Tips & How To, Ιδέες για μπουφέ, Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Burritos με κοτόπουλο στο φούρνο και πώς να φτιάξουμε το δικό μας μείγμα μπαχαρικών για μεξικάνικο

8 Νοεμβρίου 2016

Είναι κι αυτές οι μέρες που μόνο Νοέμβριο δεν θυμίζουν. Μάιο ναι, Σεπτέμβριο ναι, Νοέμβριο πάντως με τίποτα. Χθες το βράδυ είχε 22 βαθμούς. Το βράδυ. Στη Θεσσαλονίκη. Θα τρελαθούμε τελείως. Κι εκεί λοιπόν που χαζεύω χριστουγεννιάτικες συνταγές, συνταγές με κολοκύθες, και άλλα εποχιακά, νοιώθω ξαφνικά εκτός τόπου και χρόνου. Είπα λοιπόν να θυμηθώ αυτή τη συνταγή που τη σέρνω από το καλοκαίρι και, ενώ την έχω φτιάξει ξανά και ξανά, δεν έχω αξιωθεί να σας τη δείξω. Αφήστε λοιπόν το ζεστό τσάι, πιάστε μια κρύα μπύρα, και ελάτε να φτιάξουμε μεξικάνικα burritos με κοτόπουλο, χρησιμοποιώντας μάλιστα το δικό μας μείγμα μπαχαρικών.

baked-chicken-burritos-2

Όταν, το καλοκαίρι, έκανα την ανακαίνιση του my blissfood, ήθελα οπωσδήποτε να προσθέσω μία νέα κατηγορία, τα Tips & How To’s. Στην κατηγορία αυτή θέλω να μοιράζομαι μαζί σας μικρά μυστικά, τρικς και συμβουλές, για να κάνουμε τη ζωή μας στην κουζίνα ευκολότερη και νοστιμότερη. Η αλήθεια είναι ότι από τότε δεν έχω ασχοληθεί μαζί της τόσο πολύ όσο θα ήθελα ή όσο σχεδίαζα το καλοκαίρι, αλλά πάλι, δεν μπορώ να πω ότι είμαι πια και τόσο συνεπής με το blog μου γενικότερα, όταν, οι στάνταρ δύο αναρτήσεις την εβδομάδα τα προηγούμενα χρόνια έχουν εδώ και καιρό μειωθεί σε μία (για να μην πούμε για τις εβδομάδες που περνάνε χωρίς καμία ανάρτηση…).

Ένα από τα how to’s λοιπόν που ήθελα οπωσδήποτε να σας δείξω ήταν το πώς μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας δικά μας μείγματα μπαχαρικών. Μπορώ να σκεφτώ πολλούς λόγους για να φτιάξω το δικό μου μείγμα μπαχαρικών. Γίνεται πανεύκολα, κρατάει για πολύ καιρό και μπορώ να το προσαρμόσω στο τελείως προσωπικό μου γούστο, ώστε να ταιριάζει απόλυτα στη δική μου γεύση, καλύτερα από οποιοδήποτε έτοιμο μείγμα.

baked-chicken-burritos-3

Το συγκεκριμένο προέκυψε μετά από πολύ χάζι στο pinterest, όπου, για άλλη μια φορά έψαχνα μεξικάνικες συνταγές. Τρεις στις τέσσερις συνταγές που έβλεπα, μέσα στα υλικά είχε το taco seasoning. Μία taco seasoning, δύο taco seasoning, τρεις taco seasoning, ε, άντε πια είπα κι εγώ (βασικά το “άντε πια” το είπα λίγο πιο τούρκικα, πάντα το λέω…), έλεος πια με το taco seasoning, πού να τρέχω να βρω, θα το φτιάξω μόνη μου. Ε, ψάχνοντας λίγο παραπάνω, συγκρίνοντας αναλογίες, αφαιρώντας και προσθέτοντας υλικά, κατέληξα στο δικό μου…

Μείγμα μπαχαρικών για μεξικάνικο:

  • 1 γεμάτη κ.σ. σκόνη chilli (και παραπάνω αν μας αρέσουν τα καυτερά)
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. κρεμμύδι σκόνη
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 1/2 κ.σ. πιπέρι λευκό
  • 1 κ.σ. σκόρδο σκόνη
  • 1 κ.σ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • 1/2 κ.σ. μπούκοβο
  • 1 κ.σ. ρίγανη

Ανακατεύουμε καλά και το φυλάμε σε ένα βάζο που κλείνει καλά.

taco-seasoning

 

Κι αφού λοιπόν είχα πια το δικό μου taco seasoning, ήθελα κάπως να το χρησιμοποιήσω. Ευκαιρία για μεξικάνικο λοιπόν, και αυτή η συνταγή πραγματικά φορέθηκε πολύ στο σπιτικό μας το καλοκαίρι που πέρασε. Και ναι, είναι ντροπή μου που το λέω, αλλά πραγματικά, μπορώ να φάω ένα ταψί από αυτά τα burritos. Τι να πω για αυτά τα burritos. Για το πικάντικο κοτόπουλο, για το λιωμένο cheddar, για το κρεμμύδι και τις πιπεριές που γλυκαίνουν με το ψήσιμο, για τη φρεσκάδα του κόλιανδρου; Κόβεις ένα κομμάτι, φροντίζεις να έχει λίγο από όλα μέσα, προσθέτεις λίγη sour cream ή λίγο γιαουρτάκι, και έχεις την απόλυτη μπουκιά…

baked-chicken-burritos-4

Ένα διάλειμμα λοιπόν ανάμεσα στα αχνιστά κέικ, στις μυρωδάτες συνταγές με μήλα, με κολοκύθες, στα ζεστά comfort πιάτα και στις προετοιμασίες (εντάξει, στα χαρτιά μόνο) των χριστουγεννιάτικων συνταγών. Το ζητάνε οι μέρες άλλωστε. Και επειδή ο καιρός μπορεί να είναι καλοκαιρινός, η καθημερινότητά μας όμως δεν θυμίζει σε τίποτα διακοπές, αυτό που βλέπετε μπροστά σας είναι ένα πιάτο πασπαρτού, που μπορεί να σερβιριστεί είτε ως εύκολη και γρήγορη λύση σε ένα καθημερινό γεύμα, είτε ως μία διαφορετική πρόταση σε ένα παρεΐστικο σαββατόβραδο με φίλους και καλή ταινία. Όπως και να ‘χει, αν σας αρέσει έστω και λίγο η tex-mex κουζίνα, αυτό είναι το πιάτο σας…

baked-chicken-burritos-5

Burritos με κοτόπουλο και πώς να φτιάξουμε το δικό μας μείγμα μπαχαρικών για μεξικάνικο

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 6

Υλικά
  • 4 φιλέτα κοτόπουλο στήθος
  • 5 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών για μεξικάνικο (βλ. παραπάνω)
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • χυμός από 1 lime
  • 6 μεγάλες τορτίγιες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 150 γραμ. τυρί cheddar τριμμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
  1. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ και ανακατεύουμε μαζί με 4 από τις 5 κ.σ. από το μείγμα των μπαχαρικών, το λάδι και το χυμό lime.
  2. Απλώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ένα αντικολλητικό ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο (στα ενδιάμεσα ανοίγουμε το φούρνο και ανακατεύουμε τα κομμάτια, να μην κολλήσουν).
  3. Όταν ψηθεί το κοτόπουλο το βγάζουμε από το φούρνο, τοποθετούμε τα κομμάτια λίγα λίγα σε μία επιφάνεια κοπής και τα ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι.
  4. Παίρνουμε μία μία τις τορτίγιες και βάζουμε στη μέση 3 κ.σ. ψιλοκομμένο κοτόπουλο, όσο κρεμμύδι και πιπεριές θέλουμε, 2 γεμάτες κ.σ. cheddar, λίγο μείγμα μπαχαρικών και λίγο φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό.
  5. Τυλίγουμε προσεκτικά την τορτίγια και την τοποθετούμε σε ταψί ή πυρέξ που έχουμε λαδώσει ελαφρώς.
  6. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με τις υπόλοιπες τορτίγιες, μέχρι να γεμίσει το ταψί.
  7. Ρίχνουμε από πάνω λίγο ακόμα τριμμένο cheddar, κρεμμύδι και πιπεριές.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά.
  9. Σερβίρουμε με γιαούρτι ή sour cream, και λίγο επιπλέον φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό.

baked-chicken-burritos-6

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply Kathy by anthomeli 8 Νοεμβρίου 2016 at 11:04

    Μας τρέλανες πάλι με την φωτογράφισή σου! Υπέροχη συνταγή! Λατρεύω όλα τα τυλιχτά!

  • Reply peps@pepiskitchen 8 Νοεμβρίου 2016 at 18:47

    Μπυρίτσα και μπουρίτος!!! Τέλεια!!!

  • Reply Ελπίδα-two boys and hope 9 Νοεμβρίου 2016 at 09:15

    αγαπαμε μεξικανικο!! και το κανει ς να φαινεται τοσο ευκολο και τοσο λαχταριστο!!!! Θα το δοκιμασω με την πρωτη ευκαιρια Χρυσα μου!! πολλα φιλια

  • Reply Marion 9 Νοεμβρίου 2016 at 18:51

    Με ξελίγωσες με τις κοντινές λήψεις!!
    Τέλεια τα μπουρίτος και το homemade μείγμα 😉

    Η αλήθεια είναι ότι με τέτοιον καιρό μια παγωμένη μπύρα πάει μια χαρά με ένα (ταψί) μπουρίτος!!

    ΦΙλιά πολλά 🙂

  • Reply Clelia by Νεράιδες και Δράκοι 11 Νοεμβρίου 2016 at 07:00

    Βρε Χρύσα μου, μου έπεσε το σαγόνι κορίτσι μου! Με ξελείγωσες… και αυτό το άτιμο το μπουρίτο στην οθόνη του υπολογιστή μου μου έλεγε Φάε με, φάε με!!! Αχ γλυκό καλοκαιράκι αγαπημένο… ναι ναι εκτός εποχής και εγώ, αλλά δεν φταίω εγώ… αυτή η καταραμένη ζέστη τα φταίει! Γίνεται τώρα να χαλάσει να χιονίσει και να στολίσουμε Χριστουγεννιάτικα?

  • Reply Ερμιόνη 14 Νοεμβρίου 2016 at 22:36

    Κάτι τέτοιες συνταγές είναι από τις αγαπημένες μου!
    Εύκολες, πολύχρωμες και υπερνόστιμες με tex-mex στοιχεία.
    Μόνο το κόλιανδρο δεν μπορώ για να είμαι ειλικρινής, οπότε πάντα το αντικαθιστώ με μαϊντανό.
    Το σπιτικό μίγμα σούπερ! Το φτιάχνεις και ξενοιάζεις!
    Σε φιλώ

  • Leave a Reply