, να μην σας τα πολυλογώ (που δεν το συνηθίζω κιόλας…) το τριωράκι το καταφέραμε. Τον ατελείωτο είχε αυτή η διαδρομή!

 

 

Για να ολοκληρωθεί η χαρά μας, μόλις φτάσαμε, αντιληφθήκαμε ότι το αυτοκίνητο δεν χωρούσε να πάρει τη στροφή για το σπίτι, γιατί ένας %#$%^$%^@ αποφάσισε ότι τον βόλευε να παρκάρει στη γωνία, χωρίς να υπολογίζει αν ενοχλεί κανέναν, έτσι λοιπόν κατέβασα εγώ το παιδί από το αυτοκίνητο και το πήγαμε ποδαράτο και σε στυλ “i’m singing in the rain” (χωρίς το χαρούμενο χορό), μέχρι να βρει άκρη ο Κώστας… Υπέροχα ήταν…
Παρόλα αυτά, όταν τελικά καταφέραμε να φτάσουμε στο σπίτι, και αφού γιαγιά-παππούς έπνιξαν τον εγγονό στις αγκαλιές και τα φιλιά, και αφού στεγνώσαμε, και αφού τακτοποιηθήκαμε, και αφού και αφού και αφού…. άρχισε η απαρίθμηση από τη χρυσοχέρα πεθερούλα του τι υπήρχε στο σπίτι για να φάμε. Κι αφού περάσαμε τα φαγητά, τις πίτες, τα κουλουράκια βουτύρου, ακούω τη μαγική (για μένα) λέξη: “κέικ”! Εδώ είμαστε. “Τι κέικ;” τη ρωτάω. “Μια καινούργια συνταγή που μου έδωσε μια γειτόνισσα στο χωριό, είναι με μήλο και κουβερτούρα”. Αυτό ήταν. Μόλις το εντόπισε το πεινασμένο για γλυκιά λιχουδιά μάτι μου, γυάλισε. Χαλάλι η ταλαιπωρία….

 

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν ήμουν πολύ σίγουρη για το συνδυασμό μήλο-σοκολάτα. Δεν τον συναντάμε και πολύ συχνά, ο κανόνας λέει ότι το μήλο θέλει κανέλα και η σοκολάτα θέλει διάφορα άλλα φρούτα, αλλά όχι συνήθως το μήλο. Ε, ξεχάστε τους κανόνες. Αυτό το κέικ είναι κορυφαίο. Να’ναι καλά η γειτόνισσα δηλαδή… Η ζύμη του είναι πολύ αφράτη και ζουμερή, όπως όλα τα κέικ που γίνονται με λάδι, τα μήλα, κομμένα σε μικρά κομμάτια λιώνουν με το ψήσιμο μέσα στη ζύμη, ενώ η σοκολάτα διατηρεί το σχήμα της και προσφέρει αυτές τις φανταστικές γευστικές εκρήξεις όταν τη συναντάς στη μπουκιά σου. Διαφορετικές υφές, γεύσεις που αλληλοσυμπληρώνονται, ένα κέικ ιδανική συνοδεία για τον χειμωνιάτικο καφέ… Και φυσικά, πανεύκολο!
Η σημερινή συνταγή λοιπόν είναι ευγενική χορηγία της πεθεράς μου, καθώς εγώ η ακαμάτρα δεν πρόλαβα να φτιάξω τίποτα. Και να προλάβαινα δηλαδή, πάλι αυτό θα σας έδειχνα! Δεν είναι για να κρατιούνται μυστικές αυτές οι συνταγές!
Αυτά! Υπενθυμίζω ότι την Πέμπτη θα ανακοινωθεί το όνομα του τυχερού ή της τυχερής που θα κερδίσει τα δωράκια, μέχρι και σήμερα το βράδυ θα περιμένω τις συμμετοχές σας! Καλή τύχη!

