Κυρίως Πιάτα, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνοδευτικά, Συνταγές

Μελιτζάνες παρμεζάνα (Melanzane parmigiana)

19 Ιουλίου 2018

Ποιες είναι οι αγαπημένες σου καλοκαιρινές γεύσεις άραγε; Με τι να συγκρίνεις ένα δροσερό καρπούζι, ένα αρωματικό πεπόνι, μια κατακόκκινη ντομάτα, ή ένα ολόφρεσκο κολοκυθάκι; Για μένα προσωπικά πάντως, το καλοκαίρι στο τραπέζι μου πρέπει να υπάρχει όσο πιο συχνά γίνεται η μελιτζάνα. Αυτή είναι μια από τις δικές μου πιο αγαπημένες γεύσεις καλοκαιριού. Και ειδικά φέτος το καλοκαίρι, που απολαμβάνω όσο ποτέ τη μαγειρική της μαμάς μου, εκείνης που μου έμαθε να αγαπώ αυτό το τόσο διαφορετικό και ιδιαίτερο σε γεύση λαχανικό, το γεύομαι, αλλά και μαθαίνω να το μαγειρεύω από την καλύτερη, συχνά και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

melanzane parmigiana 2

Βρίσκομαι σχεδόν στα μισά αυτού του διαφορετικού για μένα καλοκαιριού, μιας και είμαι ήδη εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες μακριά από την πόλη, και δεν προβλέπεται να γυρίσω πίσω για αρκετό καιρό ακόμα. Σχεδόν στα μισά ενός καλοκαιριού χωρίς προθεσμίες και ωράριο γραφείου, ενός καλοκαιριού γεμάτου μωρουδίλα, νυχτερινά ταΐσματα, και βόλτες με το καρότσι κάτω από τα Χαλκιδικιώτικα πεύκα. Ο μπέμπης είναι ήδη 3,5 μηνών και μας ξετρελάνει όλους, ειδικά τώρα που αρχίζει να επικοινωνεί με τον δικό του τρόπο, να χαμογελάει σε όποιον τον κοιτάει, να γελάει σπαρταριστά όταν του κάνεις αστεία, να βγάζει ένα σωρό μικρές κραυγές και να κουνάει χέρια-πόδια συνέχεια. Είναι περιττό να πω ότι είμαι ερωτευμένη. Είμαι όμως ξανά ερωτευμένη και με το μεγάλο μου παιδί, που είναι ένας υπέροχος μεγάλος αδερφός, που αγαπάει και φροντίζει τον “μπούμπη μου” (έτσι τον συστήνει από την αρχή σε όλους τους φίλους του), και που έχει ξανακολλήσει πάνω στη μαμά του γιατί, ε, όσο να πεις, προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει τα κεκτημένα του…

melanzane parmigiana 3

Αλλά όπως είπα και στην αρχή, φέτος το καλοκαίρι χαίρομαι ιδιαίτερα και τη μαγειρική της μανούλας μου, και εκμεταλλεύομαι όσο μπορώ το γεγονός ότι είμαστε μαζί για να ξαναθυμηθώ τα παλιά, αλλά και να μάθω καινούργια μυστικά της, καθώς είναι αστείρευτη πηγή τέτοιων. Λατρεύω να χωνόμαστε μαζί σε αυτή την τόσο μικροσκοπική κουζίνα, που μετά βίας χωράει μόνη της, και να μαγειρεύουμε μαζί, συνταγές αγαπημένες, όπως αυτή. Μελιτζάνες με παρμεζάνα, melanzane parmigiana, όπως την έχουν βαφτίσει οι Ιταλοί, και, αν έχεις εξαντλήσει όλες τις παραδοσιακές συνταγές με μελιτζάνες που ξέρεις, αυτή είναι η επόμενη που πρέπει να δοκιμάσεις. Αν πάλι δεν τις έχεις εξαντλήσει, τότε πρέπει να κάνεις μία παύση, να μαγειρέψεις λίγο ιταλικά, και ύστερα συνεχίζεις. Είναι άλλωστε τόσο καλοκαιρινή και φρέσκια, και, αν εξαιρέσω το τηγάνισμα της μελιτζάνας, τόσο απλή και γρήγορη, που γίνεται ιδανική για μαγειρέματα στην εξοχή.

melanzane parmigiana 4

Και μπορεί η ονομασία της να είναι μελιτζάνες παρμεζάνα, αλλά τα υπόλοιπα (ελάχιστα) υλικά συμπληρώνουν τη γεύση αυτού πιάτου φανταστικά. Η φρέσκια μοτσαρέλα λιώνει ηδονικά, η ντομάτα δίνει την απαραίτητη φρεσκάδα, και το πέστο βασιλικού πραγματικά ανεβάζει επίπεδο όλο το σύνολο. Όσον αφορά τη δυσκολία του, ε, είπαμε, αν εξαιρέσεις τη διαδικασία τηγανίσματος της μελιτζάνας, τα υπόλοιπα είναι ευκολάκι. Κόβεις, ανακατεύεις, στρώνεις στο ταψί, ψήνεις, απολαμβάνεις.

melanzane parmigiana 5

Τώρα λοιπόν που είναι η εποχή τους, μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή. Αλήθεια στο λέω. Θα λες “μελιτζάνες παρμεζάνα” και θα με σκέφτεσαι.

