Tips & How To, Ζαχαροπλαστείο, Μικρές γλυκές μπουκιές (Τρουφάκια/Σοκολατάκια/Κεράσματα), Συνταγές

Cake balls ή τι να κάνω με το κέικ που περίσσεψε

16 Νοεμβρίου 2015
cakeballstitle-1
Στο σπίτι μου φτιάχνονται πολλά κέικ. Τουλάχιστον ένα κάθε εβδομάδα. Σιγά την έκπληξη θα μου πείτε, δεν το είχαμε καταλάβει. Η έκπληξη αγαπημένοι μου είναι πως μερικές φορές τα κέικ αυτά περισσεύουν.

 

Μα είναι δυνατόν να περισσεύουν, θα μου πείτε; Ε, ναι. Γιατί αν μέσα στην ίδια εβδομάδα έχεις φτιάξει επιπλέον και καμιά παρτίδα μπισκότα, ή αν δεν έχεις περάσει ούτε μισό απόγευμα σαν άνθρωπος στο σπίτι σου να πιεις έναν καφέ ή ένα τσάι, ή αν το βλαστάρι σου αρνείται πεισματικά εκείνες τις μέρες να φάει το ίδιο κέικ που πριν από λίγο καιρό τσάκιζε ευχαρίστως, γιατί… έτσι, γιατί μπορεί το αγαπημένο σου κέικ, αυτό που κανονικά φτιάχνεις με τα δύο μάτια κλειστά και το ένα χέρι δεμένο να μη σου βγήκε καλό, λόγω ανάδρομου Ερμή, ή έστω αν απλά βαρέθηκες να τρως κέικ, τότε ναι, μπορεί και να περισσέψει.

 

Και τι το κάνεις τότε; Να σου πω. Τη πρώτη μέρα απλά το κοιτάς και σε κοιτάει. Τη δεύτερη το λυπάσαι. Την τρίτη που έχει αρχίσει να μπαγιατεύει και να χάνει την ωραία ζουμερή και αφράτη υφή του, το παίρνεις απόφαση. Δεν μπορείτε απλά να κοιτιέστε, κάτι πρέπει να γίνει. Το κάτι αυτό είναι τόσο απλό, και τόσο νόστιμο, που μπορεί να θες να φτιάχνεις παραπανίσια κέικ, μόνο και μόνο για να περισσέψουν. Άκου πόσο απλό. Παίρνεις το κέικ. Το κάνεις ψίχουλα λίγο -λίγο στο μούλτι ή στον επεξεργαστή τροφίμων. Μαζεύεις τα ψίχουλα σε ένα μπωλ. Τα ανακατεύεις με κάτι. Τι; Ανοίγεις ντουλάπι. Τι έχει; Μερέντα; Φυστικοβούτυρο; Το ψυγείο; Λίγο τυρί κρέμα, λίγη από τη ganache που χρησιμοποίησες για ένα γλυκό (ή για το κέικ); Κάτι θα βρούμε, δεν μπορεί. Ρίχνεις λίγες κουταλιές από αυτό το κάτι μέσα στα ψίχουλα του κέικ και το ανακατεύεις. Σε λίγα μαγικά λεπτά έχεις μια ζύμη. Πλάθεις μπαλάκια, βάζεις ψυγείο, λιώνεις κουβερτούρα, βουτάς μπαλάκια, et voila, έτοιμα τα πιο εύκολα τρουφάκια! Αν έχεις και πιο ντελικάτα χέρια από μένα, τους βάζεις και ένα στικ για γλειφιτζούρι και τα κάνεις cake pops (πιο φαντεζί…).

Στη συγκεκριμένη συνταγή, εγώ χρησιμοποίησα ένα κλασικό δίχρωμο κέικ μαρμπρέ βανίλια-κακάο, το οποίο είχα στολίσει με το γλάσο της συνταγής για το κέικ σκακιέρα. Δεν χρειάστηκε λοιπόν καν να προσθέσω κάτι, απλώς το έβαλα στον επεξεργαστή τροφίμων μαζί με το γλάσο του, λίγο λίγο, και έγινε από μόνο του μία ωραία ζουμερή ζύμη.

