Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 16
Υλικά
  • 240 ml αραβοσιτέλαιο ή 120 ml αραβοσιτέλαιο και 100 γραμ. βούτυρο (1 κούπα)
  • 320 γραμ. σιμιγδάλι χοντρό (2 κούπες)
  • 600 γραμ. ζάχαρη λευκή (3 κούπες)
  • χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 940 ml νερό ( 4 κούπες, μαζί με το χυμό πορτοκαλιού)
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το ξύσμα και το χυμό από το πορτοκάλι. Ανακατεύουμε ίσα-ίσα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, και σταματάμε το ανακάτεμα.
  2. Μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι (ή το λάδι και το βούτυρο) να ζεσταθεί.
  4. Μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε το σιμιγδάλι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς.
  5. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχει πάρει ένα βαθύ χρυσό χρώμα (ούτε πολύ σκούρο, ούτε πολύ ανοιχτό).
  6. Με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή (και καλύτερα να φοράμε γάντια της κουζίνας), γιατί θα πιτσιλίσει, ρίχνουμε το σιρόπι μέσα στο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς.
  7. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει ελαφρώς, όχι τελείως, γιατί θα συνεχίσει να πήζει και όσο κρυώνει.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία πετσέτα, και από πάνω το καπάκι της.
  9. Όταν κρυώσει ελαφρώς, ρίχνουμε το χαλβά στη φόρμα και τον αφήνουμε να κρυώσει τελείως προτού τον κόψουμε.
  10. Σερβίρουμε με κανέλα και επιπλέον ξύσμα πορτοκάλι.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2017/03/orange-semolina-halva.html