Κι εγώ σκέφτομαι ότι είναι ώρα να πάρω το μεγάλο μου παιδί για μια βουτιά στη θάλασσα, τώρα που ο “μπούμπης του” κοιμάται, και μπορεί να έχει ξανά τη μαμά σε αποκλειστικότητα.

Θα τα ξαναπούμε την επόμενη εβδομάδα, με άλλη μία συνταγή που φωνάζει καλοκαίρι, και μετά θα σε αφήσω να κάνεις κι εσύ τις διακοπές σου, μέχρι να τα ξαναπούμε στο τέλος του καλοκαιριού.

Φιλάκια!

melanzane parmigiana 6

 

Μελιτζάνες παρμεζάνα (Melanzane parmigiana)

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 6

Υλικά
  • 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • 4 μεγάλες ντομάτες
  • 4 μπάλες φρέσκιας μοτσαρέλας των 125 γραμ. η καθεμία
  • 200 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 200 γραμ. πέστο βασιλικού
  • σπορέλαιο για το τηγάνισμα της μελιτζάνας
  • αλάτι
Εκτέλεση
  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι μαζί με αλάτι για περίπου 20-30 λεπτά.
  2. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει το πολύ λάδι.
  3. Ξεσποριάζουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε σε κυβάκια και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι μαζί με λίγο αλάτι, για να στραγγίξουν από τα πολλά υγρά τους.
  4. Κόβουμε σε κυβάκια τη μοτσαρέλα.
  5. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε τη ντομάτα, τη μοτσαρέλα και το πέστο.
  6. Ρίχνουμε 2 -3 κ.σ. από το μείγμα στον πάτο του ταψιού που θα ψήσουμε το φαγητό.
  7. Τοποθετούμε από πάνω μία στρώση με τις μισές φέτες τηγανιτής μελιτζάνας.
  8. Ρίχνουμε από πάνω το μισό από το υπόλοιπο μείγμα ντομάτας-μοτσαρέλας.
  9. Πασπαλίζουμε από πάνω λίγο λιγότερο από τη μισή παρμεζάνα.
  10. Τοποθετούμε από πάνω άλλη μία στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
  11. Απλώνουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα ντομάτας-μοτσαρέλας.
  12. Πασπαλίζουμε από πάνω την υπόλοιπη παρμεζάνα.
  13. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια του φαγητού. Το ελέγχουμε όσο ψήνεται, γιατί, αναλόγως με το φούρνο μας, μπορεί να ψηθεί και πιο σύντομα.

 

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Ερμιόνη 19 Ιουλίου 2018 at 13:30

    Απόλαυσε το αυτό το καλοκαίρι. Ειδικά το συγκεκριμένο είναι ανεκτίμητο (αν και κουραστικό βεβαίως). Παιδιά, μαμά και μακριά από δουλειά!
    Τις μελιτζάνες δεν έχω καταφέρει να τις συμπαθήσω πολύ (ακόμα), αλλά ο Κωστής τις λατρεύει οπότε δεν γίνεται να μη φτιάξω κάτι σε μελιτζάνα κάθε καλοκαίρι 🙂
    Οι συγκεκριμένες πρέπει να είναι φανταστικές, με τα τυράκια και τον βασιλικό. Φαντάζομαι ότι μπορούμε αντί να τις τηγανίσουμε, να τις ψήσουμε στο φούρνο σωστά;
    Πάντως πείνασα κοιτώντας το πιάτο σου, καλό αυτό!
    Σε φιλώ

    • Reply Χρύσα 19 Ιουλίου 2018 at 16:06

      Σε ευχαριστώ πολύ Ερμιονάκι μου! Πραγματικά σκοπεύω να το απολαύσω, και προσπαθώ να μην σκέφτομαι την (ομολογουμένως) αρκετή κούραση…
      Φυσικά και μπορείς να τις ψήσεις, αντί να τις τηγανίσεις, θα γίνει πολύ νόστιμο. Δοκίμασέ το, αυτό το πιάτο έχει πείσει κι άλλους να αγαπήσουν τη μελιτζανα!

  • Reply Γωγώ 19 Ιουλίου 2018 at 18:31

    Η παρέα-βοήθεια της μαμάς, είναι αξία ανεκτίμητη!
    Οι μελιτζάνες και το δικό μου καλοκαιρινό λαχανικό, αν και για να σου πω την αλήθεια δύσκολα τις πετυχαίνω
    Σίγουρα θα δοκιμάσω την συνταγή σου, μιας και εγώ περνάω λίγες μέρες με τη μαμα στο χωριό και οι γειτόνισσας μας προμηθεύουν συχνά με φρέσκα λαχανικά από τους κήπους! Καλή συνέχεια στις διακοπές σου.

  • Leave a Reply