Ζαχαροπλαστείο, Κέικ/Brownies, Συνταγές, Χωρίς κατηγορία

Κέικ με μήλα και σταφίδες

3 Νοεμβρίου 2017

Και μετά το σύντομο διάλειμμα, άλλο ένα κέικ. Μη ρωτάτε γιατί, απλά αυτή την εποχή αναζητώ συνεχώς ένα κέικ. Κλασικό μαμαδίσιο κέικ μαρμπρέ, σοκολατένιο κέικ, κέικ φρούτων, κέικ, κεκάκια, τα πάντα. Μη ρωτάτε, ξαναλέω. Εντάξει, δεν υποκύπτω πάντα στον πειρασμό να τα φάω όλα αυτά, για αντικειμενικούς λόγους φυσικά, παρόλα αυτά, θέλω οπωσδήποτε να τα φτιάξω, να τα μυρίσω, να ξέρω ότι είναι εκεί και με περιμένουν αν χρειαστεί, βρε παιδί μου.

apple raisin cake 2

Και πάμε στο αγαπημένο φρούτο αυτής της εποχής. Πριν από 4 χρόνια, όταν ξεκίνησα αυτό το blog, είχα γράψει ότι “Οκτώβρης χωρίς μηλόπιτα δε γίνεται“. Και Νοέμβρης θα προσθέσω σήμερα. Αλλά όχι μόνο μηλόπιτα. Οι επιλογές για γλυκά με το συγκεκριμένο φρούτο είναι άπειρες. Και πάντα ψηλά σε αυτές τις επιλογές θα βρίσκεται και ένα κέικ μήλου. Με όλα αυτά που του ταιριάζουν. Τις σταφίδες του, την κανελίτσα του, το γαρυφαλλό του, το μοσχοκάρυδό του. Αλλά μια στιγμή, πριν δύο εβδομάδες δεν ετοιμάσαμε εκείνο το μαγικό μείγμα μπαχαρικών και είπαμε ότι θα το χρησιμοποιήσουμε παντού; Ναι, ναι, το pumpkin spice εννοώ… Ε, αν δεν το βάλουμε σε αυτό το κέικ, πού θα το βάλουμε…

apple raisin cake 3

Και τώρα που μιλήσαμε πάλι για αρώματα, να σας πω; Είναι η ιδέα μου ή τις τελευταίες μέρες, με το που πέρασε το Halloween ξαφνικά παντού γύρω μου βλέπω Χριστούγεννα; Να πω ότι δεν μ’ αρέσει, ψέμματα θα πω. Δε βλέπω την ώρα… Ε, λοιπόν, αυτό θα μπορούσε να είναι και ένα σούπερ χριστουγεννιάτικο κέικ. Είναι από αυτά που επιβάλλουν την καυτή κούπα καφέ/τσαγιού/σοκολάτας από δίπλα, βαθύ χώσιμο στον καναπέ, χαζεύοντας την αγαπημένη σου σειρά στην τηλεόραση.

apple raisin cake 4

Βέβαια, για να πω την αλήθεια, αυτό το κέικ, όταν το πρωτοδοκίμασα ήταν κατακαλόκαιρο. Ναι μάλιστα. Και φυσικά δεν είχε μέσα μήλα και σταφίδες, αλλά ένα σωρό καλοκαιρινά φρούτα. Και δεν είχε κανελογαρύφαλλα, αλλά ξύσμα περγαμόντου. Και είχα εντυπωσιαστεί με τη γεύση του. Και με την ευκολία του, όταν έμαθα τη συνταγή του. Μου άρεσε πολύ το γεγονός ότι τα φρούτα μένουν ολόκληρο το βράδυ μαζί με τη ζάχαρη στο ψυγείο και έτσι βγάζουν ότι τη γλύκα και τους χυμούς τους και είναι έτοιμα να υποδεχτούν τα υπόλοιπα υλικά. Όλο το υπόλοιπο είναι ένα μπωλ και ένα κουτάλι. Το αγαπημένο σας είδος συνταγής, ξέρω. Γι’ αυτό είμαι εδώ.

