Ιδέες για μπουφέ, Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Ρολλάκια μελιτζάνας με κασέρι και καπνιστό χοιρινό & ντιπ πιπεριάς Φλωρίνης

14 Ιουνίου 2018

Ε λοιπόν, όσο προχωράμε μέσα στον Ιούνιο, δεν μπορώ με τίποτα να σκεφτώ συνταγές για “κανονικό” φαγητό. Σαλάτες, ελαφριά και δροσερά πιάτα, και μεζέδες. Κυρίως μεζέδες. Άλλωστε τι είναι το ελληνικό καλοκαίρι, πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα; Ένα τραπέζι γεμάτο με μεζέδες, κρύα μπύρα και καλή παρέα…

eggplant rolls 2

Δεν έχω καλύτερο από αυτό. Και το περιμένω πώς και πώς. Με αφορμές ή χωρίς, σε γιορτινά τραπέζια, σε ποδοσφαιρικές βραδιές, κάτι μεσημέρια που κάποιοι φίλοι μπορεί να πάρουν τηλέφωνο και να πουν “είστε εκεί; να περάσουμε;”, μετά τη θάλασσα, ή, γιατί όχι, στη θάλασσα, παντού και πάντα κολλάει ένα τραπέζι με μεζέδες. Ακόμα και το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι, ειδικά αν αυτό είναι στην εξοχή, το καλοκαίρι αλλάζει. Δε θέλει πολλά πολλά. Τα λαχανικά της εποχής δίνουν τον ρυθμό, και τα υπέροχα ψαρικά, τυριά και αλλαντικά, αλλά και οι διάφορες λιχουδιές που γεμίζουν αρωματικά βαζάκια, ακολουθούν.

eggplant rolls 3

Ας πάρουμε για παράδειγμα αυτά εδώ τα ρολλάκια. Μόλις τέσσερα βασικά υλικά, δύο αρωματικά της εποχής, ελάχιστη προσπάθεια για να τα τυλίξεις και έτοιμα. Η μελιτζάνα, πρωταγωνιστής του καλοκαιριού, ψήνεται στο φούρνο και στη συνέχεια παρέα με ένα πικάντικο κασεράκι, και με τη σπιρτάδα της καπνιστής μπριζόλας, γεμίζουν τέλεια τα τραγανά φύλλα κρούστας. Αν πάλι έχουμε την τύχη να μπορούμε να ψήσουμε τη μελιτζάνα στα κάρβουνα, αντί για το φούρνο, τότε το μεζεδάκι ανεβαίνει επίπεδο. Το δροσερό και αρωματικό ντιπ που ετοιμάζουμε σε 2 λεπτά με τυρί φέτα, γιαούρτι και πιπεριά Φλωρίνης, κρίνεται οπωσδήποτε απαραίτητο. Άσε που αυτό πάει και μόνο του, είτε με αγγουράκια και κρακεράκια (αν είσαι καλό παιδί. Με πατάτα τηγανιτή, αν είσαι κακό).

eggplant rolls 4

Και φυσικά, τι θέλει ένα τέτοιο μεζεδάκι για να απογειωθεί; Μια ήπια πικρή και φρουτώδη σταρένια μπύρα ΑΛΦΑ Weiss, με αυτή την ιδιαίτερη επίγευση μαγιάς, που ταιριάζει ιδανικά με την πλούσια γεύση, τόσο της μελιτζάνας, όσο και του πικάντικου κασεριού, αλλά και της καπνιστής μπριζόλας. Φροντίζουμε πάντα να τη σερβίρουμε σωστά, πρώτα γεμίζοντας τα τρία τέταρτα του ποτηριού, στη συνέχεια κουνώντας το μπουκάλι κυκλικά για να ανακατευτεί η μαγιά, και τέλος, αδειάζοντας με μια γρήγορη κίνηση την υπόλοιπη στο ποτήρι. Σε συνδυασμό με την σωστή, καλοκαιρινή και παρεΐστικη διάθεσή, η απόλαυση του γεύματός μας μόλις έγινε μεγαλύτερη.

eggplant rolls 5

Με παρέα την ΑΛΦΑ Weiss και τα ρολλάκια μελιτζάνας θα μπούμε για τα καλά στις καλοκαιρινές συνταγές, και πιστέψτε με, με μερικές ιδέες για καλούς και εύκολους μεζέδες, με λίγη όρεξη και καλή παρέα, το καλοκαίρι μας θα γίνει ακόμα πιο όμορφο. Να την ακούτε τη Σαλονικιά, ξέρει από αυτά…

eggplant rolls 6

 

Ρολλάκια μελιτζάνας με κασέρι και καπνιστό χοιρινό

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 20

Υλικά
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες
  • 300 γραμ. κασέρι
  • 250 γραμ. χοιρινή καπνιστή μπριζόλα
  • 2 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 3 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
  • αλάτι (ελάχιστο), πιπέρι
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • ελαιόλαδο για το ράντισμα των φύλλων
  • 1 κ.σ. σουσάμι
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε τις μελιτζάνες στο γκριλ του φούρνου και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
  2. Όταν είναι έτοιμες, τις βγάζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και αφήνουμε τις σάρκες σε ένα σουρωτήρι για λίγη ώρα, για να φύγουν τα πολλά υγρά.
  3. Κάνουμε τις μελιτζάνες πουρέ, πολτοποιώντας με ένα πιρούνι.
  4. Κόβουμε σε κυβάκια την καπνιστή μπριζόλα και τρίβουμε το κασέρι.
  5. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τον πουρέ μελιτζάνας, το κασέρι, την καπνιστή μπριζόλα, τη ρίγανη, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι.
  6. Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, βάζουμε στο κέντρο της μίας κοντής πλευράς του περίπου 2 κ.σ. από το μείγμα της μελιτζάνας και το απλώνουμε σε σχήμα μικρού μπαστουνιού.
  7. Διπλώνουμε τη μία μακριά πλευρά του φύλλου προς το κέντρο, σκεπάζοντας τη γέμιση, και διπλώνουμε και την δεύτερη πλευρά πάνω από την πρώτη (στα τρία δηλαδή).
  8. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  9. Ξεκινώντας από την μεριά με τη γέμιση, τυλίγουμε το φύλλο σε ρολλό και το τοποθετούμε σε ταψί, το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
  10. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα φύλλα.
  11. Ραντίζουμε τα ρολλάκια με ελάχιστο ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Στα 30 λεπτά αρχίζουμε να τα ελέγχουμε.
  13. Τα σερβίρουμε χλιαρά με το ντιπ πιπεριάς Φλωρίνης.
Σημειώσεις
Η γεύση της μελιτζάνας θα είναι ακόμα καλύτερη αν, αντί για το γκριλ, την ψήσουμε στα κάρβουνα.

 
Ντιπ πιπεριάς Φλωρίνης με φέτα
Υλικά
  • 100 γραμ. τυρί φέτα
  • 200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
  • 130 γραμ. πιπεριές φλωρίνης από βάζο
  • ½ κ.γ. ρίγανη
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε στο multi όλα τα υλικά και πολτοποιούμε με κοφτές κινήσεις. Θέλουμε να έχει μέσα κομματάκια, να μην γίνει εντελώς κρέμα.
Σημειώσεις
Αν θέλουμε να το κάνουμε πιο πικάντικο, μπορούμε να προσθέσουμε και 1 κ.γ. μπούκοβο.

eggplant rolls 7

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply