Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Σαλάτες, Συνταγές

Μία πιο light και υγιεινή σαλάτα Coleslaw (χωρίς μαγιονέζα)

15 Φεβρουαρίου 2018

Γιατί, ναι, άμα θέλω, μπορώ και πιο υγιεινά. Και φυσικά και πιο light. Ειδικά άμα η light version μιας συνταγής δεν υστερεί σε γεύση (το αντίθετο θα έλεγα) από την original. Αυτή είναι η νέα μου εκδοχή της coleslaw, της αγαπημένης μου junk food σαλάτας, της σαλάτας που χωρίς αυτή (κατά τη γνώμη μου φυσικά) ένα burger γίνεται φτωχότερο.

lighter coleslaw 2

Χειμώνας είναι ακόμα άλλωστε. Και η σαλάτα αυτή είναι η γιορτή των χειμωνιάτικων λαχανικών, και μάλιστα, σερβιρισμένη χωρίς μαγιονέζα (την οποία άλλωστε ούτως ή άλλως δεν συμπαθώ καθόλου) και χωρίς τύψεις.

Η αλήθεια είναι, ότι με αφορμή την παρέλαση από υπέροχα, τελείως βιολογικά λάχανα που πέρασε από το σπίτι μου όλο το χειμώνα, καθώς ο πεθερός μου φρόντισε και γέμισε το μποστάνι του με αυτά, η σαλάτα αυτή εδώ και μήνες σπάνια λείπει από το ψυγείο μας. Διότι, μιλάμε για λάχανα-γίγας, όχι αυτά που ψωνίζεις από τη λαϊκή ή τον μανάβη σου, επομένως πραγματικά έπρεπε να βρίσκω μονίμως κάτι να κάνω με αυτά. Άλλωστε η εγκυμοσύνη με έβαλε φέτος στο τριπάκι της πιο σεμνής και υγιεινής διατροφής (ανεξάρτητα αν οι προηγούμενες αναρτήσεις δεν μαρτυρούν κάτι τέτοιο – άνθρωποι είμαστε, σπάμε κι εμείς), κυρίως γιατί τα κιλά στα οποία με βρήκε δεν τα λες και λίγα, οπότε δεν είμαστε για πολλές πολλές ατασθαλίες. Μπόλικες βιταμινούλες και θρεπτικά συστατικά λοιπόν, χωρίς να έχεις την εντύπωση ότι βοσκάς. Τι καλύτερο;

lighter coleslaw 3

Στα άλλα νέα, βρίσκομαι πια επισήμως στον όγδοο μήνα, και η εβδομάδα που διανύουμε είναι η πρώτη της άδειάς μου. Και ενώ στην αρχή έλεγα ότι θα ήθελα να την καθυστερήσω όσο γίνεται (γιατί τι θα μπορούσα να κάνω όλη μέρα στο σπίτι;), τελικά οι 8 ώρες την ημέρα σε μια καρέκλα, σε ένα γραφείο, μπροστά στον υπολογιστή δεν ήταν κάτι που θα μπορούσα να αντέξω για περισσότερο καιρό, ειδικά τώρα που η κοιλιά μου άρχισε να παίρνει θεαματικές διαστάσεις… Βάλε μαζί τους πόνους στη μέση, την πλήρη αδυναμία να κοιμηθώ ένα βράδυ ολόκληρο σαν άνθρωπος, ε ναι, τις τελευταίες μέρες μου τις μετρούσα με μεγάλη ανυπομονησία.

Και τώρα που ήρθε η άδεια φυσικά, σιγά μην μπορούσα έτσι απλά να καθήσω να την απολαύσω. Η Δευτέρα κύλησε πολύ ωραία βέβαια, το ομολογώ. Αφού ξεπροβόδισα τα αγόρια για το σχολείο και τη δουλειά, χουζούρεψα, ήπια καφέ με την ησυχία μου, έκανα διάφορα πράγματα που ήθελα στο σπίτι, έβαλα τα blogo-σχέδια μου σε μια τάξη, έφαγα μεσημεριανό σε μια ανθρώπινη ώρα και το κυριότερο, και αυτό που περίμενα πώς και πώς, πήγα και πήρα εγώ το παιδάκι μου από το σχολείο… Το όνειρο της χαλαρής καθημερινότητας κράτησε μέχρι το βράδυ, οπότε και άρχισα να παρατηρώ το Γιώργο να μαραίνεται σιγά-σιγά. Ω, ναι, εννοείται ότι είχε πυρετό. Οποιοδήποτε άλλο σενάριο θα παραήταν καλό για να είναι αληθινό… Και έτσι, από την Τρίτη και μετά, έχουμε κλειστεί στο σπίτι παρέα, και τα σχέδια της πρώτης εβδομάδας πήγαν περίπατο… Αλλά πού θα πάει, δεν θα σε βρω εσένα που με ματιάζεις; Θα σου δείξω εγώ….

