Ζυμαρικά, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Mac and cheese στο φούρνο με λαχανικά

19 Σεπτεμβρίου 2018

Και να που ήρθε και πάλι ο καιρός, και μπήκαμε ξανά στο πρόγραμμα, και ξαφνικά, εκεί που είμασταν ήρεμοι και χαλαροί και ξέγνοιαστοι ξεκίνησε πάλι το τρέξιμο. Και τα σχολεία. Και οι δουλειές σε full πρόγραμμα. Και οι εξωσχολικές δραστηριότητες. Και τα παιδικά πάρτυ. Και τα χόμπυ των μεγάλων (ναι, ναι, πρέπει να τα κρατήσουμε κι αυτά). Και μέσα σε όλα αυτά, το αιώνιο ερώτημα που βασανίζει όλες τις μάνες. “Τι μαγειρεύουμε πάλι”.

veggie mac and cheese 2

Και πάλι οι ίδιοι προβληματισμοί. Να είναι εύκολο. Να είναι γρήγορο. Να τους αρέσει. Να έχει λίγα υλικά. Να έχει καλά υλικά. Και να μην το δουν και πουν “πάλι τα ίδια ρε μαμά;”. Και όπως και κάθε χρόνο, εδώ είμαι κι εγώ. Και σου έχω συνταγή εγγυημένη, που θα τη λατρέψεις κι εσύ κι αυτά. Εσύ γιατί είναι ευκολάκι, γρήγορη, με εύκολα υλικά. Αυτά γιατί, ε, όπως και να το κάνουμε, οτιδήποτε έχει μέσα τις λέξεις “μακαρόνια” και “τυριά”, τα ξετρελαίνει. Μεταξύ μας, κι εσένα σε ξετρελαίνει. Mac and cheese, λοιπόν, ξενόφερτο μεν, λαχταριστό δε. Και πληροί και όλες τις παραπάνω προδιαγραφές. Άλλωστε, αν με έχεις παρακολουθήσει έστω και λίγο, ξέρεις την αγάπη μου, τόσο για τα ζυμαρικά, όσο και για τα τυριά (εντάξει, για τα τυριά μπορείς να πεις ότι μιλάμε και για κάτι παραπάνω από αγάπη – εξάρτηση ίσως;), και μπορείς να πεις ότι μια τέτοια συνταγή κάποια στιγμή θα εμφανιζόταν εδώ μέσα. Και πολύ άργησε μη σου πω.

veggie mac and cheese 4

Και μπορεί το mac and cheese, το πρόχειρο comfort food των αμερικανών, ενδεχομένως να μην είναι και το πρώτο φαγητό που σου έρχεται στο μυαλό όταν θέλεις να φτιάξεις κάτι υγιεινό, αλλά είναι ένα εξαιρετικό φαγητό για να κρύψεις μέσα θρεπτικά λαχανικά. Εγώ έβαλα μέσα κόκκινη πιπεριά, καρότο και αρακά, τα οποία και πολύ όμορφο χρώμα έδωσαν, και μια απίστευτη γλύκα, ειδικά η πιπεριά με το καρότο, κάνοντας το φαγητό τόσο πολύ αρωματικό και νόστιμο. Φυσικά μπορείς να πειραματιστείς με τα υλικά, να βάλεις λίγο μπρόκολο ή και κουνουπίδι, λίγα μανιτάρια, ή, αν θες μπορείς να πειραματιστείς με άλλα τυριά, να προσθέσεις αλλαντικά, ό,τι θέλεις μπορείς να κάνεις, η κεντρική ιδέα είναι εύκολη, από εκεί και πέρα, μπορείς να έχεις κάθε φορά και ένα διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα, ένα τελείως διαφορετικό φαγητό.

veggie mac and cheese 5

Βέβαια αυτή τη συνταγή δεν στη φέρνω μόνη μου. Γιατί μπορεί να είναι από μόνη της αρκετά εύκολη, αλλά με τα σκεύη και τα εργαλεία της αγαπημένης μου NAVA, όλη η διαδικασία της έγινε ακόμα ευκολότερη, ενώ με τα σερβίτσια της το τελικό αποτέλεσμα ομορφότερο. Μια βόλτα στο e-shop της θα σε πείσει για την ποικιλία, την ποιότητα και τη χρηστικότητα τους, ενώ θα βρεις, εκτός από αυτή, και πολλές ακόμα συνταγές για να εμπνευστείς και να δημιουργήσεις τα καθημερινά οικογενειακά σου μικρά θαύματα.

veggie mac and cheese 6

Κι επειδή θέλω να δεις και εν δράσει όσα προϊόντα της NAVA χρησιμοποίησα εγώ, αλλά και πόσο πραγματικά εύκολη είναι αυτή η συνταγή, δες το βίντεο που ακολουθεί, και σταμάτα απλώς να ονειρεύεσαι το απολαυστικά τυρένιο mac and cheese, αλλά βάλε το στο πρόγραμμά σου άμεσα!


Mac and cheese στο φούρνο με λαχανικά

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 6

Υλικά
  • 500 γραμ. ζυμαρικά κοραλάκια ή κογχυλάκια
  • 50 γραμ. αρακά
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 καρότα
  • 2 κόκκινες πιπεριές (τύπου Φλωρίνης)
  • 125 γραμ. βούτυρο
  • 110 γραμ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • ⅛ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 300 γραμ. τυρί cheddar τριμμένο
  • 150 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
  • 50 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση
  1. Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά λιγότερο από ότι γράφουν οι οδηγίες του πακέτου.
  2. Στον μισό χρόνο βρασμού των ζυμαρικών, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τον αρακά.
  3. Όταν είναι έτοιμα τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε μαζί με τον αρακά.
  4. Στο μεταξύ κόβουμε τα καρότα και τις πιπεριές σε μικρά κυβάκια.
  5. Σε μία πλατιά και ρηχή κατσαρόλα που μπαίνει και στο φούρνο, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα καρότα και τις πιπεριές για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  6. Αφαιρούμε τα καρότα και τις πιπεριές από την κατσαρόλα, μαζί με το λάδι και τα υγρά τους.
  7. Στην ίδια κατσαρόλα δυναμώνουμε τη φωτιά και βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
  8. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις με έναν αβγοδάρτη για 1-2 λεπτά.
  9. Ρίχνουμε το γάλα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τον αβγοδάρτη, μέχρι να πήξει ελαφρώς η μπεσαμέλ.
  10. Μόλις είναι έτοιμη η μπεσαμέλ αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε τη μουστάρδα, τα 200 γραμ. από το cheddar και όλη τη γραβιέρα και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.
  11. Προσθέτουμε τα σωταρισμένα λαχανικά, μαζί με το λάδι και τα υγρά τους και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  12. Τέλος, ρίχνουμε και τα ζυμαρικά με τον αρακά, και ανακατεύουμε καλά, ώστε να απλωθούν ομοιόμορφα μέσα στο σκεύος.
  13. Ρίχνουμε από πάνω τα υπόλοιπα 100 γραμ. από το cheddar, μαζί με την παρμεζάνα.
  14. Βάζουμε το σκεύος σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να κάνουν τα τυριά μια χρυσή κρούστα από πάνω.

veggie mac and cheese 8

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply