Tips & How To, Ιδέες για μπουφέ, Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Ποικιλία λουκάνικων, με συνοδευτικά ντιπ τυριών, πατάτες και πιπεριές

19 Οκτωβρίου 2018
sausage beer platter 1

Οκτώβρης. Ο μήνας με τα πρωτοβρόχια και τα πρώτα κρύα, ο μήνας των πρώτων φθινοπωρινών και χειμωνιάτικων συνταγών. Αλλά και ο μήνας της μπύρας. Ναι, μπορεί στη Βαυαρία να γιορτάζουν το Oktoberfest, κι εδώ όμως ξέρουμε να απολαμβάνουμε μια καλή μπύρα, ειδικά όταν αυτή συνοδεύει μια ποικιλία απόλυτα λαχταριστών λουκάνικων.

sausage beer platter 2

Αλήθεια, μια γιορτή που περιλαμβάνει καλή μπύρα, λουκάνικα, και νόστιμα συνοδευτικά… Σκέφτεσαι ό,τι σκέφτομαι; Ω, ναι. Ευκαιρία για να μαζευτούμε, να ετοιμάζουμε μερικά μεζεδάκια με τη γεύση τους να απογειώνεται συνοδεία μιας δροσερής ΑΛΦΑ Weiss. Ξέρεις πόσο απλό και εύκολο είναι; Τρεις διαφορετικές ποικιλίες λουκάνικου, ένα χοιρινό, Τζουμαγιάς, ένα μοσχαρίσιο, και ένα βουβαλίσιο, δύο ντιπ τυριού, ένα ζεστό και ένα κρύο. λίγες πιπεριές, λίγες πατατούλες, τραγανό ψημένο ψωμάκι, οι αγαπημένες μας μουστάρδες, λίγη ώρα προετοιμασίας, και πολύ μεράκι, και έτοιμη η μικρή μας γιορτή.

sausage beer platter 3

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Η μικρή μας παρέα, ένα Σάββατο μεσημέρι, οι ΑΛΦΑ Weiss να μας περιμένουν στο τραπέζι, δίπλα από την πιατέλα, πολλά γέλια και πειράγματα. Σοβαρά, έχεις σκεφτεί πόσο καλύτερο είναι να σερβίρεις μία τέτοια ποικιλία, αντί να σπαζοκεφαλιάζεις για να βρεις τι συνταγή να φτιάξεις, ή να καταλήξεις να παραγγείλεις σουβλάκια για όλους; Ποιος δεν θα ενθουσιαζόταν βλέποντας μια τέτοια πιατέλα;

sausage beer platter 4

Και πραγματικά, μη σου φαίνονται πολλά, η δουλειά γίνεται η περισσότερη από μόνη της. Τα λουκάνικα, που όπως είπαμε είναι από τρεις διαφορετικές ποικιλίες κρεάτων (χοιρινά, μοσχαρίσια, βουβαλίσια – ναι, ξέρεις ότι εδώ στα βόρεια το λατρεύουμε το καλό λουκάνικο), ψήνονται στο γκριλ ή σε ένα σχαροτήγανο (εντάξει, και απλό τηγάνι), και οι πιπεριές επίσης. Οι πατάτες κόβονται σε κυβάκια που πρώτα βράζουν κι έπειτα τηγανίζονται, όσο ψήνονται τα λουκάνικα, και τα δύο ντιπ τυριών είναι τόσο απλά, αλλά τόσο ιδιαίτερα, που θα αναρωτιέσαι γιατί δεν τα είχες δοκιμάσει ακόμα.

sausage beer platter 5

Το πιο απλό και εύκολο, ένα ντιπ με γαλοτύρι, στο οποίο απλώς προσθέτουμε μία κουταλίτσα από ένα μείγμα μεσογειακών μυρωδικών. Το δικό μου έχει μέσα ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, μαντζουράνα και φασκόμηλο, αν εσύ δεν έχεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο από τα παραπάνω μυρωδικά θέλεις ή κάποιον συνδυασμό αυτών. Στο δεύτερο ντιπ όμως, θέλω να σταθώ λίγο παραπάνω. Οκ, μπορεί να μην σου πάρει ένα λεπτό για να γίνει, μπορεί να σου πάρει πέντε. Αλλά γι’ αυτά τα πέντε λεπτά της ζωής σου θα με ευχαριστείς αργότερα. Γι’ αυτό κι εγώ σου έχω γράψει χωριστά αυτή τη συνταγή παρακάτω. Καπνιστό τυρί, που έχει λιώσει ηδονικά μέσα σε σάλτσα μπεσαμέλ, αρωματισμένο με ελάχιστη πάπρικα, βουτάς μέσα το λουκάνικο ή την πατάτα και είσαι ξαφνικά μακριά. Σε μικρά χωριουδάκια στα ορεινά της Μακεδονίας, ίσως στο Μέτσοβο, ίσως και κάπου αλλού. Δεν έχει σημασία, η παρέα και η γεύση μετράει.

