Strata με τυριά και μπέικον
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Ένα ιδανικό πιάτο για πρωινό ή brunch, που προετοιμάζεται πανεύκολα από το προηγούμενο βράδυ, με τα υλικά που σου περισσεύουν στην κουζίνα.
Συντάκτης:
Μερίδες: 10
Υλικά
  • 1 μπαγκέτα μπαγιάτικη
  • 6 αβγά
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 μπάλα φρέσκιας μοτσαρέλας
  • 50 γραμ. παρμεζάνα
  • 50 γραμ. cheddar
  • 100 γραμ. τυρί κρέμα
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι
  • πιπέρι
  • 3 φέτες μπέικον
  • επιπλέον ψιλοκομμένο σχοινόπρασο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε την προετοιμασία για τη strata το προηγούμενο βράδυ από τη μέρα που θέλουμε να τη σερβίρουμε.
  2. Κόβουμε την μπαγκέτα σε φέτες πάχους περίπου 1-1,5 εκατοστό, και τοποθετούμε τις φέτες μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
  3. Ρίχνουμε στον επεξεργαστή τροφίμων τα αβγά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τη μοτσαρέλα, την παρμεζάνα και το cheddar κομμένα σε μικρά κομμάτια, το τυρί κρέμα και το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή το φρέσκο κρεμμυδάκι.
  4. Προσθέτουμε και λίγο πιπέρι και χτυπάμε όλα τα υλικά στον επεξεργαστή. Αν δεν έχουμε επεξεργαστή τροφίμων, μπορούμε να χτυπήσουμε τα αβγά ελαφρά, μαζί με την κρέμα γάλακτος, και να προσθέσουμε τη μοτσαρέλα σε μικρά κομμάτια, την παρμεζάνα και το cheddar , αφού τα τρίψουμε πρώτα, το τυρί κρέμα, και το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή το φρέσκο κρεμμυδάκι.
  5. Περιχύνουμε το μείγμα των αβγών πάνω από τις φέτες της μπαγκέτας και πατάμε ελαφρά με τα χέρια μας το ψωμί προς τα κάτω, για να καλύπτεται όσο το δυνατόν περισσότερο από το μείγμα.
  6. Σκεπάζουμε το σκεύος με διάφανη μεμβράνη, και το αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
  7. Το επόμενο πρωί, βγάζουμε το σκεύος από το ψυγείο, και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, όσο προθερμαίνουμε το φούρνο μας, στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις.
  8. Ψήνουμε τη strata στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά. Μπορεί να χρειαστεί και λίγο παραπάνω, αν δεν την έχουμε αφήσει αρκετή ώρα εκτός ψυγείου πριν το ψήσιμο.
  9. Αν δούμε ότι τα ψωμάκια αρχίζουν να αρπάζουν, αλλά τα αβγά δεν έχουν ψηθεί ακόμα καλά, σκεπάζουμε το σκεύος με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
  10. Όσο η strata ψήνεται στο φούρνο, ψιλοκόβουμε το μπέικον και το σωτάρουμε σε ένα τηγανάκι.
  11. Σερβίρουμε τη strata ζεστή, ρίχνοντας από πάνω το ψιλοκομμένο και τσιγαρισμένο μπέικον, και λίγο ακόμα φρέσκο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Σημειώσεις
Προσαρμογή από το βιβλίο της Nigella Lawson "Nigella Christmas"
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2019/04/cheese-and-bacon-strata.html