Εύκολη τάρτα με σφολιάτα, μήλα και αχλάδια
 
Χρόνος προετοιμασίας
Χρόνος μαγείρεματος
Συνολικός χρόνος
 
Συντάκτης:
Μερίδες: 8
Υλικά
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 3 μήλα μέτριου μεγέθους ή 2 μεγάλα
  • 2 αχλάδια
  • 3 κ.σ. άλειμμα μήλου ή αχλαδιού (apple ή pear butter - βλ. σημείωση στο τέλος)
  • 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  • 3 κ.σ. μαλακή καστανή ζάχαρη (light brown sugar)
  • 2 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο
  • 1 αβγό
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
  1. Απλώνουμε το φύλλο της σφολιάτας πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  2. Κόβουμε λωρίδες πάχους 2 εκατοστών περίπου και από τις 4 πλευρές, και τις αφήνουμε στην άκρη.
  3. Χτυπάμε το αβγό σε ένα μπωλάκι και, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, το απλώνουμε γύρω γύρω στη σφολιάτα. Αφήνουμε στην άκρη το αβγό που περισσεύει.
  4. Παίρνουμε προσεκτικά τις λωρίδες σφολιάτας που κόψαμε και τις τοποθετούμε στις τέσσερις πλευρές του φύλλου, εκεί που απλώσαμε το αβγό, φτιάχνοντας ένα πλαίσιο.
  5. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, τρυπάμε σε διάφορα σημεία το φύλλο (όχι στο πλαίσιο) και τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  6. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα αχλάδια και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φετούλες.
  7. Βγάζουμε τη σφολιάτα από το ψυγείο, και απλώνουμε στην επιφάνειά της (όχι στο πλαίσιο) το άλειμμα μήλου ή αχλαδιού.
  8. Τοποθετούμε τα μήλα και τα αχλάδια σε σειρές. Η κάθε σειρά να επικαλύπτει ελαφρώς την προηγούμενη.
  9. Απλώνουμε το λιωμένο βούτυρο πάνω από τα μήλα και τα αχλάδια, και ρίχνουμε από πάνω ομοιόμορφα την μαλακή καστανή ζάχαρη.
  10. Αλείφουμε με το αβγό που περίσσεψε το πλαίσιο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
  11. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η σφολιάτα.
  12. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά τη μαρμελάδα μαζί με 1 κ.σ. νερό και ζεσταίνουμε μέχρι να αραιώσει λίγο.
  13. Μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο αλείφουμε την αραιωμένη μαρμελάδα πάνω από τα μήλα και τα αχλάδια.
  14. Σερβίρουμε ιδανικά με μία μπάλα παγωτό κρέμα.
Recipe by Myblissfood.gr at https://www.myblissfood.gr/2016/11/apple-pear-tart.html