sausage beer platter 6

Και φυσικά, για άλλη μια φορά, αυτή είναι μια ιδέα στην οποία μπορείς να βασιστείς και να εμπνευστείς για να ετοιμάσεις το δικό σου μικρό Oktoberfest. Διάλεξε τα δικά σου αγαπημένα λουκάνικα, συνδύασέ τα με άλλες έντονες γεύσεις, και φυσικά συνόδευσέ τα με τη μπύρα που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο όλα τα παραπάνω. Η φρουτένια γεύση της ΑΛΦΑ Weiss, είναι αυτή που θα κάνει την απόλαυση, απολαυστικότερη…

sausage beer platter 7

Φθινοπωριάζει λοιπόν, και τώρα είναι η καλύτερη εποχή για να στρώσεις τραπέζι για την παρέα σου. Με απλά αλλά ποιοτικά υλικά, με ελάχιστο κόπο και πολλή πολλή αγάπη. Τι περιμένεις;

sausage beer platter 8

Ποικιλία λουκάνικων, με συνοδευτικά ντιπ τυριών, πατάτες και πιπεριές

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 5

Υλικά
  • 500 γραμ. λουκάνικο βουβαλίσιο
  • 5 λουκάνικα μοσχαρίσια
  • 5 λουκάνικα τζουμαγιας
  • 6-7 μικρές πολύχρωμες πιπεριές (ή 3 μεγάλες κόκκινες πιπεριές)
  • 200 γραμ. γαλοτύρι
  • 1 κ.γ. μείγμα μεσογειακών μυρωδικών (ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, μαντζουράνα, φασκόμηλο)
  • 2 μεγάλες πατάτες
  • 200 ml σπορέλαιο για τηγάνισμα
  • 5 φέτες ψωμί
  • μουστάρδες της αρεσκείας μας
  • αλάτι
  • ρίγανη
  • λεμόνι
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε με τα λουκάνικα. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και βάζουμε επάνω το βουβαλίσιο και τα μοσχαρίσια λουκάνικα.
  2. Ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου (στους 200), το οποίο έχουμε προθερμάνει, για περίπου 20 λεπτά.
  3. Στο μεταξύ, βάζουμε ένα σχαροτήγανο (ή απλό τηγάνι, αν δεν έχουμε) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ζεσταθεί καλά.
  4. Μόλις ζεσταθεί καλά, βάζουμε σε μια άκρη τις πιπεριές, και στην άλλη τα λουκάνικα τζουμαγιάς.
  5. Ψήνουμε τις πιπεριές για περίπου 5 λεπτά από την κάθε πλευρά, και τα λουκάνικα για περίπου 10-15 λεπτά στο σύνολο, γυρίζοντάς τα συχνά.
  6. Όταν είναι έτοιμα τα αποσύρουμε από το τηγάνι, και στο ίδιο τηγάνι, χωρίς να το καθαρίσουμε, ψήνουμε τις φέτες του ψωμιού, τις οποίες, αν θέλουμε, λαδώνουμε, αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
  7. Προετοιμάζουμε τις πατάτες. Τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε κυβάκια, μεγάθους περίπου 2 εκ.
  8. Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν σε κρύο νερό. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, τις αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  9. Ετοιμάζουμε το ντιπ με το γαλοτύρι. Βάζουμε το γαλοτύρι σε ένα μπωλ, ρίχνουμε το μείγμα μεσογειακών μυρωδικών και ανακατεύουμε.
  10. Βάζουμε το ντιπ στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
  11. Ετοιμάζουμε το ζεστό ντιπ μετσοβόνε (βλ. συνταγή παρακάτω).
  12. Τελευταίες τηγανίζουμε τις πατάτες. Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το σπορέλαιο να κάψει.
  13. Τηγανίζουμε τις πατάτες λίγες λίγες. Μόλις είναι έτοιμες, τις βγάζουμε από το λάδι με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  14. Τις αλατίζουμε και ρίχνουμε λίγη ρίγανη.
  15. Στήνουμε το πλατώ μας τοποθετώντας τα 3 είδη λουκάνικα, τα 2 ντιπ τυριών, τις πιπεριές, το ψωμί, τις πατάτες, 2-3 μουστάρδες τις αρεσκείας μας, και λίγες φέτες λεμόνι.

 
Ζεστό ντιπ καπνιστού τυριού
Υλικά
  • 30 γραμ. βούτυρο
  • 30 γραμ. αλεύρι
  • 250 ml γάλα
  • 150 γραμ. καπνιστό τυρί (χρησιμοποίησα μετσοβόνε), τριμμένο
  • ⅛ κ.γ. πάπρικα γλυκιά καπνιστή
Εκτέλεση
  1. Ρίχνω σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το βούτυρο να λιώσει.
  2. Μόλις λιώσει, προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω καλά για περίπου 1 λεπτό.
  3. Ρίχνω το γάλα και ανακατεύω συνεχώς, μέχρι να έχω μια πηχτή κρέμα.
  4. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το τυρί και την πάπρικα και ανακατεύω μέχρι να λιώσει τελείως το τυρί.
  5. Σερβίρω ζεστό.

sausage beer platter 9

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

  • Reply Μaria - Stunning Mommying 19 Οκτωβρίου 2018 at 23:56

    Μερακλίδικα, φθινοπωρινά μεζεδάκια, όντως τέλεια για βραδινή παρέα στο σπίτι!
    🙂

  • Απάντηση