Cookies/Μπισκότα, Ζαχαροπλαστείο, Πρωινό, Συνταγές

Μπάρες με βρώμη, αμύγδαλο, καρύδα και cranberries

10 Μαΐου 2016
granolabars-1
Είναι ωραίο πράγμα οι διακοπές… Έστω και οι λίγες μέρες μακριά από αυτό που κανονικά είναι η καθημερινότητά σου, ακόμα κι αν τις περάσεις μόνος σου στο σπίτι, είναι πολύ αναζωογονητικές. Μερικές φορές μάλιστα, για μια εργαζόμενη μαμά, αυτές οι λίγες ώρες πρωινής ησυχίας στο σπίτι μπορεί να είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να έρθει λίγο στα ίσα της.

 

Μην παρεξηγηθώ, μου αρέσει η δουλειά μου και η ισορροπία που μου προσφέρει (αν και, όπως και σε κάθε δουλειά, είναι πολλές εκείνες οι μέρες, που μόνο ισορροπημένες δεν τις λες). Αλλά μια στις τόσες ένα φρένο όλοι το χρειαζόμαστε… Ειδικά αν όλη τη χρονιά οι μόνες άδειες που έχεις πάρει είναι για να φροντίσεις ένα νήπιο που αρρώστησε, ή για να αναρρώσεις εσύ ο ίδιος…
Και τι κάνεις όταν έχεις τρία πρωινά στη διάθεσή σου για να τα περάσεις όπως εσύ θέλεις; Όταν το προγραμματίζεις έχει πλάκα… «θα κοιμηθώ ως αργά», «θα πάω βόλτες και για καφέ», «θα καθαρίσω όλα τα ντουλάπια της κουζίνας», «θα μαγειρέψω για ένα χρόνο», «θα διαβάσω ένα βιβλίο», «θα μαζέψω επιτέλους τα χειμωνιάτικα παπούτσια», και άλλα πολλά μεγαλεπήβολα σχέδια.
Τελικά βέβαια, όταν έρχεται εκείνη η ώρα, την πρώτη μέρα που κλείνει η πόρτα και πίσω της φεύγουν μπαμπάς και γιος για τη δουλειά και τον παιδικό, το πρώτο πράγμα που καταλήγεις να κάνεις είναι να αφουγκραστείς τη σιωπή. Και είναι ωραία αλλαγή η σιωπή. Βάζεις καφέ. Κάθεσαι για λίγο στον καναπέ και κοιτάς το ταβάνι. «Να βάλω μουσική ή να μη βάλω;» Βάζεις. Αφήνεις τον ύπνο σαν σχέδιο. Τρία πρωινά είναι όλα κι όλα. Θα τα περάσεις κοιμισμένη; Ε όχι. «Να πάω βόλτα στην αγορά, ή όχι;» Έλα μωρέ τώρα, πού να τρέχεις, μάλλον θα βρέξει κιόλας, άσε που όλες αυτές οι βιτρίνες θα σε βάλουν σε πειρασμό και δεν είμαστε για τέτοια τώρα…

 

 

Νομίζω ότι καταλαβαίνετε πώς πάει η συνέχεια. Ήπια έναν καφέ μόνο έξω, το βιβλίο μου είναι ακόμα στην ίδια σελίδα που έμεινε με την επιστροφή από το Πάσχα, τα ντουλάπια της κουζίνας εννοείται ότι δεν έγιναν και τα χειμωνιάτικα παπούτσια μαζεύτηκαν την Κυριακή το απόγευμα, όταν πραγματικά δεν πήγαινε άλλο η αναβολή τους. Όμως έγινε κάτι το εξαιρετικό. Ξε-κου-ρά-στη-κα. Και αυτό είναι το βασικότερο.
Και μαγείρεψα. Όχι για ένα χρόνο, ούτε καν τις μισές συνταγές που ήθελα να δοκιμάσω δεν κατάφερα να κάνω, αλλά μαγείρεψα. Με όρεξη, με την ησυχία μου, χωρίς διακοπές και χωρίς να κάνω τρία πράγματα ταυτόχρονα. Και φωτογράφησα. Στο γλυκό πρωινό φως και για παραπάνω από ένα τέταρτο την κάθε συνταγή. Και ούτε καταλάβαινα πώς περνούσε η ώρα…

 

