Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Ρολό με πατάτες στο φούρνο

21 Νοεμβρίου 2013

 

Η σημερινή ανάρτηση είναι
αφιερωμένη στις εργαζόμενες μητέρες. Και υπάρχει αφορμή γι’ αυτό. Πριν από
λίγες ημέρες «κυκλοφόρησε» το ηλεκτρονικό περιοδικό Workingmother.gr, με θέματα που
αφορούν τη σύγχρονη εργαζόμενη μητέρα. Μου ζητήθηκε να μοιραστώ κάποιες από τις
συνταγές μου, συμμετέχοντας σ’ αυτήν την προσπάθεια. Η ιδέα μου άρεσε, η
αισθητική του περιοδικού επίσης, και έτσι, μετά από λίγη σκέψη δέχτηκα. Εδώ και
λίγες μέρες λοιπόν, κάποιες από τις συνταγές του blog θα βρίσκονται
και στη στήλη «Κουζίνα» του Workingmother.gr, συμπληρώνοντας την πολύ ωραία, κατά τη γνώμη, μου
θεματολογία του περιοδικού, η οποία αφορά εξίσου, τόσο την «εργαζόμενη», όσο
και τη «μητέρα».
Η εμπειρία μου ως εργαζόμενη
μητέρα δεν είναι πολύ μεγάλη, θεωρώ όμως ότι είναι αρκετή για να μου μάθει το
εξής: όσο και να προσπαθήσεις, όσο και να το θέλεις, όσο οργανωτική και να
είσαι, ΔΕΝ. ΥΠΑΡΧΕΙ. ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. να τα προλάβεις όλα. Πρέπει επομένως να βάλεις
προτεραιότητες. Με δεδομένες λοιπόν, τις ώρες που βρίσκεσαι στη δουλειά (λίγες
ή πολλές), πρέπει να αποφασίσεις πώς θα μοιράσεις τις υπόλοιπες…
Πολλές φορές στους τελευταίους 14
μήνες, ή καλύτερα στους τελευταίους 10, οπότε και επέστρεψα στη δουλειά, έχει
τύχει να αντιμετωπίσω ένα βλέμμα της μανούλας μου, το οποίο μου θυμίζει πολύ τα
αντίστοιχα που μου έριχνε όταν ήμουν μικρή και δε συμμάζευα το δωμάτιό μου. Την
καταλαβαίνω. Ήταν κι αυτή εργαζόμενη μητέρα, με δύο παιδιά, και μάλιστα, σε μία εποχή που οι εργαζόμενες μητέρες
έπρεπε να αποδεικνύουν καθημερινά ότι η θέση τους δεν είναι απαραίτητα στο
σπίτι και ότι μπορούν να τα κάνουν όλα (και σε μία εποχή που δεν ήταν καθόλου
φυσικό ένας άνδρας να μοιράζεται τις δουλειές του σπιτιού). Και τα έκανε όλα
τέλεια. Εκτός από ένα. Δεν προλάβαινε να απολαύσει τίποτα. Εκεί είναι η διαφωνία μου μαζί της. Δε με ενδιαφέρει να αποδείξω σε κανέναν τίποτα παραπάνω από τα εξής: στον εργοδότη μου ότι είμαι καλή στη δουλειά μου και στο παιδί μου ότι είμαι καλή μαμά. Για όλα τα υπόλοιπα, όταν βρεθεί ο χρόνος, θα γίνουν. Δε με νοιάζει αν στο τέλος της ημέρας υπάρχει ακόμα η στοίβα με τα ασιδέρωτα ρούχα από προχθές, ή αν το μεσημέρι φάγαμε σαλάτα γιατί δεν πρόλαβα να μαγειρέψω ενήλικο φαγητό… Γιατί αυτή την ώρα που θα μπορούσα να τα κάνω όλα αυτά, εγώ έπαιξα με τουβλάκια, τραγούδησα 3.628 φορές τα παπάκια και τα χαρωπά τα δυο μου χέρια, και ξέρετε και κάτι; Πέρασα πολύ καλύτερα… Κι όταν έπεσε να κοιμηθεί το βράδυ, αντί να πιάσω σαν την τρελή μέσα στη νύχτα να κάνω δουλειές, προτίμησα να καθήσω απλά με το μεγάλο μου αγόρι, που κι αυτό έπαιζε όλο το απόγευμα με τουβλάκια και τραγούδησε τα παπάκια, και να ξεκουραστούμε παρέα. Έτσι βλέπω εγώ τις υποχρεώσεις μου. Μπορεί να κάνω και λάθος, το αποτέλεσμα θα δείξει… Βέβαια όλα αυτά προϋποθέτουν ότι μοιράζεσαι αυτή τη ζωή, την οικογένεια και το σπίτι με έναν άνθρωπο που καταλαβαίνει, συμφωνεί και σέβεται εμπράκτως τα παραπάνω… Κι εγώ είμαι πολύ τυχερή σ’ αυτό!Πώς συνδέονται όλα αυτά με τη σημερινή συνταγή; Είναι πολύ απλό. Το ρολό με τις πατάτες θέλει περίπου ένα τεταρτάκι προετοιμασία και μία ώρα ψήσιμο. Τι είναι ένα τεταρτάκι; Τίποτα. Αν έχετε και λίγο μεγαλύτερο παιδάκι, βάλτε το να ζυμώσει, νομίζω θα ευχαριστηθεί πολύ! Στη μία ώρα που θέλει ψήσιμο, μπορείτε να ασχοληθείτε με τα σημαντικά…. Ή μπορείτε να κάνετε όλη την (πολλή!) προετοιμασία από την προηγουμένη, και να παρακαλέσετε όποιον είναι το πρωί στο σπίτι με τα παιδιά να το βάλει στο φούρνο, όπως έκανα εγώ αυτή τη φορά. Το άλλο καλό είναι ότι με τη συγκεκριμένη δοσολογία βγαίνει φαγητό για ένα λόχο, οπότε έχουμε άνετα φαγητό και για την επόμενη μέρα….

