Ζαχαροπλαστείο, Κέικ/Brownies, Συνταγές

Brownies με σοκολάτα και μέντα

18 Δεκεμβρίου 2017

Μέσα στον πυρετό των χριστουγεννιάτικων προετοιμασιών, μια παιχνιδιάρικη συνταγή, ένα χριστουγεννιάτικο twist στο πιο αγαπημένο μας γλυκό. Γιατί μη μου πει κανείς ότι ένα πλούσιο σοκολατένιο brownie δεν είναι αγαπημένο του γλυκό, γιατί δεν θα τον πιστέψω. Δίπλα λοιπόν στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες σας, φέτος μπορείτε να δοκιμάσετε μια διαφορετική συνταγή για όμορφα χριστουγεννιάτικα δεντράκια brownies με σοκολάτα και μέντα.

mint chocolate brownies 2

Λατρεύω το συνδυασμό της μαύρης σοκολάτας με τη μέντα. Πρωτοδοκίμασα τα διάσημα σοκολατάκια After Eight μια Παραμονή Χριστουγέννων σε πολύ μικρή ηλικία, και από τότε τα λάτρεψα, αν και μπορείς να πεις ότι έχουν μία ιδίαιτερη γεύση, καθόλου παιδική. Από τότε δε, τα έχω συνδέσει με τα Χριστούγεννα. Σκέφτηκα λοιπόν φέτος να προσπαθήσω να μεταφέρω αυτή τη γεύση στο αγαπημένο μου γλυκό. Και πέτυχε… Πόσο ιδανικός συνδυασμός. Πόσο υπέροχο αυτό το παιχνίδι στον ουρανίσκο σου. Τη μια στιγμή σε πλημμυρίζει η πλούσια γεύση της σοκολάτας, και μπαμ, προτού καλά-καλά το καταλάβεις, σε χτυπάει η δροσιά της μέντας. Και αυτό συνεχίζεται σε κάθε μπουκιά. Κι αν είσαι φανατικός αυτής της γεύσης, όπως εγώ, γίνεται αντιληπτό νομίζω ότι οι μπουκιές θα είναι πολλές…

mint chocolate brownies 1

Αλλά ακόμη κι αν δεν τρελαίνεσαι για το συγκεκριμένο συνδυασμό, ή αν ακόμη τον φοβάσαι και λίγο (ξεπέρασέ το, σε παρακαλώ, και θα με θυμηθείς), δοκίμασε τουλάχιστον φέτος τα Χριστούγεννα να ετοιμάσεις το αγαπημένο σου σοκολατένιο brownie, να το κόψεις σε τρίγωνα κομμάτια και να το διακοσμήσεις σαν να ήταν ένα χριστουγεννιάτικο δεντράκι. Τα πιτσιρίκια θα ενθουσιαστούν. Και οι μεγάλοι, εδώ που τα λέμε. Αλλά ειδικά τα παιδιά. Τα brownies είναι άλλωστε ένα τόσο εύκολο γλυκό, που μπορεί πολύ εύκολα να γίνει το παιχνίδι τους μαζί με τη μαμά στην κουζίνα. Το καλύτερο παράδειγμα ο μικρός μου sous chef, τις περιπέτειες του οποίου με κάποια άλλα brownies μπορείτε να δείτε στα highlights στο Instagram μου. Γιατί όχι λοιπόν, φέτος τις γιορτές, μαζί με τα μπισκότα που θα φτιάξετε παρέα (θα φτιάξετε, ναι;), να δοκιμάσετε να φτιάξετε και τα δικά σας σοκολατένια χριστουγεννιάτικα δεντράκια.

mint chocolate brownies 4

Να μην τα ξαναλέμε, τα γιορτινά ψησίματα θέλουν παρέα, τα παιδιά θέλουν παιχνίδι, τι καλύτερο λοιπόν από το να παίξουμε παρέα στην κουζίνα με ένα εύκολο γλυκάκι, να ανακατευτούμε με το αλεύρι και τη ζάχαρη, να σπάσουμε αβγά (κι ας ξεφύγει κανένα τσόφλι), να λερωθούμε με τη λιωμένη σοκολάτα που θα κλέψουμε στο μέτρημα, να παίξουμε με τις χρωματιστές τρουφίτσες και τα ζαχαρωτά. Αυτή είναι η μαγεία των γιορτών, και έτσι σας εύχομαι να τις περάσετε φέτος. Είτε είναι τα δικά σας παιδιά, είτε τα ανήψια σας, είτε οι φίλοι σας που είναι ακόμα παιδιά, παρέα είναι καλύτερα. Μαζί είναι καλύτερα.

