Πίτσα σε φόρμα - Deep dish pizza
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 4
Υλικά
  • για το ζυμάρι
  • 520 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80 γραμ. καλαμποκάλευρο
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 125 γραμ. βούτυρο (το μισό λιωμένο, το άλλο μισό σε θερμοκρασία δωματίου)
  • επιπλέον για την πίτσα (για 2 πίτσες)
  • 250 γραμ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 20 φέτες πεπερόνι
  • 400 γραμ. σάλτσα ντομάτας (έτοιμη ή σπιτική)
  • 100 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
  • ελάχιστο καλαμποκάλευρο
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ ή σε μεγάλο μπωλ το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε.
  2. Προσθέτουμε το νερό, προσέχοντας να είναι χλιαρό, και το λιωμένο βούτυρο, το οποίο επίσης πρέπει να έχουμε αφήσει λίγο να κρυώσει (να μην είναι καυτό, γιατί θα "σκοτώσει" τη μαγιά.
  3. Αν χρησιμοποιούμε το μίξερ, χρησιμοποιούμε το γάντζο και το αφήνουμε να ζυμώνει μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που ίσα που θα ξεκολλάει, περίπου 4-5 λεπτά.
  4. Αν δεν χρησιμοποιούμε μίξερ, ανακατεύουμε τα υλικά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μην μπορούμε να τη δουλέψουμε άλλο, και συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι, μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια.
  5. Αν η ζύμη μας κολλάει πολύ, μπορούμε να ρίξουμε μία κουταλιά αλεύρι. Αν είναι πολύ σκληρή, ρίχνουμε μία κουταλιά νερό.
  6. Σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη μας, τη βάζουμε σε ένα μπωλ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για περίπου 1-2 ώρες. Η ζύμη μας θα διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  7. Αλευρώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια εργασίας μας και αφήνουμε επάνω τη ζύμη.
  8. Απλώνουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο.
  9. Απλώνουμε πάνω το μαλακό βούτυρο, προσέχοντας να πάει σε όλη την επιφάνεια.
  10. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό, κατά μήκος.
  11. Κόβουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια, σχηματίζουμε 2 μπάλες, και τις βάζουμε πάλι στο μπωλ, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο αυτή τη φορά, για 30-60 λεπτά.
  12. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αλευρώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια εργασίας και απλώνουμε τη ζύμη με τον πλάστη, αυτή τη φορά σε κύκλο, διαμέτρου περίπου 1,5 φορά μεγαλύτερης από τη διάμετρο της φόρμας μας.
  13. Με οδηγό τον πλάστη, απλώνουμε τη ζύμη στη φόρμα, προσέχοντας να καλύπτει και τα πλαϊνά της.
  14. Γεμίζουμε με την μισή τριμμένη μοτσαρέλα, απλώνουμε από πάνω τις μισές φέτες πεπερόνι και περιχύνουμε τη μισή σάλτσα.
  15. Ρίχνουμε από πάνω τη μισή παρμεζάνα, διπλώνουμε τη ζύμη που περισσεύει προς τα μέσα και πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο καλαμποκάλευρο.
  16. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
  17. Αν θέλουμε συνεχίζουμε με τη δεύτερη μπάλα ζύμης για να ετοιμάσουμε τη δεύτερη πίτσα, αν όχι, μπορούμε σε αυτή τη φάση να τυλίξουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και να τη φυλάξουμε στην κατάψυξη.
Recipe by Myblissfood.gr at http://www.myblissfood.gr/2017/03/deep-dish-pizza.html