Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Σαλάτες, Συνταγές

Μεξικάνικη σαλάτα με κοτόπουλο, αβοκάντο και tortilla chips

8 Μαΐου 2017

Εντάξει, αράχνες πιάσαμε εδώ μέσα… Μα πόσο μου έλειψε να γράψω… Αλλά και πόσο δεν είχα καμία, μα καμία όρεξη να το κάνω τόσο καιρό; Γιατί όμως; Πες το έλλειψη έμπνευσης, κούραση, ανάγκη για να απολαύσω την άνοιξη μένοντας όσο περισσότερο μακριά από το σπίτι, όρεξη για μαγειρική ελάχιστη, ίσα-ίσα για τα βασικά. Όμως (ευτυχώς), ολοκληρώθηκε κι αυτός ο κύκλος, κι έτσι μπορώ μια σιγουριά να πω (να το φωνάξω ίσως;)… i’m back!

chicken taco salad 2

Τι να πω, η αλλαγή της εποχής πάντα με επηρεάζει. Και πόσο όμορφες είναι αυτές οι μέρες ε; Λίγο αυτή η γλυκιά ζέστη, ακόμα και τα βράδια, λίγο ο λαμπερός ήλιος που, θες δε θες σε κάνει πιο χαρούμενο, αλλά και λιγότερο συγκεντρωμένο… Το μυαλό είναι στις βόλτες, στο έξω, στις διακοπές που, αργούν μεν, αλλά έρχονται… Και στη θάλασσα, αχ ναι, πόσο πολύ στη θάλασσα. Αυτή η πρώτη εξόρμηση άλλωστε την Πρωτομαγιά μας άνοιξε την όρεξη. Όσοι με παρακολουθείτε στο instagram  ίσως και να είδατε στα stories μου τη βόλτα μας, αυτό βέβαια που δεν είδατε, ήταν το πώς ένα πονηρό νήπιο ξεκινάει από το “αχ μαμά κατά λάθος έβρεξα τα παπούτσια μου”, περνάει στο “αχ μαμά κατά λάθος έβρεξα το παντελόνι μου”, και καταλήγει στο “αχ μαμά έπεσα…” (με μακρόσυρτο ααα, και μουσική υπόκρουση ένα μεγαλοπρεπές “πλατς”).

Η αλλαγή της εποχής βέβαια μας επηρεάζει και μαγειρικά. Τα φαγητά γίνονται πιο ελαφριά, οι οθόνες γεμίζουν σαλάτες, smoothies, λεμονάδες και παγωτά. Και ναι, σε όλα αυτά θέλω να είμαι μέσα. Ας κάνουμε λοιπόν σήμερα την αρχή με μια κουζίνα αγαπημένη και πόσο μα πόσο καλοκαιρινή.

chicken taco salad 3

Γνωστή η αδυναμία στα μεξικάνικα. Ειδικά όσο πλησιάζει καλοκαίρι. Λατρεύω αυτή την αντίθεση ανάμεσα στα πικάντικα, καυτερά μπαχαρικά και σε όλα τα φρέσκα, δροσερά υλικά. Το αγαπημένο μου μείγμα μπαχαρικών για μεξικάνικα φαγητά σας το έχω δείξει εδώ και καιρό και ήρθε η ώρα να το ξαναχρησιμοποιήσουμε. Τι καλύτερο λοιπόν από μια γεμάτη σαλάτα, που μόνο για σαλάτα δεν μπορείς να τη φας, μιλάμε για πλήρες γεύμα, πλήρες με τα όλα του. Πικάντικο κοτόπουλο, που μαρινάρεται με το μείγμα μπαχαρικών μέσα στο ξινόγαλα, και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό, ε; Τρυφερό, όσο δεν πάει. Και μετά, δροσερή πράσινη σαλάτα, ντομάτες, και όλα τα απαραίτητα για μεξικάνικη φιέστα, αβοκάντο, καλαμπόκι, κόκκινα φασόλια, και φυσικά το απαραίτητο δίδυμο δροσιάς, φρέσκος κόλιανδρος και lime, γιατί αλλιώς μεξικάνικο δε γίνεται. Ένα εξελληνισμένο dressing με γιαουρτάκι και λίγη ακόμα από την κάψα των μπαχαρικών, λίγο τριμμένο cheddar και για το τέλος, η έκπληξη στον ουρανίσκο έρχεται με μερικά χοντροσπασμένα tortilla chips, και δε θες να τελειώσει ποτέ αυτή η σαλάτα…