 

Σας λέω. Η καλύτερη συνταγή ανακύκλωσης. Τα φυλάς στο ψυγείο για τις δύσκολες ώρες (μετάφραση: μπαίνεις κουζίνα, βγαίνεις κουζίνα, μείον 2 τρουφάκια τη φορά). Τα βάζεις σε ένα όμορφο κουτάκι και τα πας για δώρο σε ένα κάλεσμα, τα κερνάς σε μια γιορτή (θα πάρετε ένα φοντάν), μέρες που έρχονται, που κάθε δεύτερη μέρα κάποιος γιορτάζει. Ό,τι θέλεις τα κάνεις. Και φυσικά, ανήκουν στην κατηγορία «έλα παιδί μου να παίξουμε στην κουζίνα», αφού μπορείς να δώσεις και στα πιο μικρά παιδάκια να φτιάξουν τα δικά τους «κεκοσοκολατάκια», όπως τα είπε ο καλός μου…
Πριν σας ευχηθώ καλή εβδομάδα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τις τόσο θερμές ευχές για τα γενέθλια του blog (μπορεί να μην έχω προλάβει να απαντήσω στα σχόλιά σας, γιατί εδώ είμαστε τρελοκομείο, αλλά τα διάβασα όλα με ένα μεγάλο χαμόγελο) και να σας υπενθυμίσω ότι ο διαγωνισμός για τα δωράκια θα τρέχει μέχρι και αυτή την Παρασκευή, γι’ αυτό δείτε στην προηγούμενη ανάρτηση πώς θα δηλώσετε συμμετοχή.
Καλή και γλυκιά εβδομάδα, και μην ξεχνιέστε… ούτε 40 μέρες για τα Χριστούγεννα!!!

Η συνταγή

Ένα κέικ που μας περίσσεψε (το δικό μου ήταν ένα δίχρωμα μαρμπρέ βανίλια-κακάο σε μακρόστενη φόρμα)
3-4 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού, τυρί κρέμα, ganache, φυστικοβούτυρο, (ό,τι θεωρείτε ότι ταιριάζει καλύτερα στη γεύση του κέικ σας, ακόμα καλύτερα το ίδιο του το γλάσο-αν είχε, όπως έκανα εγώ σε αυτή τη συνταγή)
300 γραμ. κουβερτούρα
2-3 κ.σ. φυτικό λάδι (χρησιμοποίησα αραβοσιτέλαιο)

Κάνουμε το κέικ μας ψίχουλα στο μούλτι ή στον επεξεργαστή τροφίμων. Αν έχει ήδη γλάσο (σοκολατένιο ή τυριού, ή βουτυρόκρεμα) το βάζουμε στο μούλτι μαζί με το γλάσο και στη συνέχεια δεν προσθέτουμε τίποτα (θα βγει έτοιμη η ζύμη από μόνη της). Αν είναι σκέτα τα ψίχουλα, τα μεταφέρουμε σε ένα μπωλ και τα αναμιγνύουμε με το υλικό της αρεσκείας μας (πραλίνα, τυρί κρέμα κλπ). Με τα χέρια μας σχηματίζουμε μπαλάκια ζύμης και τα βάζουμε σε ένα πιάτο στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αφήνουμε για λίγες ώρες στο ψυγείο, μπορούμε και όλο το βράδυ.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπαιν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων, προσθέτουμε το λάδι και την ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να γίνει χλιαρή. Βγάζουμε τα μπαλάκια από το ψυγείο, τα βυθίζουμε ένα ένα στη χλιαρή σοκολάτα και τα ακουμπάμε σε μία επιφάνεια και πάλι στρωμένη με λαδόκολλα.
Τα στολίζουμε όπως θέλουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο.

 

Tips: 
– Η κουβερτούρα δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστή όταν θα βάλουμε τα μπαλάκια, γιατί θα αρχίσουν να διαλύονται. Πρέπει να είναι χλιαρή.
– Αν έχουμε φτιάξει πολλά μπαλάκια, τα βγάζουμε λίγα λίγα από το ψυγείο, γιατί όσο στέκονται έξω θα ζεσταίνονται και μπορεί να αρχίσουν να διαλύονται ότνα μπουν στην σοκολάτα.
– Αν θέλουμε τα στολίζουμε είτε με τρούφα, σοκολατένια ή χρωματιστή, είτε λιώνουμε λίγη κουβερτούρα γάλακτος ή λευκή και σχηματίζουμε γραμμές πάνω στα τρουφάκια. Αν θέλουμε να βάλουμε τρούφα, ετοιμάζουμε 2-3 τρουφάκια κάθε φορά και ρίχνουμε πάνω τους την τρούφα, γιατί αν περιμένουμε περισσότερο θα σκληρύνουν και δεν θα κολλάει η τρούφα επάνω τους.
– Αν θέλουμε να κάνουμε cake pops, βουτάμε την άκρη του στικ στη λιωμένη κουβερτούρα, το βάζουμε μέσα στο μπαλάκι, επαναλαμβάνουμε με όλα και τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο. Όταν σκληρύνει η σοκολάτα τα βγάζουμε και τα βουτάμε ολόκληρα στην κουβερτούρα.

 

 

 

Σχετικά άρθρα

33 Σχόλια

  • Reply mia maria 16 Νοεμβρίου 2015 at 07:54

    Τι ωραία ιδέα! Τώρα το μόνο που μένει είναι να γίνει το θάυμα και να μου περισσέψει κέικ, χιχιχι!

    • Reply Χρύσα 16 Νοεμβρίου 2015 at 19:03

      Ε, κι εσύ, κάνε διπλή δόση!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 16 Νοεμβρίου 2015 at 08:20

    απο τις αγαπημενες συνταγες ανακύκλωσης!!! Και η σιγουρη λύση για ενα κεικ που περίσσεψε…Επίσης μια και όχι τόσο δημιουργικη λύση είναι να κόβω ένα μεγαλο κομματι κεικ και να το βαζω καλα τυλιγμενο στην καταψυξη. Αλλα προτιμω περισσοτερο τη γλυκια ανακύκλωση..χεχεχε… Καλημερα Χρυσα μου!! και καλη εβδομδα !! φιλια

    • Reply Χρύσα 16 Νοεμβρίου 2015 at 19:04

      Αυτό με την όχι και τόσο δημιουργική λύση το κάνω κι εγώ πολύ συχνά. Αλλά όταν θέλουμε λίγο να παίξουμε, προσφέρεται ιδιαίτερα!

  • Reply ΑΜΑΛΙΑ 16 Νοεμβρίου 2015 at 08:25

    Πολύ όμορφα σου βγήκαν τα τρουφάκια σου! Εγώ τα κάνω cake pops καθότι είναι το αγαπημένο …παιχνίδι-γλυκό της κόρης μου, αλλά προσυπογράφω ότι είναι πεντανόστιμα τα μεταποιημένα κέικ!

    • Reply Χρύσα 16 Νοεμβρίου 2015 at 19:05

      Αν υπάρχουν πρόθυμα χέρια να πειραματιστούν, γιατί όχι, ακόμα καλύτερα!

  • Reply Notoula 16 Νοεμβρίου 2015 at 08:36

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Στείλε και από εδώ ένα κουτάκι με τρουφάκια!

  • Reply Αθηνά 16 Νοεμβρίου 2015 at 08:58

    Καταρχήν χρόνια πολλά στο μπλογκ σου εύχομαι!! Να είναι πάντα γεμάτο λαχταριστές συνταγές και όμορφες ιστορίες!! Πεντανόστιμη η ανακύκλωσή σου !!! Και τόσο ζουζουνιάρικη με τα κας κας από πάνω !! Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!

    • Reply Χρύσα 16 Νοεμβρίου 2015 at 20:34

      Ευχαριστώ πολύ Αθηνά μου!
      Ναι, εδώ το έχουμε πολύ με το "ζουζούνισμα"!!!

  • Reply Γιώργος Βαρβάκης 16 Νοεμβρίου 2015 at 09:32

    Υπέροχα τα σοκολατοτρουφάκια σου!!!
    Εξαιρετική ιδέα "ανακύκλωσης" 🙂

    • Reply Χρύσα 16 Νοεμβρίου 2015 at 20:35

      Ευχαριστώ πολύ Γιώργο, χαίρομαι που σου άρεσαν!

  • Reply Clelia - Νεράιδες και Δράκοι 16 Νοεμβρίου 2015 at 11:05

    Καλά, μου λύνεις τα χέρια! Αυτό με βλαστάρια, που την μια το τρώνε μετά μανίας και την άλλη ούτε να το κοιτάξουν, το ζω και εγώ!!! Νομίζω πως θα δοκιμάσω την ανακύκλωση σήμερα κιόλας…Ξέρεις ποιο είναι το μόνο πρόβλημα ε? "Μπαίνεις κουζίνα- βγαίνεις κουζίνα, μείον 2 τρουφάκια," συν 2 κιλάκια!!!

    • Reply Χρύσα 16 Νοεμβρίου 2015 at 20:36

      Αυτό είναι αλήθεια…. Τα κιλάκια δυστυχώς είναι αστάθμητος παράγοντας σε αυτές τις συνταγές…..

  • Reply AgapameAnDolmas 16 Νοεμβρίου 2015 at 11:40

    τρουφακια και ψευτοπυτιγκες ειναι η αφορμη να αφηνουμε περισσευομενο κεικ !! τελεια τα τρουφακια σου

    • Reply Χρύσα 16 Νοεμβρίου 2015 at 20:36

      Αχ ναι, και ψευτοπουτίγκες…. κι αυτές, έχεις δίκιο!

  • Reply Tzina Varotsi 16 Νοεμβρίου 2015 at 12:54

    αμ δε.. που περισσεύει κέικ στο δικό μας το σπίτι.. αμ δε!! χααχαχαχαχα

    • Reply Χρύσα 16 Νοεμβρίου 2015 at 20:37

      Ε, κάντε κανένα παραπάνω, δε χάθηκε ο κόσμος :Ρ

  • Reply Χρυσαυγή 16 Νοεμβρίου 2015 at 13:23

    Χρυσα εγραψες!!!!!! Οι καλυτερες σου φωτογραφιες εβερ και τα μπαλακια του κεικ απαιχτα!! Σκετα λουκουμακια. Ειμαι χιλια της εκατο σιγουρη για τη γευση τους!! Παρ'ολα αυτα οι φωτογραφιες με το φουξια ποτηρι με εντυπωσιασαν παρα πολυ!!

