Ζυμαρικά, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Linguini με σάλτσα ντομάτας και mascarpone

14 Μαΐου 2015

Αν το my blisfood δεν ονομαζόταν my blissfood, αλλά κάπως αλλιώς, κρατώντας όμως το ίδιο νόημα (food that makes me happy), τότε θα έπρεπε να λέγεται “pasta and cake”, δηλαδή τις δύο αγαπημένες μου κατηγορίες συνταγών. Θα μπορούσα εύκολα να τρέφομαι μόνο με αυτά…

 

Ζυμαρικά και κέικ. Άντε και μπισκότα. Και πίτες. Και παγωτά, μην ξεχνάμε τα παγωτά. Και οπωσδήποτε πολύ τυρί. Ε, και εννοείται σοκολάτα. Με άλλα λόγια, σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου όλα τα απαγορευμένα ήταν θρεπτικά και υγιεινά, θα ήμουν, όχι απλώς ευτυχισμένη με αυτά που θα έτρωγα, αλλά και υπόδειγμα υγιούς οργανισμού.
Δυστυχώς βέβαια, αυτά μόνο στη φαντασία, καθώς στον πραγματικό κόσμο, κάθε φορά που τολμάω να χαρώ λίίίγο παραπάνω τις αγαπημένες μου γεύσεις, ζυγαριά και παντελόνια αρχίζουν να με μαλώνουν.
Αλλά να σας πω την αλήθεια, αν δε φτιάξω μία μακαρονάδα την εβδομάδα, μπορεί και να το πάθω το στερητικό. Και τουλάχιστον μία φορά το μήνα θα σας δείξω και μία εδώ. Έχω βέβαια και τις αγαπημένες μου… Από την πρώτη πρώτη συνταγή που ανέβασα ποτέ, τις πένες με porcini, λιαστή ντομάτα και κόκκινο κρασί , τα rigattoni ala vodka, την πιο “αμαρτωλή” ίσως συνταγή για μακαρονάδα, αλλά και πιο ελαφριές, όπως τις βίδες με pesto μαϊντανού, και φυσικά την δεν-μπορώ-να-κρατήσω-τον-Κωστάκη-μακριά-από-την-κατσαρόλα φρέσκια μακαρονάδα με ντομάτα, βασιλικό και φέτα, για την οποία κάθε καλοκαίρι θυσιάζονται πολλές ντοματιές και πολλές γλάστρες βασιλικού της περιοχής…

 

 

Αλλά κι αυτή… Αυτή κι αν είναι αγαπημένη. Λοιπόν αυτή η μακαρονάδα είναι ό, τι ακριβώς ζητάω από μία συνταγή, μη σας πω και ό,τι ακριβώς ζητάω από τη ζωή: Είναι φαινομενικά πολύ απλή, αλλά είναι και ιδιαίτερη… Δεν δείχνει να έχει μέσα και τίποτα “ουάου”…. μέχρι να τη δοκιμάσεις.  Είναι ρε παιδί μου σαν μια γυναίκα που τη βλέπει ένας άντρας και σκέφτεται “δεν είναι τίποτα το φοβερό, αλλά έχει κάτι που σε κάνει να κολλάς”.
Είναι μια απλή σάλτσα ντομάτας, που, αφού τελειώσει το μαγείρεμα εμπλουτίζεται με mascarpone, αυτό το ιταλικό τυρί κρέμα, που την δένει φανταστικά και την ανεβάζει αμέσως επίπεδο.
Είναι αυτή η μακαρονάδα που, για τη φας και να την απολαύσεις, πρέπει να πάρεις ένα βαθύ πιάτο, να το γεμίσεις, να καθίσεις αναπαυτικά και να κλείνεις τα μάτια σε κάθε μπουκιά (ιδανικά να έχεις βάλει και τα παιδιά για ύπνο, και το κινητό αθόρυβο, για να μη σε ενοχλήσει κανείς…).

