Πιροσκί με γέμιση τυρί φέτα
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 30
Υλικά
  • 600 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αναλόγως τη μάρκα, μπορεί να χρειαστεί και λίγο παραπάνω)
  • 1 κύβο νωπή μαγιά
  • 100 γραμ. γιαούρτι παραδοσιακό (αυτό με την πέτσα-δεν χρησιμοποιούμε την πέτσα)
  • 100 ml νερό χλιαρό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 200 γραμ. τυρί φέτα
  • 2 αβγά
  • 1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
  • πιπέρι
  • επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα
  • 250 ml σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μικρό μπωλ ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι, το γιαούρτι, το νερό με τη διαλυμένη μαγιά και το αλάτι.
  3. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι, και, μόλις ανακατευτούν τα υλικά, αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια.
  4. Ζυμώνουμε για τουλάχιστον 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε μία μαλακή, ελαστική ζύμη, η οποία κολλάει ελαφρώς (όχι πολύ) στα χέρια. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο επιπλέον αλεύρι.
  5. Σκεπάζουμε το μπωλ με μία καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει.
  6. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Διαλύουμε τη φέτα με ένα πιρούνι μέσα σε ένα μπωλ.
  7. Προσθέτουμε τα αβγά, τη φρυγανιά και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  8. Όταν η ζύμη φουσκώσει αρκετά (για περίπου 20 λεπτά), βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί, σε μέτρια φωτιά, και ξεκινάμε να πλάθουμε και να γεμίζουμε τα πιροσκί.
  9. Παίρνουμε με το χέρι μας λίγη ζύμη (περίπου όσο η χούφτα μας) και γεμίζουμε με 1 κ.γ. από το μείγμα της φέτας. Φροντίζουμε να αλευρώνουμε τα χέρια μας, για να μην κολλάει η ζύμη.
  10. Κλείνουμε καλά, σχηματίζοντας μακρόστενα πιτάκια.
  11. Μόλις ετοιμάζουμε 4-5 πιροσκί, τα τηγανίζουμε. Δεν ετοιμάζουμε πρώτα όλα τα πιροσκί και μετά τηγανίζουμε, γιατί όσο κάθονται, συνεχίζουν να φουσκώνουν, και ανοίγουν.
  12. Μόλις αρχίσουμε να τηγανίζουμε, χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά (σε κλίμακα 1-9, διατηρούμε τη φωτιά περίπου στο 3). Χρησιμοποιώντας 2 πιρούνια, γυρνάμε τα πιροσκί μέσα στη φωτιά, και τα προσέχουμε γιατί αρπάζουν γρήγορα.
  13. Τηγανίζουμε το κάθε πιροσκί περίπου 1-2 λεπτά, προσέχοντας να διατηρούμε τη φωτιά σταθερή. Αν παρατηρήσουμε ότι τα καίει πιο γρήγορα, χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά.
  14. Συνεχίζουμε πλάθοντας και τηγανίζοντας με τον ίδιο τρόπο.
  15. Αφήνουμε τα έτοιμα πιροσκί σε πιάτο που έχουμε καλύψει με απορροφητικό χαρτί.
  16. Σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2018/09/piroski.html