Ζύμες, Ιδέες για μπουφέ, Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Σφολιάτες με ζαμπόν, γραβιέρα, σπανάκι και καραμελωμένο κρεμμύδι

8 Ιουνίου 2017
ham-cheese puffs 1

Λοιπόν, βάλε καφέ, βγάλε τη σφολιάτα από την κατάψυξη, αν δεν έχεις, άντε, δεν θα σε μαλώσω, τρέχα σούπερ μάρκετ να αγοράσεις, μαζί με άλλα 4-5 υλικά, και σου υπόσχομαι ότι σε λίγη ώρα θα έχεις έτοιμο το πιο νόστιμο σνακ για να απολαύσεις μαζί με την καλοκαιρινή σου μπυρίτσα. Τα έχουμε πει χίλιες φορές. Αυτές οι συνταγές είναι οι αγαπημένες μου.

ham-cheese puffs 2

Αυτή τη φορά όμως η συνταγή έρχεται με μια πολύ όμορφη συνεργασία. Η εταιρία Έδεσμα μου εμπιστεύτηκε τα προϊόντα της, κι εγώ αποφάσισα να ετοιμάσω μία πανεύκολη συνταγή για ένα πολύ νόστιμο σνακ, μια συνταγή για πιτούλες σφολιάτας, που μέσα τους κλείνουν, μεταξύ άλλων, το αγαπημένο μου ζαμπόν Natarele. H Έδεσμα, ιστορική εταιρία τροφίμων της Θεσσαλονίκης, με παρουσία από το 1900, παράγει μοναδικής ποιότητας και γεύσης αλλαντικά, με μεγάλη ποικιλία, που ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Η σειρά Natarele είναι μια πρωτοπόρα σειρά αλλαντικών, τα οποία δεν περιέχουν καθόλου συντηρητικά και χημικά πρόσθετα, έχουν πολύ χαμηλά λιπαρά και δεν περιέχουν γλουτένη, ενώ μαρινάρονται σε χυμούς φρούτων και λαχανικών. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποκαλύπτουν την πραγματική γεύση του αλλαντικού και σε εμπνέουν να δοκιμάσεις καινούργια πράγματα.

ham-cheese puffs 3

Έτσι κι αυτά τα σφολιατάκια. Όχι, λάθος. Σφολιάτες. Ατομικές πιτούλες που ξεχειλίζει από μέσα τους η γέμιση, σαν μια λάβα από μπεσαμέλ, με τη σπιρτάδα της λιωμένης γραβιέρας, την έκρηξη από τα κομματάκια του λαχταριστού ζαμπόν Natarele, το βάθος από το σπανάκι και τη γλύκα του καραμελωμένου κρεμμυδιού. Βάλε μια σαλάτα από δίπλα και έχεις ένα πλήρες και γρήγορο γεύμα μιας πολυάσχολης καθημερινής, βάλε μερικά μεζεδάκια ακόμα και παγωμένες μπύρες και έχεις έτοιμη μια όμορφη βραδιά με φίλους στο μπαλκόνι, βάλε ακόμα ακόμα και καφέ, μια ομελέτα και ένα κέικ, και έτοιμο το κυριακάτικο brunch, είδες πόσο ευέλικτη είναι η σφολιατίτσα μου;

ham-cheese puffs 5

Όσο τις βλέπω πάντως, τόσο θέλω να τις ξανακάνω, και να τις ξανακάνω, να δοκιμάσω κι άλλους συνδυασμούς, να χρησιμοποιήσω κι άλλα υλικά (χμμμ, τα υπόλοιπα της σειράς Natarele ίσως;).  Και μια που το καλοκαίρι ξεκίνησε και επισήμως, νομίζω ότι τέτοιες συνταγές, απλές, γρήγορες, αλλά ξεχωριστές, είναι απαραίτητες στο ρεπερτόριό μας, για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και φυσικά πιο νόστιμη. Τι λέτε;

