Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Σαλάτες, Συνταγές

Σαλάτα με μελιτζάνες, μανιτάρια, πιπεριά και ντομάτα

21 Αυγούστου 2018

Στα τελειώματα και ο Αύγουστος, και, κάποιοι είναι ακόμα σε διακοπές, κάποιοι έχουν επιστρέψει μόλις, και ίσως κάποιοι τελευταίοι ξεκινάνε τώρα τις διακοπές τους. Όπου κι αν βρίσκεσαι βέβαια, τα καλοκαιρινά λαχανικά είναι στα καλύτερά τους, και γι’ αυτό θες ακόμα να τα γευτείς με όσους περισσότερους τρόπους μπορείς. Κι εγώ το ίδιο φυσικά. Έτσι, για να θυμόμαστε ότι το καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ, σου έφτιαξα μια σαλάτα νόστιμη και αρωματική, που μπορείς να απολαύσεις με πολλούς τρόπους.

mushroom eggplant salad 7

Ε, μα, καλά, με πόσους τρόπους μπορεί να απολαύσει κάποιος ένα φαγητό, και μάλιστα μία σαλάτα; Θα με ρωτήσεις, και θα έχεις και δίκιο. Κι όμως. Αυτή η σαλάτα είναι στ’ αλήθεια “πολυμορφική”. Είναι από μόνη της ένα χορτοφαγικό κυρίως πιάτο, είναι ένα ιδανικό συνοδευτικό για τα τελευταία bbq του καλοκαιριού, ή για το… ταπεινό ψητό φιλέτο κοτόπουλο για σένα που αποφάσισες ότι έφαγες πολύ το καλοκαίρι και τώρα πρέπει να συμμαζευτείς. Τρώγεται δε, είτε χλιαρή, μόλις την ετοιμάσεις, είτε όμως και κρύα κρύα από το ψυγείο, αφού θα την έχεις αφήσει αρκετές ώρες να ανακατευτούν οι μυρωδιές και να μαριναριστούν τα λαχανικά.

mushroom eggplant salad 4

Και τι έχει μέσα τελικά; Και τι δεν έχει… Μελιτζάνες, αμαρτωλά τηγανιτές, που με όσους τρόπους κι αν τις τρως το καλοκαίρι, ποτέ δεν είναι αρκετοί, μανιτάρια σωτέ, για να δώσουν σώμα στη σαλάτα και μια πιο γήινη γεύση, δροσερή και τραγανή πράσινη πιπεριά, και φυσικά, καλοκαιρινή σαλάτα χωρίς τη φρεσκάδα της κατακόκκινης ντομάτας, δε γίνεται, σωστά; Σκορδάκι, μαϊντανός και φρέσκο θυμαράκι από τη γλάστρα σου, και ένα απλό ντρέσινγκ με ένα καλό ελαιόλαδο και ξύδι balsamico, και δε χρειάζεται τίποτε άλλο. Α, ναι, χρειάζεται. Το πιο νόστιμο φρέσκο χωριάτικο ψωμί για να τη συνοδεύσεις (όχι φυσικά αν ανήκεις στην κατηγορία με το φιλέτο κοτόπουλου που λέγαμε παραπάνω…).

mushroom eggplant salad 3

Και φυσικά χρειάζεται και την αγαπημένη σου ΑΛΦΑ Weiss, την φρουτένια και πλούσια σε γεύση μπύρα σου, το ιδανικό ταίρισμα και με τα καλοκαιρινά λαχανικά. Η αφιλτράριστη και φυσικά θολή μπύρα άλλωστε, αναζητά γεμάτες γεύσεις, με έντονο χαρακτήρα και πολλά μυρωδικά. Κι αυτή η σαλάτα έχει σίγουρα και τα δύο.

mushroom eggplant salad 5

Τι κι αν έχουμε επιστρέψει λοιπόν, έχουμε καιρό για να μπούμε σε ρυθμούς φθινοπωρινούς, επομένως, ας απολαύσουμε ακόμα το καλοκαίρι στο τραπέζι μας, με τα μυρωδάτα λαχανικά, την παγωμένη μπύρα, αλλά και την καλή παρέα και διάθεση!

mushroom eggplant salad 6

Σαλάτα με μανιτάρια, μελιτζάνα, πιπεριά και ντομάτα

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 10

Υλικά
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες
  • 250 γραμ. λευκά μανιτάρια
  • 1 πιπεριά πράσινη κέρατο
  • 2 ντομάτες
  • μισό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 5-6 κλωναράκια μαϊντανός
  • 3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
  • αλάτι
  • σπορέλαιο για το τηγάνισμα της μελιτζάνας
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο για το ψήσιμο των μανιταριών
Εκτέλεση
  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά κυβάκια, τις αλατίζουμε και αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.
  2. Τις τηγανίζουμε και στη συνέχεια τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το πολύ λάδι.
  3. Καθαρίζουμε με ένα νωπό πανί ή χαρτί κουζίνας τα μανιτάρια και τα κόβουμε στα 4.
  4. Τα σωτάρουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
  5. Κόβουμε την πιπεριά σε μπαστουνάκια.
  6. Ξεσποριάζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια. Αφήνουμε σε στραγγιστήρι να φύγουν τα πολλά υγρά.
  7. Κόβουμε το κρεμμύδι σε μισοφέγγαρα.
  8. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τον μαϊντανό και βγάζουμε τα φυλλαράκια του θυμαριού από τα κλωναράκια.
  9. Ρίχνουμε σε μία σαλατιέρα τις τηγανισμένες μελιτζάνες, τα μανιτάρια, την πιπεριά, τις ντομάτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξύδι και ανακατεύουμε καλά.
  10. Σερβίρεται είτε χλιαρή, είτε κρύα από το ψυγείο.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply