Παστίτσιο
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 10
Υλικά
  • για τον κιμά
  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 400 ml χυμό ντομάτας
  • 4 φύλλα δάφνης
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • για την μπεσαμέλ
  • 90 γραμ. βούτυρο
  • 60 γραμ. αλεύρι
  • ¼ κ.γ. baking powder
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • αλάτι, πιπέρι
  • επιπλέον
  • 500 γραμ. ζυμαρικά για παστίτσιο
  • ¼ τυρί ρεγγάτο τριμμένο
  • 50 γραμ. βούτυρο (κρύο)
  • 50 γραμ. τυρί φέτα
  • 50 γραμ. φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε ετοιμάζοντας τον κιμά. Σε μία πλατιά και ρηχή κατσαρόλα που έχει ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι.
  2. Μόλις γίνει διάφανο προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε καλά, μέχρι να αλλάξει ολόκληρος χρώμα.
  3. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, περίπου μισό ποτήρι ζεστό νερό, τα δαφνόφυλλα και την κανέλα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  4. Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράζει, ανακατεύοντας πού και πού, για περίπου 20 λεπτά.
  5. Όσο σιγοβράζει ο κιμάς, προχωράμε στη μπεσαμέλ. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί.
  6. Μόλις αρχίσει να λιώνει, προσθέτουμε το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύουμε συνεχώς, να καβουρδιστεί καλά το αλεύρι.
  7. Ρίχνουμε το γάλα και το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
  8. Μόλις δούμε ότι πήζει αρκετά (το κουτάλι μας αρχίζει και συναντάει αντίσταση στο ανακάτεμα), αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  9. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και μόλις είναι έτοιμα, ξεκινάμε τη συναρμολόγηση.
  10. Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με το ¼ της μπεσαμέλ και το μισό ρεγγάτο και τα στρώνουμε στον πάτο ενός μεγάλου πυρίμαχου σκεύους.
  11. Απλώνουμε από πάνω το υπόλοιπο ρεγγάτο και τον κιμά.
  12. Με το πίσω μέρος της κουτάλας απλώνουμε τον κιμά να μοιραστεί ομοιόμορφα.
  13. Ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
  14. Κόβουμε το κρύο βούτυρο σε μικρά κυβάκια και το μοιράζουμε πάνω από τη μπεσαμέλ.
  15. Τρίβουμε με τα χέρια μας τη φέτα και την πασπαλίζουμε σε όλο το ταψί. Τελειώνουμε με την τριμμένη φρυγανιά.
  16. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει από πάνω η μπεσαμέλ.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2016/11/pastitsio.html