Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές, Τούρτες

Τούρτα μαρέγκα με φράουλες {και giveaway!}

28 Μαρτίου 2016
strawberrymeringuecaketitle-1
Η ώρα άλλαξε, ο Μάρτιος φεύγει και τα μανάβικα και οι λαϊκές αγορές έχουνε γεμίσει φράουλες. Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, εγώ αυτό πάντως το λέω άνοιξη! Μπορεί ο καιρός να μην μας κάνει ακόμα τη χάρη, ή και μπορεί, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, εγώ πάντως το χοντρό μπουφάν μου το έχω ήδη πάει στο καθαριστήριο και σκοπεύω να το μαζέψω αμέσως μόλις το πάρω πίσω…
Και η άνοιξη φέρνει πάντα μαζί της καινούργια πράγματα. Καινούργιες ιδέες, καινούργια διακόσμηση, καινούργια λουλούδια στο μπαλκόνι. Αυτή τη φορά εμένα μου έφερε και ένα καινούργιο βιβλίο. Βιβλίο μαγειρικής, από αυτά που κυνηγάω και συλλέγω μανιωδώς, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.
Φυσικά το να σας πω ότι το κλασικό βιβλίο της Χρύσας Παραδείση «Μεγάλη Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική» ήταν από τα πρώτα της συλλογής μου, δεν είναι καθόλου πρωτότυπο, είναι όμως αληθινό. Όπως και το ότι μου το πήρε η μαμά μου με το που έφυγα από το πατρικό μου, ούτε κι αυτό είναι πρωτότυπο, αλλά κι αυτό αληθινό είναι. Πάω στοίχημα ότι αν ρωτήσω 10 γυναίκες της ηλικίας μου, οι 8 θα μου απαντήσουν ότι ήταν από τα πρώτα τους βιβλία μαγειρικής και κατά πάσα πιθανότητα τους το χάρισε η μαμά τους. Που και σε κείνη το είχε χαρίσει η δική της η μαμά. Τόσο κλασικό είναι αυτό το βιβλίο.
Οι εποχές όμως αλλάζουν, και η κουζίνα εξελίσσεται. Οι διατροφικές απαιτήσεις, αλλά και ο διαθέσιμος χρόνος έχουν αλλάξει κατά πολύ. Τα Βιβλία Τερζόπουλος παρουσιάζουν την 5η έκδοση του κλασικού βιβλίου, η οποία, προσαρμοσμένη πολύ προσεκτικά στη σύγχρονη εποχή, μένει πιστή στο πνεύμα του κλασικού βιβλίου της Χρύσας Παραδείση.
747 συνταγές, 211 πανέμορφες φωτογραφίες, και πολύ αναλυτικές οδηγίες για όλες τις βασικές τεχνικές της μαγειρικής και τις ζαχαροπλαστικής (το πιο αγαπημένο μου σημείο), το βιβλίο αυτό παραμένει ένα must στη μαγειρική βιβλιοθήκη κάθε αρχάριου ή έμπειρου ερασιτέχνη μάγειρα.
Μου άρεσε πολύ η καινούργια έκδοση του βιβλίου. Προσεγμένο, απλοποιημένο, πολύ… σημερινό. Το βιβλίο είναι υποψήφιο στα φετινά Βραβεία Βιβλίου Public, στην κατηγορία Ευ Ζην, και μπορείτε να το ψηφίζετε μέχρι τις 22 Μαΐου εδώ.
Εγώ πάντως ξεφυλλίζοντάς το έβαλα στικεράκια «to make» σε πολλές συνταγές. Και φυσικά, όταν ήρθε η ώρα να διαλέξω την τούρτα που θα έφτιαχνα για τα φετινά γενέθλια της μανούλας μου δεν θα μπορούσα να βρω κάτι πιο ταιριαστό… Συνταγή από το ανανεωμένο βιβλίο που εκείνη μου είχε πρωτοχαρίσει, συνταγή ανάλαφρη και ανοιξιάτικη, εύκολη, αλλά και εντυπωσιακή, συνταγή που γιορτάζει το αγαπημένο φρούτο της εποχής, τις λαχταριστές, ζουμερές, κατακόκκινες φράουλες, που επιτέλους έφτασαν… Περιττό να σας περιγράψω το πόσο το χάρηκε…
Κι εσείς όμως θα χαρείτε, μόλις σας πω ότι ένας ή μια τυχερός/τυχερή θα κερδίσει ένα αντίτυπο του βιβλίου «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική» της Χρύσας Παραδείση, στην ανανεωμένη του έκδοση, πολύ ευγενική προσφορά των Βιβλίων Τερζόπουλος. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε ένα σχόλιο κάτω από αυτή την ανάρτηση, ή την αντίστοιχη στη σελίδα του my blissfood στο facebook, μέχρι και το Σάββατο 9 Απριλίου. Μην ξεχάσετε να μου πείτε και το όνομά σας, καθώς και να μου δώσετε ένα mail επικοινωνίας, αν δεν μπορώ να το βρω από το προφίλ σας. Ο  νικητής θα προκύψει μετά από κλήρωση, και θα ανακοινωθεί εδώ, την Δευτέρα, 11 Απριλίου (update – η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει τη Δευτέρα 18 Απριλίου).
Καλή σας επιτυχία! 

