Γλυκές Τάρτες/Πίτες/Cheesecakes, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Ταρτάκια σφολιάτας με κρέμα τυριού και καραμελωμένα μήλα

17 Οκτωβρίου 2019

Well, hello apple season! Τη λες και μια από τις αγαπημένες εποχές, μαγειρικά τουλάχιστον. Είπαμε, κανέλες, γαρύφαλα, μοσχοκάρυδα, όλα έτοιμα στα βάζα τους περιμένουν υπομονετικά όλο το καλοκαίρι, και τώρα ήρθε η ώρα να ξεσαλώσουν μαζί με τα αγαπημένα τους φρούτα, που είναι ιδανικά για κάθε είδους baking. Και εδώ, σε αυτό τουλάχιστον το blog, το αγαπάμε πολύ το baking. Και αυτή την εποχή. Μαγειρικά τουλάχιστον ξαναλέω.

 

mini puff pastry apple pies 3

Και τονίζω το “μαγειρικά”, γιατί γενικότερα το λες και ότι δεν είναι και η καλύτερη περίοδος του χρόνου αυτή. Θα έλεγα ότι ήδη χρειάζομαι διακοπές… Θα έλεγα ότι η καθημερινότητα με δουλειά και  δύο παιδιά, και μάλιστα σε δύο εντελώς διαφορετικές ηλικίες, με εντελώς διαφορετικές ανάγκες και προγράμματα, με έχει περίπου εξοντώσει. Είναι αυτό που από τη στιγμή που χτυπάει το ξυπνητήρι στις 7, μέχρι τη στιγμή που επιτέλους κλείνουν και τα τέσσερα ματάκια το βράδυ, γύρω στις 9, δεν σταματάς ποτέ να τρέχεις. Το ξέρω ότι επαναλαμβάνομαι, ότι σου τα ξαναέλεγα όλα αυτά και την περασμένη εβδομάδα, αλλά έτσι είναι. Αγώνας δρόμου, και μάλιστα με πολλές πίστες.

Πίστα 1: να προλάβουμε το πρωί να ετοιμαστούμε και να φύγουμε όλοι εγκαίρως ώστε να είμαστε στην ώρα μας.

Πίστα 2: να προλάβεις να τελειώσεις όσες περισσότερες δουλειές μπορείς στο γραφείο, να ανταποκριθείς σε όσες μπαίνουν σφήνα, και να καταφέρεις να φύγεις χωρίς να αφήνεις εκρεμμότητες.

Πίστα 3: διάβασες Γιώργο; Έφυγες για το στίβο Γιώργο, έλα να φάμε απογευματινό Ανέστη, άσε τη μαμά να μαγειρέψει/βάλει πλυντήριο/συμμαζέψει το βουνό από ρούχα Ανέστη, χωρίς να κρέμεσαι από το πόδι της/ανοίγεις τα ντουλάπια/σκαρφαλώνεις στη βιβλιοθήκη.

Πίστα 4 (και πιο εξοντωτική): έτοιμο το βραδινό, κλείσε τσάντα, κάνε μπάνιο Γιώργο, έλα να κάνουμε μπάνιο Ανέστη, πλύνε δόντια Γιώγο, πλύνε δόντια Γιώργο, Γιώργο δόντια έπλυνες; Έλα να διαβάσουμε παραμύθι. Ύπνο, ύπνο, ύπνο….

Και ναι, κάπου εκεί πέφτει κάθε βράδυ η καρό σημαία του τερματισμού. Και όχι, δεν ανοίγουμε σαμπάνιες. Δυστυχώς. Θα’ πρεπε.

Ναι, χρειάζομαι ξανά λίγες διακοπές. Το λέω πια χωρίς καμία ενοχή. Αλλά και χωρίς καμία γκρίνια, μην παρεξηγηθώ. Ξέρω πως πάρα πολλές γυναίκες ταυτίζονται μαζί μου. Και να φανταστεί κανείς ότι στο σπίτι μας όλες οι δουλειές και οι υποχρεώσεις μοιράζονται, και ότι έχουμε τη βοήθεια των γονιών μου καθημερινά στο σπίτι.

mini puff pastry apple pies 4

Αλλά για να συνεχίσω όπως ξεκίνησα, γιατί άλλωστε εδώ είμαι για να ξεφεύγω (και να ξεφεύγεις κι εσύ μαζί μου) από όλα αυτά, μαγειρικά, αυτή είναι μία από τις καλύτερες εποχές. Και με ένα από τα φρούτα που αγαπούν περισσότερο τα γλυκά, το μήλο, στην καλύτερη εποχή του, ω ναι, είναι η εποχή για να ανάβει ο φούρνος και να μη σβήνει με τίποτα. Μηλόπιτες, κέικ, και πόσα ακόμα γλυκά του φούρνου, είναι τόσο κρίμα να μην τα δοκιμάσεις όλα! Και επειδή θα ξεκινήσεις κι εσύ τα φθινοπωρινά μαγειρέματα και ψησίματα με μήλα, δες λίγο κι αυτή την ιδέα…

