Cookies/Μπισκότα, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Μπάρες σοκολατένιου μπισκότου με κρέμα πορτοκάλι

26 Νοεμβρίου 2015
chocolateandorangebarstitle-1
Εδώ και τρία βράδια προσπαθώ να γράψω αυτή την ανάρτηση… Εδώ και τρία βράδια κοιτάω για λίγη ή για πολλή ώρα το πληκτρολόγιο, και στο τέλος καταλήγω να χαζεύω στο pinterest, και μετά να κλείνω τον υπολογιστή και να πηγαίνω για ύπνο. Και είναι κρίμα. Γιατί αυτά τα μπισκότα είναι από τα καλύτερα πράγματα που μου έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες, και δεν τους αξίζει τέτοια εισαγωγή…

 

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε βρέθηκα με πολλά πορτοκάλια και με ελάχιστη έμπνευση για κάποια μαγειρική ή ζαχαροπλαστική περιπέτεια. «Θα φτιάξω orange bars» αποφάσισα. Γυρίζοντας στο αρχείο του blog βρήκα τη συνταγή για lemon bars. «Δεν αλλάζω τίποτα», η επόμενη απόφαση. Μόνο το λεμόνι θα γίνει πορτοκάλι. Και μετά ήρθε η αντίδραση. «Πάω στην κουζίνα» δήλωσα. «Μαμά, τι θα φτιάξεις;», ρώτησε. «Μπισκότα», απάντησα. «Σοκολατένια;», ρώτησε (αλίμονο…). «Όχι, με πορτοκάλι», απάντησα. «Όχι, θέλω να τα κάνεις σοκολατένια», είπε την τελευταία του κουβέντα, και μόνο που δε χτύπησε το χέρι στο τραπέζι. Και πάνω που σκέφτηκα ότι ξεκινούσε άλλο ένα επεισόδιο της σειράς «Όχι, δεν πρόκειται να σου περνάει πάντα αυτό που θες νεαρέ», βρήκα την έμπνευση που μου έλειπε. Ναι, το μπισκότο θα γίνει σοκολατένιο. Γιατί ο συνδυασμός σοκολάτα-πορτοκάλι δεν άφησε ποτέ κανέναν ασυγκίνητο.
Και πριν σας αφήσω με τη σημερινή συνταγή, σας χρωστάω τα αποτελέσματα του giveaway που έγινε για τα 2 χρόνια του blog. Ξαναλέω ότι τα σχόλιά σας ήταν γλυκύτατα, και σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Να ξέρετε ότι έχω λάβει τις επιθυμίες σας σχετικά με τις συνταγές που θα θέλατε να δείτε εδώ πολύ σοβαρά, και σκοπεύω να ανταποκριθώ όσο καλύτερα μπορώ σε αυτές.
Οι έγκυρες συμμετοχές, από τα σχόλια (επώνυμα) στο blog, στο Facebook και το Instagram συγκεντρώθηκαν, ήταν 50 στο σύνολο, μπήκαν σε τυχαία σειρά, χάρη στο random.org……

και στη συνέχεια επιλέχθηκε ο τυχερός αριθμός…..

… το νούμερο 14, η lenia, από το υπέροχο blog The Veggie Sisters!
Συγχαρητήρια Λένια! Εύχομαι να σου φανούν χρήσιμα τα δωράκια!

 

Η συνταγή (για 12 μπάρες)

για το μπισκότο

200 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γραμ. κακάο
130 γραμ. ζάχαρη
150 γραμ. βούτυρο

για την κρέμα πορτοκάλι

175 γραμ. ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
χυμό από 1/2 πορτοκάλι
2 αβγά
3 κ.σ. αλεύρι
1/4 κ.γ. baking powder

 

Ξεκινάμε φτιάχνοντας το μπισκότο. Κόβουμε το βούτυρο σε κομματάκια και το λιώνουμε στα μικροκύματα. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι,το κακάο και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα τετράγωνο ταψάκι 20×20 εκ. περίπου και ρίχνουμε μέσα τη ζύμη. Τη στρώνουμε με τα χέρια μας να πάει παντού, προσέχοντας να έχει, όσο είναι δυνατόν, ίσο πάχος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 25 λεπτά.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και ανακατεύουμε καλά με έναν αβγοδάρτη. Όταν περάσουν τα 25 λεπτά, βγάζουμε το μπισκότο από το φούρνο, ρίχνουμε από πάνω την κρέμα και ξαναβάζουμε το ταψάκι στο φούρνο. Ψήνουμε για άλλα περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι η κρέμα έχει αλλάξει υφή και είναι πλέον σταθερή.
Βγάζουμε το ταψάκι από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν να βγάλουμε το γλυκό από μέσα. Όταν κρυώσει, το βγάζουμε, το αφήνουμε σε μία επιφάνεια κοπής και κόβουμε με ένα μαχαίρι μπάρες ίσου μεγέθους.

 

 

Σχετικά άρθρα

17 Σχόλια

  • Reply Χρυσαυγή 26 Νοεμβρίου 2015 at 07:50

    Σοκολάτα και πορτοκάλι, μιλάμε για έρωτα διαχρονικό και άσβεστο!
    Να του περάσει του νεαρού, γιατί να μην του περάσει? Αν είναι να δημιουργείς τόσο όμορφα πράγματα και αυτός να είναι η έμπνευση τότε να του περνάει πιο συχνά!!

    Νομίζω ότι οι δυνατές συνταγές δεν χρειαζονται δυνατούς προλόγους. Λάμπουν από μόνες τους και αυτή είναι μια τέτοια!!!

    Σε φιλώ Χρύσα!
    Καλό ΣΚ!

    • Reply Χρύσα 27 Νοεμβρίου 2015 at 17:59

      Ναι, αυτά τα αφήνω πάντα να περνάνε, εννοείται!
      Έχει πολύ καλές εμπνεύσεις καμιά φορά!

  • Reply peps 26 Νοεμβρίου 2015 at 12:47

    Τι ωραία χρώματα!!!!!!!!!!!!
    Πολύ ωραίες φωτογραφίες!!!!
    Τελευταία μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός σοκολάτας με πορτοκάλι.
    Σούπερ οι μπάρες σου!!

    • Reply Χρύσα 27 Νοεμβρίου 2015 at 17:59

      Τελευταία, ε; Πωπω, εμένα νομίζω ήταν, είναι και θα είναι ο πιο αγαπημένος!
      Ευχαριστώ Πεπς!

  • Reply Ερμιόνη 26 Νοεμβρίου 2015 at 21:21

    Εύγε στο μικρό κύριο για την υπέροχη ιδέα 🙂
    Μα πραγματικά η σοκολάτα με το πορτοκάλι πρέπει να είναι μέσα στους πρώτους 5 αγαπημένους μου συνδυασμούς!
    Το τέλειο με αυτό το γλυκό είναι ότι σε αντίθεση με τα κλασικά μπισκότα, το βάζεις σε ταψάκι και δεν έχεις κανένα άγχος μην τυχόν και σου απλώσει ή γίνει πολύ flat κλπ. Και επιπρόσθετα, έχει και την απίστευτη κρέμα από πάνω!
    Σε φιλώ!

    • Reply Χρύσα 27 Νοεμβρίου 2015 at 18:00

      Και η ζύμη είναι ιδανική για να παίξεις με μικρούλια, γιατί δεν έχει αβγά!
      Γενικότερα νομίζω ότι θα τα ξαναφτιάξω πολλές φορές!

  • Reply Tante Kiki 27 Νοεμβρίου 2015 at 06:29

    Καλημέρα Χρύσα!! Πράγματι υπέροχα τα μπισκότα και καταπληκτικές φωτό!!! Ο συνδυασμός σοκολάτα-πορτοκάλι πάντα αγαπημένος!!! Τέλεια είναι!! 🙂

    • Reply Χρύσα 27 Νοεμβρίου 2015 at 18:01

      Έχει πολλούς φαν ο συγκεκριμένος συνδυασμός Κική!
      Ευχαριστώ πολύ!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 27 Νοεμβρίου 2015 at 06:49

    αγαπημενος συνδυασμος!! Και σουπερ λαχταριστος!!! την κρατω τη συνταγη και θα τη δοκιμασουμε εννοειται!!! Αλλωστε κι εμεις της σοκολατας ειμαστε!! χεχεχε.. πολλα φιλια Χρυσα μου!!