*η αποστολή του δώρου μπορεί να γίνει μόνο εντός Ελλάδος.
Η συνταγή
(από το βιβλίο «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική» της Χρύσας Παραδείση, εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος)
6 ασπράδια αβγών σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κ.γ. κρεμόριο
ελάχιστο αλάτι
340 γραμ. + 100 γραμ. ζάχαρη
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κιλό φράουλες
500 γραμ. κρέμα σαντιγί
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140 βαθμούς (με αέρα). Ρίχνουμε τα ασπράδια σε ένα μεγάλο μπωλ και τα χτυπάμε με το μίξερ, μαζί με το κρεμόριο και το αλάτι, μέχρι να πήξουν. Προσθέτουμε σταδιακά, λίγη-λίγη τη ζάχαρη (τα 340 γραμ.), συνεχίζοντας το χτύπημα, για περίπου 4 λεπτά. Ρίχνουμε και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε μέχρι να ανακατευτεί κι αυτό.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε τρεις λαμαρίνες. Σχεδιάζουμε σε κάθε μία με ένα μολύβι από έναν κύκλο διαμέτρου 20 εκ.. Γυρίζουμε τη λαδόκολλα από την ανάποδη και τη σταθεροποιούμε πάνω στη λαμαρίνα «κολλώντας» την με ελάχιστη από τη μαρέγκα. Μοιράζουμε τη μαρέγκα στους τρεις κύκλους και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, ή μέχρι να δούμε ότι οι μαρέγκες έχουν στεγνώσει εντελώς. Όταν είναι έτοιμες, σβήνουμε το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στον σβηστό φούρνο, αφήνοντας την πόρτα του λίγο ανοιχτή.
Στο μεταξύ, αφήνουμε λίγες φράουλες (τις πιο όμορφες) στην άκρη, για το γαρνίρισμα, και κόβουμε τις υπόλοιπές σε λεπτές φέτες. Τις βάζουμε σε ένα μπωλ μαζί με τη ζάχαρη (τα 100 γραμ.) και τις αφήνουμε στο ψυγείο.
Προετοιμάζουμε την τούρτα 1 ώρα περίπου πριν να τη σερβίρουμε. Τοποθετούμε έναν δίσκο μαρέγκας σε μία πιατέλα και τη σκεπάζουμε με το 1/3 της κρέμας σαντιγί και τις μισές κομμένες φράουλες. Τοποθετούμε από πάνω τη δεύτερη μαρέγκα και συνεχίζουμε με άλλο 1/3 κρέμας και τις υπόλοιπες φράουλες. Ολοκληρώνουμε την τούρτα με τον τρίτο δίσκο μαρέγκας και την υπόλοιπη σαντιγί, στολίζουντας την τούρτα με τις υπόλοιπες φράουλες.
Tip: μπορούμε να λιώσουμε 150 γραμ. κουβερτούρα και να τη ρίχνουμε ακανόνιστα πάνω από κάθε στρώση.

