Muffins/Cupcakes, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Muffins με πορτοκάλι και κομματάκια σοκολάτας με σαντιγί καρύδας (νηστίσιμα)

24 Απριλίου 2019

Βαθιά μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, και ενώ οι οθόνες υπολογιστών και κινητών έχουν γεμίσει ήδη με αφράτα τσουρέκια και αρωματικά πασχαλινά κουλουράκια, έρχομαι να σου φέρω μια νηστίσιμη συνταγή. Ναι, τα πράγματα ήρθαν έτσι, που δεν μπόρεσα να στη δείξω νωρίτερα, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ, δε λένε; Ε, αυτά τα νηστίσιμα muffins αξίζουν την προσοχή σου, ακόμα και στο παρά πέντε.

vegan orange choc chip muffins 2 (1 of 1)

Και οι λόγοι είναι πολύ απλοί. 1ον. Ένα μπωλ, ένας αβγοδάρτης, μία σπάτουλα, κανένα μίξερ. Η συνταγή είναι πανεύκολη, και ετοιμάζεται σε 10 λεπτά, ενώ θέλει άλλα περίπου 30 λεπτά ψήσιμο. 2ον. Δεν έχει κανένα περίπλοκο υλικό, είμαι σίγουρη ότι τα έχεις όλα ήδη στην κουζίνα σου, οπότε μπορείς να έχεις τα νηστίσιμα muffins σου στο άψε σβήσε, κι αν θες, μπορείς πολύ εύκολα να τα συνοδεύσεις με μία νηστίσιμη, αλλά πεντανόστιμη σαντιγί, με λίγη περισσότερη προετοιμασία.

vegan orange choc chip muffins 3 (1 of 1)

Ο τρίτος λόγος είναι και ο σημαντικότερος. Αυτά είναι τα πιο αφράτα και πιο αρωματικά muffins που έχεις δοκιμάσει, κι ας μην έχουν ούτε αβγό, ούτε βούτυρο, μοσχοβολάνε πορτοκάλι σε κάθε μπουκιά, και πολύ εύκολα θα σε κάνουν να αποφασίσεις να τα έχεις στο μαγειρικό ρεπερτόριό σου πολύ συχνότερα από ότι όταν νηστεύεις. Γίνομαι ξαφνικά vegan; Ούτε καν. Αλλά αυτά τα muffins είναι τόσο νόστιμα και ζουμερά, που είναι κρίμα να τα απολαμβάνεις μόνο λίγες φορές το χρόνο.

vegan orange choc chip muffins 4 (1 of 1)

Η συνταγή τους είναι προσαρμογή από την πολύ παλιά συνταγή για κέικ με πορτοκάλι και σταφίδες, την οποία αγαπώ τόσο πολύ, και την οποία μπορείς επίσης να δοκιμάσεις (αν ξεπεράσεις τις τραγικές φωτογραφίες που έβγαζα το 2014), και να καταλάβεις ότι, όπως έλεγα και τότε, η γεύση του, όπως και αυτών των muffins, είναι εθιστική.

vegan orange choc chip muffins 5 (1 of 1)

Άλλωστε οι μέρες μέχρι την Κυριακή του Πάσχα είναι ακόμα αρκετές, και όλο και κάποιο καφεδάκι θα κανονίσεις με τις φίλες, τις κουμπάρες, τις νονές που θα φέρουν τις λαμπάδες, τη θεία που θα σου δείξει πώς να φτιάξεις το καλύτερο τσουρέκι, ή τη μαμά σου που θα έρθει να βάψετε τα αβγά…. Και ο καφές δεν πάει μόνος του, έτσι δεν είναι; Για να μην ξεχνάμε τη γιορτινή απόδραση στο χωριό, τι, με άδεια χέρια θα πας στην πεθερούλα;

vegan orange choc chip muffins 6 (1 of 1)

Τι κι αν είναι λοιπόν ήδη Μ. Τετάρτη; Μάζεψε τα υλικά, ετοίμασέ τα στο τσακ μπαμ, στόλισε το τραπέζι σου με λουλούδια, χρωματιστά τραπεζομάντηλα και πιτσιλωτά αβγά, βγάλε το καλό σερβίτσιο και απόλαυσε τις μέρες. Τις πανέμορφες, ανοιξιάτικες, κατανηκτικές μέρες, τις μέρες που η παράδοση και η οικογένεια έχουν τον πρώτο λόγο…

Καλή Ανάσταση, και να περάσετε πανέμορφα!

vegan orange choc chip muffins 7 (1 of 1)

Muffins με πορτοκάλι και κομματάκια σοκολάτας με σαντιγί καρύδας (νηστίσιμα)

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 15

Υλικά
  • 300 ml φρεσκοστυμένο χυμό πορτοκάλι
  • 200 ml αραβοσιτέλαιο
  • 200 γραμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλική
  • 350 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ κ.γ. σόδα
  • ½ κ.γ. baking powder
  • 2 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
  • 100 γραμ. σταγόνες σοκολάτας
  • για τη σαντιγί καρύδας
  • 1 κονσέρβα κρέμα καρύδας
  • 150 γραμ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το χυμό πορτοκάλι και το αραβοσιτέλαιο.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη σόδα και το baking powder και ανακατεύουμε.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε ελαφρά με μία σπάτουλα.
  4. Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας, ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  5. Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες των muffins, τις οποίες έχουμε ντύσει με τα ειδικά χαρτάκια, προσέχοντας το μείγμα να μην ξεπερνά τα ⅔ της θήκης.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις, για περίπου 30 λεπτά.
  7. Για να ετοιμάσουμε τη σαντιγί καρύδας, βάζουμε την κρέμα καρύδας από το προηγούμενο βράδυ στο ψυγείο.
  8. Την επόμενη μέρα τη βγάζουμε από το ψυγείο, την αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ, ή σε ένα μεγάλο μπωλ, και την χτυπάμε με το μίξερ, μαζί με την άχνη ζάχαρη, μέχρι να έχει την πυκνότητα του στραγγιστού γιαουρτιού. Τη διατηρούμε στο ψυγείο.
  9. Σερβίρουμε τα muffins, αφού έχουν κρυώσει τελείως, μαζί με τη σαντιγί καρύδας.

Τις λουλουδένιες χαρτοπετσέτες τις βρίσκουμε στο αγαπημένο Happy Teapot.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply