Ζαχαροπλαστείο, Κρέμες/Μους, Συνταγές

Δροσιστικό γλυκό με κρέμα γιαούρτι – λεμόνι

30 Ιουνίου 2014
Μετά από μια σειρά από γλυκά – υπερπαραγωγές,
γλυκά – πειράματα
και γλυκά – κόλαση,
ήρθε η ώρα να επιστρέψω σε μια από τις αγαπημένες μου γλυκές κατηγορίες, την
κατηγορία γλυκό – απάτη. Ξέρετε, αυτά που όταν τα δοκιμάζει κάποιος
εντυπωσιάζεται, εσύ παίρνεις ύφος σπουδαίου ζαχαροπλάστη, το παίζεις υπεράνω
(του τύπου:  “ποιος καλέ, αυτό; αυτό
είναι πανεύκολο για μένα!”), και χαίρεσαι τόσο που τον εντυπωσίασες, ενώ
κατά βάθος την ξέρεις την αλήθεια: ναι, φίλε, είναι όντως πανεύκολο, και
απλούστατο και έχει τέσσερα υλικά που μπορεί να τα έχεις και αυτή τη στιγμή
στην κουζίνα σου. Τέσσερα. Χωρίς πλάκα. Γιαούρτι, ζαχαρούχο γάλα, λεμόνια,
μπισκότα. Τέλος.
Αφορμή στάθηκε ένα κέρασμα που ήθελα να κάνω στους
συναδέλφους στη δουλειά την περασμένη Παρασκευή που ήταν τα γενέθλιά μου. Και
τώρα που το θυμήθηκα, αυτή η βλακεία που πρέπει να μεγαλώνουμε κάθε χρόνο,
καθόλου δε μ’ αρέσει. Εγώ να ξέρετε, εδώ και 10 χρόνια, τα 23 έκλεινα, αλλά
φέτος αισθάνθηκα έτοιμη πια να κάνω το επόμενο βήμα και να πάω στα 24… ή
μήπως να πάω προς τα πίσω στα 22; (όχι;;;)
Anyway,
στο θέμα μας, αφού πέρασαν πολλές ιδέες από το μυαλό μου, σκέφτηκα απλά και
ρεαλιστικά. Χρόνος περιορισμένος. Μερίδες αρκετές. Ζέστη πολλή. Και κάπως έτσι
αποφάσισα να εμπιστευθώ παλιά, καλή, δοκιμασμένη συνταγή. Είχα πολύ καιρό να
φτιάξω το συγκεκριμένο γλυκό, αλλά είναι από αυτές τις συνταγές μπορείς να τις
κάνεις με κλειστά μάτια, ένα χέρι δεμένο και ένα πιτσιρίκι να τρέχει γύρω γύρω
σου σαν σίφουνας (το τελευταίο δεν είναι υποθετικό).
Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, είναι ό,τι πρέπει. Ταμάμ, που λέμε
και στο χωριό μου. Δροσερό, ελαφρύ, και καθώς έχει ως βάση το γιαούρτι, δε σου
δημιουργεί και τύψεις. Μπορεί να σερβιριστεί σε ένα μεγάλο μπωλ (μοιάζοντας
ίσως με ένα απλούστατο trifle),
ή σε ατομικές μερίδες, σε ποτήρια ή φυσικά, ως μικρό κέρασμα, όπως το έκανα εγώ
σε σφηνοπότηρα. Καθώς δε το έβαζα στα ποτηράκια του, σκέφτηκα επίσης ότι είναι
και τέλειο κέρασμα για καλοκαιρινή DIY βάφτιση, αν σκεφτούμε ότι εμένα, για
να κάνω 30 ποτηράκια μου πήρε όλη η διαδικασία γύρω στη μία ώρα. Μπορούμε να το
κάνουμε και με ό, τι άλλα μπισκότα μας αρέσουν, ενώ σκέφτομαι ότι αν βάζαμε
σοκολατένια μπισκότα, θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το λεμόνι με πορτοκάλι.
Με την ευκαιρία, φέτος στα γενέθλιά μου χάρηκα πάρα πολύ που
πήρα ευχές από καινούργιες φίλες, φίλες bloggers που μου έγραψαν στο facebook και
στο instagram (παρεμπιπτόντως, το instagram είναι το καινούργιο
μου παιχνίδι, μπορείτε να βρείτε εδώ φωτογραφίες από τις
συνταγές που ανεβαίνουν στο blog,
και όχι μόνο φυσικά), και τις ευχαριστώ πολύ και από εδώ.

