Ζαχαροπλαστείο, Κέικ/Brownies, Συνταγές

Χριστουγεννιάτικο κέικ φρούτων με γλάσο cream cheese

19 Δεκεμβρίου 2016
christmas-fruit-cake-1

Ήρθε λοιπόν… Ήρθε η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου… Οι φούρνοι παίρνουν φωτιά. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, μπισκότα (πόσα μπισκότα…) και κέικ. Ε, ναι, αν είστε σαν εμένα, δε γίνεται μέσα σε όλα αυτά τα ψησίματα να αφήσετε απ’ έξω ένα κέικ. Ένα χριστουγεννιάτικο κέικ. Με όλα τα μυρωδικά που φαντάζεστε και πολλά, πολλά, πολλά ξερά φρούτα.

christmas-fruit-cake-2

Την αγαπώ την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Τις ετοιμασίες, την αναμονή, τα «έλα ρε μαμά, πες, τι δώρο να πάρουμε στον μπαμπά», τις βόλτες στην αγορά, έστω και στα κλεφτά, για να πάρεις ένα δώρο, ή κάτι που ξέχασες, ή να πάρεις απλώς μυρωδιά Χριστουγέννων.

Τα τραγούδια, τις ταινίες, τις εξόδους (αν είσαι από τους τυχερούς), ή τα μαζέματα με οικογένεια και φίλους στο σπίτι (αν είσαι από τους πιο τυχερούς). Και φυσικά τα ψησίματα. Ναι, φυσικά είναι κλισέ, αλλά πραγματικά, αν δε μυρίσει το σπίτι κανέλα και γαρύφαλλο, πώς είναι δυνατόν να καταλάβεις Χριστούγεννα;

christmas-fruit-cake-3

Τη χριστουγεννιάτικη διάθεσή μου την απέκτησα φέτος στο παρά πέντε μπορώ να πω, πολύ αργότερα από το συνηθισμένο μου. Οι λόγοι αρκετοί, και καθόλου της παρούσης, εκτός ίσως από τις αγαπημένες μας φίλες, τη βρογχίτιδα και την ωτίτιδα, που αποφάσισαν φέτος να χτυπήσουν ταυτόχρονα το παιδάκι μου (είχαν καιρό να το κάνουν, είναι αλήθεια), και να μας αναγκάσουν να ξεχάσουμε τα όποια σχέδια είχαμε για όλη την προηγούμενη εβδομάδα, τη στιγμή μάλιστα που η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο που μας πέρασε.

christmas-fruit-cake-4

Λίγο όμως το γεγονός ότι τελευταία στιγμή τα καταφέραμε, και ο Γιώργος ξύπνησε μια χαρά το Σάββατο το πρωί, λίγο η γιορτή που μας ταξίδεψε και μας συγκίνησε (και μου το είπε η Αναστασία, η δασκάλα μας, «φέρε χαρτομάντηλα», κάτι ήξερε…), λίγο το πρώτο δόντι μας που έπεσε, και αυτό το κουτσοδόντικο χαμόγελο μου φτιάχνει τη διάθεση κάθε φορά που το αντικρίζω, ήταν αρκετά ώστε να με κάνουν να δω τα πράγματα καλύτερα, αισιόδοξα, και γιορτινά.

christmas-fruit-cake-5

Η καλή μου διάθεση με οδήγησε κατευθείαν στην κουζίνα. Ήξερα ότι χρειαζόμουν ένα χριστουγεννιάτικο κέικ. Ένα κέικ που φωνάζει Χριστούγεννα με όλους τους τρόπους. Με όσα περισσότερα ξερά φρούτα μπορεί να χωρέσει. Με άρωμα κανέλας, γαρύφαλλου, μοσχοκάρυδου, αλλά και πορτοκαλιού, λεμονιού και κονιάκ. Ένα κέικ με ένα άσπρο χιονάτο γλάσο. Και στολισμένο όσο πιο χριστουγεννιάτικα μπορεί να στολιστεί ένα κέικ. Μια εικόνα «Winter Wonderland», με χιονισμένα δεντράκια (φαντάζεσαι από τι είναι φτιαγμένα;), χρυσόσκονη και αστεράκια απ’ έξω, και όταν κόβεις το κομμάτι και τρως την πρώτη μπουκιά, να εκπλήσσεται ο ουρανίσκος σου από το βάθος και την ένταση της γεύσης και των αρωμάτων.

