Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Λαχανοντολμάδες, οι κλασικοί

14 Νοεμβρίου 2013
Εντάξει, νομίζω ότι μετά από δύο εβδομάδες ιταλικής και
γαλλικής παραδοσιακής κουζίνας, οφείλω να κάνω επιστροφή στις ρίζες… Έχω βέβαια
την εντύπωση, μετά και από ένα μικρό γκάλοπ, ότι είναι ένα φαγητό που προκαλεί
ποικίλες αντιδράσεις. Υπάρχουν οι φανατικοί του είδους (όπως η αφεντιά μου και
όλο μου το σόι…), οι αδιάφοροι, αλλά κι αυτοί που δε θέλουν να τους βλέπουν
(???). Από τότε που ήμουν μικρή ήταν ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά, και
απολάμβανα ιδιαίτερα να παρακολουθώ τη μαμά μου σε όλη τη διαδικασία της
προετοιμασίας τους, πολλές φορές συμμετείχα κιόλας, τυλίγοντας με προσοχή τους
ντολμάδες και τοποθετώντας τους τακτικά τον ένα δίπλα στον άλλο στο καλάθι της
χύτρας. Σ’ αυτή τη συνταγή μου αρέσει πολύ το γεγονός ότι δεν τελειώνουμε
κάνοντας αυγολέμονο (το οποίο δε συμπαθώ ιδιαίτερα), αλλά μία κρεμούλα με το
ζουμάκι που αφήνουν οι ντολμάδες στο βράσιμο.

 

Το περίεργο είναι ότι, ενώ είναι ένα αγαπημένο μου φαγητό,
δεν το είχα μαγειρέψει ποτέ μέχρι σήμερα. Με αφορμή, λοιπόν ένα γιγαντιαίο
λάχανο που βρέθηκε στο σπίτι (το καλό του να έχεις πεθερικά που καλλιεργούν στο
σπίτι τους στο χωριό όλων των ειδών τα καλούδια!), σκέφτηκα ότι ήταν μια πρώτης
τάξεως ευκαιρία να πειραματιστώ, με τη βοήθεια βέβαια της μανούλας, μην κάνω
και καμιά χαζομάρα και πάει χαμένο τόσο ωραίο λάχανο….
Η συνταγή

 

 

1 μέτριο λάχανο

 

 

Για τη γέμιση

 

1 κιλό
κιμά

 

2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα (και στραγγισμένα από τα πολλά
υγρά)

 

¾ κούπας ρύζι γλασέ
1 κούπα ελαιόλαδο

 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό

 

Αλάτι, πιπέρι

 

 

Για την κρέμα

 

5 κούπες από το ζωμό που αφήνουν οι ντολμάδες στο βράσιμο

 

5 κ.σ. βούτυρο

 

5 κ.σ. αλεύρι

 

Χυμό από 3 λεμόνια

 

 

 

Αρχικά αφαιρούμε το κοτσάνι από το λάχανο. Βάζουμε στην
χύτρα νερό να βράσει. Όταν αρχίζει να κοχλάζει, βάζουμε το λάχανο να
ζεματιστεί. Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης, και ζυμώνουμε.
Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν τα λαχανόφυλλα (περίπου μετά από 10 λεπτά),
αρχίζουμε να τα αφαιρούμε ένα-ένα. Όσο αφαιρούμε, γεμίζουμε. Αν σε κάποια φύλλα
είναι χοντρά τα νεύρα, τα κόβουμε με ένα μαχαίρι, γιατί δεν θα μαλακώσουν
αρκετά στο βράσιμο. Βάζουμε από μία κουταλιά της σούπας γέμιση σε κάθε φύλλο,
και τυλίγουμε, κλείνοντας καλά και τις άκρες τους. τα τοποθετούμε δίπλα-δίπλα
στο καλάθι της χύτρας. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα
(ή ο κιμάς…). Αφού τελειώσουμε με το τύλιγμα, βάζουμε το καλάθι στη χύτρα
ταχύτητος, το καπακώνουμε με ένα πιάτο, και προσθέτουμε νερό, όσο χρειάζεται
για να σκεπαστούν οι ντολμάδες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο νερό στο
οποίο βράσαμε το λάχανο για να μαγειρέψουμε τους ντολμάδες ή να βάλουμε
καινούργιο, για πιο ελαφριά γεύση. Βάζουμε ξανά τη χύτρα στη φωτιά, και μόλις
αρχίσει να βράζει, κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου μισή ώρα. Αν
δεν το κάνουμε στη χύτρα, θα χρειαστεί περίπου 1 ώρα μαγείρεμα , ενώ θα πρέπει
να το παρακολουθούμε και να προσθέτουμε νεράκι, αν δούμε ότι χρειάζεται.

 

Όταν είναι έτοιμοι οι λαχανοντολμάδες, αφαιρούμε το καλάθι,
και αδειάζουμε το ζωμό τους σε ένα μπωλ. Επιστρέφουμε τη χύτρα στη φωτιά και
βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Μόλις λιώσει το βούτυρο (όχι να καεί),
προσθέτουμε το αλεύρι, και ανακατεύουμε ζωηρά. Ρίχνουμε τις 5 κούπες από τον ζωμό και το χυμό των λεμονιών
και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να δέσει η κρέμα, ελέγχοντας αν χρειάζεται
επιπλέον αλάτι. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

 

You Might Also Like

18 Comments

  • Reply Ξανθή 14 Νοεμβρίου 2013 at 13:37

    Είσαι τυχερή γιατί έχεις λάχανο από δικό σου κήπο, είναι το τρίτο που αγόρασα και με απογοήτευσε για φέτος.
    Εγώ τους ψήνω και στη γάστρα με λεμόνι μόνο στο τέλος.

