Ριζότο με λουκάνικο τσορίθο και κόκκινο κρασί
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 4
Υλικά
  • 200 γραμ, λουκάνικο τσορίθο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 300 γραμ. ρύζι αρμπόριο
  • 400 ml κόκκινο κρασί
  • 1 λίτρο ζωμός βοδινού
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 100 γραμ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 2 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Ζεσταίνω καλά μία μετρίου μεγέθους κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
  2. Κόβω το τσορίθο σε μικρά κομμάτια.
  3. Σωτάρω το τσορίθο (χωρίς λάδι ή άλλη λιπαρή ουσία) για περίπου 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας να μαγειρευτεί ομοιόμορφα.
  4. Αφαιρώ τα κομμάτια του τσορίθο από την κατσαρόλα και προσθέτω το κρεμμύδι.
  5. Σωτάρω το κρεμμύδι για 1 λεπτό περίπου και προσθέτω το ρύζι.
  6. Σωτάρω και το ρύζι για άλλο 1 λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς.
  7. Σβήνω με το κρασί, ανακατεύω, και αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  8. Προσθέτω σε πολύ μικρές δόσεις το ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς. Περιμένω κάθε φορά να πιει όλο το ζωμό και μετά προσθέτω την επόμενη δόση.
  9. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω την πάπρικα, αν θέλω.
  10. Πριν ρίξω τα τελευταία 200 ml ζωμού, ξαναγυρνάω το τσορίθο στην κατσαρόλα και ανακατεύω.
  11. Ρίχνω και τον τελευταίο ζωμό μαζί με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, ανακατεύω, και αφήνω να βράσει για λίγο, ανακατεύοντας.
  12. Δοκιμάζω μήπως χρειάζεται επιπλέον υγρό. Αν το ρύζι "χτυπάει" έστω και λίγο στο δόντι, προσθέτω λίγο νεράκι, και συνεχίζω μέχρι να χυλώσει καλά το ρύζι.
  13. Μόλις είναι έτοιμο το ρύζι, και πριν πιει εντελώς όλα τα τελευταία υγρά, αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο.
  14. Τελειώνω προσθέτοντας την τριμμένη παρμεζάνα. Αφήνω σκεπασμένο το ριζότο 10 λεπτά πριν σερβίρω.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2017/03/red-wine-chorizo-risotto.html