christmas-fruit-cake-6

Η συνταγή για ένα κλασικό, αγγλοσαξωνικό Chistmas Fruit Cake, για κάποιον που παρακολουθεί σχεδόν φανατικά τη βρετανική ζαχαροπλαστική, και ειδικά αυτό που ονομάζουμε baking (και ακόμα περισσότερο το Christmas baking), είναι κάτι που πραγματικά δεν μπορεί να αποφύγει… Τον τραβάει ρε παιδί μου να το δοκιμάσει, να πειραματιστεί, να το φέρει στα μέτρα του. Κι όταν έχει κάνει τα βιβλία της Nigella φύλλο και φτερό, έχει φυσικά ανακαλύψει την αγαπημένη του από όλες. Την πιο γρήγορη.

Όσο για τα χιονισμένα δεντράκια, αυτά δεν είναι τίποτα παραπάνω από χωνάκια παγωτού, βουτηγμένα στη σοκολάτα και πασπαλισμένα με μπόλικο ινδοκάρυδο ή λευκή τρουφίτσα. Τόσο απλό, και τόσο γιορτινό.

christmas-fruit-cake-7

Όσο απλό είναι να γυρίσει η διάθεσή σου και να θες να θες να νιώσεις τη γλύκα, τη ζεστασιά και την αγάπη των Χριστουγέννων όσο περισσότερο μπορείς. Να χορέψεις, να τραγουδίσεις, να μπεις στην κουζίνα και να ετοιμάσεις το πιο μεγάλο τραπέζι. Να δώσεις. Να δώσεις, να δώσεις, να δώσεις. Λίγο, πολύ, περισσότερο, όσο μπορείς και λίγο παραπάνω. Να συγχωρέσεις. Να αγαπήσεις. Και να βάλεις σε όλα αυτά και λίγη περισσότερη χρυσόσκονη…

Καλή, γλυκιά και χριστουγεννιάτικη εβδομάδα!

Χριστουγεννιάτικο κέικ φρούτων

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 12

Υλικά
  • 750 γραμ. ποικιλία ξερών φρούτων (χρησιμοποίησα χουρμάδες, cranberries, raspberries, σταφίδες)
  • 175 γραμ. βούτυρο
  • 250 γραμ. σκούρη καστανή ζάχαρη
  • 250 γραμ. κρέμα κάστανου
  • 100 ml κονιάκ
  • ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 250 γραμ. αλεύρι
  • ½ κ.γ. baking powder
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • για το γλάσο
  • 300 γραμ. τυρί κρέμα ( τύπου philadelphia)
  • 200 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.σ. γάλα
  • για τα δεντράκια
  • 5 χωνάκια μπισκότου (για παγωτό)
  • 150 γραμ. κουβερτούρα
  • ιδοκάρυδο ή λευκή τρούφα
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τα ξερά φρούτα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το κονιάκ, το ξύσμα και τον χυμό των πορτοκαλιών και το ξύσμα του λεμονιού και το κάστανο. Ανάβουμε τη φωτιά στο τέρμα, και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.
  2. Μόλις είναι έτοιμα τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν για μισή περίπου ώρα.
  3. Όταν κρυώσουν προσθέτουμε τα αβγά, το αλεύρι, το baking powder και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
  4. Σε μία φόρμα με αποσπώμενο πάτο (η δικιά μου είναι 24 εκατ.), στρώνουμε λαδόκολλα, τόσο κάτω, όσο και γύρω-γύρω, προσέχοντας το γύρω-γύρω να έχει ύψος σχεδόν διπλάσιο από τη φόρμα.
  5. Τυλίγουμε τη φόρμα με ένα διπλωμένο αλουμινόχαρτο, προσέχοντας πάλι να έχει σχεδόν το διπλάσιο ύψος από τη φόρμα (αυτό το κάνουμε ώστε να ψηθεί αργά-αργά το κέικ).
  6. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και ¾.
  7. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά, και στη συνέχεια το τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη, μέχρι να το διακοσμήσουμε.
  8. Ετομάζουμε το γλάσο χτυπώντας τα υλικά καλά στο μίξερ. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του κέικ.
  9. Για τα δεντράκια, λιώνουμε την κουβερτούρα, την ρίχνουμε σε ένα βαθύ πιάτο και βουτάμε τα χωνάκια, προσέχοντας να καλυφθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
  10. Κάθε ένα που βουτάμε στην κουβερτούρα, το καλύπτουμε στη συνέχεια με το ινδοκύρυδο ή την τρούφα, και τα τοποθετούμε πάνω στο κέικ.
  11. Στολίζουμε με βρώσιμη χρυσόσκονη ή glitter, αστεράκια, τρούφα ή ό,τι άλλο μας αρέσει.

