Ιδέες για μπουφέ, Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Σαλάτες, Συνοδευτικά, Συνταγές

Σπαράγγια με μπέικον στο φούρνο

18 Απριλίου 2016
baconwrappedasparagus1281of129-1
Υπάρχουν κάποια υλικά στην κουζίνα, τα οποία είναι τελείως εποχικά. Κάποιων η εποχή ειδικά κρατάει για πολύ λίγο. Και τότε, γεμίζει το διαδίκτυο με συνταγές που τα περιέχουν. Ειδικά στη σφαίρα του foodblogging, και πολύ περισσότερο στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, υπάρχουν εποχές που νομίζεις ότι δεν κυκλοφορεί κανένα άλλο τρόφιμο στην αγορά… Ε, αυτή την εποχή αυτό συμβαίνει με τα σπαράγγια.

 

Έτσι κι εγώ δεν μπόρεσα να αντισταθώ… Και γιατί να το κάνω άλλωστε. Δεν υπάρχει πιο νόστιμο υλικό από ένα λαχανικό στην καλύτερη εποχή του. Και αυτό το συγκεκριμένο μου αρέσει τόσο πολύ, που δεν υπήρχε περίπτωση να το προσπεράσω έτσι απλά. Όμορφο, λες και δεν προορίζεται για να το φας, αλλά για να το βάλεις στο βάζο, νόστιμο, έστω και σκέτο, χωρίς πολλά-πολλά, αλλά και τόσο ευέλικτο, ταιριαστό σε τόσες πολλές συνταγές και σε τόσους διαφορετικούς συνδυασμούς.

 

Το μεζεδάκι αυτό το βρήκα μπροστά μου ψάχνοντας για συνταγές με σπαράγγια, θέλοντας να αξιοποιήσω τα πρώτα «μπουκετάκια» που αγόρασα φέτος, με το που τα είδα στον πάγκο του μανάβη. Το δοκιμάσαμε όταν το σέρβιρα σε ένα οικογενειακό γιορτινό ανοιξιάτικο τραπέζι, και μας άρεσε πολύ, ακόμη και στους πιο «δύσκολους» της οικογένειας (γκούχουγκούχουκωστάκηγκούχου…).
Κάπως έτσι σκέφτηκα να το ξανακάνω, και αυτή τη φορά να σας το δείξω, γιατί πραγματικά μου άρεσε πολύ, τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε γεύση, και κυρίως φυσικά γιατί ανταποκρίνεται στο τρίπτυχο εύκολο-γρήγορο-απολαυστικό.

 

Η αλήθεια είναι ότι όσο μπαίνουμε πιο πολύ στην άνοιξη, τόσο περισσότερη ανάγκη έχω για εύκολα-γρήγορα-απολαυστικά. Κι εσείς το ίδιο,ε; Και λίγο πιο ελαφριά, και λίγο πιο «πράσινα», και λίγο πιο ιδιαίτερα.
Καλά, μη φανταστείτε ότι το συγκεκριμένο ορεκτικό είναι και τόόόσο αθώο… Διότι, τόσο το μπέικον με το οποίο τα τυλίγουμε, όσο και αυτή η σως με την οποία τα περιχύνουμε πριν να τα βάλουμε στο φούρνο, και η οποία καραμελώνει με το ψήσιμο και γίνεται ένα τέλειο γλυκάλμυρο γλάσο, μπορεί να κάνουν τα σπαράγγια ακόμα πιο ενδιαφέροντα, αλλά τα απομακρύνουν για πάντα από την εποχή της αθωότητάς τους… Και για το λόγο αυτό όταν τα δοκιμάσετε, δεν θα τα ξεχάσετε εύκολα…

Πριν σας αφήσω, σας χρωστάω τα αποτελέσματα του giveaway για το βιβλίο της Χρύσας Παραδείση από τις εκδόσεις Τερζόπουλος. Οι συμμετοχές σας ήταν οι παρακάτω…

Και η νικήτρια μετά από ηλεκτρονική κλήρωση ήταν το νούμερο…
… 15, δηλαδή η Όλγα, η οποία έχει ήδη λάβει mail από εμένα. Συγχαρητήρια Όλγα, πάντα τυχερή!
Σας εύχομαι να έχετε μια καλή και γλυκιά εβδομάδα… Προσπαθήστε να κάνετε καμιά βόλτα στη λιακάδα, είμαι σίγουρη ότι κι εσείς, όπως κι εγώ, τη χρειάζεστε πολύ!