    • Reply Χρύσα 16 Νοεμβρίου 2015 at 20:37

      Έβερ;;;;;
      Τι να πω, ευχαριστώ πολύ! Λουκουμάκια τα άτιμα!

  • Reply peps 16 Νοεμβρίου 2015 at 15:23

    Πόσο μου αρέσουν αυτές οι συνταγές με…ότι έχει περισσέψει!!!
    Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες!!!

    • Reply Χρύσα 16 Νοεμβρίου 2015 at 20:38

      Κι εμένα, κι εμένα! Δεν πετάμε τίποτα!

  • Reply Tante Kiki 16 Νοεμβρίου 2015 at 17:31

    Πρώτα πρώτα χρόνια πολλά στο μπλογκ σου! Πράγματι είναι υπέροχα τα τρουφάκια με το κέικ που περίσσεψε!!!
    Οι φωτογραφίες πολύ όμορφες και καθαρές!!! Μπράβο Χρύσα!

    • Reply Χρύσα 16 Νοεμβρίου 2015 at 20:39

      Ευχαριστώ πολύ Κική μου!
      Είναι πολύ βολική συνταγή!

  • Reply Tante Kiki 16 Νοεμβρίου 2015 at 17:32

    Πρώτα πρώτα χρόνια πολλά στο μπλογκ σου! Πράγματι είναι υπέροχα τα τρουφάκια με το κέικ που περίσσεψε!!!
    Οι φωτογραφίες πολύ όμορφες και καθαρές!!! Μπράβο Χρύσα!

  • Reply George Palaiologos 16 Νοεμβρίου 2015 at 18:37

    Υπέροχη ιδέα και καταπληκτικά τα τρουφάκια σου!!

    • Reply Χρύσα 16 Νοεμβρίου 2015 at 20:39

      Ευχαριστώ πολύ Γιώργο!

  • Reply Νανά @ kouzinista 16 Νοεμβρίου 2015 at 20:34

    Την εκτίμησα δεόντως τη σημερινή σου ανάρτηση. Είχαν περισσέψει κάτι μπισκότα, μερικά κομμάτια brownies και στεναχωριόμουνα να τα βλέπω να μπαγιατεύουν (αργά ή γρήγορα, κάποια στιγμή στο σπίτι του blogger όλοι μπουχτίζουν τα γλυκά!). Και ήρθε η ανάρτηση σου να μου δώσει τη λύση. Τα ανακάτωσα όλα μαζί τουρλού τουρλού κι έφτιαξα καταπληκτικά τρουφάκια. Κανείς δεν κατάλαβε πώς τα έφτιαξα, μέχρι που αναζήτησαν τα brownies. Φοβερή συνταγή ανακύκλωσης!

    • Reply Χρύσα 16 Νοεμβρίου 2015 at 20:51

      Ααα, χαίρομαι ιδιαίτερα που ήρθε στην κατάλληλη στιγμή!
      Ναι, ναι, με brownies είναι σίγουρα ακόμα καλύτερη!!!

  • Reply Ερμιόνη 16 Νοεμβρίου 2015 at 21:01

    Καταρχήν πρέπει να σου πω ότι λάτρεψα τις φωτογραφίες της ανάρτησης! Υπέροχες, παιχνιδιάρικες και φοβερό το λευκό φόντο!
    Τα τρουφάκια είναι φοβερή ιδέα για ανακύκλωση cake. Πανεύκολη και γευστικότατη. Και πολύ διασκεδαστική για μικρούς και μεγάλους!
    Φιλιά πολλά!

    • Reply Χρύσα 16 Νοεμβρίου 2015 at 23:13

      Ω, σε ευχαριστώ πολυ Ερμιόνη μου! Είπα να δοκιμάσω και κάτι διαφορετικό…
      Είναι όντως μια διασκεδαστική ιδέα, ειδικά για μικρά χεράκια!

  • Reply Penelope 18 Νοεμβρίου 2015 at 07:39

    Η πιο "σωστή" αντιμετώπιση για το κεκάκι που ξέμεινε (!!!) Χρύσα μου. Και μετά πηγαίνει κάτω, πολύ πιο εύκολα, είναι βέβαιο 🙂
    Φιλιά και καλημέρες.

  • Reply thegreenmixer.com 25 Νοεμβρίου 2015 at 19:10

    Φανταστική ιδέα, πάντα περισσεύει λίγο και ποτέ δεν ξέρω τι να το κάνω….

  • Απάντηση