lighter coleslaw 5

Αλλά εντάξει, δεν θα τα βάψω και μαύρα (αν και μου πάνε), έχουμε καιρό ακόμα… Προς το παρόν, απολαμβάνω το σπίτι μου και το παιδάκι μου, έστω και έτσι, πριν το ανελέητο ξενύχτι, οι μαραθώνιοι ταΐσματος και αλλάγματος γίνουν η νέα μου καθημερινότητα σε λίγο καιρό…

Και για όσο καιρό ακόμα κρατάνε τα αγαπημένα μου χειμωνιάτικα λαχανικά, θα απολαμβάνω και την αγαπημένη μου coleslaw, πάντα πια στην light εκδοχή της, με το μηλαράκι της, το γιαουρτάκι της και την πικάντικη μουστάρδα της… Το ιδανικό συνοδευτικό για τα μπιφτέκια ή τις κοτομπουκιές μας, αλλά και η τέλεια σως για τα σάντουιτς μας.

Κι αν όλα πάνε καλά και τελειώσουμε με τα απρόοπτα, από την επόμενη εβδομάδα, και μέχρι να κάνει την εμφάνισή του το kinder έκπληξη, ευελπιστώ ότι θα μπορούμε να τα λέμε και δύο φορές την εβδομάδα!

Μία πιο light και υγιεινή σαλάτα Coleslaw (χωρίς μαγιονέζα)
Υλικά
  • ½ από ένα μέτριο λάχανο
  • 4 καρότα
  • 1 ξινόμηλο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
  • 200 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
  • 1 κ.σ. μουστάρδα με κόκκους ή Dijon
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Καθαρίζουμε και τρίβουμε το λάχανο, τα καρότα και το ξινόμηλο στον επεξεργαστή τροφίμων.
  2. Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπωλ, προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και ανακατεύουμε.
  3. Σε ένα άλλο, μικρότερο μπωλ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το λάδι, το λεμόνι, την κρέμα βαλσαμικού, το αλάτι και το πιπέρι.
  4. Προσθέτουμε το dressing στη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά.
  5. Διατηρείται στο ψυγείο.

Tip: η coleslaw θα αποκτήσει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα γεύση αν χρησιμοποιήσουμε κάποια κρέμα βαλσαμικού με γεύση, π.χ. σύκο ή δαμάσκηνο

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Γιώτα 15 Φεβρουαρίου 2018 at 09:48

    Καλημέρα. Υπέροχη η σημερινή σου πρόταση. Πολύ ωραία ιδέα για μας που δουλεύουμε και παίρνουμε ταπεράκι στο γραφείο. Θα την ετοιμάσω σήμερα κιόλας. Εύχομαι περαστικά στον Γιώργο και να περάσεις ωραία τις μέρες σου πριν έρθει το νέο μωράκι σας στον κόσμο μας.
    Πολλά φιλιά!

  • Reply Ελπίδα-two boys and hope 15 Φεβρουαρίου 2018 at 12:58

    αγαπαμε αυτα τα χειμωνικατικα λαχανικα!! Προς το παρον αποτελουν την αγαπημενη και μοναδικη σαλατα που δεχεται να φαει ο Νικολας!! Εγω την αγαπαω και με μαγιονέζα ή εστω μιση μιση με γιαουρτακι ή και με γιαουρτακι ή και χωρις τωρα που το σκεφτομαι.. Απλα την αγαπω..Περαστικά στον Γιωργο και με το καλο να ερθεο το μπεμπακι!! φιλια

  • Reply Ερμιόνη 16 Φεβρουαρίου 2018 at 09:06

    Περαστικά στον μικρούλη σας καταρχήν και γρήγορα-γρήγορα.
    Είναι που σκέφτηκες προς στιγμή ότι θα χαλαρώσεις λίγο πριν το μπεμπέ.
    Η σαλάτα φανταστική, από τις δυνατές προτάσεις του χειμώνα.
    Το γιαούρτι υπέρ αγαπημένο υλικό. Το χρησιμοποιώ όσο περισσότερο μπορώ, αντί μαγιονέζας και κρέμας γάλακτος.
    Ευχές για ένα όμορφο και ήρεμο τριήμερο!
    Σε φιλώ

  • Reply Marion 16 Φεβρουαρίου 2018 at 09:11

    Περαστικά στον μικρό σου Χρύσ μου.
    Ε δεν ξέρεις? Εκεί λες πως θα κανεις καποια πράγματα το συμπαν κάνει τα δικά του..δεν πειράζει. Θα περάσει.

    Φανταστική σαλάτα. Τώρα τελευταία το λαχανο δεν μου αρέσει απλα με λαδι & ξυδι. Θελω να έχει κ αι κατι άλλο. Κι η δική σου σαλατα εχει ωραία υλικά.

    Καλό τριήμερο 🙂

    Φιλιά πολλά

  • Leave a Reply