Ζύμες, Ιδέες για μπουφέ, Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Η πιπερόπιτα

24 Οκτωβρίου 2013

Είναι μερικές γεύσεις που σε συντροφεύουν μια ζωή, και είναι
συνδυασμένες με συναισθήματα. Η συγκεκριμένη είναι μία από αυτές. Δε λείπει
σχεδόν ποτέ από τα εορταστικά τραπέζια της μαμάς μου, και σπανίως περισσεύει
ψίχουλο…. Πάντα θυμάμαι δε, τη φορά που σκαρφίστηκε τη συνταγή. Ήταν μία από
αυτές τις στιγμές που την ακούω και τη βλέπω να λέει για κάποια παλιά συνταγή
«αν αλλάζαμε αυτό, με τι λες να πήγαινε; Κι αν προσθέταμε κι εκείνο, δεν θα του
πήγαινε πολύ;…» Κάπως έτσι η μανούλα μου έχει «πειράξει» σχεδόν ό,τι συνταγή
έχει περάσει ποτέ από τα χέρια της. Και κάπως έτσι εγώ τη θεωρώ την πιο
εμπνευσμένη μαγείρισσα του κόσμου…. Τόσο που μια μέρα της είπα: «εγώ μια μέρα
θα σε δημοσιεύσω. Είναι πολύ εγωιστικό αυτές οι συνταγές να μένουν μόνο στο
δικό μας τραπέζι». Κι έτσι σας παρουσιάζω την πρώτη συνταγή της Ερατούλας, και
λέω την πρώτη, γιατί έχω πολλές ακόμα στο συρτάρι μου….

Πρόκειται, όπως είπα προηγουμένως για προσαρμογή από μία
άλλη τάρτα-πίτα την οποία θα σας χρωστάω, γιατί και η original έχει τη χάρη της.
Όταν είπα στη μαμά μου ότι θα τη φτιάξω, προσφέρθηκε να τη διακοσμήσει κιόλας, με τον τρόπο που συνήθως την παρουσιάζει (γιατί εγώ μπορώ να τη φτιάξω, ok, αλλά για να κάτσω να κάνω λουλουδάκια και πιπερίτσες με ζυμάρι θα μου πάρει όλη μέρα…. ενώ εκείνη το έκανε σε πέντε λεπτά – δεν υπερβάλλω…)

Η συνταγή

Για τη ζύμη
150 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένο
300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 ml νερό
1 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
4 πιπεριές πολύχρωμες (κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί) κομμένες μπαστουνάκια, όχι πολύ μικρά
2 λουκάνικα χωριάτικα
200 γραμ. ρεγκάτο τριμμένο
Επιπλέον
1 κρόκο αβγού
λίγο νεράκι
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και πλάθουμε μέχρι να γίνει ένα σφιχτό ζυμάρι. Το τυλίγουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει, ώστε να πλάθεται πιο εύκολα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε τα λουκάνικα (χωρίς λάδι ή άλλο λίπος) και όταν μαγειρευτούν καλά, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο σκεύος, χωρίς να το έχουμε καθαρίσει, έτσι ώστε να πάρουν γεύση από τα λουκάνικα, σωτάρουμε τις πιπεριές, μέχρι να μαραθούν καλά. Όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε κι αυτές καλά, μέχρι να μην έχουν μείνει καθόλου υγρά. Σκοπός είναι να έχουμε μια σχεδόν στεγνή γέμιση, για να μην μουσκέψει το φύλλο της τάρτας και να ψηθεί καλά. Αναμιγνύουμε τις πιπεριές με τα λουκάνικα και το ρεγκάτο και έχουμε έτοιμη τη γέμιση.
Ανοίγουμε με τον πλάστη τη μισή ζύμη σε λεπτό φύλλο και στρώνουμε τη βάση της τάρτας και τα τοιχώματα. Όπου περισσεύει, κόβουμε, και όπου δε φτάνει ή αφήνει κενά, μπορούμε να μπαλώσουμε με λίγη ζύμη. ρίχνουμε τη γέμιση και την πατάμε καλά, ώστε να έχει παντού το ίδιο ύψος. Ανοίγουμε πάλι με τον πλάστη ένα μικρότερο φύλλο από αυτό της βάσης, και το στρώνουμε με προσοχή πάνω από τη γέμιση. Ενώνουμε γύρω-γύρω το πάνω με το κάτω φύλλο, και με τη ζύμη που μας έχει περισσέψει (και αν βέβαια έχουμε την υπομονή, ή κάποιον καλλιτέχνη εύκαιρο) κάνουμε τα φυλλαράκια και τα τοποθετούμε σαν μπορντούρα. Καλό είναι, αν δεν κάνουμε τα φυλλαράκια να καλύψουμε ούτως ή άλλως τουλάχιστον γύρω-γύρω το φύλλο, για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να ανοίξει και να χαλάσει την όψη της τάρτας (η γεύση βεβαίως δεν επηρεάζεται, μην αγχώνεστε…)
Ανακατεύουμε τον κρόκο του αβγού με λίγο νεράκι, και αλείφουμε την τάρτα με ένα πινέλο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά, ή μέχρι να χρυσίσει το πάνω φύλλο και να έχει γίνει τραγανό.

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Ξανθή 31 Οκτωβρίου 2013 at 18:51

    Έχουμε την ίδια πίτα με διαφορετική σύνθεση παρουσίαση.
    Πολύ μου άρεσε η προσθήκη του λουκάνικου κι ότι είναι σε μορφή τάρτας!!
    Καλώς σε βρήκα και καλή συνέχεια.

  • Reply Χρύσα 31 Οκτωβρίου 2013 at 19:08

    Καλώς ήρθες Ξανθή! Το είδα σήμερα ότι έχεις κι εσύ πιπερόπιτα. Είναι της μόδας φαίνεται! Χαίρομαι που σου άρεσε! Εύχομαι να τα λέμε!

  • Reply Dimitra 7 Σεπτεμβρίου 2014 at 15:50

    Φαίνεται λαχταριστή!!! Και η διακόσμιση της μανούλας τα σπάει:)
    Μπαίνει στα προσεχώς!!!

  • Reply Notoula 30 Μαΐου 2016 at 07:32

    Γεια σου Χρύσα μου.
    Θα την κάνω το Σαβ/κο για να μην μείνει παραπονεμένη!

  • Leave a Reply