Ζυμαρικά, Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Σπαγγέτι με κεφτεδάκια και κόκκινη σάλτσα σε πουγκάκια

18 Φεβρουαρίου 2016
meatballspaghetti1281of129

Ή αλλιώς, η θαλπωρή κλεισμένη σε μία λαδόκολλα… ή αλλιώς, πώς παίρνεις ένα, ούτως ή άλλως αγαπημένο φαγητό, και το κάνεις ακόμα καλύτερο, το κάνεις εντυπωσιακό, το κάνεις πιο ενδιαφέρον… Σπαγγέτι. Με κεφτεδάκια. Γίνεται καλύτερο; Γίνεται…

 

Πάντα το αγαπούσα αυτό το φαγητό. Δεν ξέρω αν είναι μόνο η γεύση, ή αν φταίει η αγαπημένη μου ταινία σαν παιδί (αυτή η σκηνή συγκεκριμένα). Είναι το φαγητό της γνωστής κατηγορίας «comfort food» αυτό το πιάτο που θες να απολαύσεις όταν έχεις μόλις γυρίσει σπίτι μετά από μια δύσκολη μέρα. Αυτό που θα κάνει τα ζόρικα λίίίγο καλύτερα. Αυτό που θα σου θυμίσει την αγκαλιά της μαμάς σου.
Κι αν μπορείς αυτό το ίδιο φαγητό να κάνεις λίγο πιο παιχνιδιάρικο; Λίγο πιο λαχταριστό; Να το σερβίρεις σε κάποιον χωρίς να ξέρει τι είναι; Να ανοίξει ένα πουγκάκι και να πλημμυρίσουν οι αισθήσεις του αντικρύζοντας κάτι τόσο οικείο;

 

Για το φαγητό αυτό κράτησα την ίδια συνταγή για κεφτέδες που χρησιμοποιώ πάντα, αυτή της γιαγιάς μου, απλώς έπαιξα λίγο με τα αρώματα, και επέλεξα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό, χρησιμοποιώντας γλυκάνισο, ο οποίος μπορώ να πω ότι, συνδυάστηκε τέλεια μαζί με την κόκκινη, ελαφρώς σκορδάτη σάλτσα. Μέσα σε αυτή τη σάλτσα, κλεισμένα καλά μέσα στο χαρτί, μαγειρεύονται τα ζυμαρικά.
Όχι, πραγματικά, αν κάποιος σας σέρβιρε σε ένα πιάτο ένα κλειστό πακετάκι, και όταν το ανοίγατε βλέπατε αυτό, δεν θα ήσασταν ευτυχισμένοι; Αυτό είναι λοιπόν… #bliss…

 

 

Αν θέλετε να κάνετε κάποιον πιο χαρούμενο αυτό το σαββατοκύριακο, δοκιμάστε τη δική μου μέθοδο… Μπορείτε ακόμα και να μοιραστείτε μαζί του ένα πιάτο σπαγγέτι με κεφτεδάκια… Όπως η Λαίδη κι ο Αλήτης (καλέ κοίτα να δεις που έχω και ρομαντική πλευρά…).
Σας φιλώ!

 

Η συνταγή (για 6 μερίδες)

για τα κεφτεδάκια

1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος

2 φέτες ψωμί (κατά προτίμηση μπαγιάτικο) μόνο την ψίχα, μουσκεμένες και στραγγισμένες καλά
1 αβγό
1 κρεμμύδι τριμμένο
1/4 κ.γ. baking powder
1 κ.σ. ξύδι
3 κ.σ. λάδι
1/4 κ.γ σκόρδο σε σκόνη
1/2 κ.γ. γλυκάνισο
αλάτι πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα

για τη σάλτσα ντομάτας

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
800 γραμ. ντοματάκια κονκασέ
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1/2 κ.γ. γλυκάνισο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

1 πακέτο (500 γραμ.) σπαγγέτι
1 κούπα φέτα τριμμένη

 

Ξεκινάμε με τα κεφτεδάκια. Σε ένα μεγάλο μπωλ αναμιγνύουμε ζυμώνοντας με τα χέρια όλα τα υλικά. Ζυμώνουμε πολύ. Αφήνουμε το μπωλ σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή με μία ώρα, για να ανακατευθούν τα αρώματα.
Βάζουμε σε μία πλακέ κατσαρόλα ή ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι το λάδι για το τηγάνισμα, να κάψει καλά. Θέλουμε ποσότητα λαδιού τόση ώστε να καλύπτει το μισό ύψος των κεφτέδων.
Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο, και πλάθουμε μικρά μπαλάκια (Θέλουμε περίπου 3 σε κάθε πουγκί, δηλαδή 18 στο σύνολο).
Μόλις έχει κάψει το λάδι πολύ, βάζουμε με πολλή προσοχή λίγα κεφτεδάκια στο τηγάνι και τηγανίζουμε για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να αρχίσουν να σκουραίνουν ίσα-ίσα, προσέχοντας  μην τα κάψουμε). Τα βγάζουμε προσεκτικά από το τηγάνι και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Για τη σάλτσα, σε μία καταρόλα βάζουμε το λάδι και σωτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε το κονκασέ και τον πελτέ, αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με το γλυκάνισο. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
Βάζουμε τα σπαγγέτι σε μία κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά. Τα σουρώνουμε.
Ετοιμάζουμε τα πουγκάκια ως εξής: Κόβουμε κομμάτια λαδόκολλας (3 για κάθε πουγκί) και καλύπτουμε με αυτά τον πάτο ενός μπωλ (μεγέθους ενός μπωλ δημητριακών). Βάζουμε μια μεγάλη πιρουνιά σπαγγέτι (υπολογίζουμε ότι θα μοιράσουμε όλα τα σπαγγέτι στα 6) και ρίχνουμε από πάνω μπόλικη σάλτσα και από 3 κεφτεδάκια. Κλείνουμε το πουγκί και το δένουμε με ένα σπάγκο (που μπαίνει στο φούρνο). Αν θέλουμε, για μεγαλύτερη σιγουριά, τυλίγουμε το πουγκί με ένα φύλλο αλουμινόχαρτου. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα πουγκάκια. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
Τα βγάζουμε από το φούρνο, ξετυλίγουμε το αλουμινόχαρτο (αν έχουμε βάλει) και σερβίρουμε τα πουγκάκια, όπως είναι.  Ανοίγουμε το κάθε πουγκάκι και ρίχνουμε από πάνω τριμένη φέτα.