Η συνταγή

2 πακετάκια πράσινα σπαράγγια
10 φέτες μπέικον
120 γραμ. βούτυρο
100 γραμ. σκούρη καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. σως σόγιας
1/2 κ.γ σκόρδο σκόνη
πιπέρι

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα σπαράγγια. Με το χέρι μας βρίσκουμε σε ποιο σημείο της βάσης τους σπάζουν εύκολα και τα σπάζουμε εκεί, κρατώντας μόνο το πάνω μέρος. Κάνουμε πακετάκια με 4-5 σπαράγγια το καθένα, ανάλογα με το πάχος τους. Τυλίγουμε το κάθε πακετάκι με μία φέτα μπέικον και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί.
Στο μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη σως σόγιας, το σκόρδο και το πιπέρι, και τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσουν το βούτυρο και η ζάχαρη. Περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω από τα σπαράγγια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα τα σερβίρουμε σε πιατέλα και κρατάμε τη σάλτσα που έχει μείνει στο ταψί για να ρίξουμε κι άλλη στο πιάτο, αν το επιθυμούμε.

Η αρχική συνταγή εδώ.

Έχω αποκτήσει πλέον μόνιμο βοηθό φωτογράφου…

 

Σχετικά άρθρα

8 Σχόλια

  • Reply Beauty Follower 18 Απριλίου 2016 at 07:13

    Πολύ ωραιο μεζεδάκι!

    Καλή εβδομάδα 🙂

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

  • Reply Όλγα Σιδηροπούλου 18 Απριλίου 2016 at 09:54

    Ευχαριστώ πολύ Χρύσα,κάθε καλό και σε εσένα..

  • Reply peps 18 Απριλίου 2016 at 12:32

    Σούπερ μεζές!!!!!!! Έχω φτιάξει κι εγώ παρόμοιο, ευκαιρία να το ξανακάνω!!!

  • Reply Μarion, 20 Απριλίου 2016 at 06:41

    Τέλεια μπουκετάκια Χρύσα.
    Ετσι δεν τα έχω δοκιμάσει τα σπαράγια.

    Συγχαρητήρια στη νικήτρια.

    Η τελευταία φωτογραφία με το χεράκι φανταστική 😉

    Φιλιά

  • Reply Notoula 20 Απριλίου 2016 at 06:43

    Καλημέρα! Φανταστικά τα σπαράγγια σου!

  • Reply thegreenmixer.com 20 Απριλίου 2016 at 19:29

    Τρελαίνομαι για σπαράγγια αλλά συνήθωως δεν τους κάνω και τίποτα ιδιαίτερο. Μ'αρεσουν τα μπουκετάκια σου πολυ! μπράβο στο βοηθό που βάζει ένα χεράκι!

  • Reply Ερμιόνη 20 Απριλίου 2016 at 20:09

    Λοιπόν τα σπαράγγια δεν έχω καταφέρει ακόμα να τα συμπαθήσω.
    Μια φορά όλη και όλη τα έχω μαγειρέψει και το αποτέλεσμα δεν με ενθουσίασε.
    Το γεγονός όμως ότι πολύς κόσμος τα αγαπά και επιδιώκει να τα καταναλώνει, σίγουρα πυροδοτεί το ενδιαφέρον μου!
    Η συνταγή σου δείχνει υπέροχη!
    Αυτή η σάλτσα πρέπει να τα κάνει υπερνόστιμα και το μπέικον υποψιάζομαι ότι τους πάει πάρα πολύ!
    Σε φιλώ!

  • Reply Tante Kiki 4 Μαΐου 2016 at 07:30

    Αχχχ!Αυτά τα σπαράγγια προσπαθώ μάταια αλλά δεν…παρά το γεγονός ότι η γενέτειρά μου πόλη, η Καβάλα, έχει σημαντική παραγωγή και εξαγωγές! Αυτή η ιδιαιτερότητα της γεύσης τους με …ζορίζει! Πάντως όσο βλέπω τα δικά σου με δελεάζουν… τα έκανες πολύ ωραία Χρύσα!

  • Απάντηση