Tips & How To, Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Καλοκαιρινό κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, και μείγμα μεσογειακών μυρωδικών

18 Ιουλίου 2019

Καλοκαίρι στη Μεσόγειο… Εκεί που όλος ο πλανήτης θα ήθελε να περνάει τις διακοπές του. Αλήθεια, πόσο τυχεροί μπορεί να είμαστε; Τα χρώματα στον ουρανό και τη θάλασσα, ο ήχος των κυμάτων, η αίσθηση της άμμου στα πόδια σου, οι μυρωδιά του δάσους, και οι γεύσεις… Αχ οι γεύσεις. Πόσο τυχεροί αλήθεια. Όλες οι αισθήσεις ξυπνάνε το καλοκαίρι στη Μεσόγειο.

mediterranean herbs chicken potato bake 2 (1 of 1)

Ας μείνουμε όμως στις γεύσεις και τις μυρωδιές… Εντάξει, δε χρειάζεται να πούμε για άλλη μια φορά για τις άπειρες παραδοσιακές συνταγές της ελληνικής κουζίνας που το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους. Ούτε για τους αμέτρητους μεζέδες που απολαμβάνουμε δίπλα στο κύμα παρέα με ένα ουζάκι, εικόνα που την αναπολούμε πάντα όλο το χειμώνα. Ας σκεφτούμε λίγο πώς μπορούμε να κάνουμε τα απλά, καθημερινά φαγητά μας λίγο πιο καλοκαιρινά, λίγο πιο… μεσογειακά. Όπως αυτό το αγαπημένο και τόσο συνηθισμένο μας κοτόπουλο με πατάτες. Αν του προσθέσεις μερικά απλά, αλλά τόσο χαρακτηριστικά υλικά, αν το συνοδεύσεις με την πρωταγωνίστρια του καλοκαιριού, ντομάτα, και αν το αρωματίσεις με όλα τα χαρακτηριστικά αρώματα της Μεσογείου, θα γίνει αμέσως ένα διαφορετικό φαγητό, τόσο καλοκαιρινό, και απόλυτα λαχταριστό.

mediterranean herbs chicken potato bake 3 (1 of 1)

Ξέρεις πόσο μου αρέσει να φτιάχνω τα δικά μου μείγματα μυρωδικών ή μπαχαρικών. Σου έχω δείξει ήδη το αγαπημένο μου μεξικάνικο, αλλά και το υπέροχα χειμωνιάτικο pumpkin spice. Ε, καιρός ήταν να σου γνωρίσω το μείγμα αυτό που θα κάνει την κουζίνα σου να μυρίσει εξοχή. Ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, μαντζουράνα, βασιλικός, δυόσμος, εστραγκόν… Ναι, όλα αυτά μαζί, ή έστω, όσα από αυτά έχεις πρόχειρα στο ντουλάπι της κουζίνας σου, μπορούν να μεταμορφώσουν το αυριανό σου κοτόπουλο με πατάτες σε ένα τελείως διαφορετικό φαγητό.

mediterranean herbs chicken potato bake 4 (1 of 1)

Και φυσικά όχι μόνο το κοτόπουλο με πατάτες. Και το χοιρινό, και τα μπιφτέκια σου, και τις πίτες και τις τάρτες σου, τα ψητά λαχανικά και τα δροσερά ντιπ, παντού ταιριάζει, και είναι τόσο εύκολο να γίνει, που δεν αξίζει καν τον κόπο να ψάξεις για να το βρεις έτοιμο.

mediterranean herbs chicken potato bake 5 (1 of 1)

Από εκεί και μετά, είναι τόσο εύκολο να ετοιμάσεις ένα τέτοιο φαγάκι. Διαλέγεις τα αγαπημένα σου κομμάτια από  κοτόπουλο ή το ψήνεις και ολόκληρο. Φιλέτα από στήθος, ή από μπούτι, ή τα κοπανάκια που διάλεξα εγώ, γιατί μου αρέσουν τόσο πολύ. Διαλέγεις λεπτόφλουδες πατάτες για να ψηθούν μαζί με τη φλούδα, ή για ευκολία baby πατατούλες, για να μην έχεις καν να τις κόψεις. Ένα κρεμμύδι σε ροδέλες, να βγάλει όλη του τη γλύκα στο ταψί, μερικές σκελίδες σκόρδο, ελιές και κάπαρη, και φυσικά, ολόκληρο το τσαμπί με τα τοματάκια, να σκάσουν στο ψήσιμο και να βγάλουν τους χυμούς τους μέσα στο φαγητό.

mediterranean herbs chicken potato bake 6 (1 of 1)

Καλοκαίρι στη Μεσόγειο… Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε και έτσι αυτό το φαγητό νομίζω. Σερβίρεται ιδανικά στο μπαλκόνι, και συνοδεύεται με το αγαπημένο μας λευκό κρασί κρύο κρύο… Για να μας μεταφέρει έστω και νοερά στην εξοχή… μέχρι να έρθει η ώρα για διακοπές!

mediterranean herbs chicken potato bake 7 (1 of 1)

Καλοκαιρινό κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, και μείγμα μεσογειακών μυρωδικών

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 5

Υλικά
  • 700 γραμ. κοπανάκια κοτόπουλου
  • 1,5 κιλό πατάτες
  • 10-12 ντομάτες μικρές τσαμπί
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 75 γραμ. ελιές καλαμών, χωρίς το κουκούτσι, κομμένες στη μέση
  • 50 γραμ. κάππαρη ξαλμυρισμένη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.σ. μείγμα μεσογειακών μυρωδικών (ακολουθεί συνταγή)
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε καλά τις πατάτες, δεν τις ξεφλουδίζουμε, παρά μόνο αν είναι χοντρή η φλούδα τους.
  2. Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια. Τις πολύ μικρές τις αφήνουμε ολόκληρες.
  3. Ρίχνουμε τις πατάτες σε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος.
  4. Κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες και το προσθέτουμε στο ταψί.
  5. Ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις προσθέτουμε ολόκληρες στο ταψί.
  6. Προσθέτουμε τις ελιές και την κάπαρη.
  7. Βάζουμε στο ταψί και τα κοπανάκια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε καλά και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα μυρωδικών.
  8. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας και απλώνουμε καλά τις πατάτες στο ταψί.
  9. Τοποθετούμε τα κοπανάκια από πάνω.
  10. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
  11. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ανακατεύουμε τις πατάτες, γυρίζουμε τα κοπανάκια και τοποθετούμε από πάνω τα τσαμπιά με τις ντομάτες.
  12. Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20-25 λεπτά.

 
Μείγμα μεσογειακών μυρωδικών

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Υλικά
  • 2 κ.σ. ρίγανη ξερή
  • 1 κ.σ. θυμάρι ξερό
  • 1 κ.σ. δενδρολίβανο ξερό
  • 2 κ.γ. μαντζουράνα ξερή
  • 2 κ.γ. βασιλικός ξερός
  • 1 κ.γ. δυόσμος ξερός
  • 1 κ.γ. εστραγκόν ξερό
  • 1 κ.γ. κρεμμύδι ξερό ή σκόνη
Εκτέλεση
  1. Ανακατεύουμε όλα τα μυρωδικά μαζί και τοποθετούμε το μείγμα σε βαζάκι που κλείνει καλά.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply