Ζυμαρικά, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Χυλοπίτες με μανιτάρια, θυμάρι και λεμόνι

16 Ιανουαρίου 2014
Με τα ζυμαρικά έχω μία σχέση… λατρείας…. Ειλικρινά πιστεύω ότι θα μπορούσα να τρώω κάθε μέρα. Και γιατί όχι, αφού είναι μία βάση για να φτιάξεις τόσους συνδυασμούς, που δε θα τέλειωναν ποτέ! Χειροποίητα ή αγορασμένα, παραδοσιακά ελληνικά ή ιταλικά, σε τόσα πολλά σχήματα, με τόσες διαφορετικές σάλτσες, με γέμιση, χωρίς γέμιση, στην κατσαρόλα, στο φούρνο, ό,τι μπορεί να σκεφτεί κανείς, και με ό,τι έχει πρόχειρο στο ψυγείο και στα ντουλάπια. Επιπλέον, γι’ αυτόν που τα μαγειρεύει, εξυπηρετούν διπλό σκοπό. Αν δεν έχεις καθόλου χρόνο να μαγειρέψεις, μπορείς μέσα σε κανένα τεταρτάκι να έχεις έτοιμο φαγητό, αρκεί να είσαι και λίγο προνοητικός και να έχεις φυλαγμένο στο ντουλάπι σου κανένα βάζο με σάλτσα, είτε αγορασμένη, είτε χειροποίητη. Είτε ακόμα να τα φας και σκέτα με μπόλικο τυρί (ναι, το έχω κάνει ουκ ολίγες φορές). Αν πάλι έχεις χρόνο και διάθεση, μπορείς να βγάλεις τον σεφ που κρύβεις μέσα σου και να πειραματιστείς συνδυάζοντας γεύσεις και αρώματα, και ποτέ δεν ξέρεις πού θα σε βγάλει…
Κάπως έτσι έγινε και με αυτό το πιάτο. Είχα στο ντουλάπι μου αυτές τις παραδοσιακές χυλοπίτες, και δεν ήξερα τι να τις κάνω. Ήθελα να ξεφύγω λίγο από τα συνηθισμένα, αλλά και να αναδείξω τη γεύση του ίδιου του ζυμαρικού, που συνήθως χάνεται όταν τις χρησιμοποιούμε σε ένα κλασικό γιουβέτσι ή άλλο κοκκινιστό φαγητό. Με λίγη σκέψη κατέληξα σε αυτή την πολύ πολύ απλή και ελαφριά, αλλά τόσο γευστική συνταγή, που συνδυάζει αρμονικά μεσογειακά υλικά και την υπέροχη, γήινη γεύση των μανιταριών, χωρίς να κρύβει τη γεύση της χυλοπίτας.
 Η συνταγή (για 4 μερίδες)
500 γρ. χυλοπίτες
6-7 λευκά μανιτάρια , μετρίου μεγέθους, κομμένα σε φέτες
2 κ.σ. βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
μερικά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, ή 2 κ.γ. ξερό
Αλάτι, πιπέρι
Φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό που θα βράσουν οι χυλοπίτες. Ταυτόχρονα, σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε το μισό βούτυρο και μόλις ζεσταθεί αρκετά βάζουμε τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το σκόρδο και σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, το ξύσμα, το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει. Μόλις βράσει το νερό στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τις χυλοπίτες και αφήνουμε να βράσουν για λίγο λιγότερο χρόνο από όσο λένε οι οδηγίες (οι δικές μου για παράδειγμα έλεγαν 3-6 λεπτά και τις έβρασα 4). Στη συνέχεια, μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα τις χυλοπίτες από την κατσαρόλα στο τηγάνι, προσθέτοντας και λίγο από το νερό που έβρασαν (περίπου 1-2 κούπες). Συνεχίζουμε το μαγείρεμα στο τηγάνι, μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό. Στο τέλος, αν θέλουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, και μόλις λιώσει τελείως, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, και αν θέλουμε, λίγο επιπλέον ξύσμα λεμονιού και φρέσκο θυμάρι.

 

You Might Also Like

23 Comments

  • Reply peps 16 Ιανουαρίου 2014 at 08:06

    Εντάξει!!! Είναι από τις μακαρονάδες που μ' αρέσουν πάρα πολύ!!
    Το λεμόνι της πάει τέλεια!!!
    Χτες πήρα χυλοπίτες ….θα μπουν στο πρόγραμμα!!
    Καλημέρα!!

    • Reply Χρύσα 16 Ιανουαρίου 2014 at 20:03

      Της πάει το λεμόνι πολύ είναι η αλήθεια. Βάλτες στο πρόγραμμα, δε θέλουν και πολύ χρόνο! Καλο βράδυ Πέπη μου!

  • Reply Ειρήνη Ε. 16 Ιανουαρίου 2014 at 09:45

    Ελάχιστους γνωρίζω να μην αγαπούν τα ζυμαρικά. Πράγματι, είναι μια αγάπη, που δεν μειώνεται με τα χρόνια, αλλά αντιθέτως, αυξάνεται! Οι χυλοπίτες σου, εκτός από εύκολες, είναι πεντανόστιμες και ας ετοιμάζονται με λίγα υλικά! Η απλότητα σε αυτό το φαγητό, έχει σαν κέρδος την νοστιμιά!
    Καλή σου ημέρα.