 

Σχετικά άρθρα

22 Σχόλια

  • Reply Neraides kai Drakoi 28 Μαρτίου 2016 at 07:13

    Αυτά μου κάνεις πρωινιάτικά και τρέχω και δεν φτάνω!!! Τι τέλεια τούρτα!!! Και τι εκπληκτική φωτογράφιση! Καλά οι φράουλες είναι ότι πιο λατρεμένο έχω! Με τη μαρέγκα δεν τα πάω καλά αλλά μου φάνηκε εύκολο (ή έτσι το έκανες να φαίνεται!). Εννοείται και θέλω συμμετοχή στο διαγωνισμό!!! Φιλιά πολλά

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 28 Μαρτίου 2016 at 07:55

    ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ;;;; τι καταπληκτικες φωτογραφιες ειναι αυτες!!! σλουρπ σλουρπ!!! μου τρεχουν τα σαλια… ΑΠΙΘΑΝΗ !!! ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ!!! Μπραβο μπραβο Χρυσα μου!! Εισαι φοβερη!!! και ο διαγωνισμος.. σουπερ επίσης!!! πολλα πολλα φιλια

  • Reply Ανώνυμος 28 Μαρτίου 2016 at 08:03

    Ευχαριστούμε πολύ..Όλγα

    olga.plou73@gmail.com

  • Reply Foteini 28 Μαρτίου 2016 at 10:21

    Τι ωραία! Κι εχω αυγουλάκια φρέσκα!! Φυσικά και θέλω το βιβλίο…πολύ όμως!!!

  • Reply Ανώνυμος 28 Μαρτίου 2016 at 10:22

    Απιστευτες οι φωτος σου Χρυσα! Η μια καλυτερη απο την αλλη!! Μας εφερες την Ανοιξη! Θα παω να ψαχουλεψω τα βιβλια της μητερας μου..σιγουρα θα βρω καποιο της Παραδειση! Ευχαριστουμε πολυ για το τελειο δωρο!!Ευη

  • Reply Χρυσαυγή 28 Μαρτίου 2016 at 15:19

    ΟΚ!!!!!!!!!!!!

    Να πω κατ΄αρχάς ότι μας έλειψες, τόσο καιρό που έχεις να βάλεις ανάρτηση.

    Δεύτερον να την χαίρεσαι τη μαμά! Πολύχρονη και ευτυχισμένη πάντα!

    Τρίτον το δώρο είναι φανταστικο!!!!! Εκπληκτικό βιβλίο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι. Δεν σου κρύβω ότι πολύ θα το ήθελα!!!!!

    Τεταρτον και τελευταίο, έκανες πολύ ιδιαίτερη επιλογή τούρτας!!! Αφράτη, ζουμερή και ανοιξιάτικη με τις φράουλες!! Πολύ προσεγμένες και οι φωτογραφίες σου!!!!!!!!!!!!

    Φιλιά πολλά λοιπόν!!!

  • Reply Ανώνυμος 28 Μαρτίου 2016 at 15:47

    Φανταστικό γλυκό, φανταστικό βιβλίο! Θα τα ήθελα και τα δύο εδώ και τώρα!!! Αγγελική
    agg0368@yahoo.gr

  • Reply Olga Tsifopoulou 28 Μαρτίου 2016 at 16:03

    Χρονια πολλα Χρυσα μου να χαιρεσαι τη μαμα σου .Η τουρτα σου καταπληκτικη θα τη φτιαξω σιγουρα φιλια σε ολους .

  • Reply Olga Tsifopoulou 28 Μαρτίου 2016 at 16:10

    Χρονια πολλα να χαίρεσαι τη μανούλα σου .Χρυσα μου φανταστική η τούρτα σου θα την δοκιμάσω φιλια σε όλους.olgatsifop@gmail.com

  • Reply Dimitra_Counting SΜiles 28 Μαρτίου 2016 at 18:44

    Πόσο αριστοκρατική και γεμάτη φινέτσα τούρτα!!!!
    Υπέροχες και οι φωτογραφίες Χρυσάκι και σούπερ ο διαγωνισμός!!!! Ποτέ δεν είναι αρκετά τα βιβλία μαγειρικής:)))
    Χρόνια πολλά στη γλυκιά μανούλα σου που έκανε τόσο καταπληκτική κόρη!!!! Να είναι γερή να μεγαλώνει όμορφα και να ζήσει πολλά εγγόνια:)))

  • Reply Ερμιόνη 28 Μαρτίου 2016 at 19:03

    Τι ομορφιές είναι αυτές! Υπέροχη η τούρτα σου κοριτσάκι! Να χαίρεσαι την επίσης υπέροχη μανούλα σου και να τις δώσεις τις πιο εγκάρδιες ευχές μου! Στο διαγωνισμό θα ήθελα να μη με συμπεριλάβεις παρακαλώ πολύ 🙂
    Σε φιλώ, καλό βράδυ!