Η συνταγή

Για το ρολό
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
2 αβγά
3-4 φέτες ψωμιού (μόνο την ψίχα) μουλιασμένες και στραγγισμένες
1/2 κούπα γάλα
2 κ.γ. ρίγανη
αλάτι, πιπέρι

1 κουτί χυμό ντομάτας (τύπου pummaro)
1 κούπα ελαιόλαδο
2 κιλά πατάτες, κομμένες μέτρια κομμάτια
αλάτι, πιπέρι

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά του κιμά, απλώς μέχρι να αναμιχθούν. “Χτίζουμε” το ρολό στη μέση του ταψιού, και ρίχνουμε γύρω γύρω τις πατάτες, αφού τις έχουμε αλατοπιπερώσει. Ρίχνουμε από πάνω το λάδι, και το χυμό ντομάτας, φροντίζοντας να πάνε παντού, κυρίως να σκεπάσουν όλο το ρολό. Προσθέτουμε και λίγο νεράκι πάνω στις πατάτες (περίπου 1/2 κούπα), και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε για περίπου μία ώρα.

Με συγχωρείτε για τη φλυαρία, βρήκα κι εγώ ευκαιρία να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου… Καλό σαββατοκύριακο!

 

You Might Also Like

21 Comments

  • Reply Kitchen Stories 21 Νοεμβρίου 2013 at 14:49

    Καλησπέρα Χρύσα!

    Το σημερινό σου πιάτο λίγοι θα έχουν αντίρρηση να το γευτούν. Αυτοπροσκαλούμε.:)
    Περιποιημένο και όμορφα φωτογραφημένο. Ο μικρός σε έχει κάνει εξπέρ στα φωτογραφικά πλάνα!

    Z.

    • Reply Χρύσα 21 Νοεμβρίου 2013 at 18:40

      Είναι ένα από τα αγαπημένα μου από τότε που ήμουν παιδί.
      Πολύ ευχαρίστως να το μοιραστούμε Ζ.!
      Όταν έχεις συνηθίσει να κυνηγάς κινούμενο στόχο για φωτογραφίες, το πιάτο είναι πολύ πιο εύκολο μάλλον…!
      Καλό βράδυ!

  • Reply peps 21 Νοεμβρίου 2013 at 15:04

    Ωχ! Με πρόλαβε η Ζ.
    Κι εγώ θέλω μια μεριδούλα με μπόλικες πατάτες!!!
    Πολύ ωραίο!!!!

    • Reply Χρύσα 21 Νοεμβρίου 2013 at 18:41

      Έχει για όλους Peps! Είπαμε, για ένα λόχο!
      Καλό σου βράδυ!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 21 Νοεμβρίου 2013 at 15:14

    Και σε ποιον δεν αρέσει αυτό το νόστιμο μαμαδίστικο φαγάκι???
    Το μαγείρεψες πολύ όμορφα!!!!

    Η εργαζόμενη μανούλα θα πω ότι είναι ήρωας, προσπαθώντας να συνδυάσει μέσα σε ελάχιστο χρόνο, ένα σωρό διαφορετικούς ρόλους!
    Εσύ ξέρεις καλύτερα από τον καθένα ποιοι από αυτούς τους ρόλους έχουν προτεραιότητα για σένα και τους αγαπημένους σου!
    Καλό απόγευμα!

    • Reply Χρύσα 21 Νοεμβρίου 2013 at 18:42

      Ευχαριστώ Έλενα! Ό, τι μπορούμε κάνουμε όλες, και τα καταφέρνουμε μια χαρά!

