Ζαχαροπλαστείο, Μαρμελάδες, Συνταγές

Lemon curd – Κρέμα (άλειμμα) λεμονιού

10 Μαρτίου 2014
Επέστρεψα! Δεν ξέρω βέβαια αν κατάλαβε κανείς ότι έλειψα, αλλά μετά το τριήμερο της Καθ. Δευτέρας, αποσυντονίστηκα εντελώς… Καλό είναι να φεύγεις μερικές μέρες από το σπίτι, αλλά όταν επιστρέφεις, δεν ξέρεις τι να πρωτοπρολάβεις….. Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να μην ασχοληθώ με τη μαγειρική την προηγούμενη εβδομάδα, να ανασυνταχθώ και να σχεδιάσω το “ανοιξιάτικο μενού” του myblissfood! Γι’ αυτό λοιπόν και η ταμπέλα “kitchen is closed” στη σελίδα μου στο facebook.
Λεμονογλυκών συνέχεια…. Το συγκεκριμένο ήταν εκτός προγράμματος, αλλά, όταν ξεκίνησα τη διαδικασία για να φτιάξω το limoncello μου, βρέθηκα με περίπου μισό λίτρο φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, που δεν ήξερα τι να τον πρωτοκάνω. Και μάλιστα μιλάμε για λεμόνια, όχι απλώς ακέρωτα, όχι απλώς αράντιστα, όχι απλώς βιολογικά, αλλά για κάτι υπέροχα, μοσχοβολιστά μεγάλα λεμόνια,  που μόλις κατέβηκαν από το δέντρο, να’ ναι καλά ο νίντζα της οικογένειας (ο αδερφός). Στην αρχή σκέφτηκα το προφανές. Μια ωραία φρέσκια λεμονάδα. Αλλά δεν είχα όρεξη εκείνη τη στιγμή. Να τα βάλω σε παγοκυψέλες στην κατάψυξη ήταν η δεύτερη σκέψη, αλλά πόσο να βάλω. Και μετά, στο παράλληλο σύμπαν όπου είμαι καρτούν, σχηματίστηκε η λαμπίτσα πάνω-δεξιά από το κεφάλι μου….. Lemon curd! Αυτή η βελούδινη αρωματική λεμονάτη κρέμα-άλειμμα, που βρίσκω μόνο εισαγώμενη και πρέπει να την χρυσοπληρώσω, και μου αρέσει τόσο πολύ. Δε φανταζόμουν πόσο εύκολο είναι να τη φτιάξω…. Και περίσσεψε και χυμός για να μπει για μελλοντική χρήση στην κατάψυξη…
Γίνεται υπέροχη γέμιση για κρουασάν, ταιριάζει τέλεια με μπισκότα βουτύρου, ακόμη και πάνω σε ζεστό φρυγανισμένο ψωμάκι. Κι αν σας αρέσουν οι λίγο πιο ξινούτσικες γεύσεις, όπως εμένα, μπορείτε να το φάτε μέσα από το βάζο με το κουταλάκι…..

Lemon curd - Κρέμα (άλειμμα) λεμονιού

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Υλικά
  • 4 αβγά
  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 200 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 150 γραμ. βούτυρο ανάλατο
Εκτέλεση
  1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε λίγο νερό να βράσει.
  2. Παίρνουμε ένα μεγάλο μεταλλικό μπωλ, το οποίο θα μπορούμε να στερεώσουμε επάνω στην κατσαρόλα χωρίς να εφάπτεται ο πάτος του με το νερό που βράζει.
  3. Μέσα σ’ αυτό το μπωλ (πριν το βάλουμε πάνω στην κατσαρόλα) ρίχνουμε τα αβγά και χτυπάμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα.
  5. Ρίχνουμε και το βούτυρο κομμένο σε κύβους και μεταφέρουμε τώρα το μπωλ επάνω στην κατσαρόλα, της οποίας το νερό πρέπει τώρα να σιγοβράζει σε σταθερή θερμοκρασία.
  6. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να λιώσει το βούτυρο, και συνεχίζουμε για περίπου 5-10 λεπτά (ανάλογα με τη θερμοκρασία του νερού, εμένα μου πήρε περίπου 7 λεπτά), έως ότου πήξει ελαφρώς η κρέμα, όχι πάρα πολύ, γιατί θα συνεχίσει να πήζει και μέχρι να κρυώσει.
  7. Αν δεν το καταναλώσουμε αμέσως, μπορούμε σ’ αυτό το στάδιο, όπως είναι ζεστό, να το βάλουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