 

Δεν ξέρω αν έχω γίνει κατανοητή ως τώρα…  Ελπίζω.. Γιατί αν δεν τη δοκιμάσετε, δεν ξέρετε τι χάνετε… Ναι, ξέρω, το έχω ξαναπεί, ακούγομαι σαν διαφήμιση, κτλ, κτλ…, αλλά δεν με νοιάζει και πολύ…
Και στην τελική, όπως λέει κι ο μπαμπάς μου “Δε θες να φας;;; Πιο καλά, θα μείνει για μας”…

Η συνταγή

500 γραμ. ζυμαρικά τύπου linguini( ή οποιοδήποτε ζυμαρικό της αρεσκείας του)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1/2 κ.γ. μπούκοβο
1/2 κούπα κόκκινο ξηρό κρασί
400 γραμ. ντομάτα κονκασέ
1 κ.σ. ρίγανη ή θυμάρι ή βασιλικό ή συνδυασμό αυτών (ξερά)
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
αλάτι πιπέρι
150 γραμ. τυρί mascarpone
50 γραμ. τριμμένη παρμεζάνα + επιπλέον για το σερβίρισμα

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το κόρδο ελαφρά. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ και το μπούκοβο, τα σωτάρουμε κι αυτά για πολύ λίγο και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το κονκασέ, τα μυρωδικά, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράζει για 15-20 λεπτά.
Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου τους.
Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, έχει δέσει δηλαδή αρκετά, και έχουν εξατμιστεί τα πολλά υγρά της, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το mascarpone και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε με μία τσιμπίδα ή μια πιρούνα τα ζυμαρικά λίγα-λίγα στην κατσαρόλα.
Σερβίρουμε αμέσως προσθέτοντας επιπλέον τριμμένη παρμεζάνα στο πιάτο.

Συνταγή προσαρμοσμένη από το Annie’s Eats και το The one with all the tastes.

 

You Might Also Like

19 Comments

  • Reply peps@pepi's kitchen 14 Μαΐου 2015 at 07:09

    Σωστός ο μπαμπάς!!!!!!!!!!!!!

    Το μασκαρπόνε το λατρεύω και είμαι σίγουρη για τη νοστιμιά της μακαρονάδας σου!!!!!!!!!

  • Reply Kitchen Stories 14 Μαΐου 2015 at 07:21

    Ακόμα κι αν σε κάποιον δεν είναι το φόρτε του τα ζυμαρικά τούτα εδώ σίγουρα θα τον δελεάσουν!

    Συγχαρητήρια για το σύνολο της ανάρτησης!

    Ζ.

  • Reply Notoula 14 Μαΐου 2015 at 11:03

    Αχ τι μου έκανες. Δεν είμαι λάρτης των ζυμαρικών, αλλά αν έχουν ιδιαίτερες σάλτσες πάντα τα τιμώ!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 14 Μαΐου 2015 at 11:11

    Αν ανακαλύψεις αυτό το άλλο σύμπαν, ενημέρωσέ με να κλείσω θέση!
    Και φέρε και την κατσαρόλα με τα λιγκουίνι μαζί, απαραιτήτως!!
    Φιλάκια!

  • Reply Dimitra 14 Μαΐου 2015 at 16:03

    Ακόμαι και τις φωτογραφίες να μην είχα δει, θα είχα κολλησει απο τις λέξεις που έντυσες τη συνταγή σου!! ε ναι! Αυτή τη μακαρονάδα θελω να τη φτιάξω χτες! Και να τη φάω προχτές!!!!!

  • Reply AgapameAnDolmas 14 Μαΐου 2015 at 18:10

    χαχαχαχα καλα λεει ο μπαμπας!!! ζυμαρικα κ κεικ ειμαστε πολλοι σε αυτη την κατηγορια!!!
    τελεια η μακαροναδα σου και ειδικα αυτη η σαλτσα!! με τετοιο τυρι δεν εχω δοκιμασει να πω την αληθεια και με ιντριγκάρεις

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 14 Μαΐου 2015 at 19:38

    κι εμεις μονο με μακαρονια να τρεφομασταν.. ολα καλα!!! Την κραταω τη συνταγη σου Χρυσα μου … στον ειδικο φακελο με τις μακαροναδες!!! πολλα φιλια

  • Reply Neanikon Pastry Blog 15 Μαΐου 2015 at 07:31

    Καλημέρα Χρύσα !!! Φοβερές φωτογραφίες και ωραία αρώματα !!!

