Ιδέες για μπουφέ, Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Πάρτυ, Συνταγές

Μικρός μπουφές με finger food

10 Ιουλίου 2014

 

Ωραία, μάθαμε και ποιοι θα πάνε στον τελικό και ησυχάσαμε…… Μια
υπομονή ακόμα και τελείωσε! Και τι δεν σας έχω φτιάξει σήμερα! Νομίζω ότι πλέον έχω επανέλθει κανονικότατα στους ρυθμούς μου… Αν είστε από εκείνους που ετοιμάζουν φιέστα για τη
βραδιά του τελικού την Κυριακή, σας έχω μερικές πανεύκολες και γρήγορες προτάσεις
για finger food που συνοδεύουν ιδανικά την παγωμένη μπύρα που σίγουρα θα ρέει
άφθονη. Αν πάλι είστε σαν εμένα, και δεν καίγεστε και πολύ ούτε καν να δείτε
τον αγώνα, ο μικρός αυτός μπουφές μπορεί να ετοιμαστεί για οποιαδήποτε όμορφη
βραδιά στο μπαλκόνι με καλή παρέα, μικρή ή μεγάλη. Προσωπικά, δεν έχω καλύτερο από
το να ετοιμάζω τέτοια μικρά μπουφεδάκια όταν έχω παρέα στο σπίτι, μου φτιάχνει
τη διάθεση.

 

Και για να μη λέμε ό,τι θέλουμε εδώ μέσα, όταν λέω γρήγορες
προτάσεις, εννοώ χρονομετρημένα, όχι αστεία. Σε λιγότερο από δύο ώρες, ετοίμασα
τέσσερα μεζεδάκια (και ένα παγωτό που θα σας δείξω την επόμενη φορά). Κι αν δεν
είχα συνεχή αντιπερισπασμό (ξέρετε τι εννοώ, ε? μικρό σίφουνα να τρέχει γύρω γύρω
και να φωνάζει «μαμά, μαμά, μαμά»). Από αυτά, μόνο το ένα χρειάζεται ψήσιμο,
επομένως, δεν έχουμε ούτε κατσαρόλες, ούτε τηγάνια, μόνο μισή ωρίτσα φούρνο,
οπότε, δεν σκάμε μέσα στη ζέστη. Τα περισσότερα υλικά τα βρίσκουμε πανεύκολα, κι
αν κάποια από αυτά μας δυσκολέψουν, μπορούμε εξίσου εύκολα να τα αντικαταστήσουμε
με κάτι άλλο. Άλλωστε και οι δικές μου προτάσεις προέκυψαν από τέτοιες
αντικαταστάσεις στις αρχικές συνταγές, με πράγματα που είχα ήδη στο ντουλάπι
μου.

 

Κι έτσι όπως τα βλέπω τώρα, είναι όλα εμπνευσμένα από
διαφορετικές χώρες.

 

Έχουμε και λέμε λοιπόν….
 

 

Ρολλάκια με φύλλο κρούστας γεμιστά με κασέρι και σαλάμι αέρος.

 

 

Το μόνο που χρειάζεται ψήσιμο, και αυτό που είχε τη μεγαλύτερη
επιτυχία. Η «ελληνική συμμετοχή» στο μπουφέ. Βασίστηκα στην ιδέα της παστουρμαδόπιτας,
επειδή είχα μόλις φέρει από τη Λευκάδα ένα εξαιρετικό σαλάμι αέρος, και ήθελα
να το αξιοποιήσω κατάλληλα. Το πόσο ωραία συνδυάζεται η γεύση του με το κασέρι
Σοχού, και την πιπεριά Φλωρίνης, δεν περιγράφεται.
 