You Might Also Like

29 Comments

  • Reply mia maria 10 Μαρτίου 2014 at 08:49

    Μου έδωσες καταπληκτική ιδέα! Έχω και εγώ μπόλικα λεμόνια και μέχρι να αποφασίσω τι θα τα κάνω έχουν αρχίσει και χαλάνε!
    Τι όμορφη και μυρωδάτη η κρέμα σου!

    • Reply Χρύσα 10 Μαρτίου 2014 at 20:05

      Δεν πετάμε τίποτα! Είναι πανεύκολη και νομίζω ότι θα σου αρέσει Μαρία μου!

  • Reply lenia 10 Μαρτίου 2014 at 08:59

    Τέλειος τρόπος να αξιοποιήσεις τα λεμόνια!
    Φιλάκια!

    • Reply Χρύσα 10 Μαρτίου 2014 at 20:06

      Χαίρομαι που συμφωνούμε Λένια μου!

  • Reply peps 10 Μαρτίου 2014 at 09:25

    Τρελλαίνομαι!! Τη τρώω με το κουταλάκι!!

    • Reply Χρύσα 10 Μαρτίου 2014 at 20:06

      Είσαι δικιά μου εσύ, τα έχουμε ξαναπεί….

  • Reply AgapameAnDolmas 10 Μαρτίου 2014 at 09:56

    καλημέρα!!! ποσο μ αρεσει αυτη η κρέμα!! και σκετη την τιμάω και χαλάλι οι θερμίδες!!

    • Reply Χρύσα 10 Μαρτίου 2014 at 20:07

      Η αλήθεια είναι ότι είναι πλούσια και σε θερμίδες, εκτός από γεύση…
      Αλλά όπως λες, χαλάλι….

  • Reply ΕΛΕΝΑ 10 Μαρτίου 2014 at 10:34

    Ο καλύτερος τρόπος να το απολαύσεις, είναι να το …. κουταλίσεις από το βάζο χα χα χααα!
    Καλή βδομάδα Χρύσα μου!

    • Reply Χρύσα 10 Μαρτίου 2014 at 20:07

      Να το κουταλίσεις…. Ακριβώς έτσι Έλενα! Κι εγώ το κουταλίζω λίγο-λίγο….

  • Reply - spoonstories- 10 Μαρτίου 2014 at 13:12

    Δεν ξέρεις πόσο μου αρέσει η κρέμα λεμονιού! Την τρώω σκέτη αλλά και συνδυασμένη με ένα σορό γλυκά! Χιχιχι και εγώ έχω τα δικά μου βιο λεμονάκια!! Τέλεια είναι Χρύσα μου!!

    • Reply Χρύσα 10 Μαρτίου 2014 at 20:09

      Πάει με πολλά γλυκά, είναι αλήθεια. Τέτοια γλυκά γίνονται αλλιώς όταν έχεις δικά σου λεμόνια, τα αγορασμένα, όσο καλά κι αν είναι, δεν τα φτάνουν!

  • Reply Kitchen Stories 10 Μαρτίου 2014 at 14:53

    …και πόσο όμορφες φωτογραφίες!
    Αγαπημένη κρέμα, που συνδυάζεται υπέροχα σε πάρα πολλά παρασκευάσματα!

    Καλησπέρα Χρύσα!
    Ζ.

    • Reply Χρύσα 10 Μαρτίου 2014 at 20:10

      Αχ πόσο χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτογραφίες!
      Νομίζω ήταν παράλειψή μου που δεν έγραψα μέσα σε πόσα πολλά γλυκά μπορεί να μπει.
      Thanks Ζ.!