 

Η συνταγή
4 αβγά
300 γραμ. ζάχαρη
250 ml αραβοσιτέλαιο
50 ml νερό
350 γραμ. αλεύρι
1 κ.γ. baking powder
2 μήλα
1 κ.γ. κανέλα
125 γραμ. κουβερτούρα

 

Τεμαχίζουμε το μήλο σε μικρά
κυβάκια και τα ανακατεύουμε με την κανέλα. Σπάζουμε την κουβερτούρα σε
κομμάτια. Σε ένα μεγάλο μπωλ σπάζουμε τα αβγά και τα χτυπάμε στο μίξερ με τη
ζάχαρη καλά,  μέχρι να αφρατέψουν.  Αφήνουμε το μίξερ στην άκρη, προσθέτουμε το
λάδι και το νερό και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το
baking powder και το
προσθέτουμε κι αυτό λίγο-λίγο, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις με τη σπάτουλα.
Τέλος προσθέτουμε τα κομματάκια του μήλου και της κουβερτούρας. Λαδώνουμε και
αλευρώνουμε ένα στρόγγυλο ταψί ή μία φόρμα διαμέτρου 28 εκατοστών (ή
αντίστοιχου μεγέθους άλλο σχήμα) και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά, ή μέχρι να τρυπήσουμε
το κέικ στη μέση με ένα μαχαίρι και η λάμα του να βγαίνει καθαρή.

 

You Might Also Like

32 Comments

  • Reply sundayspoon 27 Οκτωβρίου 2014 at 08:55

    Αχ, αυτή η βροχή πόσο μας κούρασε κι εμάς όλο το σ/κ! Να θες να πας μια βόλτα σαν άνθρωπος και να μην μπορείς. Στο τέλος το πήρα απόφαση ότι θα γίνω σαν τον Ντάφυ Ντακ (κοινώς παπί…) και βγήκα. Anyway, τι καλά που πήγατε εκδρομή! Θα πρέπει να περάσατε πολύ όμορφα! Και παρά τις ταλαιπωρίες της διαδρομής, το κέικ σίγουρα σας αποζημίωσε! Εννοείται ότι ο συνδυασμός σοκολάτα με μήλο είναι τέλειος! Τον έχω δοκιμάσει κι εγώ και τον λατρεύω! Το κέικ της πεθερούλας σου θα το κρατήσω για μελλοντική εκτέλεση οπωσδήποτε!
    Πολλά φιλάκια!!!

    • Reply Χρύσα 28 Οκτωβρίου 2014 at 09:34

      Ντάφυ Ντακ δε λες τίποτε! Δε βαριέσαι, τουλάχιστον τις επόμενες μέρες ήταν καλά και ευχαριστηθήκαμε βόλτες!
      Αν σου αρέσει ο συνδυασμός, θα σου αρέσει και το κέικ!
      Φιλιά Αναστασία!

  • Reply peps 27 Οκτωβρίου 2014 at 11:19

    Οποιοσδήποτε συνδυασμός σοκολάτας με κάτι άλλο ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
    Αυτά!

    • Reply Χρύσα 28 Οκτωβρίου 2014 at 09:36

      Μού'ρχονται στο μυαλό τόσοι απίθανοι συνδυασμοί για να σε προκαλέσω, αλλά θα συγκρατηθώ….

  • Reply ΕΛΕΝΑ 27 Οκτωβρίου 2014 at 12:03

    Χαζεύω την τελευταία φωτογραφία και λιμπίζομαι απίστευτα το πάνω πάνω κομμάτι!!!
    Το κέικ δείχνει πολύ γευστικό!!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    • Reply Χρύσα 28 Οκτωβρίου 2014 at 09:36

      Είναι (ή καλύτερα, ήταν…) πράγματι πολύ γευστικό!
      Φιλιά Έλενα!

  • Reply AgapameAnDolmas 27 Οκτωβρίου 2014 at 12:07

    ααααα περασατε απ τα μερη μας την κοζανη;; προλαβατε το χιονι;;;;; εριξε χιονι στα γρεβενα το σκ!!! το λατρευω αυτο το κεικ!!! μου θυμισες τη συνταγη θα το βαλω στα προσεχως!!