 

Σαν καλό κορίτσι που είμαι βέβαια, προνόησα ώστε ένα από τα πράγματα που ετοίμασα ήταν οι μπάρες του πρωινού μου για την πρώτη εβδομάδα στη δουλειά μετά τις διακοπές. Οι μπάρες δημητριακών και η granola με γιαούρτι είναι τα αγαπημένα μου πρωινά για το γραφείο. Έχω καταλάβει δε ότι σας αρέσουν κι εσάς πολύ, αν κρίνω ότι ανάμεσα σε δεκάδες συνταγές με κέικ, μπισκότα, brownies, τούρτες, cupcakes, muffins, σε τούτο εδώ το blog, οι μπάρες δημητριακών με ταχίνι και βρώμη είναι εδώ και κανένα χρόνο, με διαφορά, η αγαπημένη σας ανάρτηση (καμιά φορά με κάνετε και αναρωτιέμαι blissfoodάκια, το ομολογώ…).
Εντάξει, αυτές δεν περνιούνται και για τόόόόσο υγιεινές όσο εκείνες, αφού εδώ απουσιάζει το superfood ταχίνι και τη θέση του παίρνει το αμαρτωλό θέλεις-να-με-φας-με-το-κουταλάκι-μέσα-από-το-κουτί-το-ξέρω ζαχαρούχο γάλα. Αλλά όλα τα υπόλοιπα υλικά είναι ένα κι ένα για το πρωινό, σας το υπόσχομαι. Και πραγματικά, είναι τόσο εύκολο να ετοιμάσεις ένα ταψάκι, να κόψεις τις μπάρες και να έχεις το σπιτικό σου πρωινό έτοιμο στην τσάντα για όλη την εβδομάδα, που είναι κρίμα να αγοράσεις τις έτοιμες, που, ας μη γελιόμαστε, τίγκα στη ζάχαρη είναι, μη μας πειράξει και το ζαχαρούχο τώρα…
Μπορεί η εβδομάδα να ξεκίνησε ήδη από χτες βέβαια, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να κάνεις μια καλή αρχή για το θρεπτικό, νόστιμο και σπιτικό «φορητό» πρωινό σου!

Η συνταγή

1 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα (των 397 γραμ.)
250 γραμ. νιφάδες βρώμης
200 γραμ. αλεύρι αμυγδάλου
100 γραμ. τριμμένη καρύδα
100 γραμ. cranberries αποξηραμένα

 

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα για να ζεσταθεί. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Μόλις ζεσταθεί αρκετά και γίνει πιο ρευστό το γάλα, το περιχύνουμε πάνω από το μείγμα της βρώμης και ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα ώστε όλο το μείγμα να βραχεί από το γάλα. Λαδώνουμε ένα ταψάκι (εγώ χρησιμοποίησα μίας χρήσης διαστάσεων 23×17 εκ.) και απλώνουμε ομοιόμορφα επάνω το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 130 βαθμούς για μία ώρα. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν το βγάλουμε από το ταψί και το κόψουμε σε μπάρες.
Στις διαστάσεις του ταψιού που σας δίνω βγήκαν 16 κομμάτια.



Προσαρμογή συνταγής από εδώ.

 

Σχετικά άρθρα

2 Σχόλια

  • Reply Αθηνά 13 Μαΐου 2016 at 19:16

    OMG !! Ζαχαρούχο, cranberries !! Τα θέλω τώρα !!! Πολύ νόστιμα φαίνονται και δυναμωτικά (είναι βέβαια λίγο αμαρτωλά αλλά δεν βαριέσαι… ) πολλά πολλά Φιλιά και εύχομαι σύντομα να έχεις την ευκαιρία να ξαναξεκουραστείς !!!

  • Reply Μarion, 15 Μαΐου 2016 at 20:09

    Noμίζω πως όσο καθόμαστε, ενώ κάνουμε σχέδια για να κάνουμε 300 πράγματα που έχουμε στο μυαλό μας, τελικά δεν κάνουμε ούτε τα μισά…κι εγώ το ίδιο παθαίνω.

    Οι μπάρες φοβερές, και λέμε ναι στο ζαχαρούχο 😉
    Είναι για να έχουμε ενέργεια για τις μέρες που τρέχουμε.

    Φιλιά πολλά 🙂

  • Απάντηση