Ζυμαρικά, Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Μοσχαράκι κοκκινιστό με κόκκινο κρασί και χοντρό μακαρόνι

31 Ιανουαρίου 2019

Καλή χρονιά! Μπορεί να κοντεύει να βγει ο Ιανουάριος, αλλά δεν μπορώ να ξεκινήσω την πρώτη μου ανάρτηση για το 2019 χωρίς να ευχηθώ. Και δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερη πρώτη συνταγή της χρονιάς από αυτήν εδώ. Γιατί μέσα στην καρδιά του χειμώνα, όταν όλα τα εορταστικά πιάτα έχουν τελειώσει, όταν οι υποσχέσεις για διατροφή με σούπες, χυμούς και γιαούρτια έχουν ξεχαστεί, τότε είναι που τα κοκκινιστά της κατσαρόλας έρχονται να μας δώσουν την ζεστασιά και θαλπωρή που έχουμε τόση πολύ ανάγκη.

red wine tomato veal stew 2 (1 of 1)

Ήταν ένας δύσκολος Ιανουάριος. Ένας μεγάλος, γεμάτος μήνας, με τη δουλειά στο φουλ, με το πρωτάκι να μην προσαρμόζεται με τίποτα στην μετά τις διακοπές εποχή, με ένα μωρό να παιδεύεται με τα δόντια του, και με μια βάφτιση που ετοιμάστηκε με μεγάλη χαρά και πολύ μεράκι, αλλά και με πολύ δουλειά, και που απορρόφησε ακόμη και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που μου είχε απομείνει (στο τέλος βέβαια όλα ήταν υπέροχα, και επομένως ποιος λογαριάζει την κούραση, αλλά αυτά θα τα πούμε σε κάποια επόμενη φορά).

red wine tomato veal stew 8 (1 of 1)

 

Μέσα λοιπόν σε όλη αυτή την τρελή καθημερινότητα, αυτό το φαγάκι ήταν βάλσαμο. Και δε μιλάω μόνο για την κατανάλωσή του, αλλά και για την ετοιμασία του. Δεν ξέρω πώς μπορεί να σου ακούγεται εσένα το ότι το μοσχαράκι που βλέπεις σιγόβραζε στην κρασάτη κόκκινη σάλτσα του για δυόμιση ώρες, πάντως για μένα όλη η διαδικασία προετοιμασίας και μαγειρέματος τέτοιων φαγητών είναι έως και θεραπευτική. Γιατί μπορεί να έχουμε κάνει σημαία μας τα γρήγορα και εύκολα πιάτα, και φυσικά ο περιορισμένος χρόνος μας τις καθημερινές να απαιτεί να έχουμε πολλά τέτοια στο ρεπερτόριό μας, αλλά, κακά τα ψέμματα, ένα μοσχαράκι κοκκινιστό που λιώνει στο πιρούνι και στο στόμα, που μοσχοβολάει δάφνη και μπαχάρι, είναι αυτό που θα αποζητήσουμε τις πιο δύσκολες από τις δύσκολες μέρες μας.

red wine tomato veal stew 5 (1 of 1)

Κι αυτό για να γίνει σωστά, θέλει το χρόνο του. Θέλει να το προετοιμάσεις καλά, να το τακτοποιήσεις όμορφα μέσα στη βαθιά σου κατσαρόλα (όσο πιο βαριά η κατσαρόλα σου, τόσο το καλύτερο), να του βάλεις όλα του τα αρώματα με μέτρο, αλλά χωρίς φόβο, να χαμηλώσεις τη φωτιά και να το αφήσεις ήσυχο να κάνει τη δουλειά του μόνο του. Το μόνο που θέλει από εσένα είναι να περνάς πού και πού, να του ρίχνεις μια ματιά, να προσέχεις μήπως θέλει λίγο παραπάνω υγρό, και να το κλείσεις μόνο όταν καταφέρεις να το κάνεις να κόβεται με το απαλό άγγιγμα της ξύλινης κουτάλας.

red wine tomato veal stew 6 (1 of 1)

Και πίστεψέ με, αυτό μετά θα σε ανταμείψει. Δε θα παραλείψεις βέβαια να το σερβίρεις απαραίτητα με χοντρό μακαρόνι, να αγκαλιάζει και να αιχμαλωτίζει μέσα του την πλούσια σάλτσα, να το ρουφάς και με κάθε φσσσσ, να πετάγεται παντού η σάλτσα, και φυσικά, αν είσαι σαν εμένα, να το ολοκληρώσεις με μπόλικο τριμένο τυρί, κασεράκι ή γραβιέρα, αν είσαι πιο παραδοσιακός τύπος, πικάντικη παρμεζάνα, αν είσαι αιρετικός, σαν εμένα.

Δώσε λοιπόν σε αυτό το λαχταριστό πιάτο το χρόνο που του αξίζει, βάλτο στο Κυριακάτικο τραπέζι σου αυτό το σαββατοκύριακο κιόλας, και πίστεψέ με, όλη η εβδομάδα σου θα είναι αμέσως λίίίγο καλύτερη…

red wine tomato veal stew 7 (1 of 1)

 

Μοσχαράκι κοκκινιστό με κόκκινο κρασί και χοντρό μακαρόνι

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 6

Υλικά
  • 30 γραμ. βούτυρο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κιλό μοσχαράκι (σπάλα) κομμένο σε κομμάτια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 150 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 200 ml χυμό ντομάτας
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 5 φύλλα δάφνης
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 πακέτο χοντρό μακαρόνι (για παστίτσιο)
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε μία μέτρια κατσαρόλα με βαρύ αντικολλητικό πάτο στην εστία και ανάβουμε δυνατή φωτιά.
  2. Μόλις κάψει καλά η κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι και το βούτυρο.
  3. Όταν λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε προσεκτικά τα κομμάτια του κρέατος να σωταριστούν, προσέχοντας να μην ρίξουμε πολλά κομμάτια μαζί και πέσει απότομα η θερμοκρασία.
  4. Σωτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος από όλες τις πλευρές καλά.
  5. Όταν σκουρύνουν αρκετά, τα αποσύρουμε από την κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδι.
  6. Σωτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε και το σκόρδο, ανακατεύουμε και επαναφέρουμε το κρέας (μαζί με όσα υγρά έχει βγάλει) στην κατσαρόλα.
  7. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό, έτσι ώστε να εξατμιστεί το περισσότερο αλκοόλ.
  8. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τον πελτέ, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι και την πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  9. Ρίχνουμε και λίγο νερό, να σκεπάζει τα κομμάτια του κρέατος, και μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 2,5 ώρες.
  10. Στο μεταξύ ελέγχουμε πού και πού αν χρειάζεται να προσθέσουμε περισσότερο νερό. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν τα κομμάτια του κρέατος έχουν μαλακώσει τόσο που διαλύονται με την κουτάλα, και η σάλτσα έχει μελώσει.
  11. Λίγο πριν την ώρα του φαγητού ετοιμάζουμε τα μακαρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
  12. Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο μακαρόνια και μία γεναία μερίδα μοσχαράκι μαζί με μπόλικη σάλτσα από πάνω.
  13. Αν θέλουμε, μπορούμε να τρίψουμε από πάνω κάποιο τυρί της αρεσκείας μας.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply