Ιδέες για μπουφέ, Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνοδευτικά, Συνταγές

Μίνι ρολά κιμά τυλιγμένα με μπέικον και πατατούλες hasselback

22 Φεβρουαρίου 2017

Το κυριακάτικο τραπέζι. Το ιερό κυριακάτικο τραπέζι. Ξέρετε τι είναι καλύτερο από μία οικογένεια που κάθεται και απολαμβάνει το κυριακάτικο τραπέζι; Δύο οικογένειες. Και ξέρετε τι είναι ακόμα καλύτερο; Όταν οι δύο οικογένειες δεν κάθονται μόνο στο τραπέζι, αλλά όταν όλοι, μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν στο μαγείρεμα και την προετοιμασία του τραπεζιού. Ναι, καλά καταλάβατε, πάλι μαγειρέψαμε παρέα.

bacon wrapped mini meatloaves 12

Μια Κυριακή που ξεκινάει από το πρωί με καφεδάκι. Στη συνέχεια, μικροί-μεγάλοι μπαινοβγαίνουν στην κουζίνα και ετοιμάζουν λιχουδιές. Ένα σπίτι που μοσχοβολάει από τα ψησίματα και μικρά παιδιά που τρέχουν πάνω-κάτω, παίζουν, ανακατεύουν, κόβουν, ξεφλουδίζουν, ζυμώνουν, στρώνουν τραπέζι. Όλοι μαζί απολαμβάνουν αυτά που όλοι μαζί έφτιαξαν, σε ένα όμορφα στρωμένο τραπέζι, μιλάνε, γελάνε, αστειεύονται.

bacon wrapped mini meatloaves 10

Λίγη βοήθεια από τους μεγάλους, και οι μικροί γίνονται σεφ, που ετοιμάζουν το φαγητό που θα σερβιριστεί στο πιάτο τους. Βλέπουν, αγγίζουν τα υλικά, μαθαίνουν τη διαδικασία, εξοικειώνονται με τα εργαλεία. Μαθαίνουν από πρώτο χέρι (το δικό τους) να σέβονται τον κόπο της μαμάς ή της γιαγιάς (ή του μπαμπά, ή του παππού, έχετε δίκιο), αλλά και το ίδιο το φαγητό που τρώνε.

bacon wrapped mini meatloaves 9

Αλλά επειδή μιλάμε συνέχεια για τα παιδιά, ας μην ξεχνάμε και τους μεγάλους, για τους οποίους, μετά από μια κουραστική εβδομάδα, μια Κυριακή πρωί στην κουζίνα μπορεί να μεταμορφωθεί από ανάγκη σε διασκεδαστικό παιχνίδι, μέσα από το οποίο θα διοχετεύσουν τη δημιουργικότητά τους και έρθουν πιο κοντά με τους φίλους τους!

bacon wrapped mini meatloaves 11

Το κυριακάτικο τραπέζι βέβαια, θέλει και τσαχπινιές. Δε λέω, καλό το κλασικό γιουβέτσι, ή όποιο άλλο παραδοσιακό πιάτο προτιμούσε πάντα η μαμά ή η γιαγιά μας, αλλά ας δοκιμάσουμε και κάτι διαφορετικό… Κάτι που πραγματικά δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκο, απλώς να πηγαίνει το γεύμα μας ένα βηματάκι παραπέρα. Ας πούμε. Γιατί να κάνεις ένα απλό και συνηθισμένο ρολό κιμά με πατάτες στο φούρνο. Σέρβιρε ατομικά ρολάκια, τύλιξέ τα με λίγο μπέικον, στόλισέ τα λιγάκι. Θα σου πάρει 10 λεπτά παραπάνω. Και τις πατάτες; Τσαχπινιά κι εδώ. Ξέχνα τις κλασικές πατάτες φούρνου για μια φορά. Δοκίμασε κάτι καινούργιο. Γι’ αυτό είμαι εγώ εδώ, για να σου δώσω ιδέες.

bacon wrapped mini meatloaves 2

Και το στρώσιμο του τραπεζιού όμως θέλει την τσαχπινιά του. Προς Θεού, όχι αυστηρά και καθωσπρέπει πράγματα, απλά, αλλά διαφορετικά. Μπέρδεψε ένα-δυο διαφορετικά σερβίτσια… Βάλε λίγο χρώμα στο τραπέζι, ένα ράνερ (έστω ένα αυτοσχέδιο ράνερ, που μπορείς να φτιάξεις με τις καινούργιες σου τιρκουάζ πετσέτες κουζίνας). Μια χαρτοπετσέτα με ένα ταιριαστό σχέδιο… Μερικά κλαδάκια από το αγαπημένο δεντράκι του μπαλκονιού σου. Καρτελάκια με τα ονόματα των καλεσμένων, έτσι απλά γιατί θέλεις να τους κάνεις να νιώσουν ξεχωριστοί. Και φυσικά μην ξεχάσεις τα παιδιά. Ναι, και τα παιδιά θα ευχαριστηθούν το ίδιο το χρωματιστό σερβίτσιο τους, και το καρτελάκι με το όνομά τους.