  • Reply M Koutsom 27 Νοεμβρίου 2015 at 07:42

    Όντως αυτός ο συνδυασμός δεν με αφήνει καθόλου αδιάφορη, το αντίθετο! Αχ στείλε καμιά προς τα εδώ βρε Χρύσα! Φαίνονται πολύ λαχταριστές!

  • Reply lenia 27 Νοεμβρίου 2015 at 07:58

    Δεν βλέπω το χτεσινό σχόλιό μου κι ανησυχώ…Θα το ξαναγράψω λοιπόν!
    Χρύσα μου γλυκιά, μετά πό μια δύσκολη μέρα με κλειστό ρινικό σύστημα κ δυσκολία στην αναπνοή, με υποθερμία, με τη μέση μου να με έχει τσακίσει (από τότε που μπήκα στον 8ο υποφέρω!), με νεύρα τσακισμένα, γιατί αισθάνομαι αδύναμη κ ότι η παραμικρή κίνηση σημαίνει πόνος, το νέο ότι κέρδισα τα όμορφα δωράκια σου με γεμίζει χαρά κ με κάνει να νιώθω σαν παιδάκι που του πήρανε δωράκι! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ κ εύχομαι πάντα έμπνευση κ δημιουργικότητα στο μπλογκοσπιτάκι σου!

    Οι μπάρες τέλειες, ο συνδυασμός των 2 γεύσεων όντως αχτύπητος κ η φωτογράφιση τις απογειώνει!

    Γλυκά φιλιά από μια πονεμένη μελλοντική μανούλα!

    • Reply Χρύσα 27 Νοεμβρίου 2015 at 17:34

      Κάτι έγινε με το σχόλιο, γιατί δεν μου ήρθε τίποτα…
      Ελπίζω να είσαι καλύτερα σήμερα, χαίρομαι πολύ που σε μια τόσο δύσκολη μέρα σου πρόσφερα έστω και αυτή τη χαρά!
      Πάντα τυχερή κοριτσάκι μου, και με τις καλύτερες ευχές για το όμορφο ταξίδι που σε περιμένει!

  • Reply Penelope 27 Νοεμβρίου 2015 at 17:59

    Αυτό με το "χτύπημα" του χεριού πάνω στο τραπέζι, κάπως με ανησύχησε Χρύσα μου :-))
    Ωχ Παναγία μου, από τώρα…

    Πανέμορφες οι πορτοκαλένιες μπάρες και νομίζω πως θα έμεινε απολύτως ευχαριστημένος ο νεαρός της παρέας 🙂

    Συγχαρητήρια στην Λένια και η με το καλό στην γέννα της.

  • Reply CookTasteLive 27 Νοεμβρίου 2015 at 22:38

    έτσι λοιπόν το τρίχρονο! πλέον έχει και άποψη περί ζαχαροπλαστικής.
    ε με τέτοιες εμπνεύσεις βέβαια κερδίζει πανηγυρικά τον τίτλο του βοηθού food blogger. Σοκολάτα-πορτοκάλι είναι τόσο ταιριαστός συνδυασμός που πολύ δύσκολα του αντιστέκεσαι! 🙂

  • Reply AgapameAnDolmas 28 Νοεμβρίου 2015 at 20:23

    οντως ο συνδυασμςο σοκολατα πορτοκαλι δεν αφηνει κανεναν ασυγκινητο!!! αχτυπητο δισυμο!! αμα εχεις καλο βοηθο στην κουζινα δε χρειαζεται να σκεφτεσαι κ πολυ για εμπνευση 😉 !!! υπεροχα τα μπισκοτακια με το πορτοκαλι!

  • Reply Μarion, 28 Νοεμβρίου 2015 at 21:35

    Nομίζω πως ο μικρός νεαρός κάνει καίριες παρεμβάσεις (χιχι).
    Μια χαρά έγιναν τα μπισκότα-μπάρες και με σοκολάτα φυσικά.
    Το πορτοκάλι ταιριάζει απίστευτα με τη σοκολάτα .

    Συγχαρητήρια στη Λένια : )

    Φιλιά πολλά

  • Reply thegreenmixer.com 30 Νοεμβρίου 2015 at 15:34

    Δεν πολυσυνηθίζω τον συνδυασμό πορτοκαλιού – σοκολάτας, αλλά καταλαβαίνω τη "γοητεία" του συνδυασμού γεύσεων.Ωραίες φωτογραφίες, πολύ ζωντανές!

  • Απάντηση