  • Reply mia maria 15 Μαΐου 2015 at 07:42

    Πολύ λαχταριστή! Τι ωραία ιδέα να βάλεις mascarpone!!!

  • Reply kikitchen and the chef 15 Μαΐου 2015 at 07:44

    ο μπαμπας εκλεψε την παρασταση!!!!!σωστοοοοοςςςςς!!!!
    η μακαροναδα επισης εκλεψε την παρασταη χρυσα μου αλλα μετα τον μπαμπα!!!!αχαχ!!!!
    τελεια μακαροναδα λαχταριστη οπως της αρμοζει!!!!
    φιλια και καλο σουκου κοριτσιιι!!!!

  • Reply thegreenmixer.com 15 Μαΐου 2015 at 09:32

    Και εγώ μαζί σου Χρύσα, παρότι δεν ανεβάζω μακαρονάδες σε διαβεβαιώνω ότι τις τρώω ανελιπως. Αυτό το άτιμο το μασκαρπόνε έιτε το βάλεις σε γλυκό, είτε το βάλεις σε αλμυρό κάνει τα θαυματα του. 'Απλή" στο μάτι, αμαρτωλή στο στόμα η μακαρονάδα σου. Με το υπόλοιπο κεσεδάκι μασκαρπόνε δεν μας είπες τι έκανες (γιατί αν θυμάμαι καλά η συσκευασία εχει 250γρ).

  • Reply Αθηνά Κ. 15 Μαΐου 2015 at 16:03

    Τι περιγραφή! Τι φωτογραφίες! Και έχω και τα υλικά! Κάτι μου λέει οτι απόψε θα τη χαλάσουμε τη δίαιτα Χρύσαααα!!!
    Αθηνά
    Craftaholic.gr

  • Reply Beauty Follower 16 Μαΐου 2015 at 10:34

    Λόξιγκα θα εχει το μασκαρπόνε… αυτες τις μέρες το συζητό πολύ!
    Με pasta δεν το έχω δοκιμάσει όμως 😉

    Καλό ΣουΚου 🙂

  • Reply Ariadni St. 16 Μαΐου 2015 at 16:44

    Μμμμμμ ετσι όπως το παρουσίασες και οι φωτογραφίες με ξετρέλαναν!!!!!!!!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο
    Φιλια 🙂

  • Reply Nανά @kouzinista 16 Μαΐου 2015 at 19:11

    Σαν λάτρης των ζυμαρικών κατανοώ απόλυτα το στερητικό σύνδρομο που μπορεί να πάθεις αν δεν φας ζυμαρικά μία φορά την βδομάδα. Το ίδιο παθαίνω κι εγώ. Αν και κάθε φορά ψάχνομαι να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό, αυτή η συνταγή μου ξέφυγε. Τώρα που την ανακάλυψα, ξέρω τι μακαρονάδα θα φτιάξω την επόμενη φορά.
    Φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο!

  • Reply Tante Kiki 17 Μαΐου 2015 at 22:08

    Καταπληκτικό συνδυασμό έκανες Χρύσα… νοστιμιά υπέρτατη!! Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ λατρεύω τα μακαρόνια και δεν μπορώ να τα στερηθώ!!!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα!

  • Reply Amelie 18 Μαΐου 2015 at 04:27

    Συμφωνώ και με σένα και με τον μπαμπά σου! Και συμφωνώ και με αυτή τη νοστιμότατη μακαρονάδα, την οποία θα έτρωγα άνετα ΚΑΙ για πρωινό!

  • Reply Ερμιόνη 18 Μαΐου 2015 at 18:40

    To μασκαρπόνε ανήκει νομίζω στην κατηγορία των μαγικών υλικών!
    Δίνει δροσερή γεύση και ανάλαφρη υφή, οπουδήποτε και αν προστεθεί, είτε μιλάμε για αλμυρό είτε για γλυκό!
    Υπέροχες οι φωτογραφίες, προσωπικά μου άνοιξαν για τα καλά την όρεξη.
    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ και για την αναφορά!
    Φιλιά

  • Leave a Reply