Γλυκές Τάρτες/Πίτες/Cheesecakes, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Μηλόπιτα

25 Οκτωβρίου 2013

Οκτώβρης χωρίς μηλόπιτα δε γίνεται. Ό,τι άλλο κι αν
προσπαθώ να σκεφτώ για να γράψω δεν έχει νόημα. Εδώ θα καταλήξω πάλι. Οκτώβρης
χωρίς μηλόπιτα δε γίνεται. Στις πρώτες βροχές και τα κρύα το σπίτι πρέπει να
μυρίζει κανέλα και γαρύφαλλο. Θαρρείς κι αυτές οι μυρωδιές το βοηθούν να
ζεσταθεί. Οι παραλλαγές άπειρες. Σε κάθε σπίτι θα βρεις τουλάχιστον μία κλασική
συνταγή για μηλόπιτα, η οποία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Στο δικό μου σπίτι
(το πατρικό) ήταν πάντα αυτή. Πάντα. Κανέλα και γαρύφαλλο.

Κι έρχομαι στο
σήμερα, να μοιραστώ το παράπονό μου. Είναι δυνατόν άνθρωπος να ενοχλείται από
τη μυρωδιά αυτή; Είναι. Κι εγώ τον έχω παντρευτεί… Είπα να επιμείνω όμως. Οκτώβρης
χωρίς μηλόπιτα δε γίνεται. Και την έκανα. Και φυσικά, για άλλη μια φορά,
επωφελούνται οι συνάδελφοι στη δουλειά…. Έτσι, για να ξεκινήσει γλυκά η
εβδομάδα…
Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι θα της πήγαιναν πολύ και τα
καρύδια, εκτός από τις σταφίδες. Be my guest και προσθέστε. Πολύ δύσκολα θα βρει
άνθρωπος ξηρούς καρπούς σε δικό μου γλυκό. Επίσης, στην original συνταγή
του τετραδίου της Ερατούλας (μανούλα) στη ζύμη προσθέτουμε και κονιάκ ή ρούμι.
Καθότι όμως σκέφτηκα ότι είναι καλή επιλογή και για παιδικό γλυκό (και η πρώτη
απόπειρα να δοκιμάσει τη ζαχαροπλαστική της μαμάς ο μικρός μου σίφουνας),
προτίμησα τη virgin εκδοχή της.
Η συνταγή (για ένα μεγάλο ταψί)
Για τη βάση
1 φλυτζάνι ζάχαρη
250 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 αβγό
4 φλυτζάνια αλεύρι
3 κ.γ. baking powder
1 σφηνάκι κονιάκ ή ρούμι
Για τη γέμιση
5-6 μήλα (ανάλογα με το μέγεθος) τριμμένα
1 φλυτζάνι σταφίδες
2 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. γαρύφαλλο
2-3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Λιώνουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και ανακατώνουμε με τα
υπόλοιπα υλικά για τη βάση. Κρατάμε στην άκρη ποσότητα από τη ζύμη ίση με ένα
περίπου φλυτζάνι, και στρώνουμε την υπόλοιπη σε βουτυρωμένο ταψί  (και στα τοιχώματα). Ανακατώνουμε όλα τα υλικά
της γέμισης, και τα ρίχνουμε πάνω στη βάση. Τέλος, τρίβουμε στον τρίφτη το
κομμάτι της ζύμης που αφήσαμε (να γίνει σαν ψίχουλα) και καλύπτουμε όλη την
επιφάνεια του γλυκού. Θα μας βοηθήσει αν προσθέσουμε λίγο ακόμα αλεύρι στο
ζυμάρι για να γίνει πιο σφιχτό. Θα τριφτεί πιο εύκολα και όταν ψηθεί θα είναι
πιο τραγανό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου
50-60 λεπτά.

 

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply Ερμιόνη 30 Οκτωβρίου 2013 at 13:45

    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Χρύσα, δεν γίνεται φθινόπωρο χωρίς μηλόπιτα!
    Μου αρέσει πολύ η τριφτή της ζύμη!
    Καλή αρχή εύχομαι και καλώς σε βρήκα και στο σπίτι σου πια!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 30 Οκτωβρίου 2013 at 17:35

      Καλώς ήρθες, καλώς ήρθες! Το πρώτο σχόλιο στο blog μου από την αγαπημένη μου blogger! Είναι σίγουρα καλή αρχή!
      Φιλιά!

  • Reply Ανώνυμος 3 Δεκεμβρίου 2013 at 12:02

    Εγω προσθετω και λιγο χυμο λεμονιου + τριμα
    Α.Ν.

    • Reply Χρύσα 3 Δεκεμβρίου 2013 at 13:32

      Πολύ ωραία ιδέα, θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά!

  • Reply Notoula 7 Οκτωβρίου 2014 at 16:23

    Κάνω την μηλόπιτά σου.Wish me good luck!

    • Reply Χρύσα 7 Οκτωβρίου 2014 at 19:29

      Good luck Γιώτα!!!
      Περιμένω εντυπώσεις!!!

    • Reply Notoula 8 Οκτωβρίου 2014 at 15:19

      Την τσακίσαμε, για πρωινό, για απογευματινό, για κολατσιό, για όλες τις ώρες. Ενα τελευταίο κομμάτι έμεινε. Φιλιά πολλά

    • Reply Χρύσα 8 Οκτωβρίου 2014 at 17:20

      Φαίνεται ότι σας άρεσε… Τέλεια! Χαίρομαι πολύ!

    • Reply Notoula 9 Οκτωβρίου 2014 at 09:51

      Εννοείται ότι μας άρεσε πάρα πολύ!

    Leave a Reply