Πρωινό, Συνταγές

Σοκολατένιες τηγανίτες (pancakes) με βρώμη και κομματάκια σοκολάτας

10 Οκτωβρίου 2019

Το γεγονός ότι έχουμε μπει κανονικά στη νέα σεζόν το καταλαβαίνεις τόσο από την τρέλα της καθημερινότητας, όσο και από τα Σαββατοκύριακα. Όπου νέα σεζόν φυσικά μεταφράζεις τη νέα σχολική χρονιά. Με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται. Οι καθημερινές μας λοιπόν, όπως και αυτές όλου του κόσμου, τουλάχιστον του κόσμου με παιδιά σε σχολική ηλικία, κινούνται ανάμεσα σε βιαστικά πρωινά, ένταση δουλειάς, διαβάσματα, δραστηριότητες και φυσικά όλες τις υπόλοιπες δουλειές που πρέπει να γίνουν. Τα Σαββατοκύριακα όμως;

chocolate oat pancakes 3

Τα Σαββατοκύριακα σαφώς τα πράγματα γίνονται καλύτερα. Όχι ότι το μόνο που μπορώ να σου περιγράψω είναι ειδυλλιακά πρωινά, χαλαρά, χωρίς καμμία υποχρέωση, βόλτες και παιχνίδια όλη μέρα, γιατί, ας μη γελιόμαστε, όταν και οι δύο ενήλικοι του σπιτιού δουλεύουν, για πολλές υποχρεώσεις ο μόνος διαθέσιμος χρόνος είναι τότε. Θες να το πεις δουλειές του σπιτιού, θες να το πεις ψώνια, προετοιμασία για την επόμενη εβδομάδα, διάβασμα των παιδιών, όπως θες πες το. Αλλά δυστυχώς κι αυτά πρέπει να γίνουν. Εννοείται όμως ότι οι ώρες τις ημέρας στο σπίτι είναι πολύ περισσότερες, και η διάθεση ούτως ή άλλως πιο χαλαρή, κι έτσι ευτυχώς βρίσκεται χρόνος για όλα (ή έστω σχεδόν όλα). Και για τις βόλτες και για το παιχνίδι, και για να ασχοληθούμε λίγο και με τον εαυτό μας, με τα χόμπυ μας, και φυσικά, για να πειραματιστούμε λίγο στην κουζίνα.

chocolate oat pancakes 2

Το ότι η δική μας νέα σεζόν ξεκίνησε για τα καλά, μου έγινε σαφές το πρώτο σαββατοκύριακο που ο μεγάλος μου γιος μου ζήτησε τηγανίτες. Και να τα “έλα μαμά”, και τα “που τις φτιάχνεις τόσο ωραίες” και τα “πάλι τα ίδια θα φάμε;” και κάπου εκεί φυσικά με έπεισε. Εκείνο το Σάββατο λοιπόν που ψωνίζαμε μαζί στο σούπερ μάρκετ, όταν είδε να μπαίνει στο καρότσι το μπουκάλι με το ξινόγαλα, και αφού με ρώτησε “κέικ ή τηγανίτες;”, έκανε έναν μικρό γύρω θριάμβου. Εκείνο το βράδυ έπεσε για ύπνο λίγο πιο χαρούμενος για αυτό που ήξερε ότι τον περίμενε την Κυριακή το πρωί. Αυτό που δεν ήξερε, ήταν ότι αυτή τη φορά η μαμά πήγε και ένα βήμα παραπέρα και του έκανε το κυριακάτικο πρωινό του ακόμα πιο λαχταριστό. Αυτή τη φορά οι τηγανίτες του ήταν σοκολατένιες. Διπλά σοκολατένιες παρακαλώ.

Ποτέ δεν έμαθε βέβαια ότι ήταν και λίγο πιο υγιεινές, γιατί σκέφτηκα να δοκιμάσω να αντικαταστήσω μέρος από το αλεύρι με λίγη βρώμη. Φυσικά και δεν του το είπα, το παιδί μου άλλωστε έχει αναπτύξει μια μικρή “αλλεργία” σε πολλά υγιεινά πράγματα, και ειδικά σε πράγματα που (νομίζει ότι) δεν έχει ξαναδοκιμάσει. Πετυχημένο το πείραμα λοιπόν, καθώς, όχι μόνο δεν κατάλαβε τίποτα, αλλά δήλωσε (χαϊδεύοντας την φουσκωμένη του κοιλίτσα) πανευτυχής για το κυριακάτικο πρωινό του.