apple raisin cake 5

Κι επειδή μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και τα καλοκαιρινά φρούτα έχουμε πολύ καιρό ακόμα, σήμερα το απολαμβάνουμε με τα αγαπημένα υλικά της εποχής. Και είμαι σίγουρη ότι τα έχεις όλα στην κουζίνα σου. Γι’ αυτό ξεκίνα. Βάλε τα μήλα με τις σταφίδες μέσα στη ζάχαρη και το λικέρ από απόψε και αύριο το πρωί θα μπορείς να απολαύσεις το απόλυτο κέικ για τον πρώτο σαββατιάτικο καφέ του Νοεμβρίου.

Και σου υπόσχομαι ότι όσο θα ψήνεται, θα αρχίσεις σιγά σιγά να ακούς από πολύ μακριά τον ήχο από τα κουδουνάκια των ταράνδων του Άη Βασίλη…

Κέικ με μήλα και σταφίδες

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 15

Υλικά
  • 3 μέτρια μήλα
  • 100 γραμ. σταφίδες
  • 200 γραμ. ζάχαρη καστανή μαλακή (light brown sugar)
  • 50 ml λικέρ limoncelo
  • 400 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 6 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
  • 3 αβγά
  • 2 κ.γ. pumpkin spice (ή μείγμα από κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, τζίντζερ)
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε την προετοιμασία το προηγούμενο βράδυ από την ημέρα που θέλουμε να φτιάξουμε το κέικ.
  2. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε μικρά κυβάκια, και τα ρίχνουμε σε ένα σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.
  3. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τη ζάχαρη και το λικέρ και ανακατεύουμε ελαφρώς.
  4. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε το σκεύος στο ψυγείο όλο το βράδυ.
  5. Την επόμενη μέρα προσθέτουμε στα μήλα και τα υπόλοιπα υλικά, το αλεύρι, το λάδι, τα αβγά και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα του κέικ, την οποία έχουμε λαδώσει καλά.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για περίπου 50 λεπτά.
  8. Το κέικ είναι έτοιμο όταν βάζουμε στο κέντρο του ένα μαχαίρι και όταν το βγάλουμε η λάμα του βγαίνει καθαρή.
  9. Περιμένουμε να κρυώσει καλά πριν το ξεφορμάρουμε.

apple raisin cake 6

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply Ελπίδα-two boys and hope 3 Νοεμβρίου 2017 at 10:25

    μεχρι εδω μοσχομύρισε!! πρεπει να ειναι φανταστικο!!

  • Reply Cookwithme 3 Νοεμβρίου 2017 at 12:33

    Φαίνεται υπέροχο! πολύ ωραίες φωτογραφίες, μπράβο!!!!

  • Reply Ερμιόνη 4 Νοεμβρίου 2017 at 17:34

    Οι φωτογραφίες είναι τόσο όμορφες και φθινοπωρινές! Πολύ όμορφο το σκηνικό φωτογράφισης, μπράβο Χρύσα!
    Το κέικ επίσης δείχνει φανταστικό. Δεν είναι μόνο τα ωραία αρώματα και το μήλο που υπεραγαπώ, είναι και η ευκολία με την οποία ετοιμάζεται! Σούπερ!

  • Reply Marion 6 Νοεμβρίου 2017 at 09:09

    Οι φωτογραφίες σου μου αρέσουν πολύ Χρύσα μου
    Δίνουν αυτήν την χουχουλιάρικη διάθεση.
    Το κέικ τέλειο, εύκολο κι εύκολο (χιχι).
    Αυτό θέλουμε.

    Φιλιά πολλά

  • Reply dolmadaki 12 Νοεμβρίου 2017 at 00:58

    τελειο!! αγαπω κεικ με μηλα! οι φωτογραφιες για αλλη μαι φορα εξαιρετικες! να εχεις κ μια κουπα τσαγακι κα να βοθτας το κεικ ενω εξω βρεχει!

  • Leave a Reply