 

Και για να το κλείνουμε, το ξαναλέω. Τέσσερα μόνο υλικά. Άντε,
εγώ μπορεί να έβαλα και πέντε, αν μετρήσουμε τη χρωματιστή τρούφα για το εφέ
(καθότι πιστεύω ακράδαντα ότι λίγη υπερβολή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, ειδικά
όταν κλείνει τα 22 ). Ακόμα κάθεστε;;;

Η συνταγή
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό 10% λιπαρά
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
το ξύσμα και το χυμό από 2 λεμόνια (το ξύσμα μπορεί να είναι
και λίγο παραπάνω, αν σας αρέσει πιο ξινό)
1 πακέτο μπισκότα μιράντα
Βάζουμε τα μπισκότα στο multi και τα κάνουμε σκόνη. Σε ένα μπωλ
ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη το γιαούρτι με το ζαχαρούχο, το ξύσμα και το
χυμό. Δοκιμάζουμε και , αν θέλουμε, προσθέτουμε κι άλλο ξύσμα λεμονιού, αλλά
όχι άλλο χυμό, γιατί θα αραιώσει πολύ. Αφήνουμε την κρέμα για λίγη ώρα στο
ψυγείο να σφίξει.

 

Βάζουμε τα μισά μπισκότα στη βάση ενός μεγάλου μπωλ σερβιρίσματος
ή τα μοιράζουμε σε ατομικά σκεύη. Κάνουμε το ίδιο με την μισή κρέμα, και επαναλαμβάνουμε
άλλη μία στρώση μπισκότο και μετά πάλι κρέμας. Στολίζουμε με λίγο ξύσμα
λεμονιού ή λίγο τριμένο μπισκότο, ή χρωματιστή τρούφα. Αφήνουμε το γλυκό στο
ψυγείο μερικές ώρες πριν το σερβίρουμε.

 

You Might Also Like

27 Comments

  • Reply Χρυσαυγή 30 Ιουνίου 2014 at 07:34

    χαχχαχχαχαχχαχααα
    Εχεις τη φρεσκάδα 22άχρονης, αν αυτό σου λέει κάτι!
    Εχεις και χιούμορ, και πολύ μάλιστα και αυτό με μαγνητίζει στους ανθρώπους.
    Εχεις και σπουδαίο γλυκό σήμερα και δεν με νοιάζει αν είναι πανεύκολο ή αν είναι πανδύσκολο, με νοιάζει ότι δεν το έχω φάει ακόμα!

    Χρόνια πολλά κοριτσάκι!
    Να ζήσεις και να είσαι πάντα τόσο δροσερή, σαν το γλυκό σου!
    Φιλιά πολλά!

    • Reply Χρύσα 30 Ιουνίου 2014 at 19:05

      Ευχαριστώ, ευχαριστώ και ευχαριστώ!!!
      Το χιουμορ μας ταιριάζει Χρυσαυγή, το έχουμε ξαναπει, και γι' αυτό χαίρομαι πολύ!
      Φιλάκια!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 30 Ιουνίου 2014 at 08:39

    Τι μου θύμισες!
    Χρόνια έχω να κάνω αυτό το γλυκάκι, που είναι πραγματικά πανεύκολο και πεντανόστιμο!
    Ωραίο κέρασμα διάλεξες!
    Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 30 Ιουνίου 2014 at 19:07

      Κι εγώ είχα πολύ καιρό να το κάνω και βρήκα την αφορμή! Βρες κι εσύ τη δική σου Έλενα!
      Ευχριστώ πολύ για τις ευχες!

