Πρωινό, Συνταγές

Strata με τυριά και μπέικον

15 Απριλίου 2019

Καιρό έχω να ευχαριστηθώ τόσο με μια συνταγή. Μου αρέσει πολύ όταν φτιάχνω κάτι για πρώτη φορά και μετά το ξαναφτιάχνω και το ξαναφτιάχνω και πάντα όσοι το δοκιμάζουν το ευχαριστιούνται το ίδιο. Τελευταία φορά το έπαθα με αυτήν εδώ τη συνταγή. Αβγά, το μπαγιάτικο ψωμί που σου περίσσεψε, ό,τι τυριά έχεις στο ψυγείο, και αμαρτωλό crispy μπέικον. Είναι να μην ερωτευτείς αυτή τη strata;

cheese and bacon strata 2 (1 of 1)

Όμως είναι strata ή στράτα; Και τι είναι πάλι αυτό; Στράτα, όπως λέμε “στράτα, στρατούλα”; Όχι, δεν έχει να κάνει με το περπάτημα των μωρών, όσο κι αν μας καίει πολύ αυτόν τον καιρό που περιμένουμε να δούμε τον πιτσιρίκο να κάνει και κανένα παραπάνω βήμα πέρα από τη γνωστή πια διαδρομή “τραπεζάκι-καναπές”, ή “τηλεόραση-τραπεζάκι”. Αυτό λοιπόν που λες είναι το καλύτερο πιάτο που μπορείς να σερβίρεις σε ένα πρωινό ή ένα brunch. Κι αυτό, όχι μόνο εξαιτίας των υλικών που διάβασες πιο πάνω, αλλά και της ευκολίας της προετοιμασίας του, της ευελιξίας του να το φτιάξεις με ό,τι σου βρίσκεται πρόχειρο στο σπίτι, αλλά φυσικά, πάνω από όλα, εξαιτίας της γεύσης του. Ποιος αντιστέκεται άλλωστε σε ένα τόσο πλούσιο πιάτο με αβγά στο πρωινό του;

cheese and bacon strata 3 (1 of 1)

Πρώτη φορά λοιπόν το δοκίμασα τα περασμένα Χριστούγεννα (εξ’ου και η έμπνευση από το βιβλίο “Nigella Christmas” της αγαπημένης θεάς Nigella Lawson), όταν αποφάσισα να κάνω ένα διαφορετικό τραπέζι για τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, ένα brunch, στο οποίο το συγκεκριμένο πιάτο πρωταγωνιστούσε, και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Νομίζω δε ότι εκείνη τη μέρα πρόλαβα στο τσακ να το δοκιμάσω, γιατί είχε γίνει ανάρπαστο.

cheese and bacon strata 4

Η επόμενη φορά ήταν στο πάρτυ που έκανα τις προάλλες για τα πρώτα γενέθλια του Ανέστη (φυσικά και θα στο δείξω εδώ, τι περίμενες;), το οποίο και πάλι ήταν brunch (όπως καταλαβαίνεις έχω αποφασίσει ότι δεν υπάρχει καλύτερο πάρτυ να κάνεις στο σπίτι από ένα brunch party), όπου και πάλι εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού, και όπου αυτή τη φορά δεν κατάφερα καν να δοκιμάσω, μιας και ο παππούς Ανέστης, όταν μαζεύαμε το τραπέζι, μου έφερε το σκεύος με τις δύο μερίδες που είχαν απομείνει και μου είπε με ύφος που δεν σήκωνε πολλά πολλά “αυτό βάλτο μου σε ένα ταπεράκι”.

cheese and bacon strata 5 (1 of 1)

Ε και κάπου εκεί είπα, κάτσε, δε γίνεται, αυτοί τρώνε, τρώνε, κάτι καλό θα είναι. Και αποφάσισα να το ξαναφτιάξω. Και φυσικά να στο δείξω. Επιτέλους. Και λέω επιτέλους, γιατί, πραγματικά, αυτό το πιάτο πρέπει να το δοκιμάσεις. Κάτι μεταξύ ομελέτας φούρνου, διασταύρωση με αλμυρή πουτίγκα, ιδανικό για ένα κυριακάτικο πρωινό που θες να ετοιμάσεις κάτι σπέσιαλ, χωρίς να καταβάλεις ούτε την ελάχιστη προσπάθεια (ξέρεις πως κι εγώ αδυνατώ να κάνω πολλά πολλά το πρωί, άρα σε καταλαβαίνω απόλυτα).

cheese and bacon strata 6 (1 of 1)

Ιδανικό επίσης για τις μέρες που έχεις εκείνο το ψωμί που κάθεται στον πάγκο και έχει μπαγιατέψει, ή για εκείνες που έχουν μαζευτεί διάφορα τυριά στο ψυγείο και δεν έχεις τι να τα κάνεις. Ένα εξαιρετικό πιάτο ανακύκλωσης, που ξαναζωντανεύει όλα αυτά τα υλικά που είναι λίγα βήματα πριν τα σκουπίδια. Και εννοείται πως δεν θέλουμε να πετάμε τίποτα.

cheese and bacon strata 7 (1 of 1)