    • Reply Χρύσα 16 Ιανουαρίου 2014 at 20:04

      Όπως τα λες Ειρήνη μου! Μεγάλη αγάπη! Καλό σου βράδυ!

  • Reply - spoonstories- 16 Ιανουαρίου 2014 at 12:22

    Καταπληκτικό πιάτο πολύ αρωματικό και καθόλου φορτωμένο. Τα μανιτάρια τα λατρεύω…και φυσικά οι χυλοπίτες είναι top. Φιλούρες!!

    • Reply Χρύσα 16 Ιανουαρίου 2014 at 20:06

      Ευχαριστώ Λίλια! Είναι πολύ ελαφρύ πιάτο. Καλό βράδυ!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 16 Ιανουαρίου 2014 at 13:29

    Κάποτε δοκίμασα από ιταλίδα φίλη, σπαγγέτι με ξύσμα λεμονιού και από πάνω τριμμένη παρμεζάνα!
    Ενα απίστευτα απλό πιάτο, αλλά με απίστευτη νοστιμιά!!
    Το λεμόνι ταιριάζει υπέροχα με τα ζυμαρικά, είμαι σίγουρη ότι το φαγάκι σου θα έγινε σούπερ νόστιμο!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 16 Ιανουαρίου 2014 at 20:07

      Όσο πιο απλό, τόσο το καλύτερο Έλενα! Φιλιά πολλά!

  • Reply AgapameAnDolmas 16 Ιανουαρίου 2014 at 16:22

    πολλοι ειμαστε οι μακαρονάδες!!! τελειες οι χυλοπιτες σου! ελαφρυ και χορταστικο πιάτο!!

    • Reply Χρύσα 16 Ιανουαρίου 2014 at 20:08

      Πάρα πολλοί Αναστασία! Ευχαριστώ, φιλάκια!

  • Reply Silena 16 Ιανουαρίου 2014 at 19:18

    Καταπληκτικές οι χυλοπίτες σου Χρύσα μου!!!! Δροσερές, αρωματικές και τα υλικά πολύ ταιριαστά!!!!
    Οι φωτογραφίες άψογες!!!!
    Καλό βράδυ!!! Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 16 Ιανουαρίου 2014 at 20:09

      Ευχαριστώ πολύ Σιλένα, χαίρομαι που σ'αρεσαν! Καλό σου βράδυ!

  • Reply Lenia 17 Ιανουαρίου 2014 at 07:24

    Την ίδια σχέση λατρείας έχω κι εγώ με τα ζυμαρικά,Χρύσα μου!Το κείμενο το εισαγωγικό θα μπορούσα να το είχα γράψει αυτολεξεί κι εγώ!
    Τέτοιες απλές μακαρονάδες σαν αυτή αποδεικνύουν ότι το νόστιμο δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο!Τέλεια!!!
    Φιλάκια!

    • Reply Χρύσα 18 Ιανουαρίου 2014 at 19:24

      Έτσι είναι Λένια μου, το απλό συνήθως είναι καλύτερο! Φιλάκια!

  • Reply Beauty Follower 17 Ιανουαρίου 2014 at 13:51

    Σηεμρ αέφαγα χυλοπιτάκια
    ομως δεν ηταν τόσο νόστιμα οσο τα δικά σου.

    Καλό ΣουΚου 🙂

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    • Reply Χρύσα 18 Ιανουαρίου 2014 at 19:25

      Ε, την άλλη φορά δοκίμασε αυτά 😉 Φιλάκια!

  • Reply ΕΛΕΝΗ 17 Ιανουαρίου 2014 at 19:08

    Πρέπει να είναι πεντανόστιμο Χρύσα μου, θα το δοκιμάσω σίγουρα!Μακάρι να είχα μια μερίδούλα μπροστά μου τώρα!!!
    Φιλάκια!

    • Reply Χρύσα 18 Ιανουαρίου 2014 at 19:27

      Ήταν όντως πολύ καλό (όσο κράτησε) Ελένη μου! Δοκίμασέ το! Καλό σου βράδυ!

  • Reply Tante Kiki 19 Ιανουαρίου 2014 at 10:40

    Θεϊκές οι χυλοπίτες που έφτιαξες Χρύσα μου!!! Απλά πεντανόστιμες!!! Μακάρι να τις είχα μπροστά μου τώρα!!!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 20 Ιανουαρίου 2014 at 18:46

      Ευχαριστώ πολύ Κική μου! Είναι και τόσο εύκολες, που θα τις ξανακάνω σύντομα!

  • Reply mia xara 20 Ιανουαρίου 2014 at 08:13

    Γευστικότατο κι ελαφρύ γεύμα! Λατρεύω τα ζυμαρικά με μανιτάρια! Καλή εβδομάδα, ΧΟ

    • Reply Χρύσα 20 Ιανουαρίου 2014 at 18:48

      Χαίρομαι τόσο που σου άρεσε Χαρά μου! Καλή εβδομάδα και σε σένα!

  • Reply Μarion, 22 Ιανουαρίου 2014 at 12:28

    Ωραίο φαγάκι Χρύσα.
    Χυλοπίτες, μανιτάρια & λεμόνι ταιριαστά υλικά

    Φιλιά

  • Leave a Reply