Τούρτα σοκολάτα πορτοκάλι
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 15
Υλικά
  • για το παντεσπάνι
  • 125 γραμ. βούτυρο
  • 100 γραμ. κουβερτούρα
  • 300 γραμ. μαρμελάδα πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 100 γραμ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 150 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • για την κρέμα
  • 250 γραμ. κουβερτούρα
  • 2,5 κ.σ. κακάο
  • 350 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κ.σ. γάλα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 3 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
  • 300 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • για την επικάλυψη
  • 250 γραμ. γλάσο Mirror Glaze white*
  • κόκκινο και κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι
  • βρώσιμο χρυσό σπρέι
  • χρυσή ζάχαρη
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε πρώτα το παντεσπάνι. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με αντικολλητικό πάτο το βούτυρο με την κουβερτούρα σε κομμάτια σε χαμηλή φωτιά να λιώσουν.
  2. Μόλις λιώσουν αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε με τη σειρά τη μαρμελάδα, το ξύσμα, τη ζάχαρη, τα αβγά και το αλεύρι, ανακατεύοντας ενδιάμεσα.
  3. Μοιράζουμε το μείγμα ισόποσα σε 2 μικρά στρογγυλά ταψάκια με διάμετρο 20 εκ., τα οποία έχουμε λαδώσει και στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με άερα για 20-25 λεπτά.
  4. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα ξεφορμάρουμε.
  5. Προχωράμε με την κρέμα. Σε ένα μπωλάκι ασφαλές για χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων βάζουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη λιώνουμε στα μικροκύματα (30 δευτερόλεπτα κάθε φορά, και ενδιαμέσως ανακατεύουμε. Θα χρειαστεί 2-3 φορές)
  6. Όταν λιώσει η κουβερτούρα, προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε.
  7. Βάζουμε το βούτυρο (οπωσδήποτε σε θερμοκρασία δωματίου) στον κάδο του μίξερ ή σε μεγάλο μπωλ και το χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να μαλακώσει και να αφρατεψει, τουλάχιστον 3-4 λεπτά.
  8. Προσθέτουμε το μείγμα κουβερτούρας-κακάο, και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  9. Προστέτουμε το γάλα και το χυμό πορτοκάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  10. Ρίχνουμε σταδιακά την άχνη ζάχαρη, χτυπώντας ενδιαμέσως, και κάθε φορά καθαρίζουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης τα τοιχώματα του μπωλ.
  11. Δοκιμάζουμε την υφή. Θα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτή, αλλά βελούδινη, να μην καταλαβαίνουμε τη ζάχαρη στο δόντι.
  12. Όταν είναι έτοιμη, τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
  13. Συναρμολόγηση:
  14. Αφού έχουν κρυώσει πολύ καλά τα παντεσπάνια μας, ξεκινάμε τη συναρμολόγηση. Τοποθετούμε σε μια πιατέλα το πρώτο παντεσπάνι και από πάνω το ⅓ της κρέμας. Απλώνουμε ομοιόμορφα με μία σπάτουλα.
  15. Βάζουμε πάνω από τη γέμιση το δεύτερο παντεσπάνι, αυτή τη φορά όμως με τον πάτο προς τα πάνω.
  16. Απλώνουμε σχεδόν όλη την υπόλοιπη κρέμα από πάνω και στα πλαϊνά, αφήνοντας λίγη για τη διακόσμηση.
  17. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τη διακοσμήσουμε.
  18. Ανακατεύουμε το λευκό γλάσο με τις σταγόνες των χρωμάτων ζαχαροπλαστικής, μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό χρώμα.
  19. Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και ρίχνουμε σιγά-σιγά το γλάσο, τόσο σιγά, ώστε να ελέγχουμε τη ροή του στα πλαϊνά της τούρτας.
  20. Ξαναβάζουμε την τούρτα στο ψυγείο.
  21. Όταν σταθεροποιηθεί το γλάσο, βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και, χρησιμοποιώντας ένα κορνέ, γαρνίρουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
  22. Διακοσμούμε με κομματάκια από γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, το οποίο έχουμε στραγγίξει καλά από το σιρόπι του.
  23. Ψεκάζουμε με το βρώσιμο σπρέι και πασπαλίζουμε με τη χρυσή ζάχαρη.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2017/11/orange-chocolate-cake.html