  • Reply ΕΛΕΝΗ 21 Νοεμβρίου 2013 at 16:13

    Χρύσα μου τέλειο το φαγάκι που μας παρουσιάζεις σήμερα, φαίνεται πεντανόστιμο!!!
    Επειδή είμαι και γω εργαζόμενη μανούλα σε καταλαβαίνω απόλυτα!!!
    Καλό απόγευμα!!!

    • Reply Χρύσα 21 Νοεμβρίου 2013 at 18:43

      Να είσαι καλά Ελένη μου, ο σκοπός είναι να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη! Και με τέτοια φαγητά, γίνεται! Φιλιά!

  • Reply Tante Kiki 21 Νοεμβρίου 2013 at 20:14

    Πολύ ωραίο πιάτο Χρύσα μου!!! Έχεις δίκιο σε όσα λες …είναι δύσκολο να είσαι εργαζόμενη μανούλα!!!!

    • Reply Χρύσα 22 Νοεμβρίου 2013 at 11:53

      Ευχαριστώ Κική! Εμείς θα το κάνουμε εύκολο!

  • Reply Χρυσαυγή 21 Νοεμβρίου 2013 at 22:15

    Ροδοκόκκινες πατάτες συμπληρώνουν υπέροχα ένα κλασσικό και εύκολο φαγητό που όλοι αγαπάμε. Μπράβο σου για την όμορφη παρουσίαση και την προσεγμένη επιμέλεια!!!

    Σε φιλώ Χρύσα!

    • Reply Χρύσα 22 Νοεμβρίου 2013 at 11:54

      Ευχαριστώ Χρυσαυγή μου, την επόμενη φορά θα κάνω το δικό σου πάντως… Αυτή η εικόνα του λιωμένου τυριού με έχει στοιχειώσει! Φιλιά!

  • Reply Μarion, 22 Νοεμβρίου 2013 at 07:20

    Πολύ ωραίο φαγητό κι εύκολο, αγαπημένο όλων.

    Καλά κάνεις και δίνεις σημασί σε πιο ουσιώδη πράγματα αντί για τα ασιδέρωτα…Οι δουλειές δεν τελειώνουν ποτέ και όλες λες ο λίγος χρόνος είναι για τους αγαπημένους μας.

    Φιλιά
    Καλό σαββατοκύριακο 🙂

    • Reply Χρύσα 22 Νοεμβρίου 2013 at 11:55

      Χαίρομαι που συμφωνείς μαζί μου Μάριον! Δεν τελειώνουν οι άτιμες…! Καλό σαββατοκύριακο!

  • Reply mia maria 22 Νοεμβρίου 2013 at 08:41

    Δεν κάνεις καθόλου λάθος! Χαρούμενοι γονείς κάνουν χαρούμενα παιδιά!
    Συγχαρητήρια για τη νεα σου συνεργασία!
    Το φαγάκι σου υπέροχο και πολυ αγαπημένο!

    • Reply Χρύσα 22 Νοεμβρίου 2013 at 11:56

      Ευχαριστώ πολύ Μαρία, ακριβώς αυτό πιστεύω κι εγώ!
      Φιλιά!

  • Reply sundayspoon 22 Νοεμβρίου 2013 at 10:56

    Μου αρέσει ο τρόπος σκέψης σου αλλά και το φαγητό σου! Σημασία έχει να κάνουμε τα ουσιώδη και για τα υπόλοιπα κάποια στιγμή θα βρεθεί χρόνος. Συγχαρητήρια για τη συνεργασία! Φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα!
    υ.γ. Αν περισσέψει μερίδα από το ρολό, θέλω κι εγώ!!!

    • Reply Χρύσα 22 Νοεμβρίου 2013 at 11:57

      Να είσαι καλά Αναστασία μου… Προλαβαίνεις – δεν προλαβαίνεις μια μερίδα, το τσακίσαμε!

  • Reply AgapameAnDolmas 22 Νοεμβρίου 2013 at 16:46

    κλασσικο μαμαδιστικο φαγητο!!! ειναι αυτο που λενε και οι φιλοι μας οι ευρωπαιοι comfort food! μπουκια και αγαλίαση! μεγαλο θεμα να εισαι εργαζόμενη μητέρα και τις θαυμάζω αυτες τις γυναίκες που τρέχουν να τα προλάβουν ολα!

  • Reply Χρύσα 22 Νοεμβρίου 2013 at 18:50

    Comfort food, ακριβώς…! Σε όλους αρέσει αυτή η αίσθηση της αγαλίασης… Καλό σαββατοκύριακο Αναστασία!

  • Reply Beauty Follower 2 Δεκεμβρίου 2013 at 15:27

    Τελειο φαγητο που παντα θελω και δευτερη μερίδα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

  • Leave a Reply