bacon wrapped mini meatloaves 14

Αλλά για να γυρίσω στο βασικό θέμα της σημερινής ανάρτησης, το ζητούμενο είναι η προετοιμασία. Το ζητούμενο είναι μια γεμάτη κουζίνα, όπου ένας θα κόβει, άλλος θα ζυμώνει, ο τρίτος θα ανακατεύει, και όλοι μαζί θα διασκεδάζουν. Κι ας μην χωράνε όλοι άνετα, κι ας γίνουν όλα χάλια. Το φαγητό θα είναι υπέροχο, κι ας μην έκοψαν τα παιδιά ίσια τα λαχανικά, κι ας μη ζυμώθηκε τόσο καλά ο κιμάς. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος, υπάρχει ο δικός μας τρόπος, αυτός που θα μας φέρει όλους μαζί. Κι όταν μαγειρεύουμε όλοι μαζί, το φαγητό είναι πιο νόστιμο…

bacon wrapped mini meatloaves 7

Ας δούμε όμως λίγο πιο προσεκτικά αυτά τα ρολάκια. Παίρνεις την κλασική, αγαπημένη σου συνταγή για το ρολό κιμά. Ζυμώνεις τον κιμά, και τον χωρίζεις σε 10 μίνι ρολάκια. Στη συνέχεια κάνεις κάτι ελαφρώς αμαρτωλό. Τα τυλίγεις με μια φέτα μπέικον (καλά δεν πάμε μέχρι εδώ;)…

bacon wrapped mini meatloaves 3

Δεν τελειώνουμε όμως έτσι απλά εδώ. Τα καλύπτεις με λίγο χυμό ντομάτας, ρίχνεις κι από πάνω λίγο τραγανό τηγανιτό κρεμμύδι (μην τρομάζεις, δεν θα το τηγανίσεις εσύ, το έχει κάνει ήδη το ΙΚΕΑ για σένα), και κατευθείαν στο φούρνο. Άλλο πράγμα…

bacon wrapped mini meatloaves 4

Και οι πατάτες; Ααα, να σου γνωρίσω την αγαπημένη μου συνταγή. Πατάτες hasselback. Τι είναι αυτό θα μου πεις. Αυτό είναι μια τέλεια ιδέα για ξεροψημένες, τραγανές, αλλά αφράτες πατατούλες φούρνου, με ελάχιστο παραπάνω κόπο, αλλά πολύ θεαματικές.

bacon wrapped mini meatloaves 5

Baby πατατούλες, ή, τις πιο μικρές νέες πατατούλες που θα βρεις, τι οποίες, μην διανοηθείς να κάτσεις να τις ξεφλουδίσεις, απλώς καθάρισέ τες πολύ καλά. Στη συνέχεια θέλεις δύο εργαλεία. Ένα καλό μαχαίρι, και μία κουτάλα. Μπορούν να το κάνουν ακόμα και τα παιδιά, χρησιμοποιώντας το αγαπημένο μου παιδικό μαχαίρι SMABIT.

bacon wrapped mini meatloaves 6

Βάζεις την πατατούλα πάνω στην κουτάλα, και εκεί την χαράζεις ώστε να γίνει σαν ακορντεόν. Τα πλαϊνά της κουτάλας εμποδίζουν το μαχαίρι να φτάσει μέχρι κάτω, κι έτσι, όλες οι πατάτες έχουν το ίδιο ακριβώς σχέδιο, με αποτέλεσμα να ψήνονται ομοιόμορφα.

bacon wrapped mini meatloaves 8

Μένει μόνο να τις περιχύσεις με λάδι, λεμόνι και μουστάρδα (μία ωραία μουστάρδα με κόκκους, όπως η SENAP GROV του ΙΚΕΑ), να τις απλώσεις ομοιόμορφα στο ταψί και να της βάλεις να ψηθούν. Διάλεξε ένα όμορφο σκεύος, που, και να μπαίνει στο φούρνο, και να μπορεί να σερβιριστεί στο τραπέζι (μισός κόπος στο πλύσιμο, πολύ σημαντικό αυτό).

bacon wrapped mini meatloaves 15

Εύχομαι πραγματικά να σας πείσω να δοκιμάσετε να περάσετε έτσι μία από τις επόμενες Κυριακές σας. Γιατί είμαι σίγουρη ότι μετά θα θέλετε να το επαναλάβετε ξανά και ξανά…

Αυτή ήταν άλλη μία συνταγή στο πλαίσιο των Food Blog Awards που διοργανώνει το περιοδικό ΒΗΜΑGourmet, και συγκεκριμένα, στην κατηγορία Best Family Cooking, με χορηγό τα καταστήματα ΙΚΕΑ. Ο διαγωνισμός τελειώνει αυτή την εβδομάδα, γι’ αυτό μπορείτε να ψηφίζετε για λίγες μέρες ακόμα εδώ.

