Γλυκές Τάρτες/Πίτες/Cheesecakes, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Μηλοπιτάκια σαν mini cheesecakes με καραμέλα

18 Οκτωβρίου 2016
mini-apple-pie-cheesecakes-1

Λατρεύω το γεγονός ότι έχει γεμίσει η οθόνη μου με γλυκιές συνταγές με μήλα. Ή και με κολοκύθες. Πιο φθινόπωρο δε γίνεται. Θυμάμαι μία από τις πρώτες μου αναρτήσεις, με τη συνταγή της αγαπημένης μου μηλόπιτας, στην οποία έγραφα στην εισαγωγή: «Οκτώβρης χωρίς μηλόπιτα δεν γίνεται».

mini-apple-pie-cheesecakes-2

Και επιμένω. Οκτώβρης χωρίς μηλόπιτα δε γίνεται. Κι όσο κι αν εκείνη ήταν, είναι και θα είναι η πιο αγαπημένη μου από όλες τις γλυκιές συνταγές με μήλα, φυσικά δεν μπορώ να μην πειραματιστώ και με άλλες συνταγές, που αναδεικνύουν τη γεύση του αγαπημένου φθινοπωρινού φρούτου, που όταν ψήνεται μελώνει και γλυκαίνει ακόμα περισσότερο. Στο παρελθόν λοιπόν το έχω συνδυάσει με δαμάσκηνα (ταιριαστό), με σοκολάτα (αναπάντεχα ταιριαστό), και με μέλι (σε ένα από τα αγαπημένα μου κέικ – δεν το συζητάμε πόσο απίστευτα ταιριαστό).

mini-apple-pie-cheesecakes-3

Κι όμως, όλον αυτόν τον καιρό, ένας άλλος συνδυασμός τριγυρίζει στο μυαλό μου. Cheesecake… Μμμ… Όταν το πρωτοδαγκώνεις, δεν είσαι απόλυτα σίγουρος τι είναι. Ξέρεις ότι τρως cheesecake. Αλλά πάλι… Αυτό το άρωμα της κανέλας, αυτό το γλυκό κομματάκι μήλου, τι δουλειά έχουν εδώ; Μήπως τελικά είναι μηλόπιτα; Άλλη μία μπουκίτσα… Μα όχι, cheesecake είναι… Κι αυτό από πάνω; Τι είναι πάλι αυτό; Είναι σαν ζυμαράκι, τραγανά ψημένα ψιχουλάκια από ζυμαράκι, ναι, αυτό είναι, έχει βρώμη μέσα μου λες, πάλι βρώμη; Μα κοίτα τι νόστιμη γίνεται η βρώμη συνδυασμένη με τα κατάλληλα υλικά… Κάτσε, κάτσε, τι άλλο έχει από πάνω; Άλλη μια μπουκίτσα…

mini-apple-pie-cheesecakes-4

Καραμέλα είναι… Καραμέλα; Έλα, τι έχει γίνει πάλι εδώ; Πάλι για κάτι απλό ξεκινήσαμε, πάλι ξεφύγαμε. Και τι ελαφρύ που είναι. Και δροσερό, ό,τι πρέπει για επιδόρπιο στα πρώτα φθινοπωρινά κυριακάτικα τραπέζια. Άλλη μια μπουκίτσα. Έλα, εντάξει, μικρό είναι, μια σταλίτσα. Όσο ένα κεκάκι. Και είναι cheesecake είπαμε, ε; Με μήλο. Και κανέλα. Και μοσχοκάρυδο. Και streusel. Τι; Ναι, αυτό το ψιχουλένιο ζυμαράκι από πάνω λέγεται streusel. Ναι, μοιάζει με το crumble, και αν γενικότερα διαβάζεις πολλές αμερικάνικες συνταγές, μπορεί να σε μπερδεύει… αν είσαι πολύ της θεωρίας, ρίξε μια ματιά εδώ, μήπως σου λυθεί η απορία… Και φάε και μια μπουκίτσα.

mini-apple-pie-cheesecakes-5

Μπουκίτσα τη μπουκίτσα βέβαια, το τελειώσαμε το mini cheesecake, και ούτε τα νέα μας δεν είπαμε. Δε βαριέσαι, και την άλλη βδομάδα εδώ θα είμαστε… Μήπως να πάρω ακόμα ένα, δες τα μωρέ, τόσο μικρά και γλυκούτσικα… Όχι, όχι, θα κρατηθώ. Να σου πω, και τι θα γίνει, για να κάθονται στο ψυγείο τα έφτιαξες; Να, έλα, ας φάμε μισό. Ένα τέταρτο… Να, τόσο, όσο αυτή η μικρή μπουκίτσα… Ε, τι, και τώρα που το άρχισες, στη μέση θα το αφήσεις;….