Με αυτή τη συνταγή θα το πω εδώ το καλό καλοκαίρι, ναι, από τώρα, γιατί πραγματικά δεν κρατιέμαι. Και υπόσχομαι πολλές πανεύκολες και γρήγορες συνταγές, γιατί ποιος θέλει να περνάει ώρες στην κουζίνα με τέτοιο καιρό, αλλά και ελαφριές, αρωματικές, φρουτένιες και πολύχρωμες! Αλήθεια, καμιά προτίμηση;

chicken taco salad 5

Μεξικάνικη σαλάτα με κοτόπουλο, αβοκάντο και tortilla chips

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 2

Υλικά
  • 2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
  • 200 ml ξινόγαλα
  • 2 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών για μεξικάνικο*
  • πράσινη σαλάτα της αρεσκείας μας (μαρούλι, iceberg, ανάμεικτη)
  • 5-6 ντομάτες cherry
  • 1 μέτριο αβοκάντο
  • 4 κ.σ. καλαμπόκι
  • 2 κ.σ. κόκκινα φασόλια
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό
  • 50 γραμ. τριμμένο τυρί cheddar
  • 8-10 tortilla chips (τύπου dorittos), χοντροσπασμένα με τα χέρια
  • 100 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
  • χυμό από 1 lime
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για μεξικάνικο*
Εκτέλεση
  1. Κόβω τα φιλέτα του κοτόπουλου σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς, τα βάζω σε ένα γυάλινο σκεύος που κλείνει με καπάκι, προσθέτω το μείγμα μπαχαρικών και το ξυνόγαλα, ανακατεύω καλά, κλείνω το καπάκι και αφήνω στο ψυγείο να μαριναριστεί το κοτόπουλο 3-4 ώρες (μπορώ να τα αφήσω και όλο το βράδυ).
  2. Βγάζω τα κομμάτια του κοτόπουλου από τη μαρινάδα με μια τσιμπίδα, τα τοποθετώ σε ένα ταψί και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνω στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
  3. Ετοιμάζω το dressing. Ανακατεύω το γιαούρτι, το χυμό lime, το ελαιόλαδο και το ένα κ.γ. του μείγματος μπαχαρικών.
  4. Σε μια μεγάλη πιατέλα ή σαλατιέρα βάζω αρκετή ποσότητα σαλάτας για 2 άτομα.
  5. Κόβω τις ντομάτες στα 4 και τις προσθέτω στη σαλάτα.
  6. Ανοίγω το αβοκάντο και το κόβω σε κομματάκια, και το προσθέτω στη σαλάτα.
  7. Ρίχνω από πάνω το καλαμπόκι, τα φασόλια και το φρέσκο κόλιανδρο.
  8. Προσθέτω τα κομμάτια του ψημένου κοτόπουλου.
  9. Περιχύνω τη σαλάτα με το dressing.
  10. Προσθέτω το τριμμένο cheddar και τα χοντροσπασμένα chips.

*Το μείγμα μπαχαρικών για μεξικάνικο σας το έχω δείξει εδώ.

Προσαρμογή συνταγής από εδώ.

chicken taco salad 6

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Ερμιόνη 8 Μαΐου 2017 at 20:51

    Ωραίο και ανοιξιάτικο πιάτο με γεύσεις και υλικά που αγαπώ!
    Νόστιμη και πληρωθική, είμαι σίγουρη ότι θα αρέσει πολύ σε μικρούς και μεγάλους!
    Καλή επιστροφή εδώ κορίτσι 🙂
    Σε φιλώ

  • Reply Marion 9 Μαΐου 2017 at 15:40

    Μην απολογείσαι Χρύσα μου. Συμβαίνε και στις καλύτερες οικογενειες αυτό..και το λέμε γλυκειά βαρεμάρα ;)..χιχι.. το πέρασα κι εγω (μην σου πω δεν έχει φύγει ακόμα..χαχα)

    Πάντως η σαλάτα σου είναι απολαυστική και πολύχρωμη. Οτι πρέπει για την εποχή.
    Ολα τα υλικά ένα κι ένα 😉 … Ασε που σε χορταίνει.

    Φιλιά πολλά

  • Leave a Reply