  • Reply Ερμιόνη 10 Μαρτίου 2014 at 18:45

    Φοβερή φαίνεται!
    Όλο λέω ότι θα φτιάξω και εγώ και όλο το αφήνω!

    • Reply Χρύσα 10 Μαρτίου 2014 at 20:10

      Να μην το αφήσεις καθόλου Ερμιόνη μου….
      Λεμόνια και στην κουζίνα κατευθείαν!

  • Reply Χρυσαυγή 10 Μαρτίου 2014 at 20:06

    Φοβερή! Σαν ψεύτικη.
    Και έκανες ωραίο συνδυασμό στη φωτογράφιση. Κίτρινο με μαύρο.
    Σούπερ όλα..
    Δώσε κρουασάν με κρεμούλα… Περιμένω Χρύσα!!!!!!!!!!

    • Reply Χρύσα 10 Μαρτίου 2014 at 20:12

      Έχεις καλό μάτι στις φωτογραφίες και γι' αυτό χαίρομαι διπλά που σου άρεσαν Χρυσαυγή μου! Έχει φύγει ήδη το πακέτο σου!

  • Reply Eleanna G. 10 Μαρτίου 2014 at 22:14

    Το lemon curd είναι το αγαπημένο γλυκό σε βαζάκι! Μερέντα – ζαχαρούχο γάλα – lemon curd, το τρίγωνο της αμαρτίας για μένα! Φιλιά!

    http://www.foodaki.gr

    • Reply Χρύσα 11 Μαρτίου 2014 at 06:44

      Έχεις δίκιο Ελεαννα μου, πρόκειται για πραγματικά τρίγωνο αμαρτίας! Ανοίγει το βαζάκι και κλείνει τελειωμένο! Φιλιά!

  • Reply Silena 10 Μαρτίου 2014 at 22:49

    Ξέρω τι αμαρτία είναι αυτή η κρέμα μιας και την είχα κάνει πέρυσι και την είχα καταναλώσει μόνη μου!!!!!!!! Καλοφάγωτη Χρύσα μου!!!

    • Reply Χρύσα 11 Μαρτίου 2014 at 06:46

      Μόνη σου, ε;;; Ντροπή! Να σου πω… Κι εγώ δύσκολα το μοιράζομαι….. 😉

  • Reply mia xara 11 Μαρτίου 2014 at 05:28

    Πολύ όμορφη κρέμα,Χρύσα μου! Δε χρειάζονται αποστειρωμένα βαζάκια εδώ, δεν πρόκειται να μείνει τίποτα.. Καλή εβδομάδα, ΧΟ

  • Reply Χρύσα 11 Μαρτίου 2014 at 06:48

    Χαχαχαχα! Έτσι σκέφτηκα κι εγώ Χαρά μολις τα εβαλα… Τζάμπα κόπος….

  • Reply Elenis Cooking 11 Μαρτίου 2014 at 18:44

    Φοβερή…δεν έχω λόγια!!!Τρώγεται με το κουτάλι!!!!!
    Φιλάκια!!!!

    • Reply Χρύσα 11 Μαρτίου 2014 at 19:58

      Ευχαριστώ Ελενάκι! Τελικά οι πιο πολλοί με το κουταλι το θέλουν!
      Φιλάκια!

  • Reply Μarion, 12 Μαρτίου 2014 at 20:50

    Πολύ ωραίο χρώμα έχει Χρύσα.Κι εμένα μου αρέσει η lemon curd και όπως λες η έτοιμη στα σούπερ μάρκετ δεν συμφέρει.
    Μου φέρανε κι εμένα ωραία λεμόνια.
    Μου έβαλες ιδέα.

    Φιλιά

  • Reply Ανώνυμος 29 Μαρτίου 2015 at 11:37

    καλησπερα….ποσο καιρο διατηρειται στο ψυγειο?

    • Reply Χρύσα 29 Μαρτίου 2015 at 12:43

      Για δυο-τρεις εβδομάδες θα είναι μια χαρά.

    Leave a Reply