 

 

Σχετικά άρθρα

14 Σχόλια

  • Reply ΑΜΑΛΙΑ 18 Φεβρουαρίου 2016 at 09:44

    Να μία πρωτότυπη πρόταση παρουσίασης ενός κλασσικού φαγητού! Πολύ όμορφο αποτέλεσμα, η νοστιμιά είναι δεδομένη!

  • Reply Αγγελική~CooKika 18 Φεβρουαρίου 2016 at 10:20

    Τι ωραία ιδέα σερβιρίσματος!! Και τι λάθος ώρα μπήκα να το δω την ανάρτησή σου…φαντασιώνομαι τα αρώματα την ώρα που ανοίγεις το πουγκί και ένας διαπεραστικός ήχος γουργουρίσματος αντηχεί στο γραφείο…
    Πολλά φιλιά!

  • Reply Ξανθή 18 Φεβρουαρίου 2016 at 15:07

    Πολύ ωραία πρόταση, έχω φτιάξει ανάλογη συνταγή σε ατομικά σε πήλινο.

  • Reply Ερμιόνη 18 Φεβρουαρίου 2016 at 18:33

    Α! Μ' αρέσει!
    Σπαγγέτι και κεφτέδες σε συσκευασία δώρου-έκπληξη!
    Φαντάζομαι τον ενθουσιασμό των αντρών του σπιτιού στην όψη αλλά και τη γεύση ενός τέτοιου πιάτου!
    Και μ' αρέσει πολύ το άψογο σχήμα που έχουν τα κεφτεδάκια σου!
    Σε φιλώ

  • Reply Ariadni St. 19 Φεβρουαρίου 2016 at 07:00

    Όπως και να το κανουμε η λαδόκολλα κανει θαυματα, κακά τα ψεμματα!
    Καλό Παρασκευοσαββατοκύριακο
    Σε φιλώ γλυκά 🙂

  • Reply Notoula 19 Φεβρουαρίου 2016 at 07:51

    Φανταστικό πιάτο! Μου άνοιξε η όρεξη και ανυπομονώ να το μαγειρέψω.
    Μία ερώτηση μόνο. Στον αέρα τα έψησες;

  • Reply mia maria 19 Φεβρουαρίου 2016 at 08:04

    Πόσο πιο λαχταριστό μπορεί να γίνει ένα τόσο αγαπημένο φαγητό;
    Πολύ ωραία η ιδέα σου! Φιλιά 🙂

  • Reply Μarion, 19 Φεβρουαρίου 2016 at 08:07

    Ενα φαγητό που γίνεται ξεχωριστό με τον τρόπο που το σερβίρεις.
    Πολύ ωραία ιδέα τα πουγκάκια.
    Μ αρέσει που βαζεις φέτα αντί για κάποιο άλλο τυρί.

    Φιλιά πολλά 🙂

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 19 Φεβρουαρίου 2016 at 08:09

    τι τελεια ιδεα για ενα αγαπημένο φαγακι!!! Καλο Σαββατοκυριακο Χρυσα μου!! φιλια

  • Reply Tante Kiki 20 Φεβρουαρίου 2016 at 18:58

    Ωραιότατη πρόταση και υπέροχο φαγητό… απ' αυτά που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι!! Η ιδέα για τα πουγκάκια είναι πάρα πολύ ξεχωριστή και η προσθήκη της φέτας του δίνει μοναδική νοστιμιά!!
    Καλό βράδυ!

  • Reply Clelia - Νεράιδες και Δράκοι 21 Φεβρουαρίου 2016 at 09:37

    Και έψαχνα να δω τι θα μαγειρέψω… Μου τρέχουν τα σάλια!!! Υπέροχο φαγητό και οι φωτογραφίες σούπερ ζωντανές! Καλή Κυριακή Χρύσα μου!

  • Reply evi@thehealthycook 21 Φεβρουαρίου 2016 at 19:55

    πολύ πρωτότυπο και όμορφο! να ανοίγεις το πακετάκι και να βλέπεις αυτό το αγαπημένο φαγητό! σούπερ!
    μου αρέσει πολύ που έβαλες φέτα! 😉

  • Reply peps 22 Φεβρουαρίου 2016 at 16:11

    φανταστικό!!!!

  • Reply thegreenmixer.com 24 Φεβρουαρίου 2016 at 07:00

    τι ωραία ιδέα! Πέρα από τη γεύση θα ενθουσιάζει και η εμφάνιση μικρούς και μεγάλους, ιδίως αν δεν τους εχεις πει τι περιέχει ο "θησαυρος" (α να καλή ιδέα και για παιδικό πάρτυ)

  • Απάντηση