    • Reply Χρύσα 14 Νοεμβρίου 2013 at 18:57

      Η αλήθεια είναι ότι είμαι όντως, πολύ τυχερή σ' αυτό, δε συγκρίνεται η γεύση του με οτιδήποτε αγορασμένο! Είναι πολύ ωραία και η δική σου εκδοχή Ξανθή μου, καλό σου βράδυ!

  • Reply Eri 14 Νοεμβρίου 2013 at 15:39

    Χρυσα μου γεια σου, καλώς σε βρήκα! Και με τι έδεσμα με υποδέχεσαι βρε, ήξερες ότι θα περάσω? Εχω μεγάλη αδυναμία σε κάθε είδους ντολμάδες και λατρεύω φυσικά και τους λαχανοντολμάδες! Τέλειοι σου έγιναν με υπέροχη σάλτσα! Μια φραντζόλα ψωμί να βουτήξω!
    Φιλιά πολλά!

    • Reply Χρύσα 14 Νοεμβρίου 2013 at 19:00

      Καλώς ήρθες, λοιπόν, Έρη μου, πέρνα να κεράσω! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν, έχω καταλάβει ότι ταιριάζουν τα μαγειρικά μας γούστα! Μια φραντζόλα ψωμί και ένα κομμάτι τυρί φέτα, θα προσθέσω εγώ…

  • Reply Tante Kiki 14 Νοεμβρίου 2013 at 17:45

    Νοστιμότατοι οι λαχανοντολμάδες σου Χρύσα μου!!! Τους λατρεύω κι εσύ τους έφτιαξες υπέροχα!!! Η σάλτσα τους φαίνεται τέλεια!!!
    Φιλάκια!

    • Reply Χρύσα 14 Νοεμβρίου 2013 at 19:02

      Α, ωραία, κι εσύ στη δική μου κατηγορία ανήκεις! Φιλάκια και καλό βράδυ!

  • Reply Ερμιόνη 14 Νοεμβρίου 2013 at 19:21

    Λοιπόν οι λαχανοντολμάδες είναι φαγάκι που μου αρέσει πολύ αλλά που περιμένω δυστυχώς να φάω από άλλους, μιας που δεν το έχω με το τύλιγμα και με την όλη διαδικασία!
    Μου αρέσει πάρα πολύ η σαλτσούλα της, ξεφεύγει από το κλασικό αυγολέμονο!
    Φιλιά πολλά!

    • Reply Χρύσα 14 Νοεμβρίου 2013 at 21:12

      Τι να σου κάνω που είμαστε μακριά… Δε βολεύει το delivery! Αποκλείεται πάντως να μην το' χεις εσύ! Αφού τα κατάφερα εγώ, όλοι μπορούν! Φιλιά!

  • Reply AgapameAnDolmas 14 Νοεμβρίου 2013 at 22:02

    εμενα δεν μου αρεσουν!!! και καταγομαι απ την πολη (κοζάνη) που οι λαχανοντολμάδες ή αλλιως γιαπράκια ειναι εθνικο φαι και μεγάλη υπόθεση!
    η σαλτσουλα που εκανες παίρνει εξτρα πόντο και ισως δοκίμαζα μια μπουκιτσα ετσι! τους πέτυχες πάντως μπράβο!

    • Reply Χρύσα 15 Νοεμβρίου 2013 at 13:20

      Πραγματικά, είναι δυνατόν να μην αρέσουν σε σένα??? Μια δοκιμή ίσως σε πείσει…

  • Reply Kitchen Stories 15 Νοεμβρίου 2013 at 05:33

    Καλημέρα!
    Χρύσα οι λαχανοντολμάδες σου είναι τέλειοι και ιδιαιτέρως απολαυστικοί, χορταστικοί!

    Z.

    • Reply Χρύσα 15 Νοεμβρίου 2013 at 13:22

      Καλημέρα Ζαμπία μου! Χαίρομαι που σου άρεσαν, εμάς μα χόρτασαν, όντως!

  • Reply peps 15 Νοεμβρίου 2013 at 06:29

    Εγώ δεν είμαι από τους φανατικούς….δε μ αρέσει το αυγολέμονο αλλά εδώ βλέπω άλλου είδους κρεμούλα!!!
    Πάντως οι φωτογραφίες σου είναι λαχταριστές!!!!

    • Reply Χρύσα 15 Νοεμβρίου 2013 at 13:23

      Με το αυγολέμονο ούτε εμένα μου αρέσουν, έτσι είναι τελείως διαφορετικοί. Ευχαριστώ!

  • Reply Beauty Follower 15 Νοεμβρίου 2013 at 12:18

    Αγαπημένο πιάτο!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    • Reply Χρύσα 15 Νοεμβρίου 2013 at 13:24

      Είμαστε πολλοί τελικά! Φιλιά!

  • Reply Lila Xagorari 17 Νοεμβρίου 2013 at 18:29

    Λατρεμένοι λαχανοντολμάδες!!!!!!!!!!

    • Reply Χρύσα 17 Νοεμβρίου 2013 at 18:55

      Λατρεμένοι από πολλούς τελικά… Καλώς ήρθες Λίλα!

    Leave a Reply