Tips & How To, Ζυμαρικά, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Ριζότο με λουκάνικο τσορίθο και κόκκινο κρασί (και τα μυστικά του καλού ριζότο)

17 Μαρτίου 2017
red wine chorizo risotto 1

Ένα ριζότο που συνδυάζει την ιταλική μαγειρική με ένα από τα πιο διάσημα υλικά της ισπανικής κουζίνας. Ένα φαγητό εύκολο, που για να γίνει όμως όπως πρέπει, θέλει να ξέρεις τα μυστικά του.

red wine chorizo risotto 2

Η αγάπη μου για τα ριζότο είναι ένα θέμα το οποίο έχω αναπτύξει ξανά στο παρελθόν (βλ. αρκετά παλαιότερη συνταγή για το all time classic ριζότο με μανιτάρια porcini και μπέικον). Είναι από τα πρώτα πράγματα που έμαθα να μαγειρεύω μόνη μου και μπορώ να περηφανεύομαι ότι η εξάσκηση με έχει κάνει πολύ καλή στο μαγείρεμά τους. Κι όταν βρίσκομαι σε κάποιο εστιατόριο (πόσο σπάνια πια) και βλέπω στο μενού κάποιον ενδιαφέροντα συνδυασμό σε υλικά, είναι ένα πιάτο που το προτιμώ. Και πόσο απογοητεύομαι αν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περιμένω…

Όχι ότι είναι τίποτα το δύσκολο, πανεύκολο είναι, αλλά θέλει να προσέχεις 2-3 πραγματάκια για να έχεις το αποτέλεσμα που πρέπει, το τέλεια χυλωμένο ριζότο δηλαδή.

α. Να έχεις δίπλα στην κατσαρόλα σου μία κανάτα με τον ζεστό ζωμό σου, τον οποίο θα προσθέτεις λίγο λίγο κάθε φορά. Θα προσθέτεις, θα τον απορροφάει, θα προσθέτεις, θα τον απορροφάει, και έτσι θα πηγαίνει μέχρι το τέλος.

β. Να ανακατεύεις συνεχώς. Ξέρω, μπορεί να σου ακούγεται λίγο βαρετό, αλλά δες το σαν ευκαιρία για αυτοσυγκέντρωση, ή απομόνωση από αυτούς που μονίμως ζητάνε κάτι από σένα (ναι αγαπητή συνάδελφε μαμά εκεί έξω, για σένα μιλάω), τύπου «αφήστε με τώρα, πρέπει να ασχοληθώ με το ριζότο».

γ. Να μη χαμηλώνεις καθόλου τη φωτιά. Δεν μπορώ να θυμηθώ από πού το έχω μάθει αυτό (ίσως από τον Jamie), αλλά πριν το μάθω, μαγείρευα το ριζότο σε χαμηλή φωτιά και δεν γινόταν ποτέ τόσο καλό, άσε που ήθελε και πολύ περισσότερη ώρα. Μη φοβάσαι τη φωτιά λοιπόν, μόνο πρόσεχε να ακολουθείς το β., και να μην απομακρύνεσαι από την κατσαρόλα.

δ. Να μην το αφήσεις να πιει όλα του τα υγρά όσο είναι πάνω στη φωτιά. Εγώ πάντα, αφού δοκιμάσω και είμαι ικανοποιημένη από την υφή του (να μην «χτυπάει» στο δόντι καθόλου), προσθέτω λίγο νεράκι ακόμα και σβήνω τη φωτιά. Έτσι, όταν προσθέτω το βούτυρο και το τυρί, δεν γίνεται «στόκος», αλλά έχει μια βελούδινη υφή, η οποία θα παραμείνει έτσι μέχρι να τελειώσω και την τελευταία πιρουνιά στο πιάτο μου.

ε. Να μη βιάζεσαι. Θέλει λίγο χρόνο και υπομονή, αλλά θα σε αποζημιώσει, believe me.

red wine chorizo risotto 3

στ. Και μετά φυσικά, μπορείς να πειραματιστείς με όσους συνδυασμούς θέλεις. Γενικότερα, καλό είναι να μην το παραφορτώνουμε με υλικά, για να μην μπερδεύονται οι γεύσεις και χάνεται η υφή του. Αυτή τη φορά είχα στην κατάψυξη λίγο τσορίθο, το αγαπημένο ισπανικό λουκάνικο με την πικάντικη γεύση, και αποφάσισα να το χρησιμοποιήσω μόνο του, μαζί με τα αρώματα ενός δυνατού κόκκινου ξηρού κρασιού.

Bonus tip, όχι μόνο για τα ριζότο, αλλά για όλα τα φαγητά, κρασί που δεν θα πίναμε (π.χ. ξινισμένο, κακής ποιότητας κλπ), δεν το βάζουμε στο φαγητό. Μην νομίζετε ότι τα χαρακτηριστικά του κρασιού δεν βγαίνουν και στο φαγητό μας.

