Λαζάνια με κιμά στο φούρνο
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 8
Υλικά
  • για τον κιμά
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 500 ml χυμός ντμομάτας
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, πιπέρι
  • για τη μπεσαμέλ
  • 90 γραμ. βούτυρο
  • 60 γραμ. αλεύρι
  • ½ κ.γ. baking powder
  • 1 λίτρο γάλα
  • ⅛ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • επιπλέον
  • ½ πακέτο λαζάνια που δε χρειάζονται προ-βράσιμο
  • 20 φέτες μοτσαρέλλα
  • 100 γραμ. παρμεζάνα
  • 2 κούπες έτοιμη σάλτσα από κοκκινιστό (εναλλακτικά βλ. σημείωση)
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε πρώτα τον κιμά. Βάζουμε σε κατσαρόλα με αντικολλητικό πάτο το ελαιόλαδο, και μόλις ζεσταθεί, σωτάρουμε καλά τον κιμά, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
  2. Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα και το κρεμμύδι και τα σωτάρουμε κι αυτά για 2-3 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε το χυμό της ντομάτας και 1 ποτήρι νερό, προσθέτουμε την πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια.
  4. Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιει ο κιμάς τα περισσότερα υγρά (περίπου 20-25 λεπτά).
  5. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο με το αλεύρι και το baking powder να καβουρδιστεί.
  6. Μόλις σχηματιστεί μία πάστα, ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας με σύρμα συνεχώς.
  7. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε συνεχώς πάνω από τη φωτιά, μέχρι να πήξει.
  8. Αποσύρουμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά μόλις πήξει ελαφρώς, θέλουμε να έχει υφή κρέμας σχεδόν ρευστής, γιατί θα ψηθεί παραπάνω και στο φούρνο.
  9. Στρώνουμε το φαγητό στο ταψί βάζοντας πρώτα μία στρώση μπεσαμέλ, μετά λαζάνια, ματά κιμά, τυρί (εναλλάξ παρμεζάνα-μοτσαρέλα), μετά ξανά μπεσαμέλ κ.ο.κ., τελειώνοντας με μπεσαμέλ και τρίβοντας από πάνω λίγη παρμεζάνα.
  10. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς (αντιστάσεις πάνω κάτω) και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι η μπεσαμέλ έχει πάρει λίγο χρώμα και το φαγητό έχει φουσκώσει ελαφρώς.
  11. Βγάζουμε προσεκτικά το ταψί από το φούρνο, περιχύνουμε από πάνω πολύ προσεκτικά την σάλτσα από το κοκκινιστό (βλ. σημείωση παρακάτω), τρίβουμε λίγη επιπλέον παρμεζάνα και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο.
  12. Ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2018/03/lasagna-al-forno.html