Το μόνο που χρειάζεται είναι 10 λεπτά προετοιμασία το προηγούμενο απόγευμα, όπου θα μαζέψεις όλα τα υλικά, θα κόψεις όπως όπως το μπαγιάτικο ψωμί (καλύτερα μια μπαγκέτα, αλλά και όποιο άλλο κι αν έχεις, μια χαρά θα είναι), θα βάλεις όλα τα τυριά μαζί στον επεξεργαστή τροφίμων, μαζί με τα αβγά, λίγη κρέμα γάλακτος (κι αν δεν έχεις, βάλε λίγο γάλα, κι αυτό μια χαρά θα είναι), και λίγο αρωματικό σχοινόπρασο (εννοείται αν δεν έχεις βάζεις φρέσκο κρεμμυδάκι), τα χτυπάς όλα μαζί, περιχύνεις το μείγμα πάνω από το ψωμί, σκεπάζεις, και βάζεις το σκεύος σου για ύπνο στο ψυγείο. Κι αν δεν έχεις επεξεργαστή, μη σκας, απλώς χτυπάς λίγο τα αβγά, και προσθέτεις τριμμένα τα τυριά, ανακατεύεις, κι έτοιμο. Το άλλο πρωί, απλώς το αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, όση ώρα προθερμένεται ο φούρνος, το ξεσκεπάζεις, το ψήνεις για μισή ωρίτσα, ζεσταίνεις και λίγο μπέικον, και ταντααααν… έτοιμη η strata…

cheese and bacon strata 8 (1 of 1)

Όπως λοιπόν κι αν θες να το πεις, strata, στράτα, περίπου ομελέτα ή περίπου πουτίγκα, πίστεψέ με, αν το δοκιμάσεις κι εσύ μία φορά, θα θες να το τρως συνέχεια. Και να σου πω; Κι αν δεν το θες για πρωινό, τρώγεται ωραιότατα και για μεσημεριανό, και για βραδινό, και για ό,τι θες. Ταιριάζει το ίδιο με τον καφέ, το χυμό, αλλά και το κρασί ή το αναψυκτικό. Πιο πολύ βέβαια ταιριάζει με μια δροσερή mimosa

Καλή απόλαυση!

cheese and bacon strata 9 (1 of 1)

 

Strata με τυριά και μπέικον

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 10

Ένα ιδανικό πιάτο για πρωινό ή brunch, που προετοιμάζεται πανεύκολα από το προηγούμενο βράδυ, με τα υλικά που σου περισσεύουν στην κουζίνα.
Υλικά
  • 1 μπαγκέτα μπαγιάτικη
  • 6 αβγά
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 μπάλα φρέσκιας μοτσαρέλας
  • 50 γραμ. παρμεζάνα
  • 50 γραμ. cheddar
  • 100 γραμ. τυρί κρέμα
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι
  • πιπέρι
  • 3 φέτες μπέικον
  • επιπλέον ψιλοκομμένο σχοινόπρασο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε την προετοιμασία για τη strata το προηγούμενο βράδυ από τη μέρα που θέλουμε να τη σερβίρουμε.
  2. Κόβουμε την μπαγκέτα σε φέτες πάχους περίπου 1-1,5 εκατοστό, και τοποθετούμε τις φέτες μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
  3. Ρίχνουμε στον επεξεργαστή τροφίμων τα αβγά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τη μοτσαρέλα, την παρμεζάνα και το cheddar κομμένα σε μικρά κομμάτια, το τυρί κρέμα και το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή το φρέσκο κρεμμυδάκι.
  4. Προσθέτουμε και λίγο πιπέρι και χτυπάμε όλα τα υλικά στον επεξεργαστή. Αν δεν έχουμε επεξεργαστή τροφίμων, μπορούμε να χτυπήσουμε τα αβγά ελαφρά, μαζί με την κρέμα γάλακτος, και να προσθέσουμε τη μοτσαρέλα σε μικρά κομμάτια, την παρμεζάνα και το cheddar , αφού τα τρίψουμε πρώτα, το τυρί κρέμα, και το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή το φρέσκο κρεμμυδάκι.
  5. Περιχύνουμε το μείγμα των αβγών πάνω από τις φέτες της μπαγκέτας και πατάμε ελαφρά με τα χέρια μας το ψωμί προς τα κάτω, για να καλύπτεται όσο το δυνατόν περισσότερο από το μείγμα.
  6. Σκεπάζουμε το σκεύος με διάφανη μεμβράνη, και το αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
  7. Το επόμενο πρωί, βγάζουμε το σκεύος από το ψυγείο, και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, όσο προθερμαίνουμε το φούρνο μας, στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις.
  8. Ψήνουμε τη strata στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά. Μπορεί να χρειαστεί και λίγο παραπάνω, αν δεν την έχουμε αφήσει αρκετή ώρα εκτός ψυγείου πριν το ψήσιμο.
  9. Αν δούμε ότι τα ψωμάκια αρχίζουν να αρπάζουν, αλλά τα αβγά δεν έχουν ψηθεί ακόμα καλά, σκεπάζουμε το σκεύος με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
  10. Όσο η strata ψήνεται στο φούρνο, ψιλοκόβουμε το μπέικον και το σωτάρουμε σε ένα τηγανάκι.
  11. Σερβίρουμε τη strata ζεστή, ρίχνοντας από πάνω το ψιλοκομμένο και τσιγαρισμένο μπέικον, και λίγο ακόμα φρέσκο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Σημειώσεις
Προσαρμογή από το βιβλίο της Nigella Lawson "Nigella Christmas"

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply dolmadkai 9 Μαΐου 2019 at 19:02

    ουαουυυυ !!!! σα σουφλε δλδ ;
    φαινεται λαχταριστο ! αγαπω τον καπνο στην φωτο , οπως κοβεις ζεστο το κομματι !!
    εγω θα ετρωγα ολο το ταψι !!
    σιγουρα θα δοκιμαστει 🙂

  • Leave a Reply