ζ. Τέλος, ένα ταιριαστό μυρωδικό, που δεν θα μπει, παρά μόνο στο τελείωμα του μαγειρέματος, έτσι ώστε να διατηρήσει όσο περισσότερο γίνεται το φρέσκο άρωμά του, και φυσικά μπόλικο τυρί στο τέλος, το οποίο θα δώσει στο ριζότο το δέσιμο που πρέπει, είναι τα δύο πράγματα που θα απογειώσουν τη γεύση του πιάτου μας.

red wine chorizo risotto 4

Αυτά ήταν τα 2-3 μυστικά μου, που τελικά έγιναν 7… Και αυτή ήταν μια ανάρτηση που θα ήταν της κατηγορίας «θα στα πω στα γρήγορα γιατί πρέπει να πάω επειγόντως για ύπνο», αλλά κατέληξε από το πουθενά ένα how to, το οποίο, ούτως ή άλλως ήθελα από καιρό να κάνω. Περίεργο πράγμα η έμπνευση…

Θα ήθελα πολύ να μάθω αν έχετε κι εσείς κάποια μυστικά για το τέλειο ριζότο, αν έχετε διαφορές στην τεχνική, ή θεωρείτε ότι ξέχασα να αναφέρω κάτι. Και φυσικά θα ήθελα πιο πολύ να μου πείτε αν το δοκιμάσατε και πώς σας φάνηκε. Το σαββατιάτικο μεσημεριανό άλλωστε νομίζω ενδείκνυται απόλυτα για ένα τέτοιο φαγητό…

Σας εύχομαι ένα τέλειο σαββατοκύριακο!

Ριζότο με λουκάνικο τσορίθο και κόκκινο κρασί

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 4

Υλικά
  • 200 γραμ, λουκάνικο τσορίθο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 300 γραμ. ρύζι αρμπόριο
  • 400 ml κόκκινο κρασί
  • 1 λίτρο ζωμός βοδινού
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 100 γραμ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 2 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Ζεσταίνω καλά μία μετρίου μεγέθους κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
  2. Κόβω το τσορίθο σε μικρά κομμάτια.
  3. Σωτάρω το τσορίθο (χωρίς λάδι ή άλλη λιπαρή ουσία) για περίπου 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας να μαγειρευτεί ομοιόμορφα.
  4. Αφαιρώ τα κομμάτια του τσορίθο από την κατσαρόλα και προσθέτω το κρεμμύδι.
  5. Σωτάρω το κρεμμύδι για 1 λεπτό περίπου και προσθέτω το ρύζι.
  6. Σωτάρω και το ρύζι για άλλο 1 λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς.
  7. Σβήνω με το κρασί, ανακατεύω, και αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  8. Προσθέτω σε πολύ μικρές δόσεις το ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς. Περιμένω κάθε φορά να πιει όλο το ζωμό και μετά προσθέτω την επόμενη δόση.
  9. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω την πάπρικα, αν θέλω.
  10. Πριν ρίξω τα τελευταία 200 ml ζωμού, ξαναγυρνάω το τσορίθο στην κατσαρόλα και ανακατεύω.
  11. Ρίχνω και τον τελευταίο ζωμό μαζί με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, ανακατεύω, και αφήνω να βράσει για λίγο, ανακατεύοντας.
  12. Δοκιμάζω μήπως χρειάζεται επιπλέον υγρό. Αν το ρύζι "χτυπάει" έστω και λίγο στο δόντι, προσθέτω λίγο νεράκι, και συνεχίζω μέχρι να χυλώσει καλά το ρύζι.
  13. Μόλις είναι έτοιμο το ρύζι, και πριν πιει εντελώς όλα τα τελευταία υγρά, αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο.
  14. Τελειώνω προσθέτοντας την τριμμένη παρμεζάνα. Αφήνω σκεπασμένο το ριζότο 10 λεπτά πριν σερβίρω.

red wine chorizo risotto 5

 

Σχετικά άρθρα

2 Σχόλια

  • Reply Αθηνά 17 Μαρτίου 2017 at 15:18

    Λοιπόν και εγώ αγαπώ το ριζότο, αλλά το κάνω εντελώς διαφορετικό!!! Θα το δοκιμάσω σίγουρα your way!! Μόνο το συνεχές ανακάτεμα κάνω χα χα !!! Όντως θα έρθω να συμφωνήσω με το ότι και λατρεύω να το παραγγέλνω και ότι απογοητεύομαι όταν δεν είναι σωστά χυλωμένο!! Α επίσης και με το κρασί το κάνω πάντα!! Πω πω ο συνδυασμός που μας προτείνεις φαίνεται πολύ λαχταριστός θα τον δοκιμάσω σίγουρα!! Σε φιλώ, καλό ΣΚ!!

  • Reply Ερμιόνη 17 Μαρτίου 2017 at 21:42

    Ωραία ανάρτηση κορίτσι, χρήσιμη πολύ για όσες θέλουν να εντρυφήσουν λίγο παραπάνω στα μυστικά του νόστιμου αυτού πιάτου.
    Ενδιαφέρον το ότι χρησιμοποίησες κόκκινο κρασί, πάντα λευκό βάζω είναι η αλήθεια, αλλά κοίτα τι ωραίο χρώμα που πήρε το φαγητό 🙂
    Και με το τσορίθο θα είναι πολύ νόστιμο και σπιρτόζικο!
    Σε φιλώ

  • Απάντηση