Μαρμελάδα φράουλα με βανίλια
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Υλικά
  • 3,5 κιλά φράουλες (το βάρος αφού καθαρίσουμε τα κοτσάνια)
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 4 λοβούς βανίλιας
  • 1 μήλο τριμμένο
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε από την προηγούμενη μέρα, πλένοντας και στραγγίζοντας καλά τις φράουλες.
  2. Τις βάζουμε ολόκληρες σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη. Προσέχουμε η ζάχαρη να καλύπτει πλήρως τις φράουλες.
  3. Κλείνουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε έτσι, κλειστή, χωρίς να ανάψουμε φωτιά, για όλο το βράδυ.
  4. Την επόμενη μέρα ανακατεύουμε λίγο (θα έχουν βγάλει ζουμάκι οι φράουλες) και ανάβουμε τη φωτιά, αρχικά σε μέτρια θερμοκρασία.
  5. Σκίζουμε κατά μήκος τους λοβούς τις βανίλιας και τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  6. Προσθέτουμε και το τριμμένο μήλο και μόλις ζεσταθεί αρκετά η κατσαρόλα, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στο μέγιστο.
  7. Σε όλη τη διάρκεια του βρασμού προσέχουμε φυσικά να μην απομακρυνθούμε, αλλά και να αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματίζεται στην κορυφή της μαρμελάδας.
  8. Μόλις δούμε ότι αρχίζει να φουσκώνει πολύ και να βράζει πολύ έντονα, χαμηλώνουμε πάλι τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράζει για περίπου μία ώρα, μπορεί και λίγο παραπάνω.
  9. Για να δούμε αν είναι έτοιμη, βάζουμε ένα πιάτο στο ψυγείο, το βγάζουμε κρύο, ρίχνουμε μια κουταλιά μαρμελάδα και το ξαναβάζουμε για κανένα λεπτό στο ψυγείο. Το βγάζουμε και βλέπουμε πόσο έχει πήξει η μαρμελάδα. Είναι έτοιμη όταν γέρνουμε το πιάτο και δεν τρέχει σαν σιρόπι.
  10. Όταν δούμε ότι έχει πήξει αρκετά η μαρμελάδα, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
  11. Αφαιρούμε τους λοβούς βανίλιας και αν δε θέλουμε να έχει μεγάλα κομμάτια φρούτου μέσα, τη χτυπάμε λίγο με το ραβδομπλέντερ.
  12. Όταν είναι έτοιμη, τη μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Σημειώσεις
Tips:

- Το τριμμένο μήλο το βάζουμε γιατί έχει πηκτίνη και θα βοηθήσει στη σύσταση της μαρμελάδας, δεν το καταλαβαίνουμε στη γεύση. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουκούτσια και φλούδες από μήλο μέσα σε ένα τουλπάνι.

- Τον αφρό που θα αφαιρέσετε, μην τον πετάξετε κατευθείαν! Σουρώστε τον σε πολύ πολύ ψιλό σουρωτήρι και θα έχετε ένα τέλειο σιρόπι για παγωτά ή ποτά. Ό,τι μείνει στο σουρωτήρι, αυτό πετάξτε το.

- Το λεμόνι το βάζουμε για να μη ζαχαρώσει η μαρμελάδα.

- Την ποσότητα της βανίλιας μη τη φοβηθείτε, είναι πολλές οι φράουλες, και επίσης θέλουμε η γεύση της να είναι εμφανής.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2014/05/strawberry-vanilla-jam.html