    • Reply Χρύσα 28 Οκτωβρίου 2014 at 09:39

      Περνάμε συχνά από τα μέρη σας, πολύ σπάνια σταματάμε όμως… Και όχι, χιόνι δεν έριξε…
      Το ήξερες κι εσύ το κέικ, ε; Μόνο εγώ δεν το ήξερα; Τώρα που το θυμήθηκες να το κάνεις!

  • Reply Ελπίδα 27 Οκτωβρίου 2014 at 13:45

    μηλο καο σοκολατα..εεε.. Μα τι ωραιος -τελικα- συνδυασμος!! καλη εβδομαδα Χρυσα μου!!

    • Reply Χρύσα 28 Οκτωβρίου 2014 at 09:39

      Απροσδόκητα καλός Ελπίδα μου! Φιλιά!

  • Reply evi@thehealthycook 27 Οκτωβρίου 2014 at 13:49

    και κέικ και με σοκολάτα?
    αυτό φτάνει!!!
    αν και το μήλο μέσα δεν με χαλάει, σίγουρα θα του πηγαίνει!!! με το απογευματινό τσάι θα είναι σούπερ!!

    • Reply Χρύσα 28 Οκτωβρίου 2014 at 09:40

      Τσάι, καφέ, ό,τι θες!
      Του πηγαίνει πολύ, ναι!
      Φιιλάκια Εύη!

  • Reply Penelope 27 Οκτωβρίου 2014 at 18:30

    Μπήκε πλέον ο Χειμώνας. Εγώ προσωπικά αυτό κατάλαβα το τελευταίο 3ήμερο Χρύσα μου. Και με πολύ άγριες διαθέσεις, αν κρίνω από τα καιρικά φαινόμενα που βιώσαμε στα δικά μας μέρη. Καταστροφές και ζημιές που δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πριν λίγες μέρες,

    Το κεκάκι όμως της πεθεράς σου (και της γειτόνισσας) νομίζω πως θα γλυκάνει αρκετά χειμερινά απογεύματα και πρωϊνά.

    Καλό σας βράδυ και με το καλό στην αυριανή επέτειο. εύχομαι.

    • Reply Χρύσα 28 Οκτωβρίου 2014 at 09:42

      Δυστυχώς τα έχει αυτά ο χειμώνας, και συνήθως κάπως έτσι απότομα έρχεται… Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε άλλες καταστροφές…
      Θα μας γλυκάνει σίγουρα αυτό το κέικ Πηνελόπη!

  • Reply mookies 27 Οκτωβρίου 2014 at 20:07

    Παρ όλη τη ταλαιπωρία αποζημιώθηκες λίγο με τη λιχουδιά που σε περίμενε!
    Ας είναι καλά η γειτόνισσα και η πεθερά.
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 28 Οκτωβρίου 2014 at 09:43

      Αποζημιώθηκα σίγουρα!
      Φιλιά Μίνα!

  • Reply Ariadni St. 27 Οκτωβρίου 2014 at 21:15

    γεια στα χερακια σου!
    Καλό ξημέρωμα!
    Φιλιά πολλά!

    • Reply Χρύσα 28 Οκτωβρίου 2014 at 09:43

      Ευχαριστώ πολύ Αριάδνη!

  • Reply Ερμιόνη 27 Οκτωβρίου 2014 at 21:29

    Η αλήθεια είναι ότι και εγώ είμαι επιφυλακτική ως προς τον συγκεκριμένο συνδυασμό υλικών.
    Ίσως όμως εξαιτίας αυτής της φαινομενικής αντίθεσής τους να δένουν τόσο καλά!
    Μπράβο στην πεθερά λοιπόν και μπράβο και σε σένα που μας παρουσίασες ένα διαφορετικό και άκρως φθινοπωρινό κεκάκι!
    Πολλά φιλιά κοριτσάκι!