  • Reply Σοφία 28 Μαρτίου 2016 at 22:04

    Ευχαριστουμε πολυ πολυ!!!Το βιβλιο συγκαταλεγεται στα κλασσικα του ειδους του!
    craftsandmegr[at]gmail.com

  • Reply Μarion, 29 Μαρτίου 2016 at 06:42

    Εκανες καλή αρχή απο το βιβλίο με αυτή τη συνταγή Χρύσα μου.
    Πολύ ωραία, ανάλαφρη και ανοιξιάτικη. Και φραουλένια (μην το ξεχνάμε αυτό)
    Να την χαίρεσαι την μαμά σου.
    Το βιβλίο πολύ ωραίο από τα αγαπημένα μου.

    Φιλιά πολλά

  • Reply Matina 29 Μαρτίου 2016 at 06:49

    Καλημέρα και από εμένα! Χρόνια πολλά για τη μαμά σου!
    Η τούρτα φαίνεται υπέροχη και οι φωτογραφίες είναι φανταστικές!
    Όσο για το δώρο δε θα πω πολλά.. Τυχερός όποιος το κερδίσει!
    Καλή τύχη σε όλους!

  • Reply Notoula 29 Μαρτίου 2016 at 07:50

    Λέω κι εγώ πού έχει χαθεί αυτό το κορίτσι. Να την χαίρεσαι την μαμά σου! Η τούρτα φαίνεται φανταστική!

  • Reply peps 29 Μαρτίου 2016 at 08:08

    Υπέροχη η τούρτα σου! Χρόνια πολλά για τη μαμά!
    Φιλιά!

  • Reply Αγγελική~CooKika 29 Μαρτίου 2016 at 12:11

    Ήρθε επιτέλους η εποχή της φράουλας! Τι ωραία τούρτα, να γλυκάνει την μανούλα με πολλές ευχές!
    Σε φιλώ!! (μην με βάλεις στον διαγωνισμό κοριτσάκι!)

  • Reply evi@thehealthycook 29 Μαρτίου 2016 at 18:56

    να σου ευχηθώ κι από εδώ χρόνια πολλά για την μαμά Ερατώ! να είναι γερή!
    διάλεξες υπέροχη συνταγή και την παρουσίασες με τον καλύτερο τρόπο! πολύ όμορφες φωτογραφίες!
    επειδή το έχω ήδη το βιβλίο, μην με συμπεριλάβεις στην κλήρωση.
    να το κερδίσει κάποιος άλλος. σε φιλώ!

  • Reply Αθηνά 30 Μαρτίου 2016 at 19:22

    Πω πω κοριτσάκι χτύπησες φλέβα… μαρέγκα φράουλες γιαμ γιαμ!! Να την χαίρεσαι την μανούλα σου να είναι πάντα υγιής και να σε χαίρεται και εκείνη!! Πολλά πολλά φιλιά!!

  • Reply matoula 31 Μαρτίου 2016 at 08:56

    ευχαριστούμε πολύ για το ωραίο δώρο. πολύχρονη η μαμά σου

  • Reply thegreenmixer.com 5 Απριλίου 2016 at 10:18

    Ε πόσο κλάσσικ όνομα η Χρύσα Παραδείση, μπράβο που το σουλούπωσαν και το ξανακυκλοφορούν…να τη χαίρεσαι τη μαμά σου!

  • Reply Δωρα 9 Απριλίου 2016 at 13:34

    H τούρτα φαίνεται υπέροχη. Χρόνια πολλά για την μαμά σου. Ευχαριστούμε πολύ για το δώρο.

  • Απάντηση