Σφολιάτες με ζαμπόν, γραβιέρα, σπανάκι και καραμελωμένο κρεμμύδι

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 6

Υλικά
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 30 γραμ. βούτυρο
  • 20 γραμ. αλεύρι
  • 200 ml γάλα
  • ⅛ κ.γ. baking powder
  • ⅛ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 200 γραμ. ζαμπόν
  • 250 γραμ. γραβιέρα Νάξου
  • 200 γραμ. σπανάκι (φύλλα baby)
  • 2 κ.σ. καραμελωμένο κρεμμύδι (βλ. σημειώσεις)
  • 1 κρόκο αβγού
Εκτέλεση
  1. Σε ένα κατσαρολάκι ετοιμάζουμε μπεσαμέλ, ρίχνοντας το βούτυρο.
  2. Μόλις αρχίσει να λιώνει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με αβγοδάρτη.
  3. Ανακατεύοντας, προσθέτουμε το γάλα, το baking powder, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο.
  4. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει.
  5. Προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε για λίγο, μέχρι να ζεματιστεί, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Κόβουμε τις φέτες του ζαμπόν σε κομματάκια, και τα ρίχνουμε στη μπεσαμέλ.
  7. Προσθέτουμε 200 γραμ. από το τυρί και το καραμελωμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε.
  8. Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, περίπου 10 εκ. η κάθε πλευρά.
  9. Βάζουμε στο κέντρο του κάθε τετραγώνου περίπου 2 κ.σ. από το μείγμα και διπλώνουμε όλες τις γωνίες προς τα μέσα, χωρίς να τις ενώνουμε στο κέντρο.
  10. Ανακατεύουμε τον κρόκο με ελάχιστο νεράκι και απλώνουμε με ένα πινέλο πάνω στη σφολιάτα.
  11. Μοιράζουμε τα υπόλοιπα 50 γραμ. τυριού στο κέντρο της κάθε σφολιάτας.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
  13. Σερβίρουμε χλιαρά.

Σημείωση: μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία μαρμελάδα ή chutney καραμελωμένου κρεμμυδιού ή να ετοιμάσουμε το δικό μας chutney χρησιμοποιώντας αυτή τη συνταγή.

Προσαρμογή συνταγής από εδώ.

Το ζαμπόν που χρησιμοποίησα είναι της σειράς Natarele, της εταιρίας Έδεσμα.

ham-cheese puffs 6

Σχετικά άρθρα

5 Σχόλια

  • Reply Ερμιόνη 8 Ιουνίου 2017 at 20:53

    Η συνταγή σου συνδυάζει το όμορφο παρουσιαστικό με τη συγκλονιστική γεύση!
    Και ναι, τέτοιου είδους συνταγές είναι πολύ αγαπημένες γιατί έχουν όλα τα καλά του κόσμου: κατάλληλες για κάθε περίσταση, εύκολες, φορητές, ευέλικτες και υπερνόστιμες!

  • Reply Ελπίδα-two boys and hope 8 Ιουνίου 2017 at 23:20

    αυτε; ειναι οι αγαπημενες μου συνταγες.. ευκολες , γρηγορες και πεντανοστιμες!!! Μπραβο Χρυσα μου!! Οτι πρεπει για μπαλκοναδα και μπυριτσα!! φιλια

  • Reply Marion 9 Ιουνίου 2017 at 11:38

    Δεν έχω σφολιάτα … τρέχω σουπερ-μαρκετ!!!
    Είπες ολες μαζι τις αγαπημενες μου λεξεις: σφολιάτα,ζαμπον, καραμελωμενα κρεμμυδια, γρηγορα, ευκολα..χιχι..
    Τέλεια είναι αυτά τα πιτάκια. Αν κι ευκολα δεν υπολείπονται σε γεύση και εμφάνιση.
    Ναι αυτά θέλουμε το καλοκαίρι 😉

    Φιλιά πολλά

  • Reply Penelope 10 Ιουνίου 2017 at 20:22

    Διαβάζοντας τα υλικά και βλέποντας τις φωτογραφίες σου, δύσκολα μπορεί να αντισταθεί οποιοσδήποτε Χρύσα και να μην τρέξει στο SM, αν δεν έχει σφολιάτα!
    Ωραία αλλαντικά πραγματικά τα συγκεκριμένα.

  • Reply Tante Kiki 16 Ιουνίου 2017 at 19:52

    Πόσο μου αρέσει η σφολιάτα και οι συνταγές της. Όσο για τα Natarele είναι από τα ελάχιστα αλλαντικά που τρώμε!
    Καλό ΣΚ! 🙂

  • Απάντηση