chocolate oat pancakes 5

Κι εγώ την ευχαριστήθηκα πολύ αυτή τη συνταγή, κυρίως γιατί είχα καιρό να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό με τη ζύμη των pancakes, έχω βολευτεί τόσο πολύ με τη συνταγή για το βασικό μείγμα, το οποίο φροντίζω να έχω πάντα πρόχειρο στο ντουλάπι μου, που προτιμώ να κάνω αλλαγές μόνο στα toppings με τα οποία τις σερβίρω, ανάλογα με τα κέφια, την εποχή, και φυσικά τα υλικά που υπάρχουν στην κουζίνα. Δεν ξέρω αν σε έχω πείσει να το δοκιμάσεις κι εσύ, αν κρίνω από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συνταγή βρίσκεται σταθερά μέσα στις τρεις δημοφιλέστερες του blog, μάλλον κάτι έχω καταφέρει.

Η έντονα σοκολατένια γεύση τους ταίριαξε απόλυτα με τη βρώμη, αλλά και με τις νιφάδες καρύδας και τα μύρτιλα με τα οποία τις συνδύασα, ναι, εντάξει, δεν θέλω να κάνω την πάπια για την πραλίνα φουντουκιού που βρίσκεται ανάμεσά τους, αλλά κι εσύ μπορείς να κάνεις λίγο ότι δεν τη βλέπεις; Μεταξύ μας, είναι το υλικό εκείνο που κάνει όλο αυτό το πρωινό αμαρτωλά λαχταριστό, οπότε ναι, σε παρακαλώ, μην την παραλείψεις, άλλωστε οι θερμίδες του σαββατοκύριακου μετράνε; Δε μετράνε.

chocolate oat pancakes 6

Έλα λοιπόν, το σαββατοκύριακο είναι κοντά, και το οφείλεις στον εαυτό σου και στην οικογένειά σου να ετοιμάσεις αυτό το πρωινό. Φτιάξε το βασικό μείγμα από σήμερα, προμηθεύσου όσα υλικά δεν έχεις πρόχειρα, και χάρισε λίγη σοκολατένια χαρά…

Με βλέπεις, είμαι εδώ δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα, έχω κάνει μεγάλη προσπάθεια γι’αυτό, ειδικά γιατί ήθελα να έχεις αυτή τη συνταγή πριν το τέλος της εβδομάδας… Κάτι ξέρω που σου λέω!

chocolate oat pancakes 7

 

Σοκολατένια pancakes με βρώμη και κομματάκια σοκολάτας

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 8

Υλικά
  • 200 γραμ. από το μείγμα για pancakes(βλ. σημείωση)
  • 30 γραμ. κακάο
  • 50 γραμ. βρώμη τριμμένη στο multi (σκόνη)
  • ½ κ.γ. baking powder
  • 2 αβγά
  • 60 γραμ. βούτυρο λιωμένο
  • 300 ml αριάνι ή ξινόγαλα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 50 γραμ. σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το έτοιμο μείγμα για pancakes, με το κακάο, τη βρώμη και το baking powder.
  2. Προσθέτουμε τα αβγά, το ξινόγαλα, τη βανίλια, το βούτυρο και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε.
  3. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να έχουμε έναν παχύρευστο χυλό, χωρίς σβώλους.
  4. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  5. Μόλις κάψει καλά, ρίχνουμε με μία κουτάλα λίγο από τον χυλό, περίπου μισή κουτάλα της σούπας και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια.
  6. Αφήνουμε την τηγανίτα να ψηθεί από τη μία μεριά. Είναι έτοιμη να την γυρίσουμε όταν έχουν αρχίσει να σχηματίζονται φουσκάλες στην επάνω μεριά.
  7. Τη γυρίζουμε και αφήνουμε να ψηθεί και από την άλλη.
  8. Μόλις ψηθεί καλά την αποσύρουμε και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες.
  9. Γαρνίρουμε με τα toppings της αρεσκείας μας. Εγώ αυτή τη φορά τις σέρβιρα με πραλίνα φουντουκιού, νιφάδες καρύδας και μύρτιλα.
Σημειώσεις
Αν δεν έχουμε φτιάξει από πριν το μείγμα για τις τηγανίτες, ακολουθούμε τις παρακάτω δοσολογίες για τα στερεά υλικά:
150 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γραμ. βρώμη τριμμένη στο multi (σκόνη)
30 γραμ. κακάο
20 γραμ. ζάχαρη
1 κ.σ. baking powder
1/2 κ.γ. σόδα
ανακατεύουμε και προσθέτουμε στη συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Ερμιόνη 10 Οκτωβρίου 2019 at 11:17

    Λάτρεψα τη συνταγή και την παρουσίαση! Pinned 🙂

  • Leave a Reply