mini puff pastry apple pies 5

Μια πανεύκολη ιδέα που ταιριάζει το ίδιο, τόσο σε ένα ωραίο κυριακάτικο πρωινό, ή ένα brunch, όσο και σε ένα απογευματινό κάλεσμα για καφέ ή τσάι, ξέρεις, από αυτές τις αγαπημένες μου, που ανοίγεις ένα φύλλο σφολιάτας, ανακατεύεις δυο τρία υλικά ακόμα, ψήνεις για λίγο και έχεις έτοιμο γλυκό με την ελάχιστη προσπάθεια. Αυτά τα ταρτάκια με έχουν ξετρελάνει. Είναι τόσο εθιστικά, που, για να είμαι σωστή απέναντί σου, σε περίπτωση που δεν σκοπεύεις να τα σερβίρεις σε πολύ κόσμο, πρέπει να σου προτείνω να κάνεις τη μισή δόση, και όχι ολόκληρη, γιατί αλλιώς, πολύ φοβάμαι ότι θα τα φας όλα προτού καν προλάβουν να κρυώσουν.

mini puff pastry apple pies 6

Τραγανή σφολιάτα, δροσερή και ανάλαφρη κρέμα, καραμελωμένα μήλα. Ναι, καλά διάβασες, καραμελωμένα. Τι μπορεί να μην σου αρέσει από αυτό; Και πριν προλάβεις να με ρωτήσεις πότε τα πρόλαβα και τα ετοίμασα κι αυτά, μέσα στην τρέλα που σου περιέγραψα παραπάνω, θα σου απαντήσω ότι αν δεν είχα αυτόν τον άνθρωπο που έχω δίπλα μου, όχι να βοηθάει, αλλά να μοιράζεται τα πάντα μαζί μου (και να πηγαίνει πολλές βόλτες τα παιδιά το σαββατοκύριακο), δεν θα έβλεπες εδώ καμία συνταγή τον τελευταίο ένα χρόνο περίπου.

Καλά μηλο-ψησίματα και καλό σαββατοκύριακο (ναι, από την Πέμπτη το ευχόμαστε…)!

apples

Ταρτάκια σφολιάτας με κρέμα τυριού και καραμελωμένα μήλα

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 16

Υλικά
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 100 γραμ. τυρί κρέμα (χρησιμοποίησα μασκαρπόνε)
  • 50 γραμ. άχνη ζάχαρη
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κρόκο αβγού
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε με τα μήλα. Σε ένα τηγανάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε τα κομματάκια μήλου, την κανέλα και την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (να αρχίσει να καραμελώνει) και να μαλακώσουν τα μήλα.
  2. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το τηγάνι στην άκρη.
  3. Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπωλ ρίχνουμε το τυρί κρέμα, την άχνη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα σιλικόνης.
  4. Ανοίγουμε το ένα φύλλο της σφολιάτας, το περνάμε λίγο από πάνω με τον πλάστη, ώστε να μην "τσακίζει" πουθενά και κόβουμε 8 κυκλικούς δίσκους διαμέτρου περίπου 10 εκ. με ένα κουπ πατ ή με ένα ποτήρι.
  5. Μεταφέρουμε τους δίσκους σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο φύλλο.
  6. Χρησιμοποιώντας ένα μικρότερο ποτήρι ή ένα μαχαιράκι, χαράσουμε έναν μικρότερο κύκλο μέσα σε κάθε δίσκο (προσοχή, δεν κόβουμε μέχρι να τρυπήσει το φύλλο, απλά χαράσουμε), περίπου 1 εκ. από την άκρη.
  7. Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου ένα κουταλάκι από την κρέμα τυριού, και τοποθετούμε από πάνω λίγα κομματάκια μήλου, μαζί με λίγη καραμέλα, προσέχοντας να μην "βγαίνουμε" από τον εσωτερικό κύκλο.
  8. Χτυπάμε τον κρόκο του αβγού με ελάχιστο νεράκι, και με ένα πινέλο, απλώνουμε γύρω γύρω σε κάθε δίσκο, στο μέρος της σφολιάτας που δεν έχει γέμιση (στον "εξωτερικό" κύκλο δηλαδή)
  9. Πασπαλίζουμε τους δίσκους με λίγη καστανή ζάχαρη.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι η σφολιάτα έχει ροδίσει γύρω γύρω.
  11. Σερβίρουμε τα ταρτάκια ζεστά, και, αν θέλουμε. με λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα από πάνω.
Σημειώσεις
Την υπόλοιπη σφολιάτα δεν την πετάμε, την κρατάμε για να φτιάξουμε μία εύκολη συνταγή, όπως αυτά τα ρολάκια ή μπαστουνάκια κανέλας

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 17 Οκτωβρίου 2019 at 12:37

    αγαπαω τα μηλα σε καθε εκδοχη!! πολυ ωραια συνταγη Χρύσα μου

  • Leave a Reply