Η συνταγή (για 20 ρολλάκια)

 

 

Μισό πακέτο φύλλο κρούστας

 

20 φέτες σαλάμι αέρος

 

¼ κασέρι Σοχού

 

1 πιπεριά Φλωρίνης

 

ελαιόλαδο για το άλειμμα

 

λίγο σουσάμι για επικάλυψη

 

 

 

Κόβουμε το κασέρι και την πιπεριά σε όσο το δυνατό ίσα
μπαστουνάκια, και τα φύλλα κρούστας και τις φέτες του σαλαμιού στη μέση. Ανοίγουμε
ένα φύλλο και βάζουμε στη μέση ένα μπαστουνάκι κασέρι, δύο μισές φέτες σαλάμι πάνω
στο κασέρι, και από πάνω ένα μπαστουνάκι πιπεριάς. Διπλώνουμε το κομμάτι του φύλλου
που περισσεύει από πάνω και από κάτω από τη γέμιση, σαν να φτιάχνουμε πακετάκι.
Λαδώνουμε το φύλλο και πιάνοντας τη μία πλευρά, ξαναδιπλώνουμε, καλύπτοντας τη
γέμιση. Ξαναλαδώνουμε εκεί που διπλώσαμε και, ξεκινώντας από τη άκρη που βρίσκεται
τώρα η γέμιση, τυλίγουμε προς την άλλη άκρη, ώσπου να σχηματιστεί ένα ρολλάκι. Το
βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία
με τα υπόλοιπα φύλλα. Αφού τα βάλουμε όλα στο ταψί, τα λαδώνουμε από πάνω και ρίχνουμε
λίγο σουσάμι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα,
μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά τους.

 

 
Τορτίγιες με κοτόπουλο
Το μόνο που χρειάζεται να έχουμε έτοιμο από πριν είναι ένα
ψημένο φιλέτο κοτόπουλου. Πιο «μεξικανικής έμπνευσης» πιάτο, ετοιμάζεται πολύ
γρήγορα, θέλει μόνο να αφήσουμε τις τορτίγιες στο ψυγείο, αφού τις τυλίξουμε, πριν
τις κόψουμε.
 
Η συνταγή

 

 

5 μικρές τορτίγιες

 

1 φιλέτο κοτόπουλου ψημένο

 

200
γραμ. τυρί κρέμα (τύπου φιλαδέλφεια)

 

100
γραμ. τυρί cheddar τριμμένο

 

3 κ. σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

 

1 κ. γ. σκόρδο σκόνη

 

½ κ. γ. πάπρικα καπνιστή

 

½ κ. γ. κύμινο

 

2 κ. σ. καλαμπόκι από βάζο

 

αλάτι, πιπέρι

 

Ψιλοκόβουμε το φιλέτο του κοτόπουλου και το ανακατεύουμε με τα
υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Μοιράζουμε τη γέμιση στις τορτίγιες βάζοντας περίπου
2 κουταλιές της σούπας στην καθεμία, και τις τυλίγουμε. Τις αφήνουμε στο ψυγείο
για μισή ώρα περίπου και όταν είναι να σερβίρουμε τις κόβουμε σε ροδέλες 1,5 – 2 εκατοστών η καθεμία..
Σουβλάκια caprese

 

 

Από τα πιο αγαπημένα μου ορεκτικά, η σαλάτα caprese, με τη μοτσαρέλα, τη
ντομάτα και το βασιλικό, δε λείπει ποτέ το καλοκαίρι από μια βραδιά σαν αυτή. Νομίζω
είναι προφανές το ποια χώρα εκπροσωπεί… Την εκδοχή στο σουβλάκι την έβλεπα εδώ
και καιρό στο pinterest συνέχεια, οπότε δεν μπόρεσα να αντισταθώ! Αν δε βρείτε μικρές
μοτσαρελίτσες, φυσικά μπορείτε να κάνετε την κλασική εκδοχή με τις μεγάλες μπάλες
μοτσαρέλας και κανονικές ντομάτες.
 
Η συνταγή (για 15 σουβλάκια)

 

 

¼ μικρές μοτσαρέλες

 

15 τοματίνια βελανίδια

 

30 φυλλαράκια πλατύφυλλου βασιλικού

 

λίγη κρέμα βαλσαμικού ξυδιού

 

 

Παίρνουμε μεγάλες οδοντογλυφίδες και βάζουμε μία μπάλα
μοτσαρέλα, ένα φύλλο βασιλικού, ένα τοματίνι, ένα ακόμα φύλλο βασιλικού και μία
τελευταία μοτσαρέλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα σουβλάκια.