Μηλοπιτάκια σαν mini cheesecakes με καραμέλα

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 12

Υλικά
  • για τη βάση
  • 100 γραμ. μπισκότα τύπου digestive ή πτι μπερ ή μιράντα (έβαλα μιράντα)
  • 100 γραμ. λιωμένο βούτυρο
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • για το streusel
  • 70 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 25 γραμ. βρώμη
  • 70 γραμ. μαύρη μαλακή ζάχαρη (light brown sugar)
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 50 γραμ. βούτυρο κρύο από το ψυγείο σε κυβάκια
  • για τη γέμιση
  • 200 γραμ. τυρί κρέμα
  • 120 γραμ. ζάχαρη
  • 100 γραμ. γιαούρτι
  • 2 αβγά
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 μεγάλα μήλα κομμένα σε μικρά κυβάκια
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη βάση. Τρίβουμε στο multi τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο και την κανέλα.
  2. Βάζουμε στις θήκες μιας φόρμας για 12 muffins χαρτάκια και μοιράζουμε στο καθένα από 1 κ.σ. από το μείγμα της βάσης. Πιέζουμε λίγο να απλωθεί.
  3. Ετοιμάζουμε το streusel ρίχνοντας σε ένα μπωλ το αλεύρι, τη βρώμη, τη ζάχαρη και τα αρώματα. Ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε τα κομματάκια του κρύου βούτυρου και, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μας, κάνουμε τρίμματα ζύμης. Θέλουμε απλώς να σχηματιστούν ψίχουλα, όχι μία ενιαία ζύμη.
  5. Αφήνουμε στην άκρη το streusel και ετοιμάζουμε την κρέμα. Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη μέχρι να ανακατευτούν.
  6. Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  7. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αβγά και την βανίλια, χτυπώντας ενδιαμέσως.
  8. Μοιράζουμε στις θήκες των muffins την κρέμα, φροντίζοντας να μην ξεπερνάμε πολύ τα ¾.
  9. Μοιράζουμε από πάνω τα κομματάκια του μήλου, και μετά το streusel.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά.
  11. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά (τουλάχιστον μία ώρα), και στη συνέχεια αφαιρούμε τα χαρτάκια.
  12. Τα γαρνίρουμε με σιρόπι ή σως καραμέλας.

Η σως καραμέλας που χρησιμοποίησα είναι αυτή.

Προσαρμογή συνταγής από εδώ.

mini-apple-pie-cheesecakes-6

Σχετικά άρθρα

5 Σχόλια

  • Reply dolmadaki 18 Οκτωβρίου 2016 at 11:39

    ωωωωωωωωω τι τελεια!!!! καταρχην καλημερα καταδευτερον συμφωνω δε γινετε οκτωμβρης χωρις μηλοπιτα!!! τι υπεροχα μηλοπιτακια και τσαχπινικα!! μαγευτικες οι φωτο 😉

  • Reply Ξανθή 18 Οκτωβρίου 2016 at 11:56

    Τι όμορφα, θα τα φτιάξω!!

  • Reply Ερμιόνη 18 Οκτωβρίου 2016 at 23:20

    Φθινόπωρο = μήλα!
    Για μένα τουλάχιστον 🙂 Δε λέω καλή είναι και η κολοκύθα, αλλά εγώ θέλω το μήλο και την κανέλα μου για να είμαι χαρούμενη και ας γκριζάρει ο ουρανός!
    Εδώ κοπελιά έχεις κάνει υπερπαραγωγή… cheesacake με στοιχεία μηλόπιτας. Που έχει και καραμέλα!
    Άψογα και λαχταριστά τα γλυκάκια σου. Και τρώγονται και 2-2 χωρίς πολλή σκέψη!
    Σε φιλώ

  • Reply Penelope 20 Οκτωβρίου 2016 at 17:39

    Είναι πολύ χαριτωμένα! Και επειδή διαβάζω μυρωδικά και μπαχαρικά που πολύ μου αρέσουν ως γεύση, έχω την αίσθηση ότι θα είναι άκρως απολαυστικά τούτα τα μηλοπιτάκια Χρύσα μου.

  • Reply evi@thehealthycook 30 Οκτωβρίου 2016 at 21:17

    εντάξει, νομίζω πως η μυρωδιά της ζεστής μηλόπιτας είναι η πιο χαρακτηριστική του φθινοπώρου και ίσως και του χειμώνα. μας φέρνει πολύ γλυκές αναμνήσεις στο μυαλό και γι’ αυτό νομίζω την αγαπάμε όλοι! και για την υπέροχη γεύση της βέβαια!
    τα μηλοπιτάκια σου είναι όντως υπερπαραγωγή Χρύσα μου! πιο λαχταριστά δεν γίνονται! 😉
    σε φιλώ

  • Απάντηση