  • Reply Tante Kiki 30 Ιουνίου 2014 at 09:04

    Χρόνια σου πολλά, να ζήσεις, να είσαι πάντα γερή κι ευτυχισμένη!!!!!!!!!!!!!!!!! 🙂
    Υπέροχο αυτό το γλυκό Χρύσα μου!!!! Το φτιάχνω συχνά πυκνά και μάλιστα σε διάφορες παραλλαγές!!! Παίρνω ένα κερασματάκι και τα λέμε!!!!!!!!!!!!!
    Φιλιά καλημέρας και καλή εβδομάδα!!!!

    • Reply Χρύσα 30 Ιουνίου 2014 at 19:10

      Ευχαριστώ πολύ Κική!
      Προσφέρεται για παραλλαγες το γλυκάκι αυτό!

  • Reply AgapameAnDolmas 30 Ιουνίου 2014 at 11:16

    χρονια πολλα καιδροσερα οπως το γλυκο σου!! μ αρεσουν αυτα τα γλυκα γκουρμεδομαϊμουδες!! εννοειτε οτι εφυγε για εκτελεση η συνταγη!! ειμαι κ φαν του λεμονιου μια χαρα μου ηρθε!! αν και με τα μιραντα εχω ενα θεμα, θα προτιμήσω καποια αλλα μπισκοτα!

    • Reply Χρύσα 30 Ιουνίου 2014 at 19:59

      Γκουρμεδομαϊμούδες;;;; Ε, ακριβώς αυτό είναι!
      Βάλε ο,τι μπισκότο σου αρέσει Αναστασία, και πάλι τέλειο θα είναι!
      Ευχαριστώ και πάλι για τις ευχές!

  • Reply Kitchen Stories 30 Ιουνίου 2014 at 15:23

    Χρόνια πολλά!
    Κερασματάκι σπέσιαλ για δυο 22άχρονες θα πάρω… μερσί!

    Πάντα τέτοια:
    Να μεγαλώνεις
    να μεγαλώνεις καλά…
    και να μη χάνεις το χιούμορ σου!

    Ζ.

    • Reply Χρύσα 30 Ιουνίου 2014 at 20:02

      Ευχαριστώ πολύ Ζ., πάρε για όσες 22χρονες θες!
      Και επίσης:
      Θα το σκεφτώ
      θα προσπαθησω…
      και δεν υπάρχει περίπτωση!
      Φιλιά πολλά!

  • Reply Elenis Cooking 30 Ιουνίου 2014 at 15:41

    Χρύσα μου χρόνια σου πολλά και απο δω!!!Νομίζω ότι διάλεξες το καλύτερο κέρασμα,αρκετά δροσιστικό, ελαφρύ και πολύ πολύ γευστικό!Τέλειο!!!
    Πολλά φιλιά!

    • Reply Χρύσα 30 Ιουνίου 2014 at 20:04

      Και πάλι σε ευχαριστώ Ελενάκι!
      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!
      Φιλιά!

  • Reply Ερμιόνη 30 Ιουνίου 2014 at 16:31

    Κι εμένα με πιάνει η ανάγκη επιστροφής σε τέτοια εύκολα και νόστιμα γλυκάκια!
    Δε λέω ωραίοι είναι οι πειραματισμοί και η ενασχόληση με την κουζίνα, αλλά όταν μπορείς να έχεις κάτι τόσο γευστικό τόσο εύκολα και γρήγορα, το κάνεις και το χαίρεσαι και το περηφανεύεσαι.
    Κρίμα να μη δουλεύουμε μαζί πάντως! Θα έτρωγα 2 τουλάχιστον! Λεμόνι και ζαχαρούχο, το στοιχείο μου!
    Σε φιλώ!

    • Reply Χρύσα 30 Ιουνίου 2014 at 20:08

      Μερικές φορές σε αναγκάζουν και οι συνθήκες να γυρίσεις στα απλά…
      Αν δουλεύαμε μαζί, νομίζω θα είχαμε πρόβλημα, όλο θα τρώγαμε και θα μιλούσαμε για γλυκά!
      Φιλακια Ερμιονάκι!

  • Reply Ελπίδα 30 Ιουνίου 2014 at 19:05

    χρονια σου πολλά Χρυσα μου. Το παίρνω το κερασματακι μου και πιναρω τη συνταγη για αργοτερα..φιλια

    • Reply Χρύσα 30 Ιουνίου 2014 at 20:09

      Ευχαριστώ πολύ Ελπίδα μου! Πάρε όσα θες και φτιάξτο γρήγορα!