 

 

Ντιπ καραμελωμένου κρεμμυδιού
Μπορούμε να το βαφτίσουμε και γαλλικό, γιατί η γεύση του μοιάζει
με κρεμμυδόσουπα… Αρχικά είχα σκοπό να φτιάξω αυτό το ντίπ της Πέπης που με
ενθουσίασε όταν το πρωτοείδα, αλλά δεν είχα τα μυρωδικά που χρειαζόταν (εξάντλησα
όλα τα φυλλαράκια του βασιλικού μου στο παραπάνω μεζεδάκι) και επίσης, είχα στο
ντουλάπι ένα βαζάκι με τσάτνεϊ καραμελωμένων κρεμμυδιών. Οπότε θυμήθηκα ένα άλλο
ντιπ που μου είχε μάθει η Γεωργία (βλ. συνυφάδα, τη θυμάστε κι από αυτή τη
συνταγή) με γιαούρτι και κρεμμυδόσουπα σε φακελάκι. Οπότε σκέφτηκα να τα παντρέψω,
κρατώντας τη βάση του ντιπ της Πέπης, προσθέτοντας αυτό που είχα πρόχειρο. Και πέτυχε!
Αν φυσικά δεν έχετε το συγκεκριμένο τσάτνεϊ (και γιατί να το έχετε άλλωστε, αν δεν
είστε τρελοί σαν εμένα, που μόλις μπαίνω σε ντελικατέσεν παθαίνω αμόκ και θέλω
να αγοράζω τα πάντα), μπορείτε να βάλετε οποιοδήποτε άλλο τσάτνεϊ, ή να καραμελώσετε
κρεμμύδια, ή να κάνετε την αρχική συνταγή της Πέπης, που είναι και εγγυημένη…

 

 

Η συνταγή

 

 

200
γραμ. γιαούρτι στραγγιστό

 

200
γραμ. τυρί κρέμα (τύπου φιλαδέλφεια)

 

2 κ.σ. τσάτνεϊ καραμελωμένων κρεμμυδιών (ή καραμελωμένα
κρεμμύδια αν έχετε την υπομονή να φτιάξετε)

 

 

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε μαζί με κομμένα
αγγουράκια και καροτάκια και αλμυρά κρακεράκια.

 

 

 

 

You Might Also Like

26 Comments

  • Reply AgapameAnDolmas 10 Ιουλίου 2014 at 09:09

    καλημερα!! τι ωραιος μπουφες!!! εγω παντως θα εβλεπα τον μπουφε και οχι τον αγωνα!!! πωπωπω υπεροχα και πανευκολα!

    • Reply Χρύσα 10 Ιουλίου 2014 at 20:15

      Καλέ ποιος ασχολείται με τον αγώνα…
      Σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα τα πανευκολα προτιμάμε!

  • Reply Kitchen Stories 10 Ιουλίου 2014 at 09:10

    Ωραίαααααααα εδώ ήρθαμε, μια από όλα!

    Κίσις Χρυς, πολλά και στο νινί!
    Ζ.

    • Reply Χρύσα 10 Ιουλίου 2014 at 20:16

      Μια απ'όλα στην κυρία από μένα λοιπόν!
      Φιλάκια Ζαμπία μου, και πάντα πολλά στο νινί!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 10 Ιουλίου 2014 at 09:21

    Με τέτοιο μπουφέ προβλέπω η παρεϊτσα σου να καταφτάνει δήθεν τυχαία πολλά καλοκαιρινά βράδια 😉
    Το ένα μεζεδάκι καλύτερο από το άλλο!!!
    Φιλάκια!

    • Reply Χρύσα 10 Ιουλίου 2014 at 20:18

      Μακάρι Έλενα θα πω εγώ! Ξέρουν ότι αυτό θέλω κι εγώ!
      Φιλιά πολλά!