Εμείς θα τα ξαναπούμε την επόμενη χρονιά. Το ημερολόγιο θα γράφει 2018… Σας εύχομαι να περάσετε τις πιο όμορφες γιορτές, με πολύ αγάπη και πολλές αγκαλιές…

mint chocolate brownies 5

Brownies με σοκολάτα και μέντα

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 12

Υλικά
  • 250 γραμ. βούτυρο
  • 200 γραμ. κουβερτούρα
  • 125 γραμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 85 γραμ. μαλακή καστανη ζάχαρη (light brown sugar)
  • 4 αβγά
  • 1 + ½ κ.γ. εκχύλισμα μέντας
  • 200 γραμ. αλεύρι
  • 200 γραμ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
  1. Σε ένα κατσαρολάκι με αντικολλητικό πάτο λιώνουμε το βούτυρο με την κουβερτούρα σε πολύ χαμηλή φωτιά.
  2. Μόλις λιώσουν αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη λευκή και την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  3. Προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα, ανακατεύοντας ενδιάμεσα.
  4. Ρίχνουμε το 1 κ.γ. εκχύλισμα μέντας και το αλεύρι και ανακατεύουμε.
  5. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψάκι 20x20 εκατ. και το στρώνουμε με λαδόκολλα.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 20-25 λεπτά.
  7. Όταν ψηθούν, αφήνουμε να κρυώσουν και κόβουμε τα brownies σε τρίγωνα κομμάτια, ώστε να θυμίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα.
  8. Ετοιμάζουμε ένα γλάσο με την άχνη ζάχαρη, το ½ κ.γ. εκχύλισμα μέντας και περίπου 2 κ.γ. χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να έχουμε ένα γλάσο αρκετά ρευστό, ώστε να απλώνεται, αλλά και αρκετά σφιχτό, ώστε να μένει σταθερό.
  9. Βάζουμε το γλάσο σε μια σακούλα κορνέ ή σε ένα σακουλάκι zip lock και κόβουμε μία πολύ μικρή τρύπα στην άκρη.
  10. Απλώνουμε το γλάσο με κινήσεις ζιγκ-ζαγκ στα δεντράκια και στολίζουμε με χριστουγεννιάτικα κας-κας και τρουφίτσες.
  11. Βάζουμε στο κάτω μέρος από κάθε δεντράκι ένα κομματάκι από χάρτινο καλαμάκι ή ένα κομμάτι candy cane ή ένα ξυλάκι παγωτού.

mint chocolate brownies 6

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Ερμιόνη 18 Δεκεμβρίου 2017 at 21:11

    Τι ωραία πρόταση, είτε για κατανάλωση στο σπίτι είτε για να προσφερθεί ως δωράκι!
    Είναι εντυπωσιακό το πώς κάτι τόσο απλό, μπορεί να γίνει τόσο όμορφο και ελκυστικό με μερικές έξυπνες πινελιές!
    Χριστουγεννιάτικο δεντράκι-brownie! Φοβερό!
    Μιας που θα τα ξαναπούμε του χρόνου λοιπόν, εύχομαι από καρδιάς καλές γιορτές με υγεία, αγάπη και αμέτρητες όμορφες στιγμές!
    Σε φιλώ

  • Reply Kiki 19 Δεκεμβρίου 2017 at 01:30

    Πολύ ωραία ιδέα και πολύ όμορφες οι φωτογραφίες ✨✨✨

  • Reply dolmadaki 27 Δεκεμβρίου 2017 at 04:05

    χρονια πολλα καλες γιορτες!! υπεροχα !! παιχνιδιαρικα μεσα στο κλιμα! εξαιρετικες οι φωτο για αλλη μαι φορα

  • Reply Ariadni St. 2 Ιανουαρίου 2018 at 18:56

    Καλη χρονια!
    Ο συνδυασμός μεντας και σοκολάτας μου αρεσει πολύ!
    fetoula.blogspot.gr

  • Leave a Reply