  • Reply Μarion, 30 Ιουνίου 2014 at 20:53

    Xρόνια πολλά και καλά μικρούλα.
    Και κάθε χρόνο εύχομαι να μικραίνεις..χιχι.. μπορείς να μείνεις μια δεκαετία στα 22..μια χαρά είναι ε?

    Το κέρασμά σου φανταστικό και πολύ δροσερο. ¨Οτι πρέπει γι αυτή την εποχή.
    Και δεν θα άλλαζα τίποτα. Τα μπισκόντα μιράντα που έβαλες είναι τ αγαπημένα μου

    Φιλιά πολλά

    • Reply Χρύσα 1 Ιουλίου 2014 at 08:52

      Ευχαριστώ πολύ Μάριον!
      Ε, και να πηγαίνουμε προς τα πίσω και να μένουμε μια δεκαετία εκεί, πολύ δεν είναι; Χαχα, θα δοκιμάσω πάντως!
      Φιλιά!

  • Reply peps 1 Ιουλίου 2014 at 06:07

    Χρόνια σου πολλά και από εδώ!!!
    Εύκολο, δροσιστικό και …μικρό το γλυκάκι σου…παίρνω 2-3 ποτηράκια!!!!

    • Reply Χρύσα 1 Ιουλίου 2014 at 08:52

      Ευχαριστώ πολύ, κι από εδώ!!!
      Πάρε όσα θες…. άμα βρεις κανένα…..

  • Reply lenia 1 Ιουλίου 2014 at 06:35

    Χρόνια πολλά κ φωτεινά.Χρύσα μου! Υπέροχο κ δροσιστικό το γλυκάκι σου!
    Μάκια!

    • Reply Χρύσα 1 Ιουλίου 2014 at 08:53

      Ευχαριστώ πολύ Λένια μου!
      Χαίρομαι που σου άρεσε το γλυκάκι!
      Φιλάκια!

  • Reply Martha 1 Ιουλίου 2014 at 12:43

    Χρόνια σου πολλά, να μείνεις άλλα δέκα χρόνια στα 23! Τα εύκολα γλυκά και ειδικά τα κρεμώδη λεμονάτα είναι η αδυναμία μου. Προχτες έκανα κι εγώ κάτι ανάλογο, και τα έβαλα κι εγώ σε πλαστικά ποτηράκια και τα κέρασα σε πικ νικ! Άντε θα τα ποστάρω οσονούπω, αλλά τα δικά σου φαίνονται πιο εύκολα. Καλημέρα και όλα τα καλά που λένε!

  • Reply mookies 1 Ιουλίου 2014 at 16:24

    Χρόνια πολλά και δημιουργικά, νόστιμο και δροσιστικό το κέρασμά σου.

  • Reply mia maria 2 Ιουλίου 2014 at 08:07

    Τι ωραίο γλυκάκι! Με λεμόνι που είναι το αγαπημένο μου!
    Χρόνια πολλά και καλά 🙂

  • Reply Δέσποινα 24 Αυγούστου 2017 at 18:41

    Καλησπέρα. Πραγματικά δροσερό και ξινόγλυκο ότι πρέπει για επιδόρπιο καλοκαιρινό. Εγώ το βάζω σε τετράγωνη φόρμα και από πάνω ζελέ λεμονιού που έχω ετοιμάσει από πριν. Το αφήνω σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και όταν πήξει κάπως το ρίχνω σιγά-σιγά με κουτάλι πάνω στην παγωμένη κρέμα. Ιδέα της κόρης μου. Προαιρετικά και ξύσμα λεμονιού στο ζελέ.. Να είσαι καλά Χρύσα!

    • Reply Χρύσα 28 Αυγούστου 2017 at 20:14

      Δέσποινα! Εξαιρετική ιδέα, και σε ευχαριστώ πολύ που τη μοιράστηκες μαζί μας!
      Θα το δοκιμάσω σίγουρα κι έτσι!

    Leave a Reply