 

Σχετικά άρθρα

7 Σχόλια

  • Reply Ερμιόνη 20 Δεκεμβρίου 2016 at 21:43

    Πάρα πολύ όμορφο το κέικ σου Χρύσα!
    Πραγματικό χιονισμένο δάσος και πολύ μου αρέσει!
    Φαντάζομαι πόσο πλούσιο θα είναι σε γεύση και βασικά λάτρεψα το υπέροχο -κάπως μελί- χρώμα έτσι όπως φαίνεται στην τομή.
    Τι ωραία που ήσασταν καλά στη γιορτούλα! Εμείς τη δική μας τη χάσαμε γιατί η Ισμήνη ξύπνησε με πυρετό τη συγκεκριμένη ημέρα (και δεν απόρησα καθόλου).
    Σας έπεσε δοντάκι; Σαν πολύ δεν βιάζεται ο μικρός κύριος;
    Άντε άντε με το καλό λοιπόν 🙂
    Καλές γιορτές εύχομαι κορίτσι, με υγεία, αγάπη και αμέτρητες τρυφερές και όμορφες στιγμές!

  • Reply Marion 21 Δεκεμβρίου 2016 at 20:37

    Οντως »winter wonderland»
    Φανταστικο κέικ!!
    Υπέροχα στολισμένο και αρωματικό. Εορταστικό.

    Τα μικρούλια τα έχουν αυτά τα απροοπτα, αρρωσταίνουν στις πιο ακατάλληλες στιγμές.
    Δεν πειράζει.
    Με το καλό και το νέο δοντακι λοιπόν.

    Καλά να περάσετε και καλές γιορτές να έχετε 🙂

    Φιλιά πολλά

  • Reply Tante Kiki 23 Δεκεμβρίου 2016 at 01:17

    Πολύ νόστιμο και όμορφοστολισμένο το Χριστουγεννιάτικο κέικ σου Χρύσα!!!
    Περαστικά σας και με το καλό το νέο δοντάκι!!
    Καλά Χριστούγεννα και καλά να περάσετε!!!

  • Reply Γιώτα 23 Δεκεμβρίου 2016 at 09:23

    Καλά Χριστούγεννα εύχομαι!
    Super η ιδέα για τα χιονισμένα δεντράκια!

  • Reply mia maria 24 Δεκεμβρίου 2016 at 11:57

    Τι όμορφο και γιορτινό κέικ!
    Καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία!

  • Reply dolmadaki 28 Δεκεμβρίου 2016 at 14:22

    χρονια πολλα!! και γω ενθουσιαζομαι τετοιες μερες!! σα να αλλαξει ο κοσμος λιγο.. πιο μαγικος πιο χαρουμενος.. ξεφευγεις απ τη ρουτινα βρε παιδι μου! υπεροχο το φρουτενιο κεικ ακρως χριστουγεννιατικο! ωραια ιδεα τα δεντρακια!

  • Reply Αθηνά 29 Δεκεμβρίου 2016 at 13:37

    Πόσο εορταστικό το κέικ σου μέσα και έξω!! Η κανέλα με το γαρύφαλλο πάντα μυρίζουν Χριστούγεννα και σε φέρνουν στο κλίμα τσακ μπαμ!! Άντε περαστικές και αγύριστες οι ιώσεις!! Πολλά φιλιά και Καλή Πρωτοχρονιά!

  • Απάντηση