    • Reply Χρύσα 28 Οκτωβρίου 2014 at 09:44

      Εγώ δεν θα το τολμούσα με τίποτα!
      Αλλά βγαίνει, αλήθεια βγαίνει!
      Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη μου!

  • Reply - spoonstories- 27 Οκτωβρίου 2014 at 21:30

    Εγώ θα συμφωνήσω με ότι λέτε αρκεί να μου δώσετε ένα κομμάτι κέικ:P Τέλειο Χρύσα!

    • Reply Χρύσα 28 Οκτωβρίου 2014 at 09:45

      Αν είχε μείνει, πολύ ευχαρίστως…. ;Ρ
      Φιλιά Λίλια!

  • Reply Silena 27 Οκτωβρίου 2014 at 21:30

    Είμαι της άποψης ότι η σοκολάτα πάει με τα πάντα!!!! Καταπληκτικό κέικ!!!
    Καλό βράδυ!!! Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 28 Οκτωβρίου 2014 at 09:45

      Κι εσύ, ε; Ευχαριστώ Σιλένα!

  • Reply Tante Kiki 27 Οκτωβρίου 2014 at 22:06

    Καταπληκτικό και νόστιμο!! Μου αρέσει αυτός ο συνδυασμός… τέλεια και φθινοπωρινή γεύση! Να είσαι καλά Χρύσα!!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 28 Οκτωβρίου 2014 at 09:46

      Τελείως φθινοπωρινή η γεύση, όντως Κική!
      Σε ευχαριστώ πολύ, φιλάκια!

  • Reply Χρυσαυγή 28 Οκτωβρίου 2014 at 17:47

    Τον εχω δοκιμασει το συνδυασμο αυτο και σιγουρα ειναι πετυχημενος! Ειδες η πεθερα; Σου εκανε την εκπληξη!
    Εκανες πολυ καλα που το ποσταρες και μαλιστα αυτουσιο φτιαγμενο απ'την ιδια.

    Ευχομαι οι επομενες να ειναι πιο ηλιολουστες μερες!!! 🙂
    Φιλιααα!

    • Reply Χρύσα 28 Οκτωβρίου 2014 at 21:06

      Πραγματικά έκανε την έκπληξη! Αφού το έχεις δοκιμάσει, καταλαβαίνεις!
      Δεν ξέρω τι θα γίνει τις επόμενες μέρες, εδω πάντως έχει κατσικωθεί ένα σύννεφο και δεν το βλέπω να φευγει πριν από τον Απρίλιο….
      Φιλάκια!!

  • Reply kikitchen and the chef 29 Οκτωβρίου 2014 at 08:44

    καλημερα χρυσα!!!!
    Τελειο το κεικ σου..δηλαδη της πεθερουλας σου…..δηλαδη της γειτονισσας!!!
    οτι πρεπει για τον καφε!!!!!Μπραβο χρυσα που την ανεβασες!!!
    φιλια πολλααααααα

  • Reply Ειρήνη Ε. 29 Οκτωβρίου 2014 at 10:19

    Μήλο και σοκολάτα, γιατί όχι;;!! Μπράβο στην πεθερούλα που το τόλμησε, δίνοντάς μας ένα ωραίο γλυκό!
    Καλή σου ημέρα.

  • Reply CookTasteLive 29 Οκτωβρίου 2014 at 15:58

    Αγαπάμε τα μήλα, αγαπάμε (εννοείται) και την σοκολάτα. Γιατί να μην αγαπήσουμε και τον συνδυασμό τους? Εύγε στην πεθερά (αλλά και στην γειτόνισσα) για το ζουμερό και φθινοπωρινό κέικ!

  • Reply Notoula 30 Οκτωβρίου 2014 at 07:45

    Καλημέρα! Όμορφα τα Γρεβενά! Η βροχή μου αρέσει μόνο όταν φοράω πυτζάμες, πίνω καφέ και είμαι στον καναπέ μου. Το κέικ σου σίγουρα θα μου αρέσει, θα το δοκιμάσω και θα σου πω!

  • Leave a Reply