  • Reply Χρυσαυγή 10 Ιουλίου 2014 at 12:35

    Είσαι Θεάρα!!!
    Όλα τόσο όμορφα, τόσο περιποιημένα, τόσο τακτοποιημένα, τόσο εμπνευσμένα και τόσο ωραία να δένουν μεταξύ τους.
    Είδα εκανες και τις αλχειμίες σου και όλα σούπερ σου βγήκαν.
    Ήδη έκανα πιν τα ρολάκια. Καλά ήμουν σίγουρη ότι αυτό θα έσκιζε. Είμαστε Έλληνες, πως να το κάνουμε. Το θέλουμε το μερακλήδικο!

    Οι φωτογραφίες σου άψογες. Διακρίνω βελτίωση από παλιότερα!!
    Συνέχισε να μας ταίζεις Χρύσα! Θα το δεχθούμε με ευχαρίστηση!

    Φιλιααααααααα

    • Reply Χρύσα 10 Ιουλίου 2014 at 20:21

      Άντε καλέ, μόνο θεάρα;;; :Ρ
      Σοβαρά τώρα, με κάνεις και ντρέπομαι… Χαίρομαι όμως τόσο που σου άρεσαν όλα αυτα…
      Μετράει πολύ…
      Γι'αυτό κι εγώ θα συνεχίσω να σας ταΐζω!
      Φιλιά πολλά πολλά!

  • Reply lenia 10 Ιουλίου 2014 at 13:14

    Ως χορτοφάγος θα τιμήσω τα καταπληκτικά σουβλάκια σου κ το υπέροχο ντιπ σου! Πολλά like!
    Φιλάκια!

    • Reply Χρύσα 10 Ιουλίου 2014 at 20:23

      Να, είδες; Έχω και vegetarian επιλογές! Και το μεξικάνικι νομίζω γίνεται ευκολα χορτοφαγικο, θα αβντικαταστούσα το κοτόπουλο με μαυρα φασόλια… Τι λες;
      Φιλια πολλά Λένια!

  • Reply Ελπίδα 10 Ιουλίου 2014 at 17:24

    πωπω νοστιμιές!!!! θα τις δοκιμασω οπωσδηποτε!!! πολλα φιλια Χρυσα μου

    • Reply Χρύσα 10 Ιουλίου 2014 at 20:24

      Να τις δοκιμάσεις Ελπίδα μου! Να ακούσω και τη γνώμη σου!

  • Reply mookies 10 Ιουλίου 2014 at 17:28

    Όχι, δεν με νοιάζει καθόλου για τη βραδιά του τελικού, αντίθετα ο μπουφές φαίνεται
    άκρος γευστικός! Θα μπορούσα να υπομείνω μέχρι και μια βραδιά με ποδόσφαιρο
    για χάρη των εδεσμάτων!

    • Reply Χρύσα 10 Ιουλίου 2014 at 20:26

      Α, δικιά μου είσαι κι εσύ! Άσε τους άλλους να βλέπουν μπάλα κι έλα να φάμε!

  • Reply - spoonstories- 10 Ιουλίου 2014 at 19:22

    Να θυμηθώ να περνώ τυχαία από το σπίτι σου στον επόμενο τελικό χαχαχα. Είναι πολύ σημαντικό που πρότεινες τόσο νόστιμα πράγματα που είναι όμως εύκολα να γίνουν! Η Χρυσαυγή έχει δίκιο, έχεις βελτίωση από παλιότερα!! Μπράβο κοριτσάρα μου <3

    • Reply Χρύσα 10 Ιουλίου 2014 at 20:29

      Χαχαχα, λες να αρχίσουν να μου χτυπάνε το κουδούνι κι άλλοι;;;
      Thanks Λίλια, χαιρομαι που σου άρεσαν, αυτό ακριβώς ήθελα να δείξω, ότι η νοστιμιά δε θέλει και πολλά πολλά…
      Φιλάκια!