Η ψήφος σας θα με κάνει πολύ χαρούμενη!

Μίνι ρολά κιμά τυλιγμένα με μπέικον και πατατούλες hasselback

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 10

Υλικά
  • για τα ρολάκια
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 αβγό
  • 3-4 φέτες ψωμιού (ψίχα) μουσκεμένες και στραγγισμένες
  • ¼ κούπας γάλα
  • 2 κ.σ. Worcestershire sauce (γούστερ σως)
  • 10 φέτες μπέικον
  • 200 ml χυμό ντομάτας
  • 50 γραμ. flakes τηγανιτού κρεμμυδιού
  • αλάτι, πιπέρι
  • για τις πατάτες
  • 2 κιλά baby πατάτες
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπωλ τον κιμά, το κρεμμύδι, το αβγό, το ψωμί, το γάλα και τη γούστερ σως, αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε καλά.
  2. Χωρίζουμε το μείγμα σε 10 ίσα μπαλάκια και πλάθουμε τα ρολάκια.
  3. Τυλίγουμε το κάθε ρολάκι με μία λωρίδα μπέικον.
  4. Ρίχνουμε πάνω από κάθε ρολάκι περίπου 2 κ.σ. χυμό ντομάτας και από πάνω περίπου 1 κ.σ. τηγανιτό κρεμμύδι.
  5. Ψήνουμε τα ρολάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 45 -50 λεπτά.
  6. Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις χαράζουμε, δίνοντάς τους σχήμα σαν ακορντεόν. Χρησιμοποιούμε ως οδηγό για το μαχαίρι μας μία κουτάλα, η οποία θα σταματάει το μαχαίρι από το να κόβει την πατάτα τελείως.
  7. Σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε το λάδι, το λεμόνι και τη μουστάρδα και αλατοπιπερώνουμε.
  8. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί, περιχύνουμε με αυτό το μείγμα, ανακατεύουμε καλά και τις τακτοποιούμε στο ταψί ώστε να είναι όλες σε μία σειρά και με τη χαραγμένη τους πλευρά από πάνω.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.

Για την παρουσίαση της συνταγής χρησιμοποιήθηκαν τα πιάτα VARDAGEN, τα μικρά πιάτα, τα μπωλ ,οι χαρτοπετσέτες και οι πετσέτες κουζίνας SOMMAR 2017, τα μαχαιροπίρουνα SKUREN, τα ποτήρια κρασιού FLIMRA, τα ποτήρια νερού GODIS,  το βάζο SOKERART,η καράφα, το ταψί και το μπωλ VARDAGEN, τα παιδικά πιάτα, μπωλ και ποτήρια KALAS, όλα των καταστημάτων ΙΚΕΑ. Για την εκτέλεση της συνταγής χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία και σκεύη ΙΚΕΑ.

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Ερμιόνη 22 Φεβρουαρίου 2017 at 20:55

    Πόσο όμορφο είναι το Κυριακάτικο τραπέζι σας!
    Το στήσιμο του, με τα ωραία χρώματα, την ελίτσα, τα καρτελάκια, απλά σε προσκαλεί να καθίσεις και να απολαύσεις ένα νόστιμο φαγητό και καλή παρέα!
    Το φαγητό που μας προτείνεις σούπερ! Μαμαδίστικο μεν, αλλά με τις τσαχπινιές του για να έχει και ενδιαφέρον!
    Και πώς μου αρέσουν τα παιδικά χεράκια που μαγειρεύουν! Πολλά μπράβο κορίτσι!​

  • Reply Μαρία 23 Φεβρουαρίου 2017 at 11:26

    Χρύσα μου τι υπέροχα που ήταν όλα! Ενθουσιάστηκα με την πρόταση σου! Θα την δοκιμάσω πάραυτα… μπράβο σε όλους σας γι’αυτό το υπέροχο Κυριακάτικο – πανέμορφα στολισμένο- τραπέζι σας! φιλάκια πολλά

  • Reply dolmadaki 23 Φεβρουαρίου 2017 at 12:02

    δε ξερω απο που να αρχισω!!! θα αρχισω απ το μαγειρεμα! οντως δεν υπαρχει καλυτερο απ το να συμμετεχει ολη η οικογενεια στην προετιμασια!! {στο δικο μας σοι παντως οι μανες κυνηγανε τα παιδια να μην ανακατευονται στηνκουζινα και κανουν ζημια/κοπουν/λερωθουν} το στρωσιμο του τραπεζιου θυμιζει καλοκαιρι !! τελεια χρωματα και ωραιο κολπο για ρανερ οι πετσετες! και τελος το φαγητο, νταξει ολα τα λεφτα! μπομπα τα κεφτεδακια ρολα με μπεικον και οιπατατες λαχταριστες!

  • Leave a Reply