Η πίτα του βοσκού (Shepherd's pie)
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 6
Υλικά
  • Για τον κιμά
  • 500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 4 μέτρια καρότα κομμένα σε κυβάκια
  • 100 γραμ. αρακά
  • 1 κύβο ζωμός βοδινού
  • 100 ml νερό
  • 50 γραμ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τον πουρέ
  • 1 κιλό πατάτες
  • 100 γραμ. βούτυρο
  • 500 ml γάλα
  • 200 γραμ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο
  • 50 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι
  • αλάτι, πιπέρι
  • Επιπλέον
  • 50 γραμ. βούτυρο
  • τριμμένη φρυγανιά για το ταψί
Εκτέλεση
  1. Ετοιμάζουμε πρώτα τον κιμά. Σε μία κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι που έχει κάψει καλά, βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
  2. Σωτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον κιμά.
  3. Σωτάρουμε τον κιμά μέχρι να καβουρδιστεί καλά, να αλλάξει χρώμα.
  4. Προσθέτουμε τα καρότα, τον αρακά, τον κύβο και το νερό και αλατοπιπερώνουμε.
  5. Ανακατεύουμε και μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια.
  6. Αφήνουμε να σιγοβράζει ο κιμάς, μέχρι να πιει τα υγρά του, περίπου 15-20 λεπτά.
  7. Μόλις είναι έτοιμος, προσθέτουμε το τριμμένο ρεγκάτο, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε στην άκρη.
  8. Στο μεταξύ, καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες, μέχρι να μαλακώσουν πολύ, σχεδόν να λιώνουν.
  9. Τις στραγγίζουμε και τις μεταφέρουμε ξανά στην κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο μπωλ.
  10. Προσθέτουμε το βούτυρο και τις πατάμε με το πρες πουρέ για να λιώσουν τελείως.
  11. Προσθέτουμε το γάλα, τα τυριά και το σχοινόπρασο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα.
  12. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά, φροντίζοντας να πάει παντού.
  13. Στρώνουμε κάτω τον κιμά, και με το πίσω μέρος της κουτάλας απλώνουμε να πάει παντού.
  14. Ρίχνουμε από πάνω τον πουρέ της πατάτας και τον απλώνουμε.
  15. Σκορπίζουμε επάνω από τον κιμά μερικά κομματάκια βούτυρο και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2017/01/shepherds-pie.html