  • Reply Ερμιόνη 10 Ιουλίου 2014 at 19:51

    Μας άνοιξες την όρεξη για τα καλά Χρύσα μου!
    Καταρχήν να σου πω ότι λάτρεψα το ντιπ με το καραμελωμένο κρεμμύδι! Έχω την αίσθηση ότι θα είναι υπέροχο!
    Οι τορτίγιας σου με τον μεξικάνικο αέρα δείχνουν υπέροχες.
    Και συμφωνώ μαζί σου, το κασέρι συνδυάζεται άψογα με τον πικάντικο χαρακτήρα που έχει το σαλάμι Λευκάδας!
    Φιλιά πολλά!

    • Reply Χρύσα 10 Ιουλίου 2014 at 20:35

      Αποστολή εξετελέσθη λοιπόν! Ο σκοπός αυτός ήταν, να σας ανοίξω την όρεξη και να προσφερω ιδέες για όλα τα γούστα! Συγκεκριμένα για το ντιπ, πρέπει να ομολογήσω ότι μπαινοβγαίνω στην κουζίνα, παίρνω κριτσίνια, ανοίγω το ψυγείο και κλέβω λίγο… Είναι πολύ καλό το άτιμο!
      Φιλια Ερμιόνη μου!

  • Reply Dimitra Decorasylum 11 Ιουλίου 2014 at 07:45

    Καλημέρα & καλώς σε βρίσκω!!!
    Για τον τελικό δεν με κόβει αλλά για τα γενέθλια μου που πλησιάζουν, πολύ μού άρεσαν οι τορτίγιες με το κοτόπουλο 🙂

    • Reply Χρύσα 11 Ιουλίου 2014 at 19:52

      Καλώς ήρθες Δήμητρα λοιπόν!
      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν, είναι ιδανικο μεζεδάκι για πάρτυ!
      Φιλιά!

  • Reply Martha 14 Ιουλίου 2014 at 13:32

    Στα καλλιστεία, ας πούμε, φτιάχνεις τον ίδιο μπουφέ, ή μόνο στο Μουντιάλ; Για να ξέρω πότε να σου χτυπήσω την πόρτα!

  • Reply Tante Kiki 14 Ιουλίου 2014 at 16:35

    Υπέροχα όλα!!! Καταπληκτικές λιχουδιές Χρύσα μου!!! Τέλεια παρουσίαση κι όσο για τον αγώνα… εγώ θα έβλεπα μόνον τον μπουφέ!!!! Αφήνω τον αγώνα για τους άντρες!!! χαχαχα

  • Reply Μarion, 15 Ιουλίου 2014 at 13:14

    Nομιζα πως είχα αφήσει σχόλιο… αλλά μάλλον είδα τις φωτο και ξεχάστηκα.

    Τέλεια όλα Χρύσα μου
    Πολύ ωραίες ιδέες είτε είναι για τελικό ποδοσφαίρου είτε για μια ωραία βραδιά με φίλους.Ολα ένα κι ένα.. προσεγμένα και πεντανόστιμα.

    Μπράβο κοριτσάκι 🙂

    Φιλιά

  • Reply peps 21 Ιουλίου 2014 at 15:15

    Εδώ είμαστε!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Μπουφές με ορεκτικά….αυτα μ' αρέσουν!!!

    Τα πρώτα…τα ρολάκια με το σαλαμάκι και το κασεράκι μ' έχουν ξεσηκώσει!!!
    Αλλά και όλα τα υπόλοιπα είναι άπαιχτα και με πολυ ωραία παρουσίαση!!!

    ….σ' ευχαριστώ…

  • Reply Kathy by anthomeli 4 Οκτωβρίου 2016 at 09:04

    Πως μου ξέφυγε αυτή η ανάρτηση! Κατωχηρώνονται όλες!!!! Και ξέρεις έ! Φτιάχνω καταπληκτικά καραμελωμένα κρεμμύδια!

  • Reply Γιώτα 24 Οκτωβρίου 2016 at 10:04

    Καλημέρα Χρύσα και καλή εβδομάδα! Χτες είχε αγώνα και έφτιαξα τις τορτίγιες σου με το κοτόπουλο.
    Φανταστικές! Φανταστικές! Σειρά τώρα έχουν τα ρολάκια σου